Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Keelontsteking, als je kind keelpijn heeft

Vaak hoort keelpijn bij een verkoudheid. Maar heeft je kind last van koorts, voelt hij zich beroerd en heeft hij geen trek? Dan kan er sprake zijn van een keelontsteking. Wat te doen bij keelontsteking?

In samenwerking met expert

Kimberley de Wit

Huisarts

Tip: Een ijsje kan helpen tegen keelpijn. De lekkerste waterijsjes vind je hier

Advertentie

Keelontsteking is besmettelijk

Bij een keelontsteking, in medische termen faryngitis genoemd, is het slijmvlies in de wand van de keel ontstoken en vaak is er ook sprake van ontstoken amandelen (de twee amandelvormige klieren in de mond- en keelholte). Keelontsteking wordt veroorzaakt door een (verkoudheids)virus of bacteriële infectie. Meestal is de boosdoener bij keelontsteking een virus, een keelontsteking door een bacterie komt minder vaak voor. Een virale infectie is vervelend, maar gaat meestal binnen een week weer vanzelf over. Is de oorzaak een bacterie, dan verloopt het ziektebeeld wat heftiger, met hogere koorts. Toch gaan ook deze ontstekingen meestal vanzelf over.

Of het nu door een virus of een bacterie komt, een keelontsteking is altijd besmettelijk. Je kind kan het dus oplopen als hij in contact komt met andere kinderen of volwassenen die met de infectie zijn besmet.

Meer weten? Welke ziektes worden veroorzaakt door een virus en welke door een bacterie?

Bekijk hier alle kinderziektes op een rij. Bekijk hier alle kinderziektes op een rij.

Advertentie

Symptomen keelontsteking

Als een jong kind ziek is, kan hij niet altijd goed aangeven wat er precies aan de hand is en waar het pijn doet. Deze symptomen wijzen op een keelontsteking.

 • Je kind heeft koorts.
 • De keel doet pijn bij het slikken en praten; het kan zijn dat je kind moeilijk eet en weinig drinkt.
 • De klieren in de hals zijn opgezet. Je kunt ze voelen aan de buitenkant en misschien ook zien als je in de keel kijkt.
 • De keel is binnenin opvallend rood.
 • Je kind is misschien ook verkouden en moet hoesten.
 • Sommige kinderen krijgen last van heesheid.
 • Je kind huilt meer dan normaal en slaapt onrustig.

Keelamandelen ook ontstoken?

De twee keelamandelen zitten links en rechts achter in de keel. Deze amandelvormige zwellingen houden ziekteverwekkers die via de mond binnenkomen tegen, zoals bacteriën en virussen. Ze vangen ziekteverwekkers op en maken ze onschadelijk. Hierbij worden ze tijdelijk groter.

Soms komen er veel ziekteverwekkers tegelijk binnen. Als de keelamandelen dit niet aankunnen, raken ze ontstoken. Ze zwellen op en worden vuurrood. Soms zijn de amandelen zó opgezwollen dat ze elkaar in het midden bijna raken, terwijl er ook witte vlekjes op te zien zijn. Dit kun je zien als je (met een lampje) in de keel van je kind kijkt.

keelontsteking
Ontstoken amandelen? Dan is het lymfeklierweefsel op een aantal plaatsen in de keel verdikt (zie gele gebieden illustratie).

Advertentie

Oorzaken keelontsteking

Meestal wordt een keelontsteking veroorzaakt door het verkoudheidsvirus of een ander virus, zoals griep of het RS-virus. Ook kan het Pfeiffer-virus de boosdoener zijn (vooral bij tieners). Als jonge kinderen de ziekte van Pfeiffer oplopen, is het ziekteverloop meestal mild en krijgen ze er niet veel last van.

In twintig procent van de gevallen is een bacterie de oorzaak van keelontsteking, bijvoorbeeld de streptokokkenbacterie. Keelontsteking kan ook een symptoom zijn van roodvonk, dit is ook een bacteriële infectie. Bij een bacteriële infectie zijn de keelpijn en de koorts vaak heviger dan bij een virus.

Lees hier hoe je de kans op het RS-virus kunt verkleinen.

Wat kun je tegen een keelontsteking doen?

Meestal gaat een keelontsteking na zeven tot tien dagen vanzelf over. Je kunt de keelpijn verzachten met deze tips:

 1. Zorg dat je kind veel drinkt, ook al doet slikken pijn. Kies voor koude drankjes.
 2. Zuigen op een waterijsje of dropje kan ook verzachtend voor keelontsteking werken.
 3. Wil je kind niet of weinig eten, omdat slikken pijn doet? Dat is niet erg. Je kunt hem eventueel koude yoghurt, vla of appelmoes geven. Dit verlicht de pijn even.
 4. Geef je kind voldoende rust. In bed blijven is niet nodig, maar laat hem zich niet te veel inspannen.
 5. Door hem extra aandacht te geven leid je je kind af van de pijn. Lees een boek voor, maak samen een puzzel of speel een spelletje.
 6. Bij koorts: leg je kind niet onder te veel beddengoed, dan kan het lichaam de warmte niet kwijt. Kleed je kind ook niet te warm aan. Hier tips wat je het beste kunt doen als je kind koorts heeft.

Behandeling keelontsteking met medicijnen?

In principe zijn medicijnen, zoals antibiotica, niet nodig bij een keelontsteking: je kind wordt er niet sneller beter van. Je kunt eventueel paracetamol geven als je kind veel pijn heeft. Geef kinderparacetamol die geschikt is voor de leeftijd van je kind. Voor jonge kinderen zijn er zetpillen en paracetamoldrankjes. Goed om te weten: drankjes of pillen werken sneller (na dertig minuten) dan paracetamolzetpillen, maar de zetpillen werken langer door. Lees altijd eerst de bijsluiter voor de juiste dosering. Ook belangrijk: wacht niet met het geven van paracetamol tot de pijn terugkomt, geef de volgende dosis op tijd. Zo voorkom je dat je kind ’s nachts wakker wordt van de pijn.

Pas op met speciale keelpastilles of zuigtabletten: sommige bevatten pijnstillende stoffen (zoals flurbiprofen) die nog niet geschikt zijn voor kinderen. Je kunt een suikervrij dropje of waterijsje geven om op te zuigen. Dit geeft vaak hetzelfde effect als een zuigpastille.

Vaak keelontsteking

Sommige kinderen hebben regelmatig last van keelontsteking en ontstoken amandelen. Dat betekent niet direct dat de amandelen geknipt moeten worden. Het volgende advies wordt hiervoor aangehouden:

 • Bij één tot drie keer per jaar ontstoken amandelen: wacht af tot je kind vanzelf beter wordt. Elke keer dat hij ziek is, wordt er iets meer weerstand opgebouwd. Hoe ouder je kind wordt, hoe minder vaak hij keelontsteking zal krijgen.
 • Bij vier tot zes keer per jaar ontstoken amandelen: bespreek met je huisarts de voor- en nadelen van het laten verwijderen van de amandelen. Je kunt ook afwachten of je kind er vanzelf minder vaak last van krijgt als je de nadelen niet vindt opwegen tegen de voordelen.
 • Bij meer dan zeven keer per jaar of chronisch ontstoken amandelen is het mogelijk de beste optie om ze operatief te laten verwijderen.

Meer lezen: Wanneer adviseert een arts om amandelen bij een kind te verwijderen?

Wanneer naar de dokter met keelontsteking?

Meestal is een keelontsteking onschuldig en gaat het vanzelf over. Maak je je zorgen, twijfel je over de symptomen of duurt de keelpijn langer dan zeven dagen, bel dan de huisarts.

Neem in elk geval direct contact op met de dokter als:

 • je kind benauwd is.
 • de ademhaling piept, zaagt of giert.
 • je kind een zieke indruk maakt.
 • de koorts langer dan drie dagen aanhoudt.
 • je kind jonger dan drie maanden is en koorts heeft.
 • slikken niet meer gaat en je kind hierdoor niet drinkt of geen speeksel meer kan wegslikken en veel kwijlt.
 • hij zijn mond amper nog open kan krijgen door de keelontsteking.
 • de keelpijn langer dan een week aanhoudt.
 • je kind niet langzaam opknapt, maar steeds zieker wordt.

Voorkomen keelontsteking

Keelontsteking is moeilijk te voorkomen. Het is een besmettelijke ziekte, die je krijgt via andere mensen als zij niezen, hoesten of gewoon met je praten. Het beste wat je kunt doen, is zorgen voor een goede hygiëne:

 1. Laat je kind regelmatig zijn handen wassen. Check hier: zo leer je de juiste manier aan. 
 2. Doe speelgoed af en toe in een sopje en gooi knuffels/doekjes waar hij op sabbelt regelmatig in de was. Kook speentjes ook regelmatig uit.
 3. Maak deurklinken en afstandsbedieningen regelmatig schoon en neem oppervlakten goed af.
 4. Ben je zelf verkouden? Hoest en nies in je elleboog. Gooi gebruikte papieren zakdoekjes weg en was vaak je handen.

Meer lezen: Hoe herken je een oorontsteking bij je kind?

Bronnen: GezondheidsnetThuisarts.nl

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.


Kimberley de Wit

Huisarts

Kimberley de Wit is werkzaam als huisarts in Haarlem en zelf moeder van twee jonge kinderen. Zij behandelt dagelijks zowel de psychische als lichamelijke klachten van ouderen, volwassenen en kinderen. Een goede informatievoorziening op internet vindt zij belangrijk, om deze reden heeft zij zich aangesloten bij Ouders van Nu als expert.

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting