Clomid

Clomid slikken voor een betere eisprong

Wanneer je verminderd vruchtbaar bent, kun je in overleg met de huisarts Clomid slikken. Maar wat is dit precies voor medicijn?

Zwanger worden met Clomid

Clomid is een medicijn dat de werking van het vrouwelijke hormoon oestrogeen gedeeltelijk nabootst en gedeeltelijk tegenwerkt. Wanneer je dit medicijn slikt, bevordert het een eirijping of eisprong.

Hierna kunnen de eicellen worden bevrucht door de mannelijke zaadcellen. Het wordt vaak geslikt door vrouwen die verminderd vruchtbaar zijn. Een zwangerschap blijft bij deze vrouwen vaak uit omdat de eicellen zich onvoldoende hebben ontwikkeld of omdat er geen eisprong optreedt.

Behandeling als je Clomid slikt

Als je huisarts het medicijn heeft voorgeschreven, begin je met slikken vanaf de derde dag van het begin van je menstruatie. Je slikt door tot en met de zevende dag. Met een echo houdt je huisarts in de gaten of de eicellen voldoende rijpen. Wanneer je na 6 cycli niet zwanger bent geworden, kun je met de huisarts overleggen wat de volgende stap is.

Clomid en vruchtbaarheidsbehandelingen

De huisarts kan Clomid ook voorschrijven als je een IUI of IVF behandeling ondergaat. In deze gevallen wordt Clomid gebruikt om de eirijping te stimuleren.

Resultaten

Ongeveer 8 op de 10 vrouwen die Clomid heeft geslikt, krijgt daadwerkelijk rijpere eicellen. Een zwangerschap door geslachtgemeenschap lukt bij ongeveer 5 op de 10 vrouwen. De kans op een zwangerschap door een kunstmatige behandeling ligt hoger.

Bron: Apotheek.nl

Meepraten met andere Clomid-gebruikers kan hier.