5 weken zwanger: welke symptomen?
Zou je vorige week ongesteld worden? Als je menstruatie uitblijft, ben je overtijd. Een bevrucht eitje dat zich in je baarmoeder heeft ingenesteld, scheidt het zwangerschapshormoon hCG uit, dat de menstruatie voorkomt.
Voor de meeste vrouwen is het uitblijven van de menstruatie de aanleiding om een zwangerschapstest te doen. Als je nu een digitale test met wekenindicator doet en die positief is, ben je vijf weken zwanger. Kun je ook al symptomen opmerken na week 5 van je zwangerschap?
hCG: wat doet het in je lijf?
Het hormoon hCG – dat zorgt voor een positieve zwangerschapstest – veroorzaakt waarschijnlijk de meeste vroege zwangerschapssymptomen, maar zeker weten doen wetenschappers dat nog niet. Hoe dan ook is het hormoon van levensbelang voor je baby, nu nog een embryo. HCG zorgt ervoor dat er geen nieuwe eicellen rijpen in je lijf, dat de bevruchte eicel goed kan innestelen en dat het embryo goed kan groeien. Daarmee is het hét zwangerschapshormoon.
Er wordt weleens gezegd dat ochtendmisselijkheid betekent dat het goed gaat met je prille zwangerschap, want misselijkheid zou duiden op hogere hCG-spiegels en dus op een gezonde zwangerschap. Dat is niet waar, want sommige vrouwen hebben geen last van misselijkheid, terwijl hun zwangerschap goed verloopt. Als je wel misselijk bent, neemt dit meestal af zodra je placenta optimaal werkt, zo ongeveer aan het begin van het tweede trimester.
Lees ook: Ben ik zwanger? Doe de online zwangerschapstest
5 weken zwanger: de symptomen
Hoofdpijn, gevoelige borsten en misselijkheid: de symptomen in zwangerschap week 5 zijn soms al aardig duidelijk. Waar kun je in de eerste vijf weken als je zwanger bent last van hebben? We zetten ze op een rij.
-
Misselijkheid: Zwangerschapsmisselijkheid wordt ook vaak ochtendmisselijkheid genoemd. Een misleidende naam, want veel vrouwen hebben juist later op de dag of 's nachts last van misselijkheid. Ben je misselijk? Begin de dag rustig. Eet een cracker of beschuitje en drink een kop thee. Eet geen grote hoeveelheden tegelijkertijd, maar liever elke paar uur een beetje. Zorg ook dat je altijd iets te eten bij je hebt.
Slaapgebrek en spanning kunnen ervoor zorgen dat je je nog misselijker voelt. Soms helpt het om rust te nemen. Sommige zwangere vrouwen hebben baat bij pepermunt of zure snoepjes. Ook thee van verse gember of gembertabletjes kunnen helpen tegen zwangerschapsmisselijkheid. Lees hier meer tips bij zwangerschapsmisselijkheid. -
Zere of gevoelige borsten: Geven je hormonen het seintje zwanger? Dan begint meteen de eerste voorbereiding op het geven van borstvoeding, al duurt dat nog een tijd. Je borsten worden hierdoor gespannen en gevoelig, soms doen ze al pijn als ze licht worden aangeraakt. Ook kunnen je tepels groter en donkerder worden en je borsten kunnen sneller groeien dan je buik. Lees meer over gevoelige borsten.
-
Vaker plassen: Als je net zwanger bent, zorgt het hormoon hCG ervoor dat je vaker moet plassen dan normaal. Door hCG gaat er meer bloed naar je nieren en het zorgt er ook voor dat het bloed er sneller doorheen stroomt. Daardoor loopt je blaas sneller vol en moet je vaker naar de wc.
-
Een ijzer- of metaalsmaak in je mond: Sommige vrouwen omschrijven het als een bittere, metaalachtige smaak of 'bloedsmaak', die ze soms zelfs in hun keel 'proeven'. De smaak verdwijnt niet (of maar heel even) door iets te eten of de tanden te poetsen. Hoogstwaarschijnlijk komt de vreemde smaak door hormonale veranderingen. Het hormoon oestrogeen, waarvan je extra aanmaakt tijdens je zwangerschap, kan zorgen voor een verandering van de geur- en smaakbeleving. Er zijn ook studies die aantonen dat de smaakpapillen van de tong groter worden, waardoor de abnormale smaak ontstaat.
-
Een opgeblazen gevoel of opgezette buik: Misschien merk je dat je buik al snel is opgezet. Dit komt niet door de baby in je buik, want die is nog piepklein. Een opgeblazen gevoel aan het begin van je zwangerschap wordt veroorzaakt door het hormoon progesteron, waardoor je darmen trager gaan werken. Daardoor kun je ook last krijgen van obstipatie en winderigheid en wellicht wat buikpijn.
-
Moe en weinig energie: Heb je na een korte wandeling het gevoel alsof je een marathon hebt gelopen? Of ben je 's ochtends niet uit bed te krijgen en kun je op elk moment van de dag wel een powernap doen? Vermoeidheid is een van de eerste symptomen zwangerschap week 5. Logisch ook, want je lichaam is al op volle kracht aan het werk om je baby te laten groeien. Slaap je slecht tijdens je zwangerschap? Deze tips kunnen helpen om beter te slapen.
-
Hoofdpijn: In het eerste trimester hebben veel vrouwen last van spanningshoofdpijn. Hierdoor krijg je een drukkende of constante doffe pijn aan beide kanten van je hoofd of aan de achterkant van je hoofd en nek. Spanningshoofdpijn wordt meestal veroorzaakt door cafeïne-ontwenning of slaapgebrek. Soms kan hoofdpijn komen door vochttekort, dus probeer voldoende water te drinken.
-
Mood swings: Hoewel je nog maar net zwanger bent, merk je misschien al aan je humeur dat je wat 'wiebelig' bent. Het ene moment ben je heel vrolijk en dan opeens moet je huilen omdat je zo kwaad bent. Een troost: daar kun je niks aan doen. Ook dit komt door de veranderende hormonen. Daarbij ben je in het begin van je zwangerschap wat vatbaarder voor stemmingswisselingen door gepieker (word ik wel een goede moeder? Moeten we verhuizen? Hoe zal de zwangerschap verlopen?), vermoeidheid en andere kwaaltjes.
Lees ook: Van aambeien tot zwangerschapsdementie: alle zwangerschapskwaaltjes waar je last van kunt krijgen
Wat gebeurt er in het eerste trimester?
In het eerste trimester van je zwangerschap nestelt de bevruchte eicel zich in de baarmoeder en groeit de embryo uit tot een foetus. Het is de spannendste periode van de zwangerschap, omdat de kans op een miskraam het grootst is. Wat gebeurt er allemaal in het eerste trimester? Hoe groeit je baby en wat moet je doen en regelen? Lees alles over het eerste trimester van de zwangerschap.
Lees ook: Symptomen zwangerschap week 6: wat kun je verwachten?
Bron: Thuisarts.nl