Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Afscheid nemen bij school

Moeite met afscheid nemen bij school

Veel kleuters vinden het af en toe best moeilijk om ’s ochtends op school afscheid te nemen van hun vader of moeder. Moet je kind steeds huilen bij het afscheid bij school? Onderwijskundige Sonja Borgsteede legt uit hoe je het zo makkelijk mogelijk maakt.

Stap 1. Praat positief over school

Geef als ouder het goede voorbeeld. Door positief over school te praten, maak je het tot een leuke, veilige plek. Kinderen pikken de zorgen en de stemming van ouders op. Uit je zorgen liever waar je kind niet bij is. Want wat je aandacht geeft, groeit. Is je kind bijvoorbeeld heel verlegen, benadruk dat dan niet.

Advertentie

Tip: zo praat je kind meer over wat er op school en in de klas gebeurd.

Stap 2. Verzin een ritueel voor het afscheid nemen

Een ritueel geeft kinderen een gevoel van veiligheid. Bespreek dit ritueel van tevoren met je kind. Zo weet hij wat hem te wachten staat. Probeer alles zo veel mogelijk in dezelfde volgorde te doen. Op school hangen jullie eerst zijn jas op, dan de tas aan de kapstok. Op zijn stoel geef je je kind een kus en een knuffel. Vervolgens zeg je iets liefs en druk je bijvoorbeeld even op z’n neus. Voor een kind kan dat houvast geven. Je kunt hem ook een knuffeltje meegeven. Voor veel kinderen is de school (met veel grotere kinderen in de buurt) best spannend. Ze hebben dan weer even extra veiligheid nodig.

Stap 3. Erken zijn gevoel

Ga niet tegen het gevoel van je kind in: hij voelt zich dan niet erkend en niet begrepen. Zeg gewoon wat je ziet. ‘Ik zie dat je verdrietig bent’ of ‘Ik zie dat je het moeilijk hebt’. Dat hun eigen vader of moeder ze in ieder geval snapt, maakt ze meestal rustiger.

Stap 4. Zet de juf in

Kleuterjuffen of -meesters zijn leerkrachten die vaak bewust voor hun vak hebben gekozen. De meesten blijven hun hele leven voor de kleuterklas staan. Ze snappen kleine kinderen en zijn vaak goed in knuffelen en geruststellen. Het is niet erg om je kind even aan de juf te ‘geven’. Bij haar op schoot voelt je kind zich meestal ook weer veilig. En zij kan hem net dat zetje geven dat hij nodig heeft.

Lees ook: Zo bouw je een goede band op met de juf of meester

Stap 5. Besef dat het weer over gaat

Het afscheid nemen moet gebeuren, dus uiteindelijk zeg je je kind toch gedag, ook al huilt hij. Blijf niet te lang hangen. Meestal is het huilen over zodra je de klas uit bent. Vraag maar aan de juf!

Sonja Borgsteede

Onderwijs-deskundige

Sonja Borgsteede is eigenaar van Buro Bloei, een psychologisch/pedagogisch advies- en begeleidingsbureau. Haar streven als (onderwijs)psycholoog is om kinderen te helpen het beste uit zichzelf te halen, samen met hun ouders en leerkrachten. Dat doet zij door vooral ook de focus te leggen op waar een kind goed in is en waarvan het blij wordt.