Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
bekkenfysiotherapeut

Wanneer naar de bekkenfysiotherapeut?

Tijdens en na je zwangerschap kun je last krijgen van bekkenproblemen. Pijnklachten, urineverlies, een zwaar gevoel in je bekkenbodem zijn veelvoorkomende klachten. Wanneer is het tijd om aan de bel te trekken bij een bekkenfysiotherapeut?

In samenwerking met expert

Marianne Voet

Bekkenfysiotherapeut

Bekkenpijn tijdens zwangerschap

Als je zwanger bent en je buik groeit, neemt de druk op je bekken en je onderrug toe. Ook zorgen zwangerschapshormonen ervoor dat de gewrichten, banden en spieren rondom je bekken soepeler worden. Hierdoor kan je bekken gemakkelijker openen tijdens de bevalling. In combinatie met de groeiende druk van je baarmoeder en het veranderen van je houding door je zwaardere buik, kun je last van pijnklachten aan je bekken krijgen. Ongeveer de helft (45%) van de zwangere vrouwen krijgt last van bekkenpijn.

Advertentie

Lees hier alles over bekkenpijn.

Bekkenpijn na de zwangerschap

Je kunt ook na de zwangerschap last houden van je bestaande bekkenklachten. Tijdens de bevalling komt er veel druk op je bekken te staan en rekt de bekkenbodem flink uit. Dit uitrekken is te vergelijken met een flinke sportblessure: de bekkenbodemspieren raken overstrekt. Daardoor kunnen bekkenklachten ontstaan of verergeren. Bovendien krijg je er na de bevalling een extra belasting bij: het tillen van je baby. 25% van de groep met klachten tijdens de zwangerschap houdt na de bevalling ook klachten. 5%-8% van deze groep houdt langdurig klachten. Ook kunnen er pijnklachten in het bekkenbodemgebied optreden na de bevalling, veroorzaakt door zwelling, hechtingen, aambeien etc.

Mogelijke andere bekkenproblemen

Er zijn allerlei lichamelijke klachten en ongemakken waar je tijdens of na je zwangerschap last van kunt krijgen en die gerelateerd zijn aan je bekken of je bekkenbodem. Een overzicht:

Gelukkig zijn deze problemen vaak te behandelen met behulp van bekkenfysiotherapie.

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is een erkende specialisatie binnen de fysiotherapie en richt zich op problemen in de buik, de bekkenbodem en het bekken, de heupen en de lage rug. Het bekken en de bekkenbodem vormt samen eigenlijk de basis van het menselijk lichaam. Het bekken (pelvis) is een soort ringvorm, bestaande uit vier botten: het linker en rechter heupbeen, het heiligbeen en het staartbeen (stuitje). Deze botten worden door stevige banden bij elkaar gehouden. De bekkenbodemspieren sluit het bekken aan de onderkant af. Deze spieren zorgen ervoor dat je baarmoeder, blaas en darmen ondersteund worden.

Ook kun je met behulp van deze spieren je urine en ontlasting ophouden. Je bekken en bekkenbodemspieren zijn heel belangrijk voor de stabiliteit en houding van je lichaam. Als je problemen krijgt aan je bekken of bekkenbodem, kan dat dus allerlei verschillende klachten opleveren, zoals pijn bij het bewegen, rugpijn, problemen bij het vrijen, moeite met het ophouden van ontlasting en/of windjes, en klachten van verzakking.

Wanneer naar de bekkenfysiotherapeut?

Bekkenklachten tijdens en na je zwangerschap komen heel veel voor, maar je hoeft er zeker niet mee rond te blijven lopen. Meestal zijn de problemen namelijk vrij goed te behandelen door bekkenfysiotherapie. Een paar sessies bij een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut kunnen al helpen de klachten te verminderen.

Bij onderstaande klachten tijdens of na de zwangerschap kun je een bekkenfysiotherapeut inschakelen:

 • Pijn rond de heupen
 • Pijn in de lage rug of billen
 • Pijn rond het schaambeen, in de liezen, je stuitje of zitbotjes
 • Bij ‘startpijn’: als je gaat staan, gaat zitten, omdraait in bed of bukt
 • Pijn bij het lopen
 • Een zwaar gevoel of pijn in de benen
 • Pijn bij het vrijen
 • Ongewild urineverlies
 • Ongewild ontlastingsverlies
 • Zwaar gevoel of pijn in de onderbuik of vagina
 • het voelen van druk in de vagina of anus, gevoel van een balletje in de vagina

Je kunt je klachten ook eerst bespreken met je verloskundige, gynaecoloog of huisarts. Zij kunnen je doorverwijzen naar een geregistreerde bekkenfysiotherapeut in de buurt.

Lees ook: 16 tips bij bekkenpijn: wat je zelf kunt doen

Hoe verloopt een behandeling bij een bekkenfysiotherapeut?

Aan de hand van een vraaggesprek worden de klachten in kaart gebracht. Daarna wordt er een onderzoek gedaan naar de houding, beweeglijkheid van de gewrichten en naar de functie van de bekkenbodem. In overleg kan een inwendig onderzoek worden gedaan. Dit onderzoek is vaak nuttig omdat het meer informatie geeft over de spanning van de bekkenbodemspieren, de coördinatie, pijnklachten en de ligging van de organen.

Pijnklachten bij het bewegen zijn vaak te verhelpen met behulp van houdingsadviezen, en adviezen over de balans tussen belasting en belastbaarheid. Ook voor problemen bij het plassen en ontlasting, bij het vrijen, of bij een verzakking, kunnen oefeningen helpen. Soms worden er speciale technieken gebruikt om de bekkenbodem te behandelen, zoals myofeedback, elektrostimulatie of ballontraining.

Wordt het vergoed?
Bekkenfysiotherapie wordt in principe vergoed vanuit de aanvullende verzekering. In het geval van bekkenfysiotherapie voor urineverlies worden de eerste negen behandelingen vergoed vanuit je basisverzekering. Je betaalt hiervoor wel eigen risico.

Voor bekkenfysiotherapie heb je geen verwijzing nodig. Sommige verzekeraars vragen wel om een verwijzing, anders worden de kosten niet vergoed. Check even bij je eigen zorgverzekeraar wat de voorwaarden zijn.

Bron: De Fysiotherapeut

Lees ook: Bekkenbodemspieren trainen tijdens zwangerschap en na de bevalling

Marianne Voet

Bekkenfysiotherapeut

Marianne Voet is bekkenfysiotherapeut en werkt onder andere bij Da Costa Fysiotherapie Amsterdam. Ze behandelt vrouwen met klachten die zijn ontstaan door de zwangerschap of de bevalling. Met ruim 25 jaar ervaring weet ze alles van onder andere bekkenklachten. Ze is moeder van drie kinderen.

Contact
Website

Redactioneel – Offer – Zwangerschapssymptomen

Een fijn zwangerschapskussen is onmisbaar!

Shop nu