Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

9x wist je dit al over een keizersnede?

Voor de een lijkt het een ideale bevalling, een ander wil er alles aan doen om het te voorkomen. Toch heb je er zelf vrij weinig over te zeggen of je baby met een keizersnede wordt geboren. Hier 9 dingen die lang niet iedereen weet over de keizersnede. Mocht je er een krijgen, dan ben je in elk geval voorbereid.

Advertentie

Tip! De schattigste newborn kleding shop je via deze link.

  1. Aantal keizersnedes

    In Nederland komt 16% van de baby’s ter wereld via een keizersnede. Ongeveer de helft hiervan via een geplande keizersnede en de andere helft via een spoedkeizersnede. Hoewel sommige vrouwen niets liever zouden willen dan een keizersnede: het is en blijft een pittige buikoperatie, met gevaar op complicaties zoals infecties en bloedingen.

  2. Het is koud

    Met niets anders aan dan een charmant operatiehemd kan het behoorlijk koud zijn in de operatiekamer. De thermometer staat daar namelijk op slechts 17 graden. Niets aan te doen helaas. Hopelijk houdt de adrenaline je een beetje warm. Krijg je een gentle sectio dan heb je geluk: de temperatuur is dan 22 graden.

  3. Niet gevoelloos

    Uiteraard krijg je pijnstilling en ook de adrenaline helpt behoorlijk, maar dit betekent niet dat je niets merkt van de keizersnede. Er wordt behoorlijk geduwd en getrokken en geduwd en weer getrokken. En dan nog een laatste keer en je baby is er. Pijnlijk nee, maar echt prettig is anders.

    Advertentie
  4. Na de operatie

    Pas als de verdoving is uitgewerkt merk je dat je een behoorlijk pittige operatie achter de rug hebt. Kom maar op met die pijnstilling dus! (En maak je geen zorgen die krijg je de eerste twee dagen ook zeker.)

  5. Naweeën

    Ook als je een geplande keizersnede hebt gehad en geen wee hebt gevoeld, kun je last hebben van naweeën. Want net als bij een ‘normale’ bevalling zal ook jouw baarmoeder krimpen om zijn oude vorm weer terug te krijgen en stolsels kwijt te raken. Zeker in combinatie met een kleine honderd, verse, in- en uitwendige hechtingen geen pretje. Gelukkig zal je er na een paar dagen al veel minder last van hebben.

  1. No jokes please

    Hardop lachen doet namelijk pijn, net als hoesten, niezen, draaien en bewegen in het algemeen.

  2. Oeps!

    Het kan even duren voor je darmen weer goed werken na de operatie. Poepen kan je dus wel vergeten de eerste dagen en daarnaast heb je last van valse lucht. En die wil nog wel eens ontsnappen aangezien je door de verdoving minder controle hebt daar beneden. Oeps!

  3. Kauwgum

    In 2017 kwam uit onderzoek naar voren dat kauwgom kauwen het herstel na een keizersnede positief kan beïnvloeden. Het kauwen zou ervoor zorgen dat je stofwisseling wordt gestimuleerd en je darmen sneller weer normaal werken. Of je dit nu gelooft of niet, een pakje kauwgom in je ziekenhuistas stoppen kan in elk geval geen kwaad.

  4. Litteken

    Zelfs als de wond na zo’n zes weken is herstelt kan de huid rond het litteken nog een hele tijd vreemd aanvoelen. Dit komt omdat je zenuwen tijdens de operatie zijn doorgesneden en weer moeten aangroeien. Geef het de tijd, het komt weer goed! En dat litteken is een herinnering aan een van de mooiste momenten in je leven!

Lees ook:

Zo voelt een ruggenprik écht volgens deze 17 moeders

Bang voor de bevalling? Dit kun je doen

Beeld: Shutterstock

Commercieel – Hema – Offer –  Hydrofieldoeken

Hydrofieldoeken

Drie multifunctionele hydrofiel doeken
Shop nu