
Mijn kind wil niet drinken
Sommige kinderen drinken meer dan genoeg op een dag, andere kinderen drinken juist veel te weinig. Als je kind te weinig vocht binnenkrijgt, kan dat gevaarlijk zijn. Maar waarom precies? En wat zijn tips als je kind niet wil drinken en juist (meer) te laten drinken?
Waarom is vocht zo belangrijk?
Het is belangrijk dat baby’s, kinderen en volwassenen voldoende vocht binnenkrijgen. Vocht zit in eten en drinken, maar het meeste vocht krijgt je kind via drinken binnen. Vocht is belangrijk bij de opname van voedingsstoffen in de darmen, het vervoer van voedings- en afvalstoffen in het lichaam en het regelen van de lichaamstemperatuur. Hoeveel vocht je kind precies nodig heeft, hangt af van zijn leeftijd, temperatuur, inspanning, het eten en hoe gezond hij is. Als je kind te lang niets drinkt omdat hij bijvoorbeeld niet wil drinken, kan hij last krijgen van uitdrogingsverschijnselen.
Lees meer: Zoveel moet je baby of kind gemiddeld drinken per dag
Bronnen van vocht
Je kind krijgt vocht binnen via:
- Drinken
- Eten
- oxidatiewater: er komt vocht vrij in het lichaam als eiwit, vetten en koolhydraten worden omgezet in energie. Dit vocht noem je oxidatiewater.
Verlies van vocht
Je kind verliest vocht via:
- urine
- ontlasting
- uitademing
- zweten
Hoeveel moet een kind per dag minimaal drinken?
Hoeveel je kind per dag moet drinken, hangt onder andere af van zijn leeftijd.
Kinderen tussen de 1 en 4 jaar
Om gezond te blijven moet je kind vanaf zijn eerste verjaardag ongeveer één liter per dag drinken. Dat komt neer op zo’n vijf glazen per dag. Tot je kind vier jaar is, heeft hij per dag twee bekers melk nodig. Heeft je kind een koemelkallergie? Dan zijn sojadranken met toegevoegde calcium en vitamine B12 een goed alternatief. Daarnaast heeft hij nog drie glazen water of (slappe) thee nodig om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vocht te komen.
Kinderen die ouder zijn dan 4 jaar
Kleuters en kinderen die meer dan 20 kilo wegen, mogen evenveel drinken als volwassenen. Dat komt neer op 1,5 tot 2 liter vocht per dag. Ook voor deze kinderen geldt dat water het beste is.
Limonade, diksap en frisdrank
Het Voedingscentrum raadt ouders aan om hun kind alleen water te laten drinken en geen limonade, diksap of frisdrank. Er zit veel suiker in die dranken en dat is niet goed voor je kind. Wil je je kind wat anders geven dan water of melk? Geef dan (slappe) thee.
Tips om je kind water te laten drinken
Water bevat geen calorieën en heeft een neutrale smaak. De meeste kinderen lusten het daarom wel, maar als je kind eenmaal weet van het bestaan van limonade of diksap, wil hij dat misschien liever. Met deze tips kun je water aantrekkelijker maken:
- Pak een beker met een leuk plaatje erop of laat je kind zelf een beker kiezen.
- Een schijfje citroen, limoen of sinaasappel in het water ziet er vrolijk uit en geeft een beetje smaak. Of misschien vindt je kind een paar muntblaadjes of een plakje komkommer lekker in zijn water. In de zomer kun je er een paar bevroren aardbeien in doen: koel én lekker.
- Vul ijsvormpjes met water, zodat je kind het als ‘ijsje’ kan eten.
- Je kunt in plaats van water ook heel slappe thee geven, bijvoorbeeld rooibos, kamille of een fruitsmaak.
Is je kind inmiddels gewend aan limonade, sap of diksap? Je kunt hem nog steeds leren meer water te drinken. Verdun het sap of de limonade steeds met meer water. Dan went je kind langzaam aan een minder zoete smaak.
Wat als je kind ziek is en niet wil of kan drinken?
Hoe jonger je kind is, hoe groter de kans op uitdroging als hij niet genoeg drinkt. Voor kinderen van alle leeftijden geldt dat je meteen contact met de huisarts moet opnemen als je kind suf is of niet makkelijk wakker wordt. Hier lees je meer over de symptomen van uitdroging en wanneer je de dokter moet bellen.
Als je kind niet kan of wil drinken omdat hij ziek is, kan hij vocht krijgen via een sonde. Je kind krijgt dan in het ziekenhuis een slangetje (sonde) in zijn neus dat naar de maag gaat.
Uitdroging
Het is belangrijk dat je kind genoeg vocht binnenkrijgt om uitdroging te voorkomen. Heel simpel gezegd: je kind verliest bij uitdroging meer vocht dan dat hij binnenkrijgt. Dit zijn symptomen van uitdroging:
- Lusteloos en suf
- Een droge mond
- Een snelle ademhaling
- Een snelle hartslag
- Een halve dag niet geplast (geen natte luier)
- Diepliggende ogen
- Koude armen en benen
- Til met twee vingers een stukje huid op en laat het weer los: als de huidplooi niet terugveert, maar blijft ‘staan’, is dat een teken van uitdroging.
Als je kind goed drinkt, regelmatig plast (natte luiers heeft), kwijlt of met tranen huilt, hoef je je geen zorgen te maken over uitdroging.
Tips: zo voorkom je uitdroging bij je kind
Het belangrijkste is dat je kind genoeg drinkt. Vooral als je kind veel moet overgeven of waterdunne diarree heeft. Hier volgen een paar tips om ervoor te zorgen dat je kind niet uitdroogt.
- Als je borst– of flesvoeding geeft, kun je daarmee doorgaan. Het is niet nodig om de melk te verdunnen met water als je kind goed drinkt.
- Als je kind weinig melk drinkt, probeer de melk dan te verdunnen met water of geef hem wat lauw water.
- Voor een ziek kind is het soms lastig om goed te drinken. Geef hem steeds kleine slokjes water. Je kunt bijvoorbeeld elke vijf minuten één of twee eetlepels water geven. Als je kind dit binnen kan houden, krijgt hij genoeg vocht binnen.
- Als je kind minder vaak of niet meer overgeeft, kan hij wat meer tegelijk drinken.
- Als je kind echt geen water wil, kun je hem een waterijsje of (slappe) thee geven.
- Als je kind slecht drinkt omdat hij ziek is of keelpijn heeft, kun je hem paracetamol of een zetpil geven. Voelt hij zich daardoor wat beter, dan kan hij ook weer beter drinken.
- Als je kind veel zweet, is het belangrijk dat zijn lichaam die warmte kwijt kan raken. Trek daarom dunne kleren aan bij je kind, die losjes om zijn lichaam zitten. In bed is een lakentje vaak voldoende. Handig: een overzicht met de gemiddelde TOG-waarden
Behandeling uitdroging
Denk je dat je kind kans heeft om uit te drogen, bijvoorbeeld omdat hij waterdunne ontlasting heeft of veel moet overgeven, dan kun je hem ORS geven. Doe dit ook (én bel de huisarts) als hij symptomen van uitdroging heeft. ORS is de afkorting van ‘Oral Rehydration Salts’. Hierin zitten speciale suikers en zouten die zijn lichaam nodig heeft om vocht op te nemen en vast te houden. Je kunt ORS zonder recept kopen bij de apotheek of drogist. Lees voor gebruik altijd eerst de bijsluiter.
Lees meer: Moeilijke eters: tips voor als je peuter niet wil eten
Bronnen: LUMC, Kinder-dietist