Vruchtbare dagen berekenen

Wanneer ben ik vruchtbaar? - Handige rekentool

Welke dagen heb je de meeste kans om zwanger te raken? Vrij je met de bedoeling om zwanger te worden, dan is het handig om te weten wanneer je ovulatie is. Maar hoe weet je dat? Hoe kun je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen?

De meest betrouwbare manier om je vruchtbare dagen te meten is met een ovulatietest. Maar er zijn meer manieren om er achter te komen wanneer je vruchtbaar bent.

Advertentie

De ovulatie of eisprong

De ovulatie of de eisprong is het loskomen van een eitje uit één van je eierstokken. Dit proces vindt eenmaal per menstruatiecyclus plaats. Wanneer dit gebeurt, is per vrouw verschillend en ook afhankelijk van factoren als stress of vermoeidheid.

De meeste vrouwen hebben een cyclus van 23 tot 35 dagen. Een gemiddelde cyclus duurt 28 dagen. In dat geval vindt de ovulatie normaliter op de 14e dag plaats. De dagen voor en de dag van je ovulatie ben je het meest vruchtbaar.

menstruatiecyclus

Wanneer ben ik vruchtbaar?

Wil je graag zwanger worden, dan is het handig om te weten wanneer je vruchtbaar bent. De ideale regelmatige menstruatiecyclus duurt 28 dagen. Op de dag dat je menstruatie begint, begint je menstruatiecyclus (= dag 1). De cyclus duurt tot de eerste dag van je volgende menstruatie. De cyclus verloopt in twee fasen. De eerste fase is de periode vóór de eisprong. Op dag 14 heb je bij een ideale regelmatige cyclus je eisprong. De tweede fase is de periode ná de eisprong.

Dag voor/na ovulatie Vruchtbaarheid
6 dagen voor de ovulatie Bevruchting zeer onwaarschijnlijk
5 dagen voor de ovulatie Laag vruchtbaar
4 dagen voor de ovulatie Beetje vruchtbaar
3 dagen voor de ovulatie Beetje vruchtbaar
2 dagen voor de ovulatie Meest vruchtbaar
1 dag voor de ovulatie Meest vruchtbaar
Dag van de ovulatie Meest vruchtbaar
1 dag na de ovulatie Alleen de eerste uren vruchtbaar
2 dagen na de ovulatie Geen kans op bevruchting

Vrijen vlak vóór de eisprong

Je bent vruchtbaar vlak vóór de eisprong. De periode dat je bevrucht kunt raken, hangt af van de kracht van de zaadcellen. Gewoonlijk leeft sperma zo’n drie dagen in de baarmoederhals, maar dat kan ook korter of veel langer zijn.

Meeste kans op bevruchting

Als je drie dagen voor je eisprong vrijt, heb je de meeste kans op een bevruchting. Vrij in ieder geval vlak vóór of op de dag van je eisprong. Vrij in de tweede week van je cyclus om de dag. Houd dit vol totdat je zeker weet dat de eisprong achter de rug is.

Hoe herken ik een eisprong?

Je vruchtbare dagen kun je berekenen via je cyclus, maar je kunt de ovulatie ook herkennen aan:

Ovulatiepijn

Sommige vrouwen hebben rond hun eisprong last van ovulatiepijn. Dit is een duidelijk aanwijsbare pijn (kramp) links of rechts in de onderbuik. De ovulatiepijn komt door de spanning in de follikel en de eierstok. Ovulatiepijn lijkt op menstruatiepijn. Deze pijn voel je vóór de eisprong. Soms duurt de ovulatiepijn een paar uur, maar het kan ook een dag duren. Als de ovulatiepijn over is, is ook de eisprong voorbij. Als je zwanger wilt worden, kun je vrijen als de pijn optreedt. Je bent dan net op tijd. De eicel ‘leeft’ immers 12 à 24 uur.

Vollere of pijnlijke borsten

In de eerste fase van je cyclus zijn je borsten iets minder vol. Na de eisprong gaat de tweede fase van de cyclus in. Je borsten zijn in deze tweede fase voller. Vlak voor de menstruatie kunnen je borsten zelfs gespannen en pijnlijk zijn. Merk jij dat je borsten tijdens je cyclus ook veranderen? Onthoud dan dat je in de ‘minder gevulde’-fase (dus de eerste fase van de cyclus) het vruchtbaarst bent.

Je vruchtbare dagen berekenen

Zwanger raken is een natuurlijk proces, maar ook heel ingewikkeld. Vlak voor het moment van jouw eisprong of ovulatie, moet je seks hebben. Per maand heb je slechts enkele dagen kans om je kinderwens te vervullen. Je vruchtbare dagen berekenen kan op meerdere manieren.

1. Vruchtbare dagen berekenen via je cyclus

Een ideale regelmatige menstruatiecyclus duurt 28 dagen. Op de dag dat je menstruatie begint, begint je menstruatiecyclus (= dag 1). De cyclus duurt tot de eerste dag van de volgende menstruatie. De cyclus verloopt in twee fasen. De eerste fase is de periode van voor de eisprong. Op dag 14 heb je bij een ideale regelmatige cyclus je eisprong. De tweede fase is de periode van na de eisprong.

Aan het begin van de cyclus worden hormonen aangemaakt die ervoor zorgen dat een eitje rijpt. In deze fase is het hormoon oestrogeen het laagst. Naarmate je dichter bij de ovulatie komt, stijgt ook je oestrogeenspiegel.

Deze hormonen zorgen ervoor dat je een zogeheten LH-piek (Luteïniserend Hormoon) krijgt. De LH-piek geeft het rijpe eitje het laatste zetje om de eierstok te verlaten en naar de baarmoeder te gaan. Op het moment dat dit gebeurt, moeten er al zaadcellen klaar liggen om zwanger te kunnen worden. Zaadcellen blijven drie tot vijf dagen in leven.

  • Bij een regelmatige cyclus heb je ongeveer 14 dagen voor het begin van je menstruatie een eisprong. Het eerste deel van de cyclus is variabel. Bij sommige vrouwen duurt deze periode juist korter of langer dan 14 dagen. Een cycluslengte van 21 tot 35 dagen is normaal.
  • Als de cyclus langer duurt, verschuift het moment van de eisprong naar achteren. Duurt de cyclus korter, dan verschuift de eisprong naar voren. De tweede helft van de cyclus duurt (hooguit) 14 dagen. Dus na de eisprong word je na 14 dagen weer ongesteld.
  • De vruchtbare dagen heb je bij een regelmatige cyclus tussen de elfde en de vijftiende dag (op dag 14 is de eisprong). De vrijgekomen eicel leeft dan tussen de 12 en 24 uur. Een zaadcel leeft soms zelfs 72 uur.

LH-piek

2. Je ovulatie berekenen met temperatuur

In de winkel zijn ovulatietesten te koop, maar je kunt ook zelf berekenen wanneer jouw meest vruchtbare periode is. Gedurende enkele maanden houd je hiervoor dagelijks je temperatuur bij. Op de eerste dag van je menstruatie meet je je normale temperatuur. Je kunt het beste iedere dag op een vast tijdstip rectaal temperaturen, bijvoorbeeld ’s ochtends bij het opstaan.

Vervolgens schrijf je alles op in een curve. 12 tot 24 uur na je ovulatie stijgt je lichaamstemperatuur onder invloed van het hormoon progesteron 0,3 tot 0,5 graden. Je temperatuur blijft zo hoog tot vlak voor het begin van je nieuwe cyclus.

Omdat je lichaamstemperatuur op z’n vroegst pas 12 uur na je eisprong stijgt, heeft het voor het vervullen van de kinderwens geen zin om dan met je partner te vrijen. Een eitje blijft gemiddeld namelijk 12 uur in leven na de eisprong. Door een paar maanden een temperatuurcurve bij te houden, krijg je wel inzicht in het moment van jouw ovulatie en kun je daar dus de volgende maand rekening mee houden.

3. Billings ovulatiemethode

Een andere manier om je vruchtbare dagen te bepalen is de Billings ovulatiemethode (BOM). Met de methode kun je je ovulatie herkennen aan de hand van de samenstelling van je baarmoederhalsslijm, oftewel je vaginale afscheiding. Rondom de ovulatie is de afscheiding bijvoorbeeld transparant en glibberig. Hoe beter je je eigen lichaam leert kennen, hoe beter je jouw vruchtbare dagen herkent.

4. Ovulatiekalender

Het gebruik van een ovulatiekalender is eenvoudig. Voer de eerste dag van je laatste menstruatie in. De calculator berekent vervolgens jouw vermoedelijke ovulatie en de eventuele uitgerekende datum van je kind. Deze ovulatiekalender is niet exact en gaat uit van een cyclus van 28 dagen. Deze maakt slechts een schatting van je vermoedelijke ovulatie.

wanneer vruchtbaar
Vruchtbare dagen bij een menstruatiecyclus van 28 dagen 

Ook een kinderwens? Praat mee!

Tessa Cox

Fertiliteitsarts

Tessa Cox werkt als Arts Voortplantingsgeneeskunde bij Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp. Tessa heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen waarbij zwanger worden op de natuurlijke manier niet lukt. Ze verricht onderzoek naar de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap en begeleidt haar patiënten gedurende verschillende soorten vruchtbaarheidsbehandelingen.