Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Bewezen: zo lang duurt het om te wennen aan een baby

De komst van een baby zet je leven aardig op zijn kop. Maar hoe lang duurt het gemiddeld voordat je gewend bent aan je nieuwe leven? Engelse wetenschappers deden hier onderzoek naar en kwamen met een verrassende conclusie.

Advertentie

Het onderzoek werd gedaan door speelgoedfabrikant Little Tike. Voor het onderzoek werden 1500 kersverse ouders ondervraagd over het ouderschap. Opvallend is dat de meeste ouders gemiddeld veertien maanden nodig hadden om echt te wennen aan hun baby. Verder gaf 35% van de ouders aan totaal niet voorbereid te zijn geweest op het ouderschap. Sterker nog: bijna de helft (49%) was in shock over de impact die een baby had op hun leven.

Lees ook: Onderzoek: heb je kinderen? Dan leef je langer! 

Slapeloze nachten en opruimen

De ouders kregen ook de vraag welke dingen ze het lastigst vonden aan de zorg voor een baby. Wat blijkt? Veel ouders hebben moeite met het constante opruimen (25%), de slapeloze nachten (22%) en het in slaap krijgen van de baby (14%). Maandag bleek voor de ouders de meest vermoeiende dag van de week te zijn, en om zeven uur ’s avonds zijn de meeste ouders volledig uitgeput. Daarnaast ervaart een groot deel van de ouders (bijna driekwart) ook nog eens de druk van familie en vrienden om ‘de perfecte ouder’ te zijn.

Zie ook: Postnatale depressie; wat kun je doen?

Geluksmomenten

Maar gelukkig zijn er ook nog genoeg positieve dingen te melden. Zo geeft 38% van de ouders aan dat ze het gelukkigst waren toen hun baby voor het eerst lachte. Ook mijlpalen als de eerste stapjes (26%), leren praten (15%) en de hele nacht doorslapen (32%) werden gezien als echte geluksmomenten.

Advertentie

Meer lezen? Onderzoek: dit bedrag zijn ouders kwijt aan de uitzet van een baby 

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Dailymail.co.uk Beeld: Shutterstock