Alles over de eisprong

Alles over de eisprong

De ovulatie of de eisprong is het loskomen van een eitje uit de eierstok. Dit gebeurt maar één keer per menstruatiecyclus. Als de eicel op dat moment wordt bereikt door een zaadcel, kun je zwanger worden. Wil je dit graag, dan is het goed om te weten wat jouw vruchtbare dagen zijn.

De eicel

De eierstokken bevinden zich links en rechts van de baarmoeder. Per menstruatiecyclus rijpt er één eicel in één van de eierstokken. Heel af en toe rijpen er spontaan twee of meer eicellen. Met de eisprong bedoelen we dat deze eicel ‘springt’, oftewel de eicel komt vrij en kan via de eileider naar de baarmoeder afdalen. De vrijgekomen eicel kan door een zaadcel bevrucht worden.

Hormonen

Het hormoon dat zorgt voor de rijping van dat ene eitje per cyclus, heet FSH (Follikel Stimulerend Hormoon). Dit is een lichaamseigen hormoon en zorgt voor het uitrijpen van ‘follikels’, een soort met vloeistof gevulde blaasjes waarin de eicellen kunnen rijpen. De groeiende en rijpende follikel maakt vervolgens oestrogenen. En die oestrogenen zorgen ervoor dat het baarmoederslijmvlies dikker wordt.

Gewoonlijk laat je lichaam één follikel uitrijpen en groeien, dit wordt ook wel de dominante follikel genoemd, Deze follikel maakt steeds meer oestrogenen naarmate hij rijper wordt. Dit is een signaal voor je lichaam om minder FSH te maken en de productie van LH (Luteïniserend Hormoon) op te voeren. Zo ontstaat de LH-piek. Voor je lichaam is deze piek hét signaal voor de eisprong.

Vruchtbare dagen

Het gehalte LH-hormoon stijgt ongeveer 36 uur voor de eisprong. Met een ovulatietest kun je dit zien: deze meet het LH-gehalte in je urine of speeksel en geeft aan wanneer jouw LH-gehalte piekt. Je bent het vruchtbaarst in de 1-2 dagen voor je eisprong, dus als je een LH-piek meet.

Vruchtbare dagen berekenen

De eisprong

24 tot 36 uur na de LH-piek barst de dominante follikel open: dit is het moment van de eisprong. De rijpe eicel komt vrij en kan door de eileider opgevangen worden. In de eileider kan de eicel worden bevrucht. Heel soms barsten er twee follikels open. Worden deze twee eicellen allebei bevrucht, dan kan er een twee-eiige tweeling ontstaan.

Na de bevruchting zoekt de bevruchte eicel een plekje in het dik opgebouwde baarmoederslijmvlies in de baarmoederholte. Dit wordt de innesteling genoemd. Is de eicel niet bevrucht of vindt er geen goede innesteling plaats, dan wordt het slijmvlies in je baarmoeder afgebroken en samen met het eitje afgevoerd via je vagina: de menstruatie.

menstruatiecyclus

Op welke dag vindt de eisprong plaats?

Het verschilt per vrouw wanneer de eisprong plaatsvindt. Meestal vindt de eisprong 11-14 dagen voor de menstruatie plaats. Bij een gemiddelde cyclus betekent dit dus rondom dag 14 van de cyclus (je telt vanaf de eerste dag van je menstruatie). Heb je een cyclus van 26 dagen, reken dan rondom dag 12. Heb je juist een cyclus van 30 dagen? Dan vindt de eisprong rondom dag 16 plaats. Houd een periode van 3 dagen ervoor en 3 dagen erna aan en probeer in die week 3-4 keer te vrijen. Is er helemaal geen regelmaat in je menstruatie? Neem dan contact op met je huisarts. Die geeft je zo nodig een verwijzing naar de gynaecoloog om uit te zoeken of er wel een eisprong plaatsvindt.

Zwanger worden

De dagen vóór en de dag van je ovulatie ben je het vruchtbaarst. Wil je graag zwanger worden, dan is dit de periode om te vrijen. Zaadcellen kunnen meerdere dagen overleven (gemiddeld drie dagen) in het lichaam van een vrouw, je hoeft dus niet precies op het moment van de eisprong te vrijen. Als je twee dagen voor je eisprong vrijt, heb je de meeste kans op een bevruchting. Vrij in ieder geval vlak vóór of op de dag van je eisprong.

Bevruchting

Ovulatiesymptomen

In de winkel zijn ovulatietesten te koop, maar je kunt ook zelf ‘berekenen’ wanneer jouw vruchtbaarste periode is. Wanneer je eisprong is kun je dat namelijk aan je lichaam voelen of merken. Er zijn een aantal symptomen waar je op kunt letten:

  • Ovulatiepijn
    Sommige vrouwen hebben rond hun eisprong last van ovulatiepijn. Dit is een duidelijk aanwijsbare pijn (een soort kramp) links of rechts in de onderbuik. De pijn komt door de spanning in de follikel en de eierstok en het vrijkomen van de follikelvloeistof.
  • Cervixslijm
    Als de eisprong nadert, verandert ook je vaginale afscheiding: dit wordt helderder, elastischer en vloeibaarder. Het lijkt een beetje op het eiwit van een rauw ei. Als je niet vruchtbaar bent, is het slijm witter, meer gelig en brokkelig. Door dit ‘cervixslijm’ dagelijks te bekijken ontdek je al snel een patroon en kun je die vruchtbare dagen er zo uit pikken.
  • Stijging lichaamstemperatuur
    Ongeveer 12 tot 24 uur na je eisprong stijgt je lichaamstemperatuur met 0,3 tot 0,5 graden. Door elke dag je temperatuur op hetzelfde tijdstip te meten, kun je zien wanneer je eisprong heeft plaatsgevonden. Omdat een eitje gemiddeld maar 12 uur na de eisprong in leven blijft, lijk je weinig te hebben aan deze methode. Maar door een paar maanden een temperatuurcurve bij te houden, krijg je wel inzicht in het moment van jouw ovulatie en kun je daar dus de volgende maand rekening mee houden.

De bevruchting of conceptie

Je kunt alleen zwanger (bevrucht) raken tijdens de vruchtbare periode van je cyclus. Als je seks hebt komen tijdens de zaadlozing miljoenen zaadcellen in je vagina terecht. En dat terwijl er meestal maar één eicel vrijkomt. Veel zaadcellen sterven al snel af, de sterkste en snelste zaadjes zwemmen via de baarmoedermond door de baarmoeder richting de eileiders. Daar zal maar één zaadcel de eicel kunnen doorboren. Vervolgens smelten deze twee cellen samen tot één nieuwe cel. Dit is de conceptie of bevruchting. Zaadcellen die al in de buurt zijn op het moment van de eisprong hebben de meeste kans op de eicel te bevruchten.

Dat de conceptie is gelukt wil niet altijd zeggen dat je zwanger bent. Soms gaat er tijdens de innesteling iets mis en wordt de bevruchte eicel afgestoten.

Video: Van bevruchting tot baby mooi in beeld gebracht