Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Je baby kangoeroeën, waarom is het zo belangrijk?

Je baby buidelen, ook wel ‘kangoeroeën’ genoemd, heeft veel positieve effecten. Ziekenhuizen zetten het in bij vroeggeboorte vanwege de voordelen voor de hechting, gezondheid en ontwikkeling. Maar het is voor alle baby’s en ouders goed.

Advertentie

Wat is buidelen?

Bij buidelen of kangoeroeën ligt je baby op of tussen jouw blote borsten of bij je partner op de blote borst. Je baby draagt alleen een luier en eventueel een mutsje. Als hij geen mutsje nodig heeft om warm te blijven, kun je het ook weglaten, zodat je zijn hoofdje ruikt. De geur van je baby bevordert de aanmaak van oxytocine, het hormoon dat zorgt voor de hechting en borstvoeding. Zorg dat je zelf comfortabel en ontspannen achterover kunt zitten, in een hoek van 30-40 graden. Leg je baby in de foetushouding op je borst, met opgetrokken beentjes en de handjes bij zijn gezicht. Jouw handen kun je onder zijn billetjes of op zijn rug leggen. Om jullie beiden heen doe je een warm vest of warme doek.

Thuis regel je huid-op-huid-contact natuurlijk zelf, maar in het ziekenhuis spreek je met de verpleging af wanneer en hoe lang je kunt buidelen. Dit hangt ervan af hoe stabiel je baby is. Meestal wordt minimaal een uur geadviseerd, omdat je baby stress ervaart als hij bijvoorbeeld uit de couveuse wordt gehaald en later terug wordt gelegd. Hij moet dus goed de tijd krijgen om te wennen en ontspannen en het liefst een slaapcyclus te doorlopen. Het ziekenhuispersoneel helpt je bij het buidelen, zodat het veilig en steriel gebeurt. Sommige ziekenhuizen hebben hier speciale buidelvesten voor. 

Buidelen geeft veilig gevoel

 In de baarmoeder dobbert je baby in heerlijk warm water en zijn jouw hartslag, stem en de stem van je partner vertrouwde geluiden. Alles wat hij nodig heeft krijgt hij zonder er iets voor te hoeven doen: zuurstof, voedingsstoffen, warmte, geborgenheid. Met de geboorte belandt je baby in een nieuwe omgeving met fel licht, koude lucht, harde geluiden en veel beweging om hem heen. Ook moet hij iets gaan doen om in leven te blijven: ademen en drinken. Voor voeding, warmte en veiligheid is hij afhankelijk van zijn ouders. Als hij tijdens het kangoeroeën de warmte van je huid voelt, jouw hartslag en stem hoort en je geur ruikt, geeft dat een gevoel van veiligheid.

Tastzin en reuk

Een pasgeboren baby kan nog niet goed zien (lees hier alles over het zicht van je baby), maar zijn tastzin en reuk zijn sterk ontwikkeld. Dat heeft de natuur niet voor niets zo geregeld: om te overleven heeft een pasgeborene vooral de warmte en melk van zijn moeder nodig. Zijn vermogen om met de tastzin warmte en kou te onderscheiden helpt hem de tepel te vinden, omdat die warmer is dan de rest van het lichaam. Maar ook bij fysiek contact spelen aanraking en geur de grootste rol. De huid van een pasgeborene is extra gevoelig voor aanraking.

Buidelen met broer of zus

Ook de andere kinderen in het gezin kunnen met hulp van een volwassene buidelen om de band met hun nieuwe broertje of zusje te versterken. Té schattige foto’s krijg je dan.

tip

Huid-op-huid-contact

Ook voor ouders is het goed om hun baby dicht tegen zich aan te houden en te knuffelen. De specifieke effecten voor beiden staan hieronder uitgelegd. Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, waaruit onder meer blijkt dat buidelen veel verschil kan maken voor de gezondheid en hechting bij te vroeg geboren baby’s. Daarom krijgen ouders hier hulp bij als hun baby de eerste tijd op een neonatologieafdeling of NICU (Neonatale Intensive Care Unit) moet blijven. Dit wordt ook wel kangoeroe care genoemd. 

Positieve effecten van buidelen

 1. Bevordert de hechting
  Kangoeroeën ondersteunt een veilige hechting, wat essentieel is om je als mens goed te ontwikkelen. Daarom worden baby’s tegenwoordig vrijwel standaard direct na de geboorte op de blote huid van de moeder gelegd. Als dit niet kan omdat een baby bijvoorbeeld te vroeg wordt geboren en medische hulp nodig heeft, wordt dit eerste contact verstoord. Door zodra het wél mogelijk is te gaan buidelen, kan het natuurlijke hechtingsproces worden hersteld. Het geeft de baby het veilige, vertrouwde gevoel en de liefde die hiervoor nodig zijn. Bij ouders stimuleert het ook de aanmaak van het ‘liefdeshormoon’ oxytocine, dat zorgt voor een sterk gevoel van verbondenheid met hun kind.
 2. Stressverlagend
  Aanraking zorgt voor een daling van stresshormonen en de aanmaak van kalmerende hormonen. Baby’s die in de couveuse onrustig zijn, ontspannen meestal wel tijdens het buidelen. Ze huilen minder, vallen makkelijker in slaap en slapen dieper. Vaak kunnen baby’s bij medische handelingen en verpleging ook bij de moeder of vader op de borst liggen, zodat ze er minder stress en pijn van hebben.
 3. Stimuleert de borstvoeding
  Huid-op-huid-contact stimuleert het natuurlijke gedrag van een baby. Met zijn neus in de buurt van jouw blote tepel herkent hij de geur van melk en leert dat zijn voeding daar vandaan komt. Niets staat hem in de weg om op zoek te gaan naar de tepel en te gaan drinken als hij eraan toe is. Bovendien zorgen je baby’s geur en het huid-op-huid-contact bij jou voor de aanmaak van oxytocine, dat de melkproductie op gang brengt. Als je baby nog niet sterk genoeg is om zelf te drinken, kun je gekolfde melk geven via de sonde.
 4. Stabiele hartslag, ademhaling, temperatuur en bloedsuikerspiegel
  Pasgeboren baby’s kunnen hun eigen temperatuur nog niet goed regelen. Daar is het lichaam van de moeder op voorbereid: als je baby bloot op jouw huid ligt, past jouw lichaamstemperatuur zich aan zijn behoefte aan. Jij wordt warmer als je baby meer warmte nodig heeft en jouw temperatuur daalt als hij het te warm krijgt. Ook de ademhaling, hartslag en bloedsuikerspiegel worden stabieler door fysiek contact. Liefdevolle aanraking heeft een gunstig effect op de vitale lichaamsfuncties.
 5. Goed voor de ontwikkeling
  Geborgenheid zorgt ervoor dat een baby zich fysiek en emotioneel optimaal kan ontwikkelen. Premature baby’s die veel huid-op-huid bij hun moeder of vader liggen komen sneller aan in gewicht. Maar het heeft ook een bewezen positief effect op de hersenontwikkeling en het hormoonstelsel en het verkleint de kans op latere gezondheids- en gedragsproblemen.
 6. Minder kans op infectie
  Het immuunsysteem van een baby is nog erg kwetsbaar, maar ook daarbij kan buidelen helpen. Als een baby een (ziekenhuis)bacterie oploopt, signaleert het brein van de moeder dit via de reuk. Ze gaat dan de juiste antistoffen aanmaken, die via de borstvoeding bij de baby komen om de bacterie te bestrijden. Bovendien krijgt de baby via de huid van de moeder gezonde bacteriën binnen, die zijn darmflora en daarmee de weerstand versterken.
 7. Je leert je baby kennen
  Als je baby zo dichtbij is kun je hem goed observeren. Je leert zijn lichaamstaal, manier van bewegen en geluidjes kennen en het geeft je zelfvertrouwen als je merkt hoe hij op jou reageert. Lees hier meer over de lichaamstaal van je baby.
 8. Houvast en zelfvertrouwen
  Is je baby veel te vroeg geboren, dan kan het buidelen je troost en houvast geven in een spannende tijd. Je had je de kraamtijd natuurlijk heel anders voorgesteld en het kan een machteloos gevoel geven om je baby in een couveuse te zien liggen, verbonden aan allerlei apparatuur. Met buidelen doe je iets heel essentieels voor je baby, waar je al je liefde in kwijt kunt. De oxytocine die erdoor vrijkomt maakt bovendien dat je je minder angstig voelt. En je maakt in een roerige kraamtijd hele mooie herinneringen met die fijne knuffelmomenten.

De voordelen van buidelen op een rij:

 • Het geeft de baby een veilig, geborgen gevoel.
 • Het helpt de hechting tussen ouders en kind: essentieel voor een gezonde ontwikkeling.
 • Het vermindert stress en angst bij baby en ouders.
 • Het stimuleert de borstvoeding.
 • Het zorgt voor stabielere vitale functies.
 • Het heeft een positief effect op de groei, het immuunsysteem, de hersenontwikkeling en het hormoonstelsel van de baby. 
 • Het geeft ouders zelfvertrouwen en vermindert angst en somberheid. 

Bronnen: Medisch Spctrum Twente, NU.nl

Redactioneel – Offer – Kraamtijd en ontzwangeren

Zorg dat je goed voorbereid bent

Kraampakket
Shop nu