Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
keelontsteking-kind

Keelontsteking, als je kind keelpijn heeft

Vaak hoort keelpijn bij een verkoudheid. Maar heeft je kind last van koorts, voelt hij zich beroerd en heeft hij geen trek? Dan kan er sprake zijn van een keelontsteking. Wat te doen bij keelontsteking?

In samenwerking met expert

Kimberley de Wit

Huisarts

Keelontsteking is besmettelijk

Bij een keelontsteking (faryngitis) is het slijmvlies in de wand van de keel ontstoken en vaak is er ook sprake van ontstoken amandelen. Keelontsteking wordt veroorzaakt door een virus, vaak een verkoudheidsvirus of een bacterie. Meestal is de boosdoener bij keelontsteking een virus. Een keelontsteking door een bacterie komt minder vaak voor. Zo’n virale infectie is vervelend, maar gaat meestal binnen een week vanzelf over. Is de oorzaak een bacterie, dan is je kind daar vaak zieker van, met hogere koorts. Toch gaat ook een bacteriële keelontsteking meestal vanzelf over.

Advertentie

Of het nu door een virus of een bacterie komt: een keelontsteking is altijd besmettelijk. Je kind kan het dus oplopen als hij in contact komt met andere kinderen of volwassenen die met de infectie zijn besmet.

Meer weten? Welke kinderziektes worden veroorzaakt door een virus en welke door een bacterie? Hier alle kinderziektes op een rij.

Hoe weet je of je kind keelontsteking heeft?

Bij grotere kinderen is het vaak snel duidelijk, maar als een jong kind ziek is kan hij niet altijd goed aangeven wat er precies aan de hand is en waar het pijn doet. Hoe weet je of je kind keelontsteking heeft? Dit zijn symptomen van keelontsteking:

 • Koorts (een temperatuur van 38 graden of hoger).
 • Pijn in de keel bij het slikken en praten, daardoor vaak ook geen zin in eten en drinken.
 • Opgezette lymfeklieren in de hals. Je kunt ze voelen aan de buitenkant en misschien ook zien als je in de keel kijkt.
 • De keel is binnenin opvallend rood.
 • Je kind is misschien ook verkouden en moet hoesten.
 • Sommige kinderen krijgen last van heesheid.
 • Je kind huilt meer dan normaal en slaapt onrustig.

Keelontsteking kind witte stippen

Links en rechts achter in de keel zitten de keelamandelen. Deze amandelvormige zwellingen houden ziekteverwekkers tegen die via de mond binnenkomen, zoals bacteriën en virussen. De amandelen vangen ziekteverwekkers op en maken ze onschadelijk. Hierbij worden ze tijdelijk groter.

Advertentie

Soms komen er veel ziekteverwekkers tegelijk binnen. Als de keelamandelen dit niet aankunnen, raken ze ontstoken. Ze zwellen op en worden vuurrood. Soms zijn de amandelen zó opgezwollen dat ze elkaar in het midden bijna raken, terwijl er ook witte vlekjes op te zien zijn. Als je (met een lampje) in de keel van je kind kijkt, kun je de witte stippen zien. Dit zijn kleine puskopjes.

keelontsteking
Ontstoken amandelen? Dan zijn de amandelen in de keel verdikt.

Oorzaken keelontsteking

Meestal wordt een keelontsteking veroorzaakt door een verkoudheidsvirus of een ander virus, zoals griep of het RS-virus. Ook kan het Pfeiffer-virus de boosdoener zijn (vooral bij tieners). Als jonge kinderen de ziekte van Pfeiffer oplopen, is het ziekteverloop meestal mild en krijgen ze er niet veel last van.

In twintig procent van de gevallen is een bacterie de oorzaak van keelontsteking, bijvoorbeeld de streptokokkenbacterie. Keelontsteking kan ook een symptoom zijn van roodvonk, dit is ook een bacteriële infectie. Bij een bacteriële infectie zijn de keelpijn en de koorts vaak heviger dan bij een virus.

Advertentie

Lees hier hoe je de kans op het RS-virus kunt verkleinen.

Hoe lang duurt keelontsteking?

Een keelontsteking gaat meestal vanzelf over na een week tot tien dagen. Je kind heeft dan ook geen keelpijn meer. Duurt de keelpijn langer dan tien dagen, bel dan altijd de huisarts. Verderop lees je meer redenen om de huisarts te bellen bij keelontsteking.

Wat te doen bij keelontsteking kind

Meestal gaat een keelontsteking na zeven tot tien dagen vanzelf over. Je kunt de keelpijn verzachten met deze tips:

 1. Zorg dat je kind veel drinkt, ook al doet slikken pijn. Geef hem slokjes koud water te drinken.
 2. Zuigen op een waterijsje of dropje kan de keelpijn ook verzachten.
 3. Wil je kind niet of weinig eten, omdat slikken pijn doet? Dat is niet erg. Je kunt hem eventueel koude yoghurt, vla of appelmoes geven. Dit verlicht de pijn even.
 4. Geef je kind voldoende rust. In bed blijven is niet nodig, maar laat hem zich niet te veel inspannen.
 5. Door hem extra aandacht te geven leid je je kind af van de pijn. Lees boekjes voor, maak samen een puzzel of speel een spelletje.
 6. Bij koorts: leg je kind niet onder te veel beddengoed, dan kan het lichaam de warmte niet kwijt. Kleed je kind ook niet te warm aan. Hier vind je tips wat je het best kunt doen als je kind koorts heeft.

Tip: Een ijsje kan helpen tegen keelpijn, de lekkerste waterijsjes vind je hier

Behandeling keelontsteking met medicijnen?

In principe zijn medicijnen, zoals antibiotica, niet nodig bij een keelontsteking: je kind wordt er niet sneller beter van. Je kunt eventueel paracetamol geven als je kind veel pijn heeft. Geef kinderparacetamol die geschikt is voor de leeftijd van je kind.

Voor jonge kinderen zijn er zetpillen en paracetamoldrankjes. Goed om te weten: drankjes of pillen werken sneller (na dertig minuten) dan paracetamolzetpillen (één uur). Lees altijd eerst de bijsluiter voor de juiste dosering. Houd je aan het voorgeschreven aantal uren voor je de volgende dosering geeft, maar wacht ook niet te lang. Zo voorkom je dat je kind ’s nachts wakker wordt van de pijn.

Pas op met speciale keelpastilles of zuigtabletten: sommige bevatten pijnstillende stoffen (zoals flurbiprofen) die nog niet geschikt zijn voor kinderen. Je kunt een suikervrij dropje of waterijsje geven om op te zuigen. Dit geeft vaak hetzelfde effect als een zuigpastille.

Vaak keelontsteking

Sommige kinderen hebben regelmatig last van keelontsteking en ontstoken amandelen. Dat betekent niet direct dat de amandelen geknipt moeten worden. Het volgende advies wordt hiervoor aangehouden:

 • Bij één tot drie keer per jaar ontstoken amandelen: wacht af tot je kind vanzelf beter wordt. Elke keer dat hij ziek is, wordt er iets meer weerstand opgebouwd. Hoe ouder je kind wordt, hoe minder vaak hij keelontsteking zal krijgen.
 • Bij vier tot zes keer per jaar ontstoken amandelen: bespreek met je huisarts de voor- en nadelen van het laten verwijderen van de amandelen. Je kunt ook afwachten of je kind er vanzelf minder vaak last van krijgt als je de nadelen niet vindt opwegen tegen de voordelen.
 • Bij meer dan zeven keer per jaar of chronisch ontstoken amandelen is het mogelijk de beste optie om ze operatief te laten verwijderen.

Meer lezen: Wanneer adviseert een arts om amandelen bij een kind te verwijderen?

Wanneer naar de dokter met keelontsteking?

Meestal is een keelontsteking onschuldig en gaat het vanzelf over. Maak je je zorgen, twijfel je over de symptomen of duurt de keelpijn langer dan tien dagen, bel dan de huisarts.

Neem in elk geval direct contact op met de huisarts als:

 • je kind benauwd is.
 • de ademhaling piept, zaagt of giert.
 • je kind een erg zieke indruk maakt.
 • de koorts langer dan drie dagen aanhoudt.
 • je baby jonger dan drie maanden is en koorts heeft.
 • slikken niet meer gaat en je kind hierdoor niet drinkt of geen speeksel meer kan wegslikken en heel erg kwijlt.
 • hij zijn mond amper nog open kan krijgen door de keelontsteking.
 • de keelpijn langer dan tien dagen aanhoudt.
 • je kind niet langzaam opknapt, maar steeds zieker wordt.
 • je kind koorts heeft en symptomen van uitdroging krijgt.

Voorkomen keelontsteking

Keelontsteking is moeilijk te voorkomen. Het is een besmettelijke ziekte, die je krijgt via andere mensen als zij niezen, hoesten of gewoon met je praten. Het beste wat je kunt doen, is zorgen voor een goede hygiëne:

 1. Laat je kind regelmatig zijn handen wassen. Check hier: zo leer je de juiste manier aan.
 2. Doe speelgoed af en toe in een sopje en gooi knuffels/doekjes waar hij op sabbelt regelmatig in de was. Kook speentjes ook regelmatig uit.
 3. Maak deurklinken en afstandsbedieningen regelmatig schoon en neem oppervlakten goed af.
 4. Ben je zelf verkouden? Hoest en nies in je elleboog. Gooi gebruikte papieren zakdoekjes weg en was vaak je handen.

Meer lezen: Hoe herken je een oorontsteking bij je kind?

Keelontsteking kind naar school

Een kind met een keelontsteking kan flink ziek zijn en het kan een week tot tien dagen duren tot je kind is opgeknapt. Zolang hij koorts heeft of zich ziek voelt, heeft hij rust nodig en kan hij beter thuis blijven. Als hij zich beter voelt kan hij weer naar school of de kinderopvang.

Bronnen: Thuisarts.nl

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.


Kimberley de Wit

Huisarts

Kimberley de Wit is werkzaam als huisarts in Haarlem en zelf moeder van twee kinderen. In 2011 rondde zij haar Geneeskunde opleiding af aan de VU Amsterdam en na enkele jaren werkervaring op de Interne Geneeskunde, Cardiologie, Longziekten en Reumatologie in het Spaarne Gasthuis in Haarlem besloot zij zich te specialiseren als huisarts. Ook deze specialisatie volgde zij in het VUmc.

Lees meer over
Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting