wat mogen peuters niet eten

Wat mogen peuters niet eten?

Waarschijnlijk eet je peuter al gewoon met de pot mee, maar sommige etenswaren kun je hem beter niet geven. Wat mogen peuters niet eten?

Wat mag een peuter niet eten?

Peuters kunnen bijna alles eten, maar sommige etenswaren zijn niet goed voor ze en kunnen ze beter niet eten.

Wit brood

Als je kind witbrood eet, kun je beter overstappen op volkoren- of bruinbrood. Hierin zitten meer mineralen, vitamines en vezels dan in witbrood. Dat is beter voor de gezondheid van je kind. In vleeswaren en kaas zit ongezond vet. Je kunt het best voor magere kaas of vleeswaren kiezen.

Nitraatrijke groente

Geef je kind liever niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groente. Hieruit kan namelijk de schadelijke stof nitriet ontstaan. Nitriet kan de zuurstofgehalte in het bloed verminderen. Dit stofje ontstaat als je groente bewaart of meerdere keren opwarmt. Het ontstaat pas na een lange tijd, dus één keer opwarmen is niet gevaarlijk. Nitraatrijke groente zijn af te raden in combinatie met vis (behalve makreel en zalm), schaal- en schelpdieren. Dit zijn groenten waar nitraat in zit:

  • sla;
  • rode bieten;
  • spinazie;
  • andijvie;
  • bleekselderij;
  • venkel;
  • paksoi;
  • spitskool;
  • waterkers.

Snoep, chips en snacks

Geef je peuter geen pinda’s of noten. Hij kan zich hierin verslikken. Goede alternatieven zijn bijvoorbeeld komkommer of rijstwafels. Probeer ook niet teveel snoep en chips te geven. Hierdoor krijgt je kind snel een grote hoeveelheid ongezonde suikers en vetten binnen. Ook suikervrij snoep bevat veel calorieën, omdat er zoetstoffen in zitten. Deze zijn niet schadelijk voor het gebit van je kind, maar wel voor de organen. Hij kan bijvoorbeeld diarree krijgen als hij veel suikervrij snoep eet.

Rauw vlees

Vlees is goed voor je kind en bovendien zit er ijzer in. Geef je peuter alleen geen rauw vlees, want hierin kunnen bacteriën zitten waar hij ziek van kan worden. Kinderen zijn extra gevoelig voor bacteriën. Voorbeelden van rauw vlees zijn: ossenworst, filet américain en carpaccio.

Kant-en-klaar

Probeer je kind zo min mogelijk kant-en-klaarmaaltijden te geven. Hier zit namelijk teveel zout in.

Nu en later

Het is belangrijk om peuters een gezond eetpatroon aan te wennen. Dikke kinderen hebben ook als ze volwassen worden vaker overgewicht. Zorg dus dat je kind geen slechte vetten binnenkrijgt.

Let goed op als je je kind druiven of snoeptomaatjes geeft. Hij kan zich ook hierin verslikken. Snijd de druiven of snoeptomaatjes door de helft, zo weet je zeker dat je peuter ze veilig kan eten.

Lees ook

Moeilijke eters: als je peuter niet wil eten

Eetopvoeding: tips om je kind beter te laten eten