koorts bij baby

Koorts bij baby

Baby’s hebben een schommelende lichaamstemperatuur en krijgen sneller koorts. Koorts bij baby’s is niet gevaarlijk, maar je moet het wel in de gaten houden.

Wat is koorts?

Koorts wordt al eeuwenlang beschouwd als hét teken dat iemand ziek is. De verhoging van de lichaamstemperatuur is een reactie van het afweersysteem op virussen, bacteriën en schimmels van buitenaf. Bij een hogere temperatuur kan het lichaam infecties beter bestrijden. De gemiddelde lichaamstemperatuur bij een mens is 37 graden. Je spreekt pas van koorts bij een temperatuur hoger dan 38 graden. Als je baby koorts heeft, hoef je je niet direct ongerust te maken.

Advertentie

Geen baby, maar een kind met koorts? Lees hier meer over koorts bij kinderen.

Temperatuur baby opnemen

Omdat je bij een klein kind aan het voorhoofd goed kunt voelen of hij koorts heeft, hoef je niet ieder uur zijn temperatuur op te nemen als hij ziek is. Meestal is één keer ’s morgens en één keer ’s avonds voldoende, tenzij je ziet dat je kind in korte tijd snel zieker wordt. Je kunt de temperatuur van je baby het best rectaal meten, dat is het betrouwbaarst. Let er daarbij wel op dat je kind geen onverwachte bewegingen kan maken, want daardoor kan de thermometer verder in de anus schieten en het slijmvlies beschadigen. Oorthermometers geven de temperatuur sneller aan, maar zijn minder nauwkeurig. Meestal zie je aan het gedrag van je kind dat de koorts zakt; hij leeft dan weer op.

 • Meet de temperatuur via de anus. Dit is het betrouwbaarst.
 • Een oorthermometer is minder betrouwbaar en niet bruikbaar bij baby’s jonger dan drie maanden.
 • Eenmaal per dag de temperatuur meten is meestal voldoende. Zodra de koorts zakt, hoef je niet meer te temperaturen.

Check hier wat de meest nauwkeurige thermometers zijn.

Omgaan met koorts bij baby’s

Geef je kind extra te drinken, omdat hij door de hogere lichaamstemperatuur en zweten meer vocht verliest. Wil je kind niet meer drinken, probeer dan met lepeltjes toch wat vocht naar binnen te krijgen. Geef je borstvoeding, leg je baby dan wat vaker aan en let erop dat hij goed drinkt. Hou je kind koel. Kleed hem niet te warm en leg hem onder een lakentje. Bij aanhoudende koorts kun je hem afsponsen met lauwwarm water.

Uitdrogingsverschijnselen

Bij hoge koorts (39 graden of hoger) moet je ervoor zorgen dat je baby voor elke kilo die hij weegt, minstens 50 ml per dag extra drinkt. Het gevaar van uitdroging is nog groter als je baby naast koorts ook diarree heeft of moet overgeven. Neem in dat geval altijd contact op met je huisarts. Hou de vochtinname goed in de gaten.

Je kunt zelf controleren of je baby uitdrogingsverschijnselen heeft. Als je de huid van je baby (op een arm, been of in een huidplooi) oppakt en weer loslaat, hoort die meteen terug te glijden in de oorspronkelijke positie. Gebeurt dat niet, dan is je kindje ernstig uitgedroogd en breng je hem zo snel mogelijk naar de eerste hulp in het ziekenhuis.

Zo voorkom je uitdroging bij baby of kind: let op deze symptomen

Wanneer naar de huisarts?

Als de temperatuur boven de veertig graden komt, de koorts razendsnel oploopt of als de koorts een paar dagen aanhoudt, doe je er goed aan de huisarts te bellen. In de volgende situaties neem je contact op met de huisarts:

 • Als de temperatuur van je baby (tot drie maanden) boven de 38 graden stijgt.
 • Als je kind na drie dagen nog koorts heeft.
 • Als je baby ontroostbaar is of kreunend huilt.
 • Als je kindje niet makkelijk wakker te krijgen is.
 • Als je baby vlekjes of huidbloedingen krijgt tijdens de koorts.
 • Als de kleine in een rap tempo steeds zieker wordt.
 • Als de huidskleur verandert.
 • Als je baby veel minder drinkt (minder dan de helft dan normaal).
 • Als je kind een koortsstuip krijgt.
 • Als er sprake is van overgeven en/of diarree.
 • Als je baby een nieuwe hoge koortspiek krijgt na een paar koortsvrije dagen.
 • Als andere verschijnselen zich voordoen waarover je je zorgen maakt.

Baby’s jonger dan drie maanden met koorts moeten altijd door de huisarts beoordeeld worden. Omdat het vaak onduidelijk is wat er aan de hand is, zal hij de hulp van een kinderarts inroepen. Het belangrijk om zeker te weten dat er niets ernstigs aan de hand is.

Als je kind niet zo’n hoge koorts heeft, maar wel een suffe indruk maakt, lusteloos is, slecht eet of moet overgeven kun je ook het best de huisarts inschakelen. Andere symptomen waarbij je de huisarts moet bellen zijn: ernstige hoofdpijn, nekstijfheid, ernstig gezwollen keel, verwardheid, niet wegdrukbare blauwe plekjes, benauwdheid of bewusteloosheid.

Is je baby verder alleen verkouden, dan hoef je je geen zorgen te maken. Het is dan gewoon een kwestie van uitzieken.

6x dit kun je doen als je baby verkouden is.

Koortsstuipen

Soms krijgt een baby met koorts een koortsstuip. Dat ziet eruit alsof je baby een epileptische aanval heeft. Het is eng om te zien, maar is ongevaarlijk en gaat vanzelf weer over. Je kind maakt schokkende bewegingen en raakt even buiten bewustzijn. Vanwege een snel stijgende koorts ontstaat er even kortsluiting in de hersenen. Als je baby een koortsstuip heeft, blijf dan rustig en leg hem op zijn buik of op zijn zij met het hoofd omlaag. De koortsstuip duurt meestal maximaal vijftien minuten, je baby is daarna nog een beetje suf. Bel voor de zekerheid altijd de huisarts.

10 tips om je baby gezond te houden tijdens het griepseizoen.

Medicijnen

Sommige artsen zijn van mening dat medicijnen om koorts te onderdrukken het afweersysteem van het lichaam verzwakken en ervoor zorgen dat sommige ziekten daardoor langer duren. Heeft je kind verhoging of een beetje koorts, dan hoef je geen medicijnen te geven. Koorts op zich is niet erg, want het heeft een functie. Loopt de temperatuur van je baby snel op of wordt deze heel hoog, dan kun je een kinderparacetamol geven. Kijk voor de juiste dosering op de verpakking.

Lees ook: Dit zijn de meest voorkomende babykwaaltjes