Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

NOD: de Niet Ongesteldheids Dag

Als je zwanger probeert te worden, is het elke maand spannend: word je ongesteld of niet? Het is aftellen naar de dag dat je menstruatie zou moeten beginnen. De dag waarvan je hóópt dat je ongesteldheid uitblijft. Ook wel de ‘niet-ongesteldheidsdag’: NOD genoemd.

Wat is NOD?

De afkorting NOD staat voor Niet Ongesteldheids Dag. Het is de dag waarop je volgens je menstruatiecyclus ongesteld zou moeten worden, maar waarvan je hoopt dat dat niet gebeurt, omdat je graag zwanger wilt worden. Als je die dag niet ongesteld wordt, is het de eerste dag dat je overtijd bent. Het is ook de dag waarop veel vrouwen meteen een zwangerschapstest doen omdat de meeste testen vanaf de niet-ongesteldheidsdag echt betrouwbaar zijn (tenzij je kiest voor een vroege zwangerschapstest).

Advertentie

Lees ook: Overtijd? Dit kan de oorzaak zijn dat je niet ongesteld bent geworden

Wie gebruiken de term NOD?

De term NOD wordt eigenlijk vooral gebruikt door vrouwen die zwanger proberen te worden. Het is geen officiële term in de medische wereld: je zult er dus niet snel over lezen in medische informatiefolders of erover horen bij de verloskundige praktijk. Je ziet de NOD wel vaak voorbijkomen op forums waar vrouwen het met elkaar hebben over hun kinderwens.

NOD berekenen

Om uit te rekenen op welke dag je ongesteld zou moeten worden, moet je goed weten hoe je menstruatiecyclus in elkaar zit. De duur van deze cyclus verschilt per vrouw: bij de een duurt het elke maand zevenentwintig dagen, bij de ander kan het meer dan eenendertig dagen duren. Maar als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, duurt ‘ie elke maand even lang. Daarom is het vaak goed te voorspellen op welke dag je ongesteld zou moeten worden.

Om te ontdekken wat de duur van jouw menstruatiecyclus is, moet je ’m een tijdje goed bijhouden:

 1. Noteer een paar maanden achter elkaar op welke dag je voor het eerst ongesteld bent (je ongesteldheidsdag) en hoe veel dagen de bloeding aanhoudt.
 2. Tel vervolgens het aantal dagen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie tot en met de laatste dag voor je volgende. Dit aantal dagen is de duur van je menstruatiecyclus. Gemiddeld is de lengte van een menstruatiecyclus 28
 3. Bekijk een aantal maanden of de lengte van jouw menstruatiecyclus gelijk is. Het kan best af en toe een dagje schelen, maar bij veel vrouwen is de cyclus Heb jij drie maanden op rij een cyclus van 28 dagen gehad? Dan kun je ervan uitgaan dat dat elke andere maand ook het geval is.
 4. Je NOD is de eerste dag van je volgende cyclus. Bij een cyclus van achtentwintig dagen is dat dus de 29ste dag ná de eerste dag van je vorige menstruatie. En bij bijvoorbeeld een cyclus van 30 dagen is dat de 31ste dag..

Het bijhouden van je menstruatiecyclus kan in je agenda, maar er zijn ook apps die hier speciaal voor gemaakt zijn. Deze apps zijn meestal bedoeld om je ovulatie uit te rekenen, maar ze geven vaak ook precies aan op welke dag je ongesteld zou moeten worden.

Vruchtbare dagen berekenen

NOD bij een onregelmatige cyclus

Niet alle vrouwen hebben een regelmatige cyclus waarbij ze precies de dag van hun verwachte ongesteldheid kunnen berekenen. Bij sommigen komt de menstruatie de ene maand na zevenentwintig dagen en de andere maand na 29 dagen, of zijn de verschillen zelfs nog groter. Als dat bij jou het geval is, kun je de verwachte NOD berekenen door de gemiddelde duur van je laatste drie menstruatiecyclussen te pakken. In dat geval is de berekening van jouw NOD alleen een richtlijn: het zou best kunnen dat je eigenlijk pas een paar dagen later ongesteld zou moeten worden.

Symptomen op je NOD

Op de dagen rond je NOD kun je al wat vroege zwangerschapssymptomen hebben:

 1. Gevoelige of gezwollen borsten:

  Zodra je zwanger bent en je lichaam zwangerschapshormonen gaat aanmaken, veranderen je borsten. De melkklieren worden actief en je borsten groeien. Veel vrouwen voelen dat al snel: je borsten zijn gevoeliger en soms een beetje opgezwollen. Dit kan al voorkomen na een tot twee weken na de bevruchting.

 2. Tepels worden donkerder:

  Met het groeien van je borsten worden niet alleen je tepelhoven groter, ze kunnen onder invloed van de zwangerschapshormonen net als je tepels, donkerder worden.

 3. Misselijkheid:

  Ook de bekende zwangerschapsmisselijkheid is een van de eerste zwangerschapskwaaltjes die veel vrouwen ervaren. Het kan al twee weken na de bevruchting beginnen: precies rond je NOD.

Er zijn nog meer symptomen die je al vroeg in je zwangerschap kunt ervaren:

Lees hier meer over vroege zwangerschapssymptomen herkennen.

Zwangerschapstest op je NOD

De NOD is voor veel vrouwen de dag waarop ze een zwangerschapstest doen. De meeste zwangerschapstesten zijn vanaf dat moment betrouwbaar, want op die dag is er – als je zwanger bent – voldoende van het zwangerschapshormoon hCG in je lichaam.

Probeer echt tot die dag te wachten, anders is de uitslag niet betrouwbaar. De test kan dan negatief uitvallen, terwijl je misschien wel zwanger bent. Er zijn ook vroege zwangerschapstesten verkrijgbaar die je wél al eerder kunt doen: al zes tot vier dagen voor de dag dat je ongesteld zou moeten worden.

Tip: vanaf deze dag kun je een vroege zwangerschapstest doen. 

Positieve test op je NOD

Hoera, de zwangerschapstest is positief! Tijd om een afspraak te maken met een verloskundige. Je hoeft hiervoor niet eerst langs je huisarts. Tenzij je op dit moment medicijnen slikt. Breng dan wel je huisarts op de hoogte van je zwangerschap: mogelijk heb je andere medicijnen nodig in verband met eventuele schadelijke effecten en risico’s voor de ongeboren baby.

Verder is het verstandig om nu goed op je voeding te letten, geen alcohol meer te drinken en sigaretten te vermijden. Slik je nog geen foliumzuur? Begin daar dan mee. Foliumzuur verkleint de kans dat je baby aangeboren afwijkingen heeft, zoals een open rug of schisis (hazenlip).

Wist je dat het ook zinvol is voor mannen om foliumzuur te slikken. Lees er hier meer over.

Niet ongesteld, maar wel een negatieve zwangerschapstest

Het kan gebeuren dat je op je NOD niet ongesteld wordt, maar dat óók de zwangerschapstest negatief uitvalt. Wat kan de oorzaak zijn?

 • Je bent niet zwanger:

  het is mogelijk dat je overtijd bent, maar niet zwanger bent. Je cyclus kan namelijk beïnvloed worden door allerlei oorzaken. Als je ziek bent geweest, je veel stress of een jetlag hebt, kun je ook later dan normaal ongesteld worden. Of er kan een medische oorzaak zijn, bijvoorbeeld hormonale schommelingen.

 • Je bent wel zwanger, maar hebt nog niet genoeg hCG aangemaakt:

  Sommige vrouwen hebben pas een paar dagen na hun NOD voor het eerst een positieve zwangerschapstest doordat de hCG-waarde in hun lichaam eerder nog te laag was. Dit kan gebeuren wanneer je pas laat in je cyclus zwanger bent geraakt. Ben je dus overtijd, maar is de test negatief, probeer het dan een paar dagen later nog een.

 • Je hebt de test verkeerd uitgevoerd:

  Het doen van een zwangerschapstest luistert vrij nauw. Heb je het staafje wel lang genoeg in je urine gehouden? Heb je ochtendurine (die is geconcentreerder waardoor de hCG beter meetbaar is) gebruikt of later op de dag getest? Lees altijd goed de instructies voordat je ’m gebruikt. Het kan namelijk ook zo zijn dat je een valse uitslag krijgt omdat je de test verkeerd gebruikt hebt. Doe dan de volgende dag nog een poging.

Ben je zwanger? Kijk in onze zwangerschapskalender om te weten te komen wat je ongeveer te wachten staat.

Praat erover mee

Op het forum van Ouders van Nu wordt ook actief over NOD gesproken. Wil je over dit onderwerp ervaringen en gedachtes uitwisselen? In dit topic over NOD kan jij in contact komen met ervaringsdeskundigen.

Lees ook: Wanneer moet je vrijen om zwanger te worden?