Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Koorts bij je baby

Baby’s hebben een schommelende lichaamstemperatuur en krijgen sneller koorts. Koorts bij baby’s is niet gevaarlijk, maar je moet het wel in de gaten houden. Wanneer moet je aan de bel trekken? En wat kun je doen als je baby koorts heeft?

In samenwerking met expert

Kimberley de Wit

Huisarts

Wanneer spreken we van koorts?

De gemiddelde lichaamstemperatuur is ongeveer 37 graden. ’s Ochtends ligt de temperatuur meestal iets lager dan in de loop van de dag. Pas bij een temperatuur boven de 37,5 graden spreken we van verhoging. Als de thermometer meer dan 38 graden aangeeft, heeft je kind koorts.

Advertentie

Lees ook: Wil je peuter of baby geen zetpil? Dit zijn de alternatieven

Hoe ontstaat koorts?

Koorts wordt al eeuwenlang beschouwd als hét teken dat iemand ziek is. De verhoging van de lichaamstemperatuur is een reactie van het afweersysteem op virussen, bacteriën en schimmels van buitenaf. Bij een hogere temperatuur kan het lichaam infecties beter bestrijden. Als de infectie ‘overwonnen’ is, daalt de temperatuur weer.

Meestal wordt koorts bij kinderen veroorzaakt door een onschuldige virusinfectie, zoals bij griep of verkoudheid. Het kan ook door een bacteriële infectie worden veroorzaakt. In sommige zeldzame gevallen is het een teken van een ernstige infectie, zoals longontsteking of hersenvliesontsteking. Maar dat komt veel minder vaak voor.

Geen baby, maar een kind met koorts? Lees hier meer over koorts bij kinderen.

Tip: Shop hier de perfecte thermometer voor jouw gezin

Advertentie

Temperatuur baby opmeten

Omdat je bij je baby aan zijn voorhoofd goed kunt voelen of hij koorts heeft, hoef je niet elk uur zijn temperatuur op te nemen als hij ziek is. Meestal is één keer ’s morgens en één keer ’s avonds voldoende, tenzij je ziet dat je kind in korte tijd snel zieker wordt.

Je kunt de temperatuur van je baby het best rectaal via de anus meten, dat is het betrouwbaarst. Let er daarbij wel op dat je kind geen onverwachte bewegingen kan maken, want daardoor kan de thermometer verder in de anus schieten en het slijmvlies beschadigen. Oorthermometers geven de temperatuur sneller aan, maar zijn minder nauwkeurig. Meestal zie je aan het gedrag van je kind dat de koorts zakt; hij leeft dan weer op.

 • Meet de temperatuur via de anus. Dit is het betrouwbaarst.
 • Een oorthermometer is minder betrouwbaar en niet bruikbaar bij baby’s jonger dan drie maanden.
 • Eenmaal per dag de temperatuur meten is meestal voldoende. Zodra de koorts zakt, hoef je niet meer te temperaturen.

Tip: dit zijn de meest nauwkeurige thermometers

Wat moet je doen als je baby koorts heeft?

Koorts bij je baby komt geregeld voor, maar is (vaak) niet ernstig. Wel kun je het volgende doen:

Advertentie
 1. Geef je baby extra te drinken, omdat hij door de hogere lichaamstemperatuur en zweten meer vocht verliest. Wil je baby niet drinken, probeer dan met lepeltjes toch wat vocht naar binnen te krijgen. Geef je borstvoeding, leg je baby dan wat vaker aan en let erop dat hij goed drinkt.
 2. Zorg dat je baby het niet te warm heeft. Doe hem geen extra dik vest aan, en leg hem niet in een dikke slaapzak in zijn ledikant. Op die manier kan zijn lichaam de warmte niet kwijt. Kleed hem dus niet te warm en leg hem in een dunne slaapzak of onder een lakentje. Bij aanhoudende koorts kun je hem afsponsen met lauwwarm water.
 3. Zorg dat het niet warm is in de ruimte waar je baby verblijft. Het is belangrijk dat je kind zijn warmte kwijt kan, zorg dus dat het niet te warm is.
 4. Geef je baby voldoende rust. Je baby is vermoeider dan normaal en zal behoefte hebben aan veel slaap. Maak er samen een rustige dag van en leg hem vaker op bed.
 5. Kijk regelmatig hoe het met je baby gaat. Reageert hij nog goed op je? Is hij alert en niet versuft? Kijk goed naar je baby. Denk je dat hij ander gedrag vertoont, bel dan de huisarts.

Uitdrogingsverschijnselen

Bij hoge koorts (39 graden of hoger) moet je ervoor zorgen dat je baby voor elke kilo die hij weegt, minstens 50 ml per dag extra drinkt. Het gevaar van uitdroging is nog groter als je baby naast koorts ook diarree heeft of moet overgeven. Neem in dat geval altijd contact op met je huisarts. Houd je baby’s vochtinname daarom altijd goed in de gaten.

Als je baby uitgedroogd dreigt te raken zal hij als eerste minder gaan plassen. Neem contact op met een arts als de baby een halve dag geen natte luiers heeft.

Tip: let op deze symptomen om uitdroging bij je kind te voorkomen

Wanneer naar de huisarts?

Als de temperatuur boven de veertig graden komt, de koorts razendsnel oploopt of als de koorts een paar dagen aanhoudt, is het verstandig om de huisarts te bellen. In de volgende situaties neem je zeker contact op met de dokter:

 • Als de temperatuur van je baby (tot drie maanden) boven de 38 graden stijgt.
 • Als je baby ouder is dan drie maanden en de koorts langer dan drie dagen aanhoudt.
 • Als je baby ontroostbaar is of kreunend huilt.
 • Als je baby niet makkelijk wakker te krijgen is.
 • Als je baby vlekjes of huidbloedingen krijgt tijdens de koorts.
 • Als de kleine in een rap tempo steeds zieker wordt.
 • Als de huidskleur (bleek, blauw of grauw) verandert.
 • Als je baby veel minder drinkt (minder dan de helft dan normaal).
 • Als je kind een koortsstuip krijgt.
 • Als je baby een halve dag niet heeft geplast;
 • Als je kind bekend is met verminderde weerstand of met een ziekte waarbij infectie extra risico geeft.
 • Als je baby moet overgeven en/of diarree krijgt.
 • Als je baby een nieuwe hoge koortspiek krijgt na een paar koortsvrije dagen.
 • Als andere verschijnselen zich voordoen waarover je je zorgen maakt.

Baby’s jonger dan drie maanden met koorts moeten altijd door de huisarts beoordeeld worden. Omdat het vaak onduidelijk is wat er aan de hand is, zal hij de hulp van een kinderarts inroepen. Het is belangrijk om zeker te weten dat er niets ernstigs aan de hand is.

Als je kind niet zo’n hoge koorts heeft, maar wel een suffe indruk maakt, lusteloos is, slecht eet of moet overgeven kun je ook het best de huisarts inschakelen. Andere symptomen waarbij je de huisarts direct moet bellen zijn: ernstige hoofdpijn, nekstijfheid, ernstig gezwollen keel, verwardheid, niet wegdrukbare blauwe plekjes, benauwdheid of bewusteloosheid.

Lees ook: 6x dit kun je doen als je baby verkouden is

Koortsstuipen

Soms krijgt een baby met koorts een koortsstuip. Dat ziet eruit alsof je baby een epileptische aanval heeft. Het is eng om te zien, maar is ongevaarlijk en gaat vanzelf weer over. Je kind maakt schokkende bewegingen en raakt even buiten bewustzijn. Vanwege een snel stijgende koorts ontstaat er even kortsluiting in de hersenen. Als je baby een koortsstuip heeft, blijf dan rustig, zorg dat zijn mondje leeg is en leg hem op zijn zij met zijn hoofd in een veilige omgeving. Bel direct de huisarts. De koortsstuip duurt meestal maximaal vijftien minuten, je baby kan daarna nog wat suf zijn en onrustig zijn.

Lees ook: 10 tips om je baby gezond te houden tijdens het griepseizoen

Medicijnen

Sommige artsen zijn van mening dat medicijnen om koorts te onderdrukken het afweersysteem van het lichaam verzwakken en ervoor zorgen dat sommige ziekten daardoor langer duren. Heeft je kind verhoging of een beetje koorts, en lijkt hij daar weinig last van te hebben, dan hoef je geen medicijnen te geven. Koorts op zich is niet erg, want het heeft een functie. Loopt de temperatuur van je baby snel op, wordt deze heel hoog, of lijkt hij er veel last van te hebben, dan kun je een kinderparacetamol geven. Kijk voor de juiste dosering op de verpakking.

Lees ook: Dit zijn de meest voorkomende babykwaaltjes

 

Bron: Consumentenbond

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.


Kimberley de Wit

Huisarts

Kimberley de Wit is werkzaam als huisarts in Haarlem en zelf moeder van twee jonge kinderen. Zij behandelt dagelijks zowel de psychische als lichamelijke klachten van ouderen, volwassenen en kinderen. Een goede informatievoorziening op internet vindt zij belangrijk, om deze reden heeft zij zich aangesloten bij Ouders van Nu als expert.