
9 activiteiten die de ontwikkeling van je peuter stimuleren
Thuis, op weg naar de supermarkt of zelfs in de supermarkt kun je allerlei spelletjes spelen met je kind. Met de simpele activiteiten stimuleer je de cognitieve- en taalontwikkeling van je kind op een speelse manier.
-
Letters en cijfers versieren
Peuters gebruiken hun zintuigen om de wereld om hen heen beter te begrijpen. Dit kan helpen om je peuter te helpen met het herkennen van letters en cijfers. Pak een vel papier en teken hier met een stift de contouren van een letter of cijfer op. Beplak deze, samen met je kind, met materiaal met textuur, zoals schuurpapier, wattenbollen, ongekookte pasta, etc. Nu kan je kind voelen hoe een letter wordt gevormd. Als je kind elke dag even de letters voelt zal het niet duren voor hij ze op borden, posters en reclameborden opmerkt.
-
Tellen en meten
Gebruik dagelijkse gebruiksvoorwerpen om je kind te leren meten. Hoewel een liniaal het meest gebruikte meetinstrument is, laat je die links liggen en experimenteer je met onverwachte attributen om het leerproces interessant te maken. Laat je kind op de grond liggen en leg een rij appels naast hem neer op om te meten hoeveel appels lang hij is. Of kijk hoeveel Lego-stenen de bank is of hoeveel houten blokken breed de koelkast. Laat je kind ontdekken hoeveel boeken er nodig zijn om zijn bed helemaal te bedekken. Zorg wel dat je altijd hardop meetelt bij het neerleggen van de spullen. Zo zal je kind op alle verschillende manieren leren tellen en meten.
Lees ook: 15x tips en taakjes om het zelfvertrouwen van je peuter te boosten
-
Label je huishouden
Kies elke maand een of twee dingen in huis uit om te labelen. Door elke keer hetzelfde etiket en lettertype te gebruiken, leert je kind het steeds sneller herkennen. Door het labelen zal je kind gaan snappen dat we telkens dezelfde letters gebruiken om andere woorden te vormen.
-
Samen opruimen
Kinderen zijn heel behulpzaam en ruimen graag samen met je op. Door alles in huis een vaste plek te geven kan je kind steeds beter helpen met dit klusje. Je kunt er ook een raadspelletje van maken. Vraag hem waar bepaalde items horen (‘Waar gaat je speelgoed naartoe? Waar moeten je schoenen staan?’) Of plaats een speeltje in de koelkast en daag peuters uit om je ‘fouten’ op te lossen. Volgens Bridge A. Barnes en Stephen M. York, auteurs van het boek Common Sense Parenting of Toddlers and Preschoolers, zijn deze taken een manier om jonge kinderen te leren over verantwoordelijkheden, het helpen van anderen en deel uit te maken van een gezin.
Tips: zo stimuleer je de cognitieve ontwikkeling van je peuter.
- .
-
Zet een speurtocht uit
Kinderen zijn natuurlijke onderzoekers en ze vinden het leuk om te verkennen. Het uitzetten van een speurtocht hoeft voor kleine kinderen helemaal niet moeilijk te zijn en kan gewoon in huis of in de supermarkt. Stuur je kind op een leuke missie om spullen te vinden. laat hem bijvoorbeeld in de supermarkt naar voedingsmiddelen met een specifieke kleur zoeken of naar objecten met een bepaalde vorm. Iets oudere kinderen kun je uitdagen door in de boekenkast naar een specifieke letter, woord of nummer te zoeken.
-
Ontdek de buurt
Ontdek samen met je kind de buurt door hem elke keer als je ze passeert te wijzen op de supermarkt, de brandweerkazerne, het benzinestation en andere interessante plekken. Wanneer je er langsloopt, bespreek dan de details van deze plek. Bijvoorbeeld wie er werkt, wat jullie er komen doen en wat er binnen allemaal te zien en te doen is. Wil je het helemaal goed aanpakken, teken (of print foto’s uit van) deze plekken op een indexkaart en schrijf ook hun specifieke details erbij. De volgende keer dat je met je kind op stap gaat, raadpleeg je eerst deze buurtkaarten.
-
Vergroot zingend de woordenschat
Een methode waar ze op de kinderopvang al veel gebruik van maken, maar die ook thuis makkelijk toe te passen is, is zingend leren. Je leert je kind liedjes, maar tegelijkertijd leren ze ook letters, cijfers, dagen van de week of bijvoorbeeld lichaamsdelen. Je kunt grappige deuntjes maken over rijmwoorden en tot tien tellen, of klassiekers gebruiken zoals hoofd, schouders, knie en teen. Stimuleer het zingen in de auto, tijdens het spelen thuis en tijdens het badderen.
-
Een prikbord met foto’s
Gebruik foto’s van vrienden en familie om woordassociatie te ontwikkelen en het geheugen van je kind te verbeteren. Schrijf de namen van mensen op post-its (inclusief titels zoals ’tante’, ‘oom’ en ‘neef’) en plak die bij de foto’s. Als je kind meer vertrouwd raakt met iedereen kun je de post-its verwijderen. Lees ook boeken over broers en zussen of tantes en ooms, en vraag je kind naar zijn eigen ooms en tantes. Als je kind iets ouders is kun je ook een eigen stamboom ontwikkelen, zodat hij snapt hoe familieverhoudingen in elkaar steken.
-
Seizoenen en het weer
Maak van je kind een meteoroloog in de dop door je kind van alle bijzondere weersverschijnselen (zon, regen, sneeuw, wind) een tekening te maken. Hang de tekening op in huis tot het weer omslaat en vervang deze dan door een nieuwe tekening. In de loop der tijd zullen weersveranderingen gaan samenvallen met de seizoenen.
Meer lezen:
25x geestige memes over het leven met een peuter
Deze woordenlijst zou een 2-jarige moeten kennen
Brond: Parents Beeld: Shutterstock