Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
hoe voelt een wee

Hoe voelt een wee?

De bevalling begint als je vliezen zijn gebroken of als je weeën krijgt. Je hebt verschillende soorten weeën. De ene wee voelt heftiger dan de ander, maar hoe herken je een echte wee?

Advertentie

Wat is een wee?

Als je vliezen zijn gebroken of als je weeën op gang komen, gaat de bevalling beginnen. Je baarmoeder is een spier die onder invloed van hormonen samentrekt als de bevalling begint. Zo’n samentrekking heet een wee en kan behoorlijk pijn doen. Weeën zorgen dat je baarmoedermond steeds verder opengaat en je baby als het ware naar buiten wordt gedrukt.

TIP! Voorbereiden op de bevalling? Dat doe je met behulp van deze fijne boeken.

Hoe voelt een wee?

Begint de bevalling dan krijg je meestal eerst voorweeën (ook wel harde buiken genoemd) die overgaan in ontsluitingsweeën. Wanneer je de eerste échte wee krijgt, is niet te zeggen. Bij de één gebeurt dit al na een uur en bij de ander pas na een dag. Maar hoe herken je een echte wee?

Een echte wee:

Advertentie
 • komt regelmatig. In het begin kan dat om de tien minuten zijn. Aan het einde van de bevalling elke drie minuten, elke twee minuten of zelfs nog sneller na elkaar.
 • duurt steeds langer. In het begin duurt elke wee ongeveer dertig seconden en op het hoogtepunt kan een sterke wee wel anderhalve minuut duren.
 • heeft meestal een duidelijk begin en een duidelijk einde. Dat is anders dan menstruatiepijn, die vaak langdurig en zeurderig is. Een wee komt en gaat als een golf. Als een wee is weggeëbd, voel je meestal niets meer. Tot de volgende wee zich aandient.
 • begint meestal zachtjes, neemt dan toe, bereikt een hoogtepunt, neemt vervolgens af en zakt langzaam weg.
 • zorgt ervoor dat de ontsluiting op gang komt. De voorweeën deden het voorbereidende werk en maakten de baarmoedermond soepel en dun. Echte weeën openen de baarmoedermond.
 • is pijnlijk. Of je nu ligt, staat of zit, de pijn van een wee verdwijnt niet. Het enige dat je kunt doen is een houding vinden die voor jou het prettigst aanvoelt om de weeën in op te vangen.

Lees meer: 7 moeders vertellen: dit is hoe een wee écht voelt

Het verschil tussen voorweeën en echte weeën

Voorweeën doen het voorbereidende werk: ze maken de baarmoedermond soepel en dun. Echte weeën openen de baarmoedermond en zorgen voor ontsluiting. Voorweeën zijn in tegenstelling tot echte weeën meestal onregelmatig van aard. De ene dag voel je niets, de volgende dag heb je een aantal harde buiken achter elkaar. Soms voelen voorweeën als menstruatiepijn, maar het kan ook zorgen voor een flinke pijnscheut. Toch is het niet te vergelijken met de pijn van echte weeën die in een golfbeweging komt en gaat.

Lees meer: Alles over weeën

Verschillende soorten weeën

De eerste weeën zijn voorweeën en indalingsweeën. Deze weeën bereiden je lichaam en je baby voor op de bevalling. Sommige vrouwen vinden deze weeën heel vervelend, andere merken er (bijna) niets van. Welke weeën zijn er nog meer en hoe voelen ze?

Advertentie
 1. Voorweeën
  Je krijgt voorweeën, omdat je baarmoeder zich als het ware klaarmaakt voor de bevalling. Bij voorweeën is er nog geen sprake van regelmaat. Soms voelen voorweeën als zeurderige menstruatiepijn, maar het kan ook zijn dat je een flinke pijnscheut voelt.
 2. Indalingsweeën
  Aan het einde van de zwangerschap zakt het hoofd van je baby in je bekken, zodat je baby in de juiste positie ligt voor de bevalling. Dit kan voor indalingsweeën zorgen, al heeft niet elke vrouw hier last van. Deze weeën voelen als menstruatiepijn of een stekende pijn in je lies.

  Lees meer:
  Ligging van je baby in de buik
 3. Ontsluitingsweeën
  De bevalling begint pas echt als je ontsluitingsweeën hebt. Deze weeën komen regelmatig en worden meestal steeds langer en sterker. Je kunt ontsluitingsweeën voelen in je buik, rug en/of bovenbenen.

  Lees meer:
  Wanneer de verloskundige bellen?
 4. Buikweeën
  De meeste vrouwen voelen ontsluitingsweeën vooral in hun buik. Dit worden dan buikweeën genoemd. Je krijgt dan krampen in je buik die pijnlijker zijn dan wanneer je ongesteld bent en steeds heftiger worden.
 5. Rugweeën
  Ontsluitingsweeën die je vooral in je rug voelt, worden rugweeën genoemd. Ze worden vaak omschreven als heftige menstruatiekrampen, die uitstralen naar de onderrug. Rugweeën kunnen de bevalling behoorlijk pittig maken, maar er zijn ook vrouwen die deze weeën goed te doen vinden.Lees meer: Rugweeën herkennen en opvangen
 6. Beenweeën
  Beenweeën beginnen net als andere ontsluitingsweeën in je buik, maar je voelt de pijn in je benen. Soms denken vrouwen daardoor dat de bevalling nog niet echt is begonnen. Toch zorgen beenweeën ook voor ontsluiting. Iedereen ervaart beenweeën anders. Sommige vrouwen vergelijken de pijn met heftige kramp of spierpijn in de bovenbenen, andere doet het denken aan zenuwpijn en vinden het de ergste bevallingspijn die je kunt hebben. De pijn van beenweeën is helaas altijd moeilijk op te vangen en ook aan je aangeleerde ademhalingstechnieken heb je niets als je beenweeën hebt.

  Lees meer:
  Beenweeën herkennen en opvangen
 7. Weeënstorm
  Normaal gesproken zitten er tussen twee weeën een paar minuten, zodat je de tijd hebt om even op adem te komen en je voor te bereiden op de volgende wee. Bij een weeënstorm komen de weeën zo snel achter elkaar, dat er een overlap is en je het verschil tussen de ene en de andere wee niet meer voelt. Zo’n weeënstorm kan behoorlijk heftig en pijnlijk zijn.

  Lees meer:
  Weeënstorm, wat is het en hoe ga je ermee om?
 8. Persweeën
  Je krijgt persweeën tijdens de laatste centimeters ontsluiting. Deze weeën geven je het gevoel dat je mee moet persen. De persweeën voelen als een golf die steeds groter en sterker wordt. Veel vrouwen vinden dit de heftigste en meest pijnlijke weeën. Een troost: als je persweeën krijgt, duurt het niet lang meer voor je baby er is.
 9. Nageboorte-weeën
  Als je baby is geboren, ben je er nog niet. De placenta moet ook nog geboren worden. Tijdens de nageboorte krijg je daarom opnieuw weeën, maar ze zijn gelukkig minder heftig dan de persweeën.
 10. Naweeën
  Naweeën zorgen ervoor dat de baarmoeder na de bevalling weer samentrekt en inkrimpt tot de oorspronkelijke grootte. Naweeën voelen niet prettig, maar ze zijn belangrijk voor je herstel. Je kunt het vergelijken met intense buikkrampen. De pijn van de weeën kun je voelen in je buik, maar ook in je rug en/of bovenbenen. Naweeën kunnen wel een paar weken aanhouden, maar gelukkig doen ze na een paar dagen meestal nauwelijks meer pijn.

  Lees meer:
  Waarom doen weeën pijn?

Praat mee: “Hoe voelen weeën?”

Video: Hoe voelt een wee?

Bronnen: De verloskundige

Redactioneel – Offer – Boek over bevallen

Goed voorbereid bevallen

Verfrissende kijk op geboorte
Lees nu