Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Baby honger huilen

Huilt je baby? Pak niet meteen de fles

Geen ouder vindt het fijn om je baby te horen huilen. Waarschijnlijk wil je hem meteen troosten en misschien grijp je daardoor wel sneller naar de fles. Maar dat laatste is niet altijd de beste oplossing. Zo kan je kind later namelijk een emotie-eter worden, zo blijkt uit recent onderzoek.

Advertentie

Huilen als communicatiemiddel

Baby’s huilen regelmatig en dat is makkelijk te verklaren. Het is zijn enige manier om duidelijk te maken dat hij iets van je wil of ergens last van heeft. Je baby huilt dus om de aandacht te trekken en niet voor niets; het is zijn enige manier om te communiceren.

Pas op met eten en troosten

Als ouder wil je vaak maar één ding als er tranen vloeien: je baby troosten. Als je baby regelmatig huilt, denk je misschien dat hij honger heeft. Een flesje of de borst aanbieden, is dan een logische reactie. Een hongerige baby huilt immers. Maar uit recent onderzoek onder 4000 ouders blijkt dat troosten met voeding gevolgen heeft voor de toekomst van je kind. Kinderen die als baby vaak op die manier getroost werden, hadden op 4- en 10-jarige leeftijd een hogere Body Mass Index (BMI) en meer vetmassa dan kinderen die als baby niet met voeding getroost werden.

Emotie-eters

Het verband? Deze kinderen zijn later vaker emotie-eters. Als ze moe of verdrietig zijn, grijpen ze sneller naar koek, snoep of ander troostvoer. Dat zit zo: voedsel activeert het beloningssysteem in de hersenen. Hierdoor komt dopamine vrij, beter bekend als het geluksstofje. Over het algemeen geldt dat hoe zoeter en vetter het voedsel is, des te hoger de ervaren beloningswaarde is. De ene persoon is hier gevoeliger voor dan de andere persoon. Het geven van eten en drinken aan baby’s als troost leidt ertoe dat kinderen leren voedsel en emoties met elkaar te associëren, met risico op overgewicht.

Lees ook: Je baby laten huilen of niet? 

Leer je baby kennen

Het is dus niet altijd verstandig om je baby meteen de fles of borst te geven als hij huilt. Probeer er eerst achter te komen wat er met je baby aan de hand is. Dit doe je door je kind goed te leren kennen. Kom er bijvoorbeeld achter wat de verschillende huiltjes van je baby betekenen, aan de hand van de Dunstan-babytaal methode.

Advertentie

Volgens de Dunstan-babytaal kun je bij álle pasgeboren baby’s (waar dan ook ter wereld) 5 universele huilgeluiden onderscheiden en zo ontdekken wat er aan de hand is. Misschien heeft je baby inderdaad honger, maar misschien is er wel iets anders aan de hand. Hij kan ook moe zijn, last van darmkrampjes hebben, een boertje kan dwarszitten of misschien heeft hij ander ongemak.

Als je de verschillende huiltjes van je baby begrijpt, weet je ook wanneer hij honger heeft of dat er iets anders aan de hand is. Let ook goed op andere aanwijzingen, zoals smakkende geluiden of een knuistje in de mond.

Waarom huilt een baby en wat kun je doen om te troosten?

Een baby huilt om verschillende redenen. Elke reden vergt een andere manier om je baby te troosten. De meest voorkomende oorzaken + oplossingen op een rij:

  • Honger. Als je baby honger heeft, is hij vaak onrustig. Misschien maakt hij ook al smakkende geluiden of stopt hij een vinger of knuistje in zijn mond. Geef je baby te drinken.
  • Moeheid. Is je baby erg moe, dan huilt hij meestal op een zeurderige manier. Leg hem in bed voor een slaapje, of help je baby om in slaap te vallen.
  • Krampjes. Een baby met krampjes huilt heel indringend en hard. Hij heeft gebalde vuisten, trappelt met zijn beentjes en is erg gespannen. Wrijf over zijn buikje (met de klok mee) of draag hem in buikligging op je arm. Maak rustige fietsbewegingen met zijn benen, leg je baby in een lauwwarm badje, kalmeer je baby door hem te wiegen of zachtjes tegen hem te praten.
  • Boertje laten. Als er een boertje bij je baby dwarszit, kan hij daar flink van huilen.
    Laat je baby boeren. Houd je baby tegen je borst, met zijn hoofdje over je schouder. Klop zacht onder de billetjes of op zijn rug of wrijf van beneden naar boven.
  • Vieze luier. Een baby met een volle luier kan van zich laten horen. Ruik dus altijd even aan de luier en verschoon als die vol is, of als je twijfelt.
  • Liefde en aandacht. Je baby kan ook huilen omdat hij zich alleen voelt en graag liefde en aandacht wilt. Houd je baby dicht tegen je aan, knuffel hem, wieg hem of loop een rondje. Ontbloot eventueel je buik of borst: baby’s houden van huid-op-huidcontact. Soms kan een draagdoek dé manier zijn om je kind te troosten. Dat geeft een gevoel van geborgenheid. En jij hebt even je handen vrij.
  • Tandjes. Het verschilt per kind, maar vaak komen rond de 6 maanden de eerste tandjes door. Dit kan best voor wat ongemak of pijn zorgen. Masseer zacht het tandvlees van je baby, geef hem een gekoelde bijtring of laat hem op een gekoeld washandje bijten.
  • Ziek. Misschien voelt je baby zich niet zo lekker, of is hij ziek. Let op vlekjes, meet zijn temperatuur, of hij veel zweet en kijk of hij wel goed genoeg drinkt. Heeft je baby koorts en is hij jonger dan drie maanden, bel dan even met de huisarts. Bel bij twijfel sowieso altijd met de huisarts
  • Ongemak. Een baby kan niet goed uitdrukken wat hem dwarszit. Er kan bijvoorbeeld ook iets kleins aan de hand zijn, zoals een sokje dat strak zit, een wimper die in zijn oog prikt of misschien heeft hij het wel te koud of warm. Kun je geen reden vinden voor het huilen van je baby, ga dan naar dit soort oorzaken op zoek.

Huilt je baby extreem veel? Het zou kunnen dat je een huilbaby hebt. Lees hier hoe je daarmee om kunt gaan.

Advertentie
Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier