Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
meeroken

Meeroken tijdens de zwangerschap

Dat roken tijdens je zwangerschap slecht is voor je ongeboren baby, staat vast. Maar wist je dat ook meeroken schadelijk is? Als jij in een rokerige omgeving bent, kan je baby ook allerlei schadelijke stoffen binnenkrijgen. Alles over de risico’s van meeroken tijdens de zwangerschap.

Advertentie

Wat is meeroken?

Meeroken, ook wel passief roken genoemd, is het inademen van tabaksrook doordat iemand anders in jouw omgeving rookt. Net als roken is meeroken slecht voor je gezondheid. Ongeveer 85% van de rook van een sigaret komt in de omgeving terecht. Als jij die rook inademt, krijg je allerlei schadelijke stoffen binnen. In tabaksrook zitten duizenden verschillende chemicaliën en meer dan zeventig kankerverwekkende stoffen, die je ook inademt als meeroker.

Meeroken tijdens zwangerschap

Als een vrouw tijdens haar zwangerschap rookt, is dat schadelijk voor haar ongeboren kind. Maar dat geldt dus niet alleen voor zélf roken, maar ook voor mééroken, bijvoorbeeld als je in een rokerige omgeving bent.

Meeroken kan van invloed zijn op de ontwikkeling van je ongeboren kind. De schadelijke stoffen uit de tabaksrook die jij binnenkrijgt, komen via de placenta en de navelstreng ook bij je baby terecht. Bij volwassenen worden deze schadelijke stoffen grotendeels opgeruimd door de lever en de nieren. Bij een ongeboren baby zijn die organen nog niet af. Hierdoor blijven de schadelijke stoffen langer in het bloed van de baby en kunnen ze (nog) meer schade aanrichten.

Rook je zelf? Hier handige tips om er snel vanaf te komen.

Advertentie

Hoe erg is meeroken tijdens zwangerschap?

Als jij passief meerookt, adem je allerlei schadelijke stoffen uit sigaretten in. Deze stoffen, zoals nicotine en koolmonoxide, komen niet alleen in jouw lichaam terecht, maar ook bij je baby. Ze kunnen namelijk door de placenta en de navelstreng heen komen. Daarnaast zorgen die schadelijke stoffen voor een verminderde doorbloeding van de placenta (moederkoek). Daardoor krijgt je baby minder zuurstof en voedingstoffen via de placenta, wat allerlei risico’s met zich meebrengt.

Uit onderzoek blijkt dat passief roken door een zwangere vrouw risicovol is in elk stadium van de zwangerschap, zelfs voordat je daadwerkelijk zwanger bent. Meeroken tijdens de zwangerschap lijkt zelfs nog schadelijker te zijn dan meeroken door de baby na zijn geboorte.

Mogelijke risico’s

Risico’s van meeroken tijdens je zwangerschap zijn:

 • een grotere kans op een miskraam.
 • een grotere kans op een vroeggeboorte (voor de 37e week). Door vroeggeboorte kan je baby problemen hebben met de ademhaling, bloedsomloop, zuurstofvoorziening in de hersenen en andere vitale organen. Ook infecties, voedingsproblemen en onderkoeling komen vaker voor bij te vroeg geboren baby’s.
 • een (te) laag geboortegewicht. Regelmatig meeroken zorgt voor een 15 tot 100 gram lichtere baby.
 • een kleinere schedelomtrek bij je baby.
 • passief meeroken tijdens de zwangerschap geeft een dubbel zo grote kans op wiegendood.
 • een grotere kans op aangeboren lichamelijke afwijkingen.
 • zuurstofgebrek bij je baby.
 • een hoger risico op een kind met een aangeboren hartafwijking.
 • een verminderde longfunctie bij je baby en een grotere kans op luchtwegproblemen.
 • een grotere kans op (ernstige) infecties, waaronder bronchiolitis, meningokokkenziekte en middenoorontsteking.
 • er is ook een verband aangetoond tussen passief roken en gedragsstoornissen bij de baby, zoals ADHD.

Meeroken voorkomen

De boodschap mag duidelijk zijn: meeroken als je zwanger bent, is erg onverantwoord. Het brengt de gezondheid van je ongeboren baby in gevaar. Probeer daarom te voorkomen dat je passief meerookt. Een aantal tips:

Advertentie
 1. Vermijd rokerige ruimtes.
 2. Rookt je partner? De meest effectieve maatregel is uiteraard dat je partner stopt met roken. Het programma Rookvrije Ouders van het Trimbos Instituut biedt telefonische coaching bij het stoppen met roken.
 3. Zorg er sowieso voor dat je partner alleen buitenshuis rookt en nooit als jij in de buurt bent.
 4. Zorg ervoor dat in huis niet gerookt wordt, ook niet door visite. Roken onder een afzuigkap of bij een open raam geeft niet genoeg bescherming tegen meeroken.
 5. Ga niet in de auto zitten bij iemand die rookt. Ook niet met een raampje open, dat helpt niet voldoende.
 6. Ga op een feestje of op het terras niet in de buurt van rokende mensen zitten.

Video: het effect van (mee)roken op je ongeboren baby

Bronnen: Trimbos, Rijksoverheid

Commercieel – Hema – Offer – Hydrofieldoeken

Hydrofieldoeken

Drie multifunctionele hydrofiel doeken
Shop nu