Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Geen zin in seks na de bevalling

Dat je na de bevalling even geen zin hebt in seks, is heel normaal. Er is veel met je lijf gebeurd en je hebt het druk met je pasgeboren baby. Wat kan er nog meer voor zorgen dat je geen zin hebt in seks na de bevalling? Wat zeg je tegen je partner? En hoe zorg je dat je weer zin krijgt?

In samenwerking met expert

Eveline Stallaart

Seksuoloog

Ander leven

Moeder worden zorgt voor veel veranderingen in je leven. Behalve dat je lijf is veranderd, is er ook mentaal veel veranderd en staat je leven op zijn kop. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, gebroken nachten, je nieuwe rol als ouder, je borsten die een andere functie hebben gekregen, de aandacht voor je baby en ga zo maar door. Dit kan ervoor zorgen dat je geen zin hebt in seks en dat is heel normaal. Heel veel kersverse moeders hebben hier de eerste maanden na de bevalling last van.

Lees meer:
Ontzwangeren: dit doet je lichaam na de bevalling

Advertentie

Oorzaken minder zin in seks

Er zijn verschillende redenen waarom je na een bevalling misschien niet aan seks moet denken. 

 1. Fysiek geen zin
  De bloedtoevoer naar je geslachtsdelen moet na je bevalling weer goed op gang komen, waardoor je seksuele organen minder sterk reageren. De ene vrouw heeft een paar weken na de bevalling weer zin in seks en de ander moet er na een paar maanden of langer nog steeds niet aan denken. 
 2. Borstvoeding
  Als je borstvoeding geeft, word je minder snel vochtig en opgewonden door een daling van je oestrogeenlevel. Seks kan dan pijnlijk zijn. Je lichaam maakt het hormoon prolactine aan. Dit hormoon onderdrukt de eisprong en ook de oestrogeenspiegel, waardoor de vaginahuid dunner en kwetsbaarder wordt. Door de hoge prolactinespiegel daalt ook de testosteronspiegel en hierdoor ben je lichamelijk en geestelijk minder ontvankelijk voor seksuele prikkels.Als je borstvoeding geeft, heb je bovendien kans dat er wat melk uit je borsten komt als je gaat vrijen. En lekkende borsten zijn niet per se sexy (zo voorkom je lekkende borsten). Plus: als je opgewonden raakt, stijgt de productie van oxytocine, het stofje dat de melkproductie op gang helpt. Vind je het vervelend als er melk uit je borsten komt tijdens de seks, dan kun je eerst wat melk kolven of je kind voeden voordat je gaat vrijen. Een andere optie is je bh aanhouden. Lees meer: worden je borsten slapper na de bevalling?
 3. Liever slaap dan seks
  Zo’n pasgeboren baby zorgt voor flink wat gebroken nachten. Kortom: je hebt last van slaaptekort. Het is dan ook niet zo gek dat als de baby eenmaal stil is, jij liever je ogen dichtdoet dan dat je seks hebt. Gebroken nachten: zo houd je het (beter) vol.
 4. Je lichaam is veranderd
  Een zwangerschap en een pasgeboren baby laten hun sporen achter. Je hebt waarschijnlijk nog wat overtollige zwangerschapskilo’s, een buikje, misschien heb je striae, een zwangerschapsmasker of wallen onder je ogen door het slaapgebrek. Kortom: je voelt je (nog) niet de vrouw die je was voor de zwangerschap. En hoewel je partner je misschien hartstikke sexy vindt, kan jij daar heel anders over denken.
 5. Vrijen doet pijn
  Misschien heb je al een keer geprobeerd om weer te vrijen, maar doet het pijn. Er zijn verschillende redenen waardoor je last kan hebben van pijn tijdens de seks. Het kan een lichamelijke oorzaak hebben: je kunt bijvoorbeeld last hebben van littekenweefsel, verkeerd of te strak gehecht zijn, je bent minder vochtig of misschien heb je een verzakte baarmoeder. Zo’n verzakking herken je aan het verlies van een beetje urine bij inspanning. Wat de oorzaak van de pijn ook is, je doet er goed aan een afspraak met je huisarts als je hier last van hebt. Want (blijvende) pijn bij het vrijen, is niet normaal. Hij kan je eventueel doorverwijzen naar een gynaecoloog of seksuoloogMeer lezen: tips wat je kan doen als vrijen pijn doet na de bevalling.
 6. Psychische oorzaak
  Je kunt lichamelijk weer opgekrabbeld zijn, maar misschien ben je wel bang voor de eventuele pijn tijdens het vrijen. Als je van tevoren bang bent, verkramp je. Dit zorgt ervoor dat je niet vochtig wordt en dat je onbewust je bekkenbodemspieren samentrekt. Door die samentrekking van je spieren wordt het vrijen juist pijnlijk. De verloskundige of gynaecoloog kan je leren om specifiek je bekkenbodemspier te ontspannen. Check deze bekkenbodemspieroefeningen die je makkelijk thuis kan doen.
 7. Angst om weer zwanger te raken
  Bijna iedereen kent wel iemand die een aantal weken na haar bevalling pats boem weer zwanger bleek. Feit is dat je na de geboorte van je kind vrij snel weer vruchtbaar kunt zijn. Ook al geef je borstvoeding en word je daardoor nog niet ongesteld. Begin daarom op tijd met anticonceptie. Dit zijn de opties voor anticonceptie na bevalling.

Wanneer komt je menstratiecyclus weer op gang na de bevalling?

Hulp zoeken

Veel klachten gaan na een tijdje, als je weer wat meer zelfvertrouwen hebt en je lichaam verder is hersteld, vanzelf over. Neem daar ruim de tijd voor. Het gezegde luidt niet voor niets ‘negen maanden op en negen maanden af’. Als je last van pijn hebt, is het goed om contact op te nemen met je huisarts. En voor de andere klachten geldt: als het invloed krijgt op je dagelijks leven, zoek dan hulp. Uit onderzoek blijkt: zo lang duurt ontzwangeren écht.

Hoe kun je er samen mee omgaan?

Seks hoort leuk te zijn en zeker geen pijn doen. Als je wel pijn hebt, doe dan een stapje terug. Zeg het tegen je partner en zoek andere manieren om intiem met elkaar te zijn zoals knuffelen, zoenen, elkaar masseren of orale bevrediging. Is er een andere oorzaak waardoor je (nog) geen zin hebt om te vrijen? Bespreek dit dan met je partner. Zolang jullie blijven praten, komen jullie er vast uit. Wordt seks een probleem, neem dan contact op met een seksuoloog of relatietherapeut.

Advertentie

Tips om in de stemming te komen

De eerste keer seks na een bevalling kan behoorlijk spannend zijn. Hier zijn een paar tips om het vrijen zo prettig mogelijk te laten verlopen.

 1. Wacht in elk geval zes weken. Het duurt een paar weken voordat de baarmoedermond weer volledig gesloten is. Zolang de baarmoedermond nog niet helemaal dicht is, kunnen er met de penis bacteriën naar binnengebracht worden die voor een ontsteking kunnen zorgen.
 2. Hechtingen. Als je hechtingen hebt gehad, wacht dan tot de wond goed genezen is en het geen pijn meer doet als je de hechtingen aanraakt.
 3. Verwachtingen managen. Heb geen hoge verwachtingen van jullie eerste keren na de bevalling. Probeer gewoon samen uit wat fijn voelt. Dat schudt de zin vaak wel weer wakker. 
 4. Voorspel. Door de verandering in hormonen krijgen veel vrouwen last van een droge vagina. Je kunt glijmiddel gebruiken, maar dat werkt niet zo goed als zelf vochtig worden. Neem daarom de tijd voor het voorspel. 
 5. Neem je lijf serieus. Ga niet door als seks pijn doet. Zo’n nare ervaring maakt de drempel voor een volgende keer alleen maar hoger. 
 6. Neem de tijd. Denk niet dat je even vlug seks kunt hebben na een bevalling, maar neem de tijd voor elkaar. 
 7. Maak tijd. Slaapt je baby en zijn jullie samen thuis? Zoek dan ook even de slaapkamer op.
 8. Anticonceptie. Of het nu weken, maanden of nog langer duurt voordat je weer seks hebt na de bevalling, het is verstandig om tijdig na te denken welke anticonceptie je (weer) gaat gebruiken. Anticonceptie na bevalling.

Hier lees je de meest gestelde vragen (en antwoorden) over seks na de bevalling.


Bronnen:
ESSH, Seksualiteit.nl, CJG Alphen aan den Rijn

Eveline Stallaart

Seksuoloog

Eveline Stallaart heeft haar eigen praktijk genaamd ESSH aan het Vondelpark in Amsterdam.Waar ze zelf ook werkzaam is als therapeute. In haar praktijk ziet ze mensen die problemen hebben op het gebied van seksualiteit, intimiteit en/of relaties.

Daarnaast is ze vaste expert bij RTL Boulevard en Married at First Sight en is ze regelmatig te zien in verschillende andere tv-programma's waar ze vertelt vanuit haar expertise als seksuoloog. Eveline schrijft regelmatig voor verschillende magazines en heeft een eigen blog genaamd Oh Mama. Ook heeft ze een eigen sekstoy ontwikkelt: de L' Eve waarmee ze de drempel wil verlagen voor vrouwen om zichzelf seksueel te ontdekken. Eveline is brand ambassador voor EasyToys en heeft een wekelijkse vraagrubriek bij QMusic.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier