Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby 10 weken oud | Groeikalender

Je baby is nu 10 weken oud en ontdekt de wereld al bijtend en sabbelend. Alles wat hij in zijn handen krijgt, gaat richting zijn mond. Het duurt nog wel even voordat hij kan kruipen, maar misschien dat hij al wel een poging tot omrollen doet en zijn hoofd even rechtop kan houden?

Advertentie

Ontwikkeling baby 10 weken 

Omrollen kun je het nog niet noemen, maar misschien doet je baby wel voorzichtige pogingen door zo nu en dan op zijn zij te rollen. Het duurt nog wel even voordat hij echt kan omrollen. De meeste baby’s lukt het pas echt als ze vier tot zes maanden oud zijn. Hiervoor moet je baby eerst zijn hoofd goed kunnen optillen en dat kost veel spierkracht. Ligt je baby op zijn buik, dan kan hij nu zijn hoofd waarschijnlijk al even kort optillen. Maar pas als je kind een maand of drie is, zijn zijn nek- en rugspieren sterk genoeg om zijn hoofd écht goed rechtop te houden.

Wil je je baby stimuleren om te gaan omrollen? Probeer tijdens tummy time je baby uit te dagen door een speeltje steeds wat verder weg te leggen. Wil je zijn beenspieren versterken? Dan is het maken van fietsbewegingen met zijn beentjes een goed idee. Misschien doe je dit al als je baby last heeft van darmkrampjes.

Doet je baby nog geen enkele poging? Onthoud dat iedere baby zich in zijn eigen tempo ontwikkelt. Als jouw baby voor je gevoel geen stappen maakt, betekent dat niet meteen dat er iets aan de hand is. Maak je je zorgen? Bespreek het dan eens op het consultatiebureau. Lees hier van maand tot maand wat je baby (gemiddeld) ontwikkelt en hoe hij dat doet.

Lees ook: Waarom een baby eigenlijk niet op zijn buik kan slapen

Verstikkingsgevaar

Nu je baby graag dingen in zijn mond stopt, moet je extra oppassen voor verstikkingsgevaar. Stikken is iets anders dan verslikken. Dat laatste gaat meestal gepaard met een flinke hoestbui, maar bij een verstikking krijgt een baby geen lucht meer en kan hij blauw aanlopen of zijn bewustzijn verliezen. Het is belangrijk dat je weet hoe te handelen bij een verstikking. Voor baby’s gelden andere EHBO-regels dan voor oudere kinderen.

Advertentie

Meer weten? Deze video laat zien wat je kunt doen als je baby dreigt te stikken

Jouw leven met je baby: week 10

Afvallen na de bevalling

Tien tot vijftien kilo. Zoveel komen vrouwen gemiddeld aan tijdens hun zwangerschap. De eerste vijf kilo verlies je direct na de bevalling weer: dat is zo’n beetje het gewicht van je baby, het vruchtwater, de vliezen en de placenta. In de weken daarna raak je het grootste deel van de zwangerschapskilo’s meestal vanzelf kwijt.

Ben je nu nog niet op je oude gewicht? Maak je niet druk. Ontzwangeren duurt nou eenmaal een flinke poos: volgens sommige artsen zelfs wel een jaar. Gun jezelf de tijd (en af en toe een stuk chocolade!), want je lichaam heeft net een topprestatie geleverd. Geef je borstvoeding, ga dan zeker niet op dieet. Je lichaam heeft per dag juist 500 calorieën extra nodig, bovenop de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 2000 calorieën. Ook goed om te weten: deze producten kun je beter niet eten als je borstvoeding geeft.

Tips: gezond terug op gewicht, zonder dieet

Advertentie

Huilbaby

Voor de meeste baby’s geldt dat ze vanaf de geboorte steeds meer gaan huilen, met een piek rond de leeftijd van 6 tot 8 weken. Gemiddeld huilt een baby dan twee tot tweeënhalf uur per dag. Na deze piek neemt de duur van het huilen af. Als het goed is, heb je het ergste nu dus gehad. Huilt je baby nog steeds heel vaak en veel? Als je baby minimaal drie weken, drie dagen per week, drie uur per dag doordringend jengelt of ontroostbaar huilt, dan spreken we van een huilbaby.

Iedere ouder met een huilbaby zal het beamen: het onophoudelijke gehuil kan je behoorlijk wanhopig maken. Zeker omdat in 90 procent van de gevallen geen oorzaak voor het huilgedrag te vinden is. Als je een huilbaby hebt, is het belangrijk dat je leert omgaan met gevoelens van wanhoop, stress, paniek, onmacht of boosheid. Praat erover, zeker als je donkere gedachten krijgt om je baby iets aan te doen.

Het Shaken Baby Syndroom ontstaat als je een baby heen en weer schudt. Dat kan al gebeuren als je je kind uit wanhoop even kort heen en weer schudt, omdat hij niet stopt met huilen. De gevolgen kunnen zeer ernstig zijn. Een kind kan er blijvende hersenbeschadiging aan overhouden, meervoudig gehandicapt raken en in het ergste geval zelfs overlijden.

Merk je dat wanhoop of boosheid de overhand krijgt omdat je kind non-stop huilt? Leg hem op een veilige plek en loop de kamer uit tot je gekalmeerd bent. Of vraag iemand om de zorg even van je over te nemen, zodat je op adem kunt komen. Verder is het heel belangrijk om je gevoelens te bespreken met familie, vrienden of de huisarts. Blijf er niet mee rondlopen. Hier meer tips voor ouders van een huilbaby.

Lees ook: Je baby laten huilen of niet? Dit zeggen experts

Extra tips rondom je baby van 10 weken oud

Wennen aan de fles

Geef je borstvoeding en ga je bijna weer aan het werk, dan wil je je baby misschien leren om uit een fles te drinken. Weigert je baby de fles? Hier wat praktische tips:

  1. Blijf rustig als het niet lukt. Je baby voelt het als jij gestrest bent en neemt dat van je over.
  2. Is de melk misschien te warm of te koud? Zorg voor exact de juiste temperatuur van de gekolfde melk. Een kwestie van uitproberen.
  3. Geef de fles in een rustige omgeving zonder prikkels en afleiding.
  4. Probeer verschillende houdingen en test verschillende soorten flesspenen Begin het liefst met eentje die zoveel mogelijk op een tepel lijkt.

Steek eerst je pink in de mond van je baby. Hiermee stimuleer je de zuigreflex. De kans dat hij daarna hapt, is groter.

Bronnen: Opvoedinformatie, CJG, Gezondheidsplein

Leesvoer voor deze week 

Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.