Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Clomid slikken voor een betere eisprong

Niet iedere vrouw raakt binnen een paar maanden zwanger. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om de kans op een zwangerschap te vergroten: één daarvan is Clomid slikken. Wat doet dit medicijn precies en wanneer kom je ervoor in aanmerking?

Clomid, wat is het?

Clomid is een medicijn dat kan helpen als het je niet lukt om zwanger te worden op de natuurlijke manier. De tabletten bevatten de stof clomifeen of clomifeencitraat. Dit is geen hormoon, maar een stof dat de werking van het hormoon oestrogeen tegengaat. Clomifeen stimuleert de hormonen in je lijf die ervoor zorgen dat de eiblaasjes (follikels) groeien en dat je een eisprong of ovulatie krijgt.

Advertentie

Lees meer: Zwangerschapshormonen: wat doen ze met je?

De menstruatiecyclus

Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk om te weten hoe je menstruatiecyclus in elkaar zit. Je kunt dan berekenen wanneer de eisprong ongeveer plaatsvindt en op welke dagen je het meest vruchtbaar bent. Op die manier kun je de kans op een zwangerschap vergroten.

De ene vrouw is langer ongesteld dan de andere, maar een cyclus verloopt altijd in dezelfde volgorde. De eerste dag van je menstruatie is de eerste dag van je cyclus. Je hersenen maken de hormonen FSH (follikelstimulerend hormoon) en LH (luteïniserend hormoon) aan. FSH zorgt voor de groei van de eiblaasjes en het LH zet 24 uur voor de eisprong je ovulatie in gang.

Tip: zo kun je je LH-piek zelf berekenen

De hormonen zorgen er ook voor dat je eierstokken oestrogeen en progesteron aanmaken. Het baarmoederslijmvlies wordt dikker en maakt zich als het ware klaar voor de innesteling van een bevruchte eicel. Als het eitje niet wordt bevrucht, dalen de oestrogeen- en progesteronwaardes weer. Het slijmvlies wordt afgestoten en dat betekent dat je ongesteld wordt. De hele cyclus duurt normaal gesproken niet langer dan 35 dagen.

Hoe weet je of er een eisprong is?

Er zijn verschillende methoden om te controleren of je een eisprong hebt gehad:

 1. Gedurende de cyclus kun je je temperatuur bijhouden. Na de eisprong stijgt je lichaamstemperatuur 0,4-0,5 graden. Dit verschil kun je meten door elke dag op een vast tijdstip (rectaal) je temperatuur te meten. Deze methode voorspelt niet wanneer je vruchtbaar bent, maar je weet wel of je een eisprong hebt gehad. Als de temperatuur stijgt, is je eisprong geweest en ben je niet meer vruchtbaar.
 2. Rond de 21ste dag in je cyclus kan er een bloedonderzoek worden gedaan en kan de waarde van het progesteron in je bloed worden gemeten. Als je een eisprong hebt gehad, is de waarde van het progesteron hoger.
 3. Voor en na de eisprong kan door middel van een inwendige echoscopie worden gekeken of er een eisprong is geweest.
 4. Ovulatietesten zijn testen die in de urine het LH-hormoon meten. Dit hormoon stijgt 24 uur voor de eisprong. Als de ovulatietest positief is, is de kans het grootst om zwanger te worden.

Clomifeencitraat, hoe werkt het?

Als je zwanger wilt worden, heb je een eisprong (en natuurlijk een zaadcel van je partner of donor) nodig. Clomid stimuleert je hersenen om meer FSH te maken. De groei van een eiblaasje wordt hiermee gestimuleerd en daarmee wordt de kans op een eisprong groter. Je kunt zelf uitrekenen wanneer jouw vruchtbare dagen zijn. Als je op die dagen seks hebt met je partner is de kans op een bevruchting groter.

Lees meer: Sneller zwanger met een ovulatie app

Mag iedere vrouw Clomid slikken?

Als je zwanger wilt worden, maar je hebt geen of weinig ovulaties, maak dan een afspraak bij de huisarts. Wanneer je weinig of geen ovulaties hebt, dan ben je onregelmatig ongesteld of blijft dit uit. De huisarts kan je in dat geval doorverwijzen naar een arts voortplantingsgeneeskunde of een gynaecoloog om te onderzoeken wat de reden is van de onregelmatige menstruaties.

De arts controleert onder andere je BMI (Body Mass Index). Dat is een index die de verhouding tussen je gewicht en lengte weergeeft. De BMI en het vetpercentage geven een goede indicatie of je een gezond gewicht hebt. Een BMI tussen de 20-25 past bij een gezond gewicht. Is je BMI onder de 19 of boven de 29 dan kan het helpen om te zorgen voor een gezond gewicht om je zwangerschapskans te vergroten. De kans op een onregelmatige menstruatie neemt flink toe bij een BMI onder de 19 of boven de 29.

Meestal zal er ook een inwendige echo en bloedonderzoek naar verschillende hormoonwaardes gedaan worden. Na het onderzoek en de bijbehorende uitslagen kan de arts je waarschijnlijk vertellen waarom een zwangerschap bij jou uit blijft en of je Clomid kunt slikken.

Behandeling met Clomid

Voor de behandeling met Clomid krijg je een recept voorgeschreven. De kuur bestaat uit de volgende vijf stappen:

 1. De hele kuur duurt vijf dagen. Op de derde dag van je cyclus begin je met het innemen van Clomid. De tabletten moet je vijf dagen achter elkaar innemen, dus dit is van de derde tot en met de zevende dag. Je hoort van je arts of je één, twee of drie tabletten per dag moet innemen.
 2. Vanaf ongeveer cyclusdag tien ga je langs voor een (inwendige) echo. In de dagen die volgen, ga je regelmatig langs voor een vaginale echo. Er wordt dan gekeken of er een eitje rijpt en of het eitje ook springt (ovuleert).
 3. Als er een eiblaasje te zien is op de echo dan zal de eisprong meestal plaatsvinden wanneer deze groter is dan 18 à 20 millimeter. De arts kan je adviseren wanneer de meest vruchtbare periode is wanneer je Clomid slikt.
 4. Een week na de eisprong wordt er door middel van bloedonderzoek gekeken of er inderdaad een eisprong is geweest. Als dit niet is gebeurd, kan de dosis Clomid worden verhoogd. Doe dit wel altijd in overleg met  een arts. Eén van de risico’s van het slikken van Clomid is dat er meerdere eicellen tegelijk uitrijpen waardoor er een kans op een meerlingzwangerschap ontstaat. Clomid slikken zonder reden vergroot de kans op een (grote) meerlingszwangerschap waardoor dit afgeraden wordt.
 5. Als je nog niet ongesteld bent geworden, kun je ongeveer zestien dagen na de ovulatie een zwangerschapstest doen.

Clomid bijwerkingen

Vrouwen die Clomid slikken, hebben weinig last van bijwerkingen. Dit zijn de meest voorkomende klachten:

 • Opvliegers
 • Stemmingswisselingen
 • Hoofdpijn
 • Buikpijn
 • Gevoelige borsten
 • Je kunt minder goed zien
 • Je voelt je emotioneler
 • Je bent sneller boos
 • Je bent sneller moe

Zwanger worden met Clomid

Ongeveer tachtig procent van de vrouwen die Clomid slikt, krijgt een eisprong. Clomid verhoogt de kans op een eisprong en daarmee een bevruchting, maar niet elke bevruchting leidt ook tot een zwangerschap. Als je een eisprong hebt gehad, is de kans op een zwangerschap na één behandeling rond de 20 procent. Dit lijkt laag, maar als je op de normale manier zwanger wil worden is deze kans ook niet hoger. Als je geluk hebt, kun je zwanger raken na één behandeling. Bij een ander kan dit na alle behandelingen nog niet het geval zijn.

Mocht je na een kuur Clomid nog niet zwanger zijn dan kun je de volgende cyclus weer Clomid slikken. Meestal wordt geadviseerd om Clomid minimaal 6-12 keer te gebruiken. Dan wordt er opnieuw onderzoek gedaan. Er zijn ook andere vruchtbaarheidsbehandelingen mogelijk. Denk aan:

Meerlingzwangerschap

Als je Clomid inneemt, gaan je eierstokken krachtiger werken. Het kan voorkomen dat er niet één, maar meerdere eiblaasjes groeien. De kans op een meerling is ongeveer 10%. Bij een gewone zwangerschapspoging is dit 1-2%.

Hormonen slikken bij zwangerschap of borstvoeding?

Als je al zwanger bent, mag je geen Clomid meer innemen. Het medicijn kan de ontwikkeling van je baby verstoren. Het is belangrijk dat je zeker weet dat je niet zwanger bent als je dit middel wilt innemen.

Gebruik Clomid ook niet als je borstvoeding geeft. Het is onduidelijk of Clomid in de moedermelk terechtkomt en of dit schadelijk is voor je baby. Als je wel borstvoeding wilt geven, overleg dan met je huisarts.

Mag je zomaar met Clomid stoppen?

Je kunt op elk moment stoppen met het innemen van Clomid. Onthoud wel dat als je eerder stopt de behandeling kan mislukken.

Clomid bijwerkingen

Wil je weten hoe anderen het gebruik van Clomid hebben ervaren? Je leest het op ons forum.

Weten wanneer je vruchtbaar bent? Check deze handige tool

Bron: Dokter Online

Meepraten met andere Clomid-gebruikers kan hier.