Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De ovulatietest: herken je vruchtbare dagen

Vrouwen zijn gemiddeld twee dagen per maand vruchtbaar; vlak voor en tijdens de eisprong. Wil je zwanger worden, dan is het handig om te weten wanneer je precies vruchtbaar bent. Daar kun je achterkomen met een ovulatietest. Maar wanneer beginnen met ovulatietesten? En wat is de betrouwbaarheid ovulatietest?

Advertentie

Vruchtbare dagen

Als je graag zwanger wilt worden, is het handig om te weten wanneer je vruchtbaar bent. Heb je een regelmatig cyclus dan kun je dit redelijk makkelijk zelf berekenen. Klik hier voor onze handige rekentool.

Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen. In het midden van die cyclus, op dag veertien, ovuleren de meeste vrouwen. Een van de eierstokken geeft dan een eicel af die gedurende 24 uur kan worden bevrucht. Dit betekent dat je vlak voor (zaadcellen blijven een paar dagen in leven) en tijdens je eisprong vruchtbaar bent. Je maakt dus het meest kans om zwanger te raken als je vrijt op de dagen vóór je eisprong.

Dat klinkt simpel, maar het is voor lang niet elke vrouw makkelijk te bepalen wanneer die eisprong is; een cyclus loopt nu eenmaal niet altijd volgens het boekje. Niet iedereen heeft een regelmatige menstruatiecyclus van 28 dagen en ook vindt de eisprong niet altijd plaats op dag veertien. Een ovulatietest is daarom een betrouwbaar hulpmiddel (minimaal 99%) om te bepalen wanneer het je vruchtbare dagen zijn.

Tip: door dit handige trucje begrijp je je menstruatiecyclus beter

Advertentie

Hoe werkt een ovulatietest?

Het zogeheten luteïniserend hormoon (LH) zit ongeveer twee tot tweeënhalve dag voor je eisprong in grotere hoeveelheden dan normaal in je lichaam; het zorgt ervoor dat de eicel rijpt, loslaat en ‘springt’. Een ovulatietest meet het LH-gehalte in je urine en geeft aan wanneer jouw LH-gehalte piekt. Dat is dus het moment in je maandelijkse cyclus waarop je het vruchtbaarst bent, want 24 tot 36 uur na deze piek vindt je ovulatie plaats.

Wanneer beginnen met ovulatietesten? Om die LH-piek te vinden, test je een paar dagen achter elkaar. Wanneer je daarmee begint, is afhankelijk van je cyclus. Er zijn ook vrouwen die hun eisprong voelen. Dat kan pijnlijk zijn, ovulatiepijn noemen we dat. Zo herken je ovulatiepijn.

Tip 1: Lees de bijsluiter, want die speelt een grote rol – en dat is niet kinderachtig bedoeld. Er zijn verschillende testen op de markt en het is belangrijk te weten welke kleur een streep kan hebben, wat een donker of licht streepje betekent en hoelang je precies moet wachten voor je zekerheid hebt.

Tip 2: Kies één merk. De kleur en dikte van de controlestreepjes van de verschillende testmerken verschillen van elkaar. Ook daarom, om verwarring te voorkomen, is het belangrijk voor één merk en één soort test te kiezen.

Advertentie

Tip! Een ovulatietest bestel je via deze link.

Positieve ovulatietest: wanneer vrijen?

Positieve ovulatietest en dan? Je bent op je vruchtbaarst op de dag voor je eisprong en de dag waarop je ovuleert. Heb je dus een positieve ovulatietest, dan kun je dus het beste zo snel mogelijk vrijen.

2 dagen positieve ovulatietest: wanneer eisprong?

De LH-piek duurt 1-2 dagen. Het kan dus zo zijn dat je twee dagen positieve ovulatietest hebt. Om de kans op een zwangerschap te vergroten, kun je het beste op dag 1 al vrijen, want zaadcellen blijven in je lichaam nog even in leven, dus mocht de eisprong toch de volgende dag zijn, heb je alsnog kans op een zwangerschap.

Ovulatietest ochtendurine?

Voor de meeste ovulatietesten geldt dat, in tegenstelling tot bij een zwangerschapstest, de ochtend niet het beste moment is om een ovulatietest te doen. Je LH-piek komt pas in de ochtend op gang en het hoogtepunt ligt vaak rond 12.00 uur.

Wanneer ovulatietest doen?

Het middaguur is het beste moment om de ovulatietest te doen. Omdat de LH-piek soms erg kort duurt, is het makkelijk om deze mis te lopen. Daarom kan het slim zijn om twee keer per dag te testen. Een goed moment voor die tweede test is 21.00 uur.

Test steeds op hetzelfde moment van de dag en drink niet te veel in de paar uur voor het doen van een ovulatietest.

Ovulatietest betrouwbaar?

Als je alle manieren om te bepalen wanneer je ovuleert vergelijkt, is de ovulatietest het betrouwbaarst. Zoals eerder gezegd zijn ovulatietesten over het algemeen minimaal 99% betrouwbaar. Maar: gooi een test uit een eerder geopende verpakking weg. Als de verpakking al is geopend, reageert de teststof met vocht in de lucht en is de test niet betrouwbaar. Let ook op de houdbaarheidsdatum. Als die is verstreken, geeft de test waarschijnlijk een onjuiste uitslag.

Alternatieven om de eisprong te bepalen

Met een regelmatige cyclus kun je het moment van ovulatie bepalen met een (online) ovulatiekalender. Ook wel een online ovulatietest genoemd. Dat is over het algemeen redelijk nauwkeurig – maar minder betrouwbaar dan het doen van een ovulatietest. Let op: je cyclus moet hiervoor dus wel echt regelmatig zijn.

Een andere manier is de Billings ovulatiemethode (BOM): je bepaalt je vruchtbaarheid aan de hand van de dikte van het baarmoederslijmvlies. Dat kunnen alleen vrouwen doen die hun lichaam goed kennen – en dan nog is het minder betrouwbaar dan het doen van een ovulatietest.

Sommige vrouwen zweren bij temperaturen: vanaf dag één van de menstruatie meet je je temperatuur (op hetzelfde tijdstip). Op het moment van je eisprong daalt je lichaamstemperatuur en 12 tot 24 uur na je ovulatie stijgt die weer tot 0,2-0,5 graden boven je lichaamstemperatuur van vóór je eisprong. Het risico is dat je te laat in de gaten hebt dat je eisprong is geweest of een flinke verkoudheid onder de leden hebt, die je lichaamstemperatuur ook beïnvloedt.

2 class="fdc-heading">Vruchtbare dagen berekenen

Nadelen ovulatietest

Het continu testen van je ovulatie kan stress veroorzaken, zowel bij jou als je partner. Seks kan zo een verplichting worden en als er minder genot in het spel is, kan dat een nadelig effect hebben op de beweeglijkheid en overlevingskans van het sperma en dus op de kans op bevruchting. Als jij namelijk minder geniet, moet het sperma door een drogere vagina zijn weg vinden naar de baarmoedermond waardoor de kans groter is dat het de eicel niet bereikt.

Tip: zo verhoog je de kwaliteit van sperma

Ovulatietest als voorbehoedsmiddel

Kun je een ovulatietest ook gebruiken om juist te voorkomen dat je zwanger wordt? Kort gezegd: nee. Ovulatietesten zijn niet geschikt als anticonceptie. Met het gebruik van een ovulatietest ga je uit van een bepaald aantal vruchtbare dagen. Maar als jouw eitje net iets later springt dan de test doet vermoeden – bijvoorbeeld pas na 48 uur in plaats van 24-36 uur – en het sperma van je partner een paar dagen in je lichaam overleeft, kun je toch zwanger raken.

Vooral voor vrouwen met een zeer onregelmatige cyclus geldt dat ze soms wel (ruim) een week vruchtbaar zijn. En als je bijvoorbeeld net zwanger bent geweest, in de menopauze komt of het zogeheten polycysteus-ovariumsyndroom hebt, kan dat een ovulatietest negatief beïnvloeden. Kortom, als je niet zwanger wilt worden, zal je een echt anticonceptiemiddel moeten gebruiken.

Geen positieve ovulatietest

Weet je met een ovulatietest geen ovulatie te vinden? Dat is natuurlijk heel vervelend, want het betekent nog een maand wachten. Toch is dat het enige wat je kunt doen. Heb je een paar maanden achter elkaar geen ovulatie kunnen aantonen en weet je zeker dat je de ovulatietest op de juiste manier uitvoert? Bespreek dat dan met je huisarts. Misschien denk jij: de ovulatietest werkt niet, terwijl er ondertussen iets anders aan de hand is. Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld geen eisprong. Dat hoeft niet te betekenen dat je onvruchtbaar bent, maar het kan wel zijn dat er wat hulp nodig is om je eisprong weer op gang te krijgen, bijvoorbeeld omdat je PCOS hebt. Vraag dus op tijd om advies.

Ovulatietest blijft positief

Sommige vrouwen hebben altijd een lage hoeveelheid LH in hun lichaam. Het kan zijn dat de test daarop reageert. De oplossing is een iets minder gevoelige ovulatietest gebruiken óf wachten tot je een duidelijkere, donkere streep ziet. Twijfel je aan de betrouwbaarheid van de ovulatietest? Doe dan voor de zekerheid ook een zwangerschapstest.

Ovulatietest na miskraam

Tijdens een zwangerschap verandert de samenstelling van hormonen in je lichaam meteen. Is je zwangerschap helaas misgegaan? Dan betekent dat dat je lichaam alsnog even moet ontzwangeren. Wil je snel beginnen met ovulatietesten? Vraag je verloskundige dan om advies wanneer dat weer kan en de hormonen van je voorgaande zwangerschap de test waarschijnlijk niet meer beïnvloeden.

Ovulatietest als zwangerschapstest gebruiken?

Kun je met ovulatietest zwangerschap aantonen? En is een ovulatietest positief als je zwanger bent? Het antwoord is helaas nee. Het is niet slim een ovulatietest als vroege zwangerschapstest te gebruiken. Een ovulatietest werkt namelijk op het LH-hormoon, dat ervoor zorgt dat er een eitje vrijkomt. Een zwangerschapstest reageert op hCG, het zwangerschapshormoon. Je test met een ovulatietest dus op het verkeerde hormoon. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je geen eisprong kunt testen met je ovulatietest omdat je al zwanger bent. Heb je het vermoeden dat dat weleens zo zou kunnen zijn, doe dan een zwangerschapstest.

Ovulatietest kopen

Ovulatietesten zijn op verschillende plekken te koop: online of bij de apotheek of drogist. De kosten verschillen per merk en het aantal testen in de verpakking. Gemiddeld kost een test ongeveer twee euro.

Gebruikersvraag: ik gebruik de ovulatietest zoals het hoort, maar word niet zwanger

Een positieve ovulatietest en de daaropvolgende seks vormen helaas geen garantie dat het lukt. Zwanger raken is nu eenmaal een kwestie van geluk. Als je ook met juist gebruik van ovulatietesten binnen een jaar niet zwanger raakt, is het verstandig om een afspraak te maken met de huisarts.

Meer lezen: Zo lang duurt het gemiddeld om zwanger te worden

Zwangerbox partnerpagina Center Parcs 2022

Center Parcs

Bekijk de website