De bevalling: wat kun je verwachten?

De bevalling: wat kun je verwachten?

De bevalling: wat kun je verwachten? Wat gebeurt er precies met je lichaam als je moet bevallen? Hier wordt stap voor stap uitgelegd wat je kunt verwachten als het lang verwachte moment van de bevalling eenmaal daar is.

Fases van een bevalling

Bevallen gebeurt in verschillende bevallingsfases:

  1. De latente fase: het begint met het opvangen van de weeën (eerste fase)
  2. De actieve fase: daarna begint de ontsluitingsfase (tweede fase)
  3. De overgangsfase: de derde fase is de volledige ontsluiting (derde fase)
  4. Dan volgt de uitsluitingsfase (vierde fase)
  5. Tot slot volgt de nageboorte (laatste fase)

Wat gebeurt er als je moet bevallen?

In deze animatievideo van Gezondheidsplein.nl wordt duidelijk uitgelegd wat er nu precies met je lichaam gebeurt vanaf het moment dat je weeën beginnen. Dat is het moment dat je bevalling gaat beginnen. Je ongeboren kindje moet in jouw lichaam een paar obstakels langs om het levenslicht te zien. Zo zal hij langs het vlies in de baarmoeder, de baarmoedermond en het geboortekanaal moeten gaan, voordat hij geboren wordt.

Video: Wat kun je verwachten als je moet bevallen?

Weeën

Je bevalling begint meestal met de ontsluiting van de baarmoedermond. Dit merk je door de weeën die dienen om het weefsel rond de baarmoedermond weker en zachter te maken. Het kan dan voorkomen dat de vliezen al gebroken zijn, maar dat kan ook op een later moment gebeuren.

Volledige ontsluiting

De weeën zijn in het begin onregelmatig en soms nog niet zo pijnlijk. Maar naarmate de tijd verstrijkt worden ze steeds regelmatiger, krachtiger en ook pijnlijker. Je baarmoedermond moet 10 centimeter ontsluiting hebben voordat je kindje geboren kan worden. Tijdens de laatste centimeters ontsluiting zullen de weeën het pijnlijkst zijn.

Uitdrijvingsfase

Als de baarmoedermond 10 centimer ontsluiting heeft, begint de uitdrijvingsfase. Je baby moet je dan door het geboortekanaal persen. Je hebt nog steeds weeën, maar de ontsluitingsweeën gaan dan over in persweeën.

Ligt je kindje in een hoofdligging dan komt hij met zijn hoofdje eerst naar buiten met zijn gezicht naar beneden naar buiten.  Nadat het hoofdje als eerste naar buiten is gegaan, worden de schouders geboren. Als je naar het breedste punt kijkt dan staat het hoofdje haaks op de schouders van de baby. Daarom moet de baby een kwartslag draaien voordat de schouders geboren kunnen worden. Dit gebeurt niet vanzelf en daarom zal de arts of de verloskundige helpen bij het draaien van je kindje.

Is je kindje geboren, dan is het tijd om de navelstreng door te knippen. Dit kan pas worden gedaan als de hartslag in de navelstreng niet meer te voelen is.

Nageboorte

Denk nu niet dat de klus is geklaard, want nu volgt nog de laatste fase van het bevallen: de nageboorte. Zo moeten de placenta en de vliezen ook nog uit je lichaam moeten worden verdreven. Nadat je kindje is geboren, trekt je baarmoeder samen zodat de placenta de baarmoederwand loslaat. Door nog eenmaal te persen. Als de placenta en de vliezen ook zijn geboren, is de bevalling klaar.

Video: In deze animatievideo is op een prachtige manier een bevalling in beeld gebracht
Video: Dit gebeurt er in je lichaam als je bevalt