Hoe voelt een wee?

Als je weeën krijgt, kan dat betekenen dat je bevalling gaat beginnen. Maar het hoeft niet. Het kunnen ook voorweeën zijn. De bevalling kan dan zelfs ook nog op zich laten wachten. Hoe herken je een echte wee? En wat is het verschil met voorweeën?

Wanneer je de eerste echte wee krijgt, is moeilijk te zeggen. Je hebt meestal eerst voorweeën, die overgaan in ontsluitingsweeën. Bij de een gebeurt dit al na een uur, bij de ander pas na een dag.

Wat is het verschil tussen weeën en voorweeën?

Een echte wee zorgt voor ontsluiting. De voorweeën doen het voorbereidende werk, die maken de baarmoedermond soepel en dun. Echte weeën openen vervolgens de baarmoedermond. Voorweeën zijn meestal wat onregelmatig van aard. De ene dag voel je misschien niets, de andere dag heb je een aantal harde buiken achter elkaar. Soms voelen voorweeën als menstruatiepijn, een andere keer voel je een flinke pijnscheut. De ene keer zijn de voorweeën snel weer voorbij, de andere keer houden de samentrekkingen langer aan.

Praat mee: “Hoe voelen weeën?”

Hoe voelt een wee?

  • Een echte wee komt regelmatig en neemt toe in duur en kracht. In het begin kan dat om de 10 minuten zijn, aan het einde van de bevalling elke 3 minuten, elke 2 minuten of zelfs nog sneller na elkaar.
  • Een echte wee heeft meestal een duidelijk begin en een duidelijk einde. Dat is anders dan menstruatiepijn, die vaak langdurig en zeurderig is. Een wee komt en gaat als een golf. Als een wee is weggeëbd, voel je meestal niets meer, tot de volgende zich aandient.
  • Een echte wee begint meestal zachtjes, neemt toe, bereikt een hoogtepunt, neemt af en zakt langzaam weg.
Video: Hoe voelt een wee?