Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Maandverband staat symbool voor ongesteld en zwanger zijn

Zwanger en toch ongesteld, kan dit?

Sommige vrouwen lijken tijdens hun zwangerschap nog steeds ongesteld te worden. Het kan zelfs zijn dat je daardoor niet door hebt dat je zwanger bent. Maar kan dat eigenlijk wel: ongesteld en zwanger zijn tegelijk?

Advertentie

Het antwoord hierop is eenduidig: nee, je kunt niet ongesteld én zwanger zijn. Wel kun je in verschillende trimesters bloed verliezen, wat soms lijkt op een menstruatie. Ook kun je een pseudo-menstruatie hebben. Wat is dit en wanneer kan een bloeding tijdens je zwangerschap eigenlijk kwaad?

Tip: Bestel online een zwangerschapstest en check of je zwanger bent.

Hoe werkt een menstruatie ook alweer?

Om precies te snappen wat er in je lichaam gebeurt als je zwanger wordt, is het belangrijk om te weten hoe je menstruatie werkt. Die begint bij de eisprong, ongeveer twee weken voor je menstruatie. Als de eicel niet wordt bevrucht, dan wordt deze samen met het opgebouwde baarmoederslijmvlies afgestoten. Deze bloeding noemen we de menstruatie en herhaalt zich elke 28 dagen, maar kan ook tussen de 21 en 35 dagen voorkomen.

Rond de periode van je eisprong kun je zwanger worden. Wordt je eicel in de eileiders bevrucht, dan gaat hij daarna op weg naar je baarmoeder. Dit duurt ongeveer vijf tot zeven dagen. In de baarmoeder nestelt het eitje zich in de baarmoederwand. Dan wordt vanuit de placenta het hCG-hormoon aangemaakt. Dit zwangerschapshormoon zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies en het vruchtje niet worden afgestoten, het zorgt ervoor dat je niet meer ongesteld wordt. Meer weten? Zo bereken je je menstruatiecyclus.

Advertentie

Daarom kun je niet ongesteld en zwanger zijn

Als het bevruchte eitje is ingenesteld en je hCG aanmaakt, worden het eitje en het baarmoederslijmvlies niet meer afgestoten. Gebeurt dit wel, dan heet het geen menstruatie, maar dan heb je een (vroege) miskraam. Er wordt gesproken van een miskraam als je tijdens de eerste zestien weken van de zwangerschap het vruchtje verliest. Het niet-levensvatbare vruchtje wordt door de baarmoeder afgestoten, waardoor je vaginaal bloed verliest. Daarbij kun je ook last hebben van buikpijn en krampen. Een miskraam gebeurt vaak vlak voor of na de innesteling.

Lees ook: Miskraam: als je zwangerschap anders loopt

Wat is innestelingsbloed?

Als de bevruchte eicel de baarmoeder bereikt, gaat het embryo zich hechten aan de baarmoederwand, zodat het daar verder kan groeien. Tijdens deze innesteling kan er een bloedvaatje worden geraakt, waardoor je een bloeding krijgt. Dit wordt een innestelingsbloeding genoemd, en het betekent dus niet dat je ongesteld en zwanger bent.

Een innestelingsbloeding komt in ongeveer twintig procent van de zwangerschappen voor. Je verliest een beetje bloed, net als bij een beginnende menstruatie, alleen het moment in de maand is niet logisch. Het kan daardoor ook verward worden met bloedverlies door een eisprong, een te vroege menstruatie of een doorbraakbloeding als je de pil (nog) gebruikt. Meestal gaat het om een kleine hoeveelheid bloed. De kleur van het bloed is meestal rood of oud bruin.

Lees ook: Innestelingsbloeding versus miskraam, hoe voel je het verschil?

Bloedverlies tijdens je zwangerschap

Bloedverlies tijdens je zwangerschap is even schrikken, maar hoeft niet altijd erg te zijn. Naast een innestelingsbloeding kunnen er verschillende oorzaken zijn:

Advertentie
  • Je baarmoeder en baarmoedermond zijn tijdens de zwangerschap extra doorbloed. Bij hard niezen, een flinke hoestbui of bij hard persen tijdens de ontlasting, kan de baarmoeder(mond) gaan bloeden.
  • Ook na het vrijen kun je wat bloed verliezen, omdat je baarmoedermond dus flink doorbloed is. Als de penis tijdens het vrijen tegen de baarmoedermond stoot, kan er daardoor een bloedvaatje openspringen.
  • Soms kan het bloeden ook spontaan gebeuren. Sommige vrouwen verliezen gedurende hun hele zwangerschap bloed zonder dat daar een aanwijzing voor wordt gevonden.
  • Heel soms nestelt een bevruchte eicel zich niet in de baarmoeder, maar in de eileider. Dit wordt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap genoemd. Als het vruchtje afsterft, treedt vaginaal bloedverlies op.
  • Vaginaal bloedverlies kan ook een teken zijn dat er een miskraam in gang is gezet.

Kan bloedverlies kwaad voor je baby?

Bloedverlies tijdens je zwangerschap kan onschuldig zijn, het stopt ook vaak vanzelf. In principe is de baby niet in gevaar bij bloedverlies. Neem wel altijd even contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen controleren of alles nog goed gaat.

Later in de zwangerschap kan bloedverlies wel gevaarlijk zijn en zelfs wijzen op een levensbedreigende situatie voor de baby. Het kan betekenen dat de placenta (deels) loslaat en dan moet er snel worden ingegrepen. Neem bij bloedverlies in het derde trimester meteen contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog.

Lees ook: Bloedverlies tijdens zwangerschap, wanneer moet je je zorgen maken?

Wat is een pseudo-menstruatie?

Bij een pseudo-menstruatie lijkt het alsof je ongesteld bent. Sommige vrouwen denken dat ze ongesteld zijn, maar zijn dat niet. Bij de meeste vrouwen die een schijnmenstruatie hebben, gebeurt dit tijdens de eerste twee tot drie maanden van de zwangerschap, maar bij sommigen duurt het de volledige negen maanden. Sommige vrouwen hebben dan ook niet in de gaten dat er een baby in de buik groeit, omdat ongesteld en zwanger zijn tegelijk immers niet kan.

Een verklaring kan zijn dat het zwangerschapshormoon HCG te laag is. Het hormoon zorgt er onder andere voor dat je menstruatie wordt stilgelegd. Bij een te lage productie vindt er geen eisprong plaats, maar krijg je wel maandelijks een bloeding. Dit is niet heel erg, maar het is toch verstandig dit door te geven aan je verloskundige. De maandelijkse bloeding kan er uiteindelijk voor zorgen dat je baarmoeder de zwangerschap wil afstoten, maar dat hoeft niet.

Maar je buik groeit toch?

Vrouwen kunnen een pseudo-menstruatie hebben en niet weten dat ze zwanger zijn. Veel vrouwen die zwanger zijn geweest kunnen zich moeilijk voorstellen hoe je alle zwangerschapssymptomen kunt missen. Want je buik groeit toch?

Het kan zijn dat je baarmoeder naar binnen ligt en je een kleine buik hebt. Bij jonge vrouwen of bij een eerste zwangerschap hoeft de buik niet heel hard te groeien. Soms wijten vrouwen hun buikje aan te veel eten. Ook kan ernstig overgewicht een eventuele zwangerschap verbergen. Het kan dus gebeuren dat je een zwangerschap niet opmerkt, maar ongesteld en zwanger zijn tegelijk is dus echt onmogelijk.

Bronnen: ThuisartsAmsterdam UMC

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting