Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
vrouw met medicijn Letrozol en clomid in hand

Letrozol of Clomid slikken voor een betere eisprong

Niet iedere vrouw raakt binnen een paar maanden zwanger. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om de kans op een zwangerschap te vergroten: één daarvan is Letrozol of Clomid slikken. Wat doen deze medicijnen precies en wanneer kom je ervoor in aanmerking?

In samenwerking met expert

Tessa Cox

Arts voortplantingsgeneeskunde

Wat is Letrozol?

Letrozol is een medicijn dat kan helpen als je onregelmatige menstruaties hebt. Met behulp van Letrozol kan de regelmaat van je menstruaties verbeteren. De tabletten zorgen ervoor dat er minder van het vrouwelijke hormoon oestrogeen wordt geproduceerd. Dit stimuleert de hersenen om het hormoon FSH aan te maken. FSH zorgt ervoor dat de eiblaasjes (follikels) groeien en dat je een eisprong (ovulatie) krijgt.

Advertentie

Wat is Clomid?

Clomid is ook een medicijn dat kan helpen om een betere regelmaat in je menstruatiecyclus te krijgen. De tabletten bevatten de stof clomifeen of clomifeencitraat. Dit is geen hormoon, maar een stof die de werking van het hormoon oestrogeen tegengaat. Clomifeen stimuleert de hersenen om het hormoon FSH aan te maken. Dit hormoon zorgt ervoor dat de eiblaasjes (follikels) groeien en dat je een eisprong (ovulatie) krijgt.

Lees meer: Zwangerschapshormonen: wat doen ze met je?

De menstruatiecyclus

Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk om te weten hoe je menstruatiecyclus in elkaar zit. Je kunt dan berekenen wanneer de eisprong ongeveer plaatsvindt en op welke dagen je het meest vruchtbaar bent. Op die manier kun je de kans op een zwangerschap vergroten.

De ene vrouw is langer ongesteld dan de andere, maar een cyclus verloopt altijd in dezelfde volgorde. De eerste dag van je menstruatie is de eerste dag van je cyclus. Je hersenen maken de hormonen FSH (follikelstimulerend hormoon) en LH (luteïniserend hormoon) aan. FSH zorgt voor de groei van de eiblaasjes en het LH zet 24 uur voor de eisprong je ovulatie in gang.

Advertentie

Tip: Zo kun je je LH-piek zelf berekenen

De hormonen zorgen er ook voor dat je eierstokken oestrogeen en progesteron aanmaken. Het baarmoederslijmvlies wordt dikker en maakt zich klaar voor de innesteling van een bevruchte eicel. Als het eitje niet wordt bevrucht, dalen de oestrogeen- en progesteronwaardes weer. Het slijmvlies wordt afgestoten en dat betekent dat je ongesteld wordt. De hele cyclus duurt normaal gesproken niet langer dan 35 dagen.

Hoe weet je of er een eisprong is?

Er zijn verschillende methoden om te controleren of je een eisprong hebt gehad:

  1. De regelmaat van je cyclus is een belangrijk hulpmiddel om te weten of er een eisprong is. Wanneer je menstruatiecyclus gemiddeld 21-35 dagen duurt, is de kans zeer groot dat er een eisprong is.
  2. Gedurende de cyclus kun je je temperatuur bijhouden. Na de eisprong stijgt je lichaamstemperatuur 0,4-0,5 graden. Dit verschil kun je meten door elke dag voordat je opstaat uit bed, op een vast tijdstip (rectaal) je temperatuur te meten. Deze methode voorspelt niet wanneer je vruchtbaar bent, maar je weet wel of je een eisprong hebt gehad. Als de temperatuur stijgt, is je eisprong geweest en ben je niet meer vruchtbaar.
  3. Rond de 21e dag van je cyclus kan er een bloedonderzoek worden gedaan om de hoeveelheid progesteron in je bloed te meten. Als je een eisprong hebt gehad, is er meer progesteron in je bloed.
  4. Voor en na de eisprong kan door middel van een inwendige echoscopie worden gekeken of er een eisprong is geweest.
  5. Ovulatietesten zijn testen die in de urine het LH-hormoon meten. Dit hormoon stijgt 24 uur voor de eisprong. Als de ovulatietest positief is, is de kans het grootst om zwanger te worden

Eisprong-problemen door PCOS

PCOS is een veel voorkomende en vervelende aandoening, zeker als je zwanger wilt worden. PCOS gaat in veel gevallen gepaard met een cyclusstoornis. De eisprong vindt niet of onregelmatig plaats, waardoor de kans op een zwangerschap verminderd is. Hier lees je hoe PCOS ontstaat en wat je ertegen kunt doen.

Advertentie

Hoe werken Letrozol en Clomid?

Als je zwanger wilt worden, heb je een eisprong nodig (en natuurlijk een zaadcel van je partner of donor). Letrozol en Clomid stimuleren je hersenen om meer FSH aan te maken. De groei van een eiblaasje wordt hiermee gestimuleerd en daarmee wordt de kans op een eisprong groter. Je kunt zelf uitrekenen wanneer jouw vruchtbare dagen zijn. Als je op die dagen seks hebt met je partner is de kans op een bevruchting groter.

Lees meer: Zo word je sneller zwanger met een ovulatie app

Mag iedere vrouw Letrozol of Clomid slikken?

Als je zwanger wilt worden, maar je hebt herhaaldelijk een menstruatiecyclus langer dan 5-6 weken, maak dan een afspraak bij de huisarts. Bij een lange menstruatiecyclus heb je minder vaak en/of onregelmatige ovulaties. Wanneer je niet menstrueert, heb je in de regel ook geen ovulatie. De huisarts kan je in dat geval doorverwijzen naar een arts voortplantingsgeneeskunde of een gynaecoloog, om te onderzoeken wat de reden is van de onregelmatige menstruaties.

De arts controleert onder andere je BMI (Body Mass Index). Dat is een index die de verhouding tussen je gewicht en lengte weergeeft. De BMI en het vetpercentage geven een goede indicatie of je een gezond gewicht hebt. Een BMI tussen de 20-25 past bij een gezond gewicht. Is je BMI onder de 19 of boven de 29, dan kan het helpen om te zorgen voor een gezond gewicht om je zwangerschapskans te vergroten. De kans op een onregelmatige menstruatie neemt flink toe bij een BMI onder de 19 of boven de 29.

Meestal worden er ook een inwendige echo en bloedonderzoek naar verschillende hormoonwaardes gedaan. Aan de hand van de uitslagen van het onderzoek kan de arts je waarschijnlijk vertellen waarom je menstruatiecyclus langer duurt en of het voor jou zinvol is om Letrozol of Clomid te slikken.

Behandeling

Voor de behandeling met Letrozol of Clomid krijg je een recept voorgeschreven. Letrozol is op dit moment het medicijn van eerste keuze bij een onregelmatige cyclus. De kuur bestaat uit de volgende vijf stappen:

  1. De hele kuur duurt vijf dagen. Op de derde dag van je cyclus begin je met het innemen van Letrozol of Clomid. De tabletten moet je vijf dagen achter elkaar innemen, dus dit is van de derde tot en met de zevende dag. Je hoort van je arts of je één, twee of drie tabletten per dag moet innemen.
  2. Vanaf ongeveer cyclusdag tien ga je langs voor een (inwendige) echo. In de dagen die volgen, ga je regelmatig langs voor een vaginale echo. Er wordt dan gekeken of er een eitje rijpt en of het eitje ook springt (ovuleert).
  3. Als er een eiblaasje te zien is op de echo, zal de eisprong meestal plaatsvinden wanneer het eiblaasje groter is dan 18 à 20 millimeter. De arts kan je adviseren wanneer de meest vruchtbare periode is wanneer je Letrozol of Clomid slikt.
  4. Een week na de eisprong wordt er door middel van bloedonderzoek gekeken of er inderdaad een eisprong is geweest. Als dit niet is gebeurd, kan de dosering Letrozol of Clomid worden verhoogd. Doe dit wel altijd in overleg met een arts. Eén van de risico’s van het slikken van deze medicijnen is dat er meerdere eicellen tegelijk uitrijpen, waardoor er een kans op een meerlingzwangerschap ontstaat. Deze medicijnen slikken zonder reden vergroot de kans op een meerlingzwangerschap, waardoor dit wordt afgeraden.
  5. Als je nog niet ongesteld bent geworden, kun je ongeveer zestien dagen na de ovulatie een zwangerschapstest.

Bijwerkingen

Vrouwen die Letrozol slikken, hebben meestal weinig last van bijwerkingen. Bij Clomid is de kans op bijwerking wat groter. Dit zijn de meest voorkomende klachten:

Kans op zwangerschap

Ongeveer tachtig procent van de vrouwen die deze medicijnen slikken, krijgt een eisprong. Dit is niet altijd in de laagste dosering en soms is het nodig om de dosering op te hogen als het medicijn onvoldoende werkt. De medicijnen vergroten de kans op een eisprong en daarmee een bevruchting, maar niet elke bevruchting leidt ook tot een zwangerschap. Als je een eisprong hebt gehad, is de kans op een zwangerschap na één behandeling rond de twintig procent. Dit lijkt laag, maar als je op de normale manier zwanger wilt worden is deze kans niet groter. Als je geluk hebt, kun je zwanger raken na één behandeling. Maar het kan ook zijn dat het na alle behandelingen nog niet is gelukt.

Mocht je na een kuur Letrozol of Clomid nog niet zwanger zijn, dan kun je dit de volgende cyclus weer slikken. Meestal wordt geadviseerd om de medicijnen minimaal zes tot twaalf keer te gebruiken. Dan wordt er opnieuw onderzoek gedaan. Er zijn ook andere vruchtbaarheidsbehandelingen mogelijk. Denk aan:

Meerlingzwangerschap

Als je Letrozol of Clomid inneemt, gaan je eierstokken krachtiger werken. Het kan voorkomen dat er niet één, maar meerdere eiblaasjes groeien. De kans op een meerling is ongeveer 10%. De kans op een meerlingzwangerschap is lager bij Letrozol. Bij een gewone zwangerschapspoging is dit 1-2%.

Mag je Letrozol of Clomid gebruiken bij zwangerschap of borstvoeding?

Als je al zwanger bent, mag je geen Letrozol of Clomid meer innemen. Het medicijn kan de ontwikkeling van je baby verstoren. Het is belangrijk dat je zeker weet dat je niet zwanger bent als je dit middel wilt innemen.

Gebruik Letrozol of Clomid ook niet als je borstvoeding geeft. Het is onduidelijk of het medicijn schadelijk is voor je baby. Als je wel borstvoeding wilt geven, overleg dan met je huisarts.

Mag je zomaar met Letrozol of Clomid stoppen?

Je kunt op elk moment stoppen met het innemen van Letrozol of Clomid. Onthoud wel dat als je eerder stopt, de behandeling kan mislukken.

Weten wanneer je vruchtbaar bent? Check deze handige tool

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: Dokter Online

Meepraten met andere Clomid-gebruikers kan hier.

Tessa Cox

Arts voortplantingsgeneeskunde

Tessa Cox werkt als Arts Voortplantingsgeneeskunde bij Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp. Tessa heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen waarbij zwanger worden op de natuurlijke manier niet lukt. Ze verricht onderzoek naar de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap en begeleidt haar patiënten gedurende verschillende soorten vruchtbaarheidsbehandelingen.

Commercieel – Prenatal – Offer – Sweet Petit mini overslagromper

Sweet Petit mini overslagromper

Fijne rib kwaliteit in biologisch katoen
Shop nu