Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zelfstandig spelen

Wanneer kun je van je kind verwachten dat hij zelfstandig kan spelen? En wat als hij daar moeite mee heeft? Lees onze tips om zelfstandig spelen te stimuleren.

Advertentie

Het is belangrijk voor een kind dat hij leert om zichzelf te vermaken. Op deze manier komt hij tot rust en leert hij creatief te zijn: hij moet iets verzinnen om te gaan doen. Sommige kinderen spelen van nature graag en veel zelfstandig. Andere kinderen hebben hier meer hulp bij nodig.

Zelfstandig spelen oefenen

Wil je je kind stimuleren, laat je kind dan met speelgoed spelen, terwijl jij naast hem zit en iets anders doet. Het is belangrijk dat jij het goede voorbeeld geeft en dit ook benoemt: ‘Mama gaat nu iets voor zichzelf doen en jij gaat zelf spelen’.

Laat hem in principe zijn eigen gang gaan en ondersteun of corrigeer alleen waar nodig. Geef kinderen een complimentje als ze zelfstandig spelen. Verwacht niet dat je peuter meteen een kwartier zelfstandig speelt zonder jou te storen. Begin met een paar minuten en bouw de tijd uit.

Op zijn eigen kamer spelen

Het hoort bij de ontwikkeling dat een kind de behoefte krijgt om zich terug te trekken en een eigen plekje te hebben. Vaak zal dit vanaf een jaar of vier zijn, maar het kan ook eerder of later. Je merkt dat je kind hier aan toe is als hij prettig vindt om op zijn kamer spelen. Is het zover, geef je kind dan de ruimte om baas zijn over zijn eigen kamer; dit is zijn terrein met zijn eigen spelregels. Dit is belangrijk voor zijn zelfvertrouwen en het geeft hem de kans om alle indrukken te verwerken van de wereld om hem heen wanneer hij dat wil.

Advertentie
Redactioneel – offer – Opgeruimd is netjes, speelgoed opruimen is leuk en leerzaam!

Opgeruimd is netjes, speelgoed opruimen is leuk en leerzaam!

Ontdek het aanbod speelgoedkisten