Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zwanger van een tweeling

Ben je zwanger van een tweeling? Dan komen er vast allerlei vragen in je op. Want wat zijn eigenlijk de verschillen met een gewone zwangerschap? Lees hier alles over een tweelingzwangerschap.

Advertentie

Tweelingzwangerschap

Ongeveer één op de tachtig zwangerschappen is een tweeling, waarvan een derde eeneiig. De meeste spontane tweelingzwangerschappen ontstaan bij een dubbele eisprong.
Meestal wordt een tweelingzwangerschap  ontdekt bij de eerste echo. Vanaf de zesde week is er op de echoscopie namelijk al te zien of er één of twee vruchtjes zijn. Wel zo prettig, want zo heb je voldoende tijd om je voor te bereiden op de komst van twee baby’s.

Tip! Zachte hydrofieldoeken in mooie prints shop je via deze link.

Naar de gynaecoloog

Wanneer je in verwachting bent van een tweeling, krijg je altijd een medische indicatie. Dit houdt in dat een gynaecoloog je zwangerschap en bevalling begeleidt, en dat de bevalling in het ziekenhuis zal moeten plaatsvinden. Ook zal je vaker op controle moeten dan bij een eenlingenzwangerschap. Bij een tweelingzwangerschap heb je nu eenmaal een verhoogde kans op zwangerschapscomplicaties, zoals een verhoogde bloeddruk, zwangerschapssuiker, ijzergehalte, oedeem en eventuele zwangerschapsvergiftiging.

De groei en ontwikkeling van de nog ongeboren baby’s en de gezondheid van de moeder worden daarom intensief gevolgd, om op tijd in te kunnen grijpen. De begeleiding is er vooral op gericht om de kans op vroeggeboorte te verkleinen. Bij een ongecompliceerde zwangerschap kom je over het algemeen tot 26 weken elke maand bij de gynaecoloog. Vanaf 26 tot 32 weken om de twee weken en vanaf 32 weken elke week. Bij iedere controle wordt je bloeddruk gemeten en ook zullen er regelmatig echo’s worden gemaakt op de groei van de baby’s te controleren. Vanaf week 30 zal er een cardiotocografie (CTG) gemaakt worden. Deze registreert de harttonen van de baby’s en controleert hun lichamelijk conditie. Als er problemen zijn of als het om een monochoriale zwangerschap gaat (de baby’s delen de placenta), dan zijn de controles frequenter.

Verloop van een tweelingzwangerschap

Over het algemeen vraagt een tweelingzwangerschap meer van je dan wanneer je in verwachting bent van één baby. Je zult waarschijnlijk twaalf tot achttien kilo aankomen, in plaats van elf tot vijftien kilo, wat normaal is voor een eenlingzwangerschap. Vanaf het begin van je zwangerschap draag je dan ook meer gewicht met je mee dan een vrouw die een eenling verwacht. Ook heb je bij een tweelingzwangerschap meer kans op zwangerschapsstrepen op de huid (striae). Lees hier meer over gewichtstoename tijdens je zwangerschap.

Aan het begin van de zwangerschap heb je een grotere kans op typische zwangerschapskwaaltjes als misselijkheid, braken en moeheid. Dit wordt veroorzaakt door het zwangerschapshormoon HCG. Hiervan heb je meer in je bloed dan bij een eenlingzwangerschap. Omdat je baarmoeder snel groeit kun je in de loop van de zwangerschap last krijgen van harde buiken en/of slecht slapen. Omdat bij een tweelingzwangerschap vaak bloedarmoede voorkomt, zal de gynaecoloog vaak ijzertabletten en extra foliumzuur voorschrijven.

De groei van de kinderen tot circa 30 weken zwangerschap loopt over het algemeen gelijk aan de groei tijdens een eenlingzwangerschap. Na de 30 weken loopt de groei meestal wat terug. Een goed verloop van de zwangerschap tijdens het derde trimester (vanaf 26 weken) is dus belangrijk voor de groei en ontwikkelingen van de nog ongeboren tweeling. Tweelingen hebben gemiddeld een lager geboortegewicht. Het gemiddelde geboortegewicht in Nederland is 3500 gram. Voor tweelingen is dit 2500 gram.

Vroeggeboorte

Meerlingen worden vaker dan eenlingen te vroeg geboren. Gemiddeld wordt een tweeling bij 37 weken geboren. De kans dat de baby’s in de couveuse zullen moeten verblijven, is 7 maal groter dan bij een eenlingzwangerschap.  Tijdens een tweelingzwangerschap rekt de baarmoeder erg uit. Hierdoor kun je eerder weeënactiviteit krijgen. Bij een dreigende vroeggeboorte word je meestal ter observatie in het ziekenhuis opgenomen en als het echt te vroeg is (voor de 35 weken), wordt geprobeerd de bevalling te remmen met medicijnen. Meestal moeten je baby’s net zo lang in het ziekenhuis blijven als dat ze te vroeg geboren zijn.

Het op tijd stoppen met werken en het rustig aandoen, is zeer belangrijk in een tweelingzwangerschap.  Het zwangerschapsverlof bij een tweeling gaat dan ook al eerder in, namelijk 10-8 weken voor de vermoedelijke datum van bevalling in. Vanaf 1 april 2018 geldt minimaal 20 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof (meerlingenverlof) bij een meerlingzwangerschap.

Maximale zwangerschapsduur

De kans op complicaties neemt toe als je zwangerschap te lang duurt. Er ontstaat ruimtegebrek in de baarmoeder en de kwaliteit van de placenta neemt vaak af, waardoor je baby’s niet of nauwelijks meer groeien. Bij tweelingen is dit het geval na 38 weken.

Ook voor jou is het beter de zwangerschap niet langer te laten duren dan noodzakelijk. Een meerlingzwangerschap kan behoorlijk uitputtend zijn. Daarnaast neemt ook voor jou de kans op gezondheidsproblemen toe. Voorkomende klachten zijn rugklachten of zwangerschapsdiabetes.

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting