Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wat mogen peuters (nog) niet eten?

Waarschijnlijk eet je peuter al gewoon met de pot mee, maar sommige etenswaren kun je hem beter (nog) niet geven. Wat mogen peuters niet eten? Hierbij een handig overzicht.

In samenwerking met expert

Susanne Verzuu

Voedings- en lifestylecoach

Peuters kunnen bijna alles eten wat jij ook eet. Toch kun je sommige etenswaren beter (nog) niet aan je peuter geven. Van onderstaande producten wordt afgeraden om het aan jonge kinderen te eten te geven:

Advertentie

Tip! Eten wordt een feestje met dit kinderservies

Wat mogen peuters niet eten?

 1. Mogen peuters rauw vlees?

  Vlees is goed voor je kind, omdat er veel ijzer in zit. Maar rauw vlees kan je peuter beter niet eten, want hierin kunnen schadelijke bacteriën zitten waar hij ziek van kan worden. Kinderen zijn extra gevoelig voor die bacteriën. Voorbeelden van rauw vlees zijn: ossenworst, filet americain, rosbief en carpaccio. Deze producten kan je peuter beter niet eten. Lees hier hoeveel vlees een kind dagelijks nodig heeft.

  Tip: Als je vlees veilig bereidt en verhit voorkom je besmetting met bacteriën. Kijk voor meer informatie op de site van het Voedingscentrum.

 2. Rauwe vis

  Hetzelfde geldt voor rauwe vis. Vis is heel goed voor je kind: aangeraden wordt om kinderen één keer per week vis te laten eten, het liefst vette vis zoals zalm. Met rauwe vis kun je beter nog even wachten omdat hier ook bacteriën in kunnen zitten waar je kinderen ziek van worden als ze het eten.

  Advertentie
 3. Producten met rauwe melk of ei

  Ook voor etenswaren met rauwe melk of rauw ei geldt dat peuters het beter niet kunnen eten of drinken. Denk aan rauwmelkse kazen (au lait cru) of sauzen of toetjes met rauw ei. Net als in rauwe vis en vlees kunnen er ziekmakende bacteriën inzitten waar ze ziek van worden als ze het eten, zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli. Kleine kinderen hebben vaak nog een lage weerstand waardoor ze makkelijker een voedselinfectie krijgen en daar minder snel van herstellen.

 4. Zout en producten met veel zout

  De nieren van kinderen tot 4 jaar kunnen zout nog niet zo goed verwerken. Als baby’s of peuters te veel zout binnenkrijgen moeten hun nieren te hard werken en dit kan blijvende schade aanrichten. Een kind mag tot en met drie jaar maximaal 3 gram zout per dag eten. Kinderen van vier tot en met zes jaar 4 gram. Kook daarom zoutloos voor je peuter: voeg zelf geen zout toe en kies voor producten met weinig toegevoegd zout. Check ook de etiketten: in producten als snacks, bewerkte vleeswaren (worst, hamburgers, vleeswaren voor op brood), vleesvervangers en pizza’s zit vaak veel zout.

  Lees ook: Hoeveel zout mag je kind per dag?

 5. Kant-en-klaar

  Probeer je kind zo min mogelijk kant-en-klaarmaaltijden te laten eten. Hier zit namelijk ook te veel zout in. Dat geldt ook voor veel kant-en-klare sauzen en soepen. Potjes kindervoeding zijn soms ideaal als het je als ouder niet lukt om iets passends te koken, maar laat hem dit met mate eten. Vanwege de gepureerde structuur hoeft het kind nauwelijks te kauwen, en dat terwijl het proces van leren kauwen en slikken goed is voor de ontwikkeling van het brein. In een potje zitten ook alle smaken door elkaar gemengd waardoor het lastig is om de verschillende smaken van elkaar te onderscheiden tijdens het eten en je het proces van smaken leren kennen vertraagt.

 6. Gerechten met alcohol

  Als je kookt met alcohol, bijvoorbeeld als je iets flambeert of kookt of stooft in bier of wijn, dan kun je dat gerecht beter niet aan je kind geven om te eten. Ook kun je je peuter beter geen toetjes met likeur (zoals tiramisu) laten eten. Lang niet alle alcohol verdampt of vervliegt tijdens het koken: er blijft altijd een deel achter in het gerecht. Na flamberen zit er nog 75 procent van de alcohol in het eten. Bij stoven hangt het ervan af hoe lang het gerecht suddert: na 15 minuten verhitten zit nog 40 procent van de alcohol in het gerecht. Pas na 2 uur is ongeveer 90 procent van de alcohol verdampt.

  Advertentie
 7. Kaas en smeerkaas

  Een nieuw advies is om kinderen tot 4 jaar geen harde kaas te geven, omdat er te veel verzadigd vet en zout in zit. Veel meer dan in andere soorten broodbeleg. De nieren van baby’s en peuters kunnen die hoeveelheid zout niet goed verwerken, waardoor de nieren kunnen beschadigen. Dit advies geldt zowel voor kant-en-klare plakken kaas, als voor een stuk kaas waar je met de kaasschaaf plakjes van maakt. Ook moet je oppassen met smeerkaas. Kazen die je wel kunt geven aan je kind om eten, zijn bijvoorbeeld hüttenkäse, cottage cheese, mozzarella en zuivelspread. Daar zit minder zout en vet in.

 8. Lever, leversmeerworst en paté

  Het Voedingscentrum raadt ook af om jonge kinderen tot 4 jaar leverproducten te laten eten, zoals smeerworst of paté. In deze vleeswaren zit niet alleen veel zout, maar ook een hoog gehalte vitamine A. Daar mag je peuter niet te veel van binnenkrijgen, omdat het schadelijk kan zijn voor z’n gezondheid. In een boterham met smeerworst zit ongeveer 1200 microgram vitamine A. De veilige bovengrens voor kinderen tot 4 jaar is maximaal 800 microgram vitamine A per dag.

  Lees ook: Wat is het beste broodbeleg voor je baby?

 9. Vitaminepillen

  Uitgezonderd van vitamine K (voor baby’s) en vitamine D hebben kinderen geen extra vitamines nodig. Het wordt zelfs afgeraden je kind vitaminepillen te geven, omdat hij dan het risico loopt van sommige vitamines te veel binnen te krijgen en dat kan schadelijk zijn (vitamine A en foliumzuur). Een kind met een gevarieerd eetpatroon heeft weinig kans op een vitaminetekort. Twijfel je over de gezondheid van je kind, raadpleeg dan altijd een arts en ga niet zelf extra vitamines geven.

Lees ook: 8x kinderservies dat je kind nog wél veilig kan gebruiken

Niet te vaak

Het Voedingscentrum adviseert nadrukkelijk om bovenstaande etenswaren niet aan je peuter te geven. Maar er zijn nog een aantal voedingsmiddelen die je beter niet te vaak of te veel aan je kind kunt geven om te eten. Zoals:

 • Snoep, chips en snacks

  Probeer je kind niet te veel snoep, koek en chips te laten eten. Hierdoor krijgt je kind een grote hoeveelheid ongezonde vetten, suikers en/of zout binnen. Blokjes kaas of plakjes worst kun je hem beter niet als snack laten eten, daar zit veel zout in. Laat je verder niet misleiden door termen als biologisch of een ‘gezond’ ogende verpakking. Ook biologische chips of groentechips bevatten veel zout en vet.

  Gezonde alternatieven zijn bijvoorbeeld plakjes komkommer, reepjes paprika of rozijntjes. Dit kan hij regelmatig eten. Af en toe een snoepje of koekje is prima, bijvoorbeeld in het weekend of op een feestje. Spreek dan wel duidelijk af hoeveel en bied een aangepaste hoeveelheid aan. Lees hier welke tussendoortjes nog meer gezond zijn en welke kun je beter niet aan je kind geven.

  Lees ook: Tips om je kind beter te laten eten

 • Wit brood

  Als je peuter vaak witbrood eet, kun je beter overstappen op volkoren- of bruinbrood. In witbrood zitten namelijk weinig vezels en voedingsstoffen. Af en toe een sneetje of bolletje witbrood is natuurlijk geen probleem; het is niet schadelijk. Maar volkoren- en bruinbrood is veel beter voor de gezondheid van je kind. Daarom wordt aangeraden je kind volkoren- of bruinbrood te laten eten; daarin zitten meer van de mineralen, vitamines en vezels die je kind nodig heeft.

  Let op, niet al het bruingekleurde brood is ook echt bruin of volkorenbrood. Volkoren is een wettelijk beschermde term en mag alleen op brood staan dat echt uit de volledige graankorrel bevat. Dit brood bevat de meeste vezels en voedingsstoffen.

  Lees ook: Waarom je kind vezelrijke voeding nodig heeft

 • Rijst en rijstwafels

  Onlangs was er veel te doen over de mogelijke gezondheidsrisico’s van rijstwafels. Typisch zo’n snack die veel ouders aan hun peuter geven om te eten, omdat het weinig vet, zout en suiker bevat. Maar er zit ook relatief veel arseen of arsenicum in rijstproducten, wat mogelijk schadelijk kan zijn als je kind er langdurig te veel van binnenkrijgt. Daarnaast bevatten ze nauwelijks voedingsstoffen en vezels.

  Af en toe een rijstwafel kan best, maar het wordt uit voorzorg afgeraden om je peuter elke dag rijst of rijstwafels of rijstproducten te laten eten. En als je losse rijst kookt kun je door het goed af te spoelen al een gedeelte van het arseen verwijderen, Wissel rijstwafels dus af met andere snacks, zoals een cracker gemaakt van haver of tarwe, deze bevat meer vezels en voedingsstoffen, en rijstepap met andere pap.

 • Vruchtensap

  Kinderen die veel (fruit)sap drinken kunnen last krijgen van peuterdiarree, dit komt doordat de fructose uit het sap snel vrijkomt en de darmen van peuters dit nog niet goed aankunnen. Sappen bevatten bovendien vaak evenveel suikers als frisdrank en daarmee krijgt je kind dus ongemerkt veel suiker en calorieën binnen. De suikers en zuren in sap tasten ook het gebit van je kind aan. En schade aan een melkgebit heeft ook effect op het blijvende gebit.

  Lees ook: Waarom te veel appelsap drinken ongezond is

 • Thee

  Thee is een prima alternatief voor water. Zwarte en groente thee bevatten alleen wel theïne, dit is hetzelfde als cafeïne, en te veel daarvan is niet goed voor kinderen. Houd het dus bij slappe thee en wissel af met kruidenthee (dat bevat geen theïne). Pas alleen op met zoethoutthee (of sterrenmix), dit kan de bloeddruk verhogen en dat is ook voor een kind niet gezond.

  Lees ook: Hoeveel moet een kind per dag drinken?

Wel of geen nitraatrijke groente?

Tot een paar jaar geleden luidde het advies om je kind niet te vaak nitraatrijke groente te laten eten omdat daaruit de schadelijke stof nitriet kan ontstaan. Maar dit voedingsadvies geldt niet meer, sinds uit onderzoek is gebleken dat er geen risico’s voor de gezondheid zijn bij het eten van nitraatrijke groente. Groente is juist hartstikke gezond voor je peuter. Je kunt je kind dus zonder zorgen spinazie, rode bietjes, sla en andijvie laten eten, zolang je maar voldoende varieert met andere groenten. Dat geldt ook voor de combinatie van nitraatrijke groente en vis.

Extra tip: als je van de nitraatrijke groente voor de diepvriesvariant kiest dan is het gehalte nitraat door het bevriezingsproces al een stuk minder. Wel waarschuwt het Voedingscentrum om géén kunstvoeding te bereiden met water uit privébronnen. Dit water kan namelijk een hoger nitraatgehalte hebben dan kraanwater of mineraalwater uit flessen. Door bemesting van landbouwgrond of velden in de omgeving kan water uit privébronnen een te hoge concentratie nitraat bevatten.

Extra oppassen met…

Tenslotte zijn er nog wat etenswaren die je kind wel mag eten, maar waarmee je extra moet oppassen in verband met verstikkingsgevaar. Het gaat bijvoorbeeld om:

 1. Pinda’s en noten

  Ongezouten noten en pinda’s zijn erg gezond voor je kind, ze staan niet voor niets in de Schijf van Vijf. Maar je kind kan zich er wel in verslikken. Daarom is het verstandig om jonge kinderen geen hele noten of pinda’s te laten eten. In plaats daarvan kun je ze verwerken in een zelfgemaakte notenpasta of pindakaas. Of stamp de nootjes fijn en gooi ze als garnering over een bakje yoghurt.

 2. Cherrytomaatjes, druiven, olijven

  Let ook goed op als je je kind gladde, ronde etenswaren geeft, zoals cherrytomaatjes of snoeptomaatjes, druiven of olijven. Deze snacks zijn even groot als de luchtpijp van je kind. Als hij zich erin verslikt, kan dat fatale gevolgen hebben. Lees hier wat je het beste kunt doen als je kind zich verslikt. Belangrijk: Snij tomaatjes, druiven en olijven daarom altijd in vieren of in kleine stukjes, voordat je ze aan je kind geeft.

 3. Knakworstjes en wortels

  Datzelfde geldt voor knakworst en wortels. Snijd deze daarom altijd eerst in de lengte doormidden, voordat je ze aan je kind geeft om te eten.

  Lees ook: Verstikking en verslikken bij baby’s en peuters

Bron: Voedingscentrum

Video: Kinder-EHBO: dit moet je doen bij ernstige verslikking.

Susanne Verzuu

Voedings- en lifestylecoach

Susanne wil als coach graag alle info, adviezen en nieuwe inzichten over voeding en gezondheid filteren. Dit doet ze door de wetenschap te vertalen naar hands-on tips en haalbare duurzame aanpassingen in leefstijl.

In haar werk begeleidt ze zowel volwassenen als kinderen bij het vinden van een passende gezonde(re) leefstijl. Ter verdieping en verbreding van mijn vakgebied ben ik in opleiding tot toegepast psycholoog met een specialisatie in kinder- en jeugdpsychologie.

Lees meer over
Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting