Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
laatste loodjes zwangerschap

Checklist ‘de laatste loodjes’: wat moet je nog regelen?

En dan komt toch echt de uitgerekende datum in zicht. Wanneer kun je met een gerust hart zeggen dat je helemaal bent voorbereid op de komst van je baby? Hier een handige checklist voor het laatste trimester. 

Advertentie

Werkgever inlichten

De meeste aanstaande ouders vertellen hun werkgever na de termijnecho dat ze een kind verwachten. Je kunt er ook langer mee wachten, maar er is een regel: uiterlijk drie weken voordat je zwangerschapsverlof ingaat, moet je je werkgever op de hoogte brengen. Alleen al vanwege een zichtbare buik is het meestal handiger om het eerder te melden, ook omdat je volgens de wet recht hebt op bescherming tijdens de zwangerschap. Dat betekent dat je werkzaamheden geen negatieve invloed op je zwangerschap mogen hebben en je gelegenheid moet krijgen om onder werktijd naar afspraken met je verloskundige of gynaecoloog te gaan. 

Tip! Deze voedingskleding van Wehkamp is erg fijn en praktisch voor na de bevalling.

ZEZ-uitkering aanvragen

Als je zzp’er bent, heb je volgens de regeling Zelfstandige en Zwanger recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van minimaal zestien weken. Je kunt de uitkering laten uitkeren zes tot vier weken voor de dag na de uitgerekende datum en hij loopt minimaal tien weken na je bevalling door. Zo kun je als ondernemer dus met zwangerschapsverlof. Je kunt dit vanaf week 24 aanvragen, tot uiterlijk twee weken voordat je zwangerschapsverlof ingaat. Dit doe je via de website van het UWV en je moet een zwangerschapsverklaring meesturen. Check hier of jij in aanmerking komt voor een ZEZ-uitkering. 

Erkenning aanvragen

Als je niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt, moet je als partner je kind erkennen bij de burgerlijke stand om juridisch ouder te zijn. Je kunt dit na de geboorte doen, maar ook van tevoren. Het heet dan ‘erkenning van de ongeboren vrucht’ en vanaf het moment van erkennen ben je één van de twee juridische ouders. 

Advertentie

Het is slim om dit al tijdens de zwangerschap (voor de 24ste week) te doen, zodat de erkenning ook bij eventuele vroeggeboorte is geregeld. Na de geboorte heb je hier maar drie dagen de tijd voor en als jullie je kind de achternaam van de partner willen geven, moet de moeder mee naar het gemeentehuis om toestemming te geven. Dat is vlak na de bevalling misschien niet handig. Hier lees je hoe het erkennen van je kind in z’n werk gaat. 

Kraampakket bestellen

Minimaal zes weken voor de uitgerekende datum moet je je kraampakket binnen hebben. Daarin zitten de spullen voor een thuisbevalling, maar die moet je ook in huis hebben als je in het ziekenhuis wilt bevallen. Je baby kan immers onverhoopt toch thuis geboren worden en er zitten spullen in voor de kraamtijd. Als je kraampakket wordt vergoed door je aanvullende verzekering, krijg je het vanzelf thuisgestuurd nadat je bij je zorgverzekering hebt gemeld dat je zwanger bent. 

Krijg je het pakket niet vergoed, dan kun je het tegen betaling bij je zorgverzekeraar aanvragen of bij de apotheek, Natalis, Bol.com of bij een online drogist kopen. Je kunt je kraampakket ook zelf samenstellen. Hier lees je wat er in ieder geval in moet zitten. 

Natuurlijk kraampakket

Er bestaan ook kraampakketten met alleen milieu- en diervriendelijke, gifvrije producten, zoals dat van Dalalou of Moeder Aarde. Ekoplaza verkoopt ze of je kunt ze online bestellen via de webshop van een van beide merken.

tip

Geboorteplan maken

Misschien wist je vóór het raak was al hoe je wilt bevallen, maar vanaf ongeveer week dertig is het slim om je hier verder over in te lezen en je wensen vast te leggen in een geboorteplan. Je hebt dan genoeg tijd om over je keuzes na te denken en ze te bespreken met je partner en verloskundige. 

Voor sommige wensen moet je misschien iets regelen en het kan zijn dat je andere oplossingen moet zoeken. Soms is het nodig om in een ander ziekenhuis te bevallen dan je van plan was, omdat er bijvoorbeeld geen bad is of bepaalde pijnbestrijding niet mogelijk is. Of het kan zijn dat je tóch wilt overstappen naar een andere verloskundige, omdat jullie niet op één lijn blijken te zitten.

Wat kun je in een geboorteplan zetten en hoe schrijf je dat op? Hier een handig stappenplan.

Kraamplan

Steeds meer ouders maken naast een geboorteplan ook een kraamplan. Hierin kun je vastleggen hoe je de kraamtijd en kraamzorg graag zou willen. Sommige vrouwen vinden het lastig hun wensen te bespreken met hun kraamverzorgster en laten alles maar een beetje over zich heen komen. De kraamweek kan dan uitlopen op een teleurstelling. Laat dus van te voren weten wat je prettig vindt, zoals: 

  • Wat wil je zelf doen en wat doet de kraamverzorgende?
  • Wil je voeden op verzoek of volgens een schema?
  • Wil je je baby een speen geven of juist niet?
  • Wat wil je met kraambezoek? Wie mag onaangekondigd langskomen, wie alleen op afspraak, hoe lang, wie mag de baby vasthouden, hoe mag de kraamhulp laten weten dat de tijd om is?
  • Welke verzorging voor jezelf lijkt je fijn en wat juist niet?
  • Hoe wil je dat de kraamverzorgende omgaat met je andere kinderen?

Wat als de kraamverzorgster niet bevalt? Hier tips.

Spoedcursus bevallen

Mocht je te laat zijn voor een uitgebreide zwangerschapscursus, dan is het slim om alsnog (samen met je partner) een verkorte of eendaagse cursus te doen. Let erop dat de belangrijkste punten aan bod komen, zoals wat je bij een bevalling kunt verwachten, ademhalingstechnieken, bevalhoudingen, manieren om te ontspannen en weeën op te vangen en het eerste uur na de geboorte. 

Voorbereiden thuisbevalling

Als je thuis wilt bevallen (en later als je kraamverzorging krijgt), moet je bed vanaf week 37 ongeveer 70-80 centimeter hoog zijn. Vraag even na welke minimumhoogte jouw verloskundepraktijk en kraamzorgbureau hanteren. Je kunt hiervoor klossen (bedverhogers) huren of lenen via (online) thuiszorgwinkels. Vraag ze vóór week 36 aan, zodat je zeker weet dat je ze op tijd in huis hebt. 

Ook een bevalbad kun je huren via online leveranciers, maar misschien is er in jouw buurt ook een verloskundigepraktijk, doula of geboortecoach die ze verhuurt. Wat je verder in huis moet hebben voor een thuisbevalling: 

  • ondersteek (thuiszorgwinkel)
  • twee emmers, vuilniszakken
  • genoeg licht en een zaklamp
  • desinfecterende zeep
  • twee thermometers (geen oor-thermometers)
  • twee kruiken (voor je baby een metalen kruik)
  • kraampakket 
Haal een bal

Of je nu thuis gaat bevallen of in het ziekenhuis: een gymbal komt altijd van pas. Je kunt er verschillende relaxte bevalhoudingen mee aannemen of erop zitten en met je heupen draaien om ruimte te maken in je bekken.

Ziekenhuistas inpakken

Zorg dat je ‘vluchtkoffer’ of ‘vluchttas’ met alles wat je in het ziekenhuis nodig hebt op tijd klaarstaat, ook als je thuis wilt bevallen. Doe dit in elk geval voor de 37ste week. Je weet immers niet hoe het loopt. Wat je er het beste in kunt stoppen, lees je hier. Ook je partner moet zorgen dat hij meeneemt wat hij denkt nodig te hebben voor een nachtje in het ziekenhuis. Zet de tas in de gang of op een plek waar je hem makkelijk kunt pakken. 

Verzekeringen checken

Na de bevalling heb je nog vier maanden de tijd om je baby in te schrijven op jouw zorgverzekering. Maar het is wel slim om voor de geboorte alvast je autoverzekering te checken: moet je uitbreiden naar een gezinspakket of aanvullende inzittendenverzekering? Kijk ook even of je niet bent oververzekerd als je een doorlopende reisverzekering hebt. Als je de eerste tijd na de bevalling toch niet van plan bent om verre reizen te maken, heb je bijvoorbeeld geen werelddekking nodig. 

Tot slot: is je woonverzekering nog up-to-date met een kind erbij? Wordt er genoeg schade gedekt? Mocht je voor de gezinsuitbreiding een verbouwing hebben gedaan, check dan ook even of je opstalverzekering nog passend is.

Meer lezen: Zorgverzekering baby 2019, waar moet je op letten?

Geboortekaartjes plus adressenlijst

Als je je in je eerste verlofweek verveelt zonder werk, is dit een fijn klusje. Je hebt dan nog tijd om je te oriënteren, samen met je partner een ontwerp uit te kiezen en een proefdruk te laten maken. Dat ziet er toch anders uit dan op je scherm. Bestel ook de enveloppen mee én verzamel alvast alle adressen. Geboortekaartjes uitzoeken of maken: 7 handige tips.

Het maken van zo’n adressenlijst kan best wat tijd kosten. De contactenlijst in je telefoon helpt je bepalen wie je een appje met adresverzoek moet sturen. Als je de enveloppen ook alvast schrijft, kunnen de kaarten straks, als je het eerste babywandelingetje maakt, húp op de post. 

Nesteldrang

Even eerlijk: het maakt je baby echt niet uit hoe zijn kamer eruitziet. Hij slaapt zeker de eerste tijd toch het allerliefst dicht bij jou. Maar als je zelf enorm geniet van de babykamer in orde maken: lekker doen. Dat kan ook een mooie manier zijn om alvast bezig te zijn met het moederschap en de band met je baby. Laat sjouwen, timmeren en verfdamp opsnuiven aan anderen over. Posters inlijsten, de commode inrichten en lampjes ophangen, is ook leuk en daar belast je je lichaam niet mee. Lees hier meer over nesteldrang in het tweede en vooral derde trimester. 

Babykleertjes wassen

Waarom je babykleertjes moet wassen als ze nieuw uit de winkel komen? Baby’s moeten hun weerstand nog opbouwen en hebben een kwetsbare huid, die gevoelig is voor bacteriën en schadelijke stoffen. Bij de productie, opslag en het transport kan kleding in aanraking komen met pesticides, chloor, synthetische verfstoffen, chemische anti-kreukmiddelen en stof. Bovendien weet je niet door hoeveel (vieze) handen de kleertjes zijn gegaan voor je ze kocht. Allemaal een rondje wasmachine, dus. Was ook ander textiel dat je voor je baby hebt gekocht: zoals hydrofiele luiers, handdoeken en beddengoed. 

Lees ook: Waarom het slim is babykleertjes van te voren ook te strijken. 

Oppas regelen 

Als je al een kind hebt, is een oppas geen onnodige luxe als je gaat bevallen. Helemaal als je naar het ziekenhuis gaat, zal dat wel moeten. Hou bij het zoeken van een oppas met een paar dingen rekening:

  • Kies iemand bij wie je kind zich helemaal vertrouwd voelt. Het is toch al best spannend om een broertje of zusje te krijgen.
  • Kies iemand die dag en nacht stand-by kan staan, vanaf week 37. 
  • Wil je dat diegene bij jou thuiskomt of laat je je kind liever logeren? Kies in het laatste geval voor een oppas bij wie je kind eventueel ook meerdere nachten kan blijven. Je weet immers niet precies hoe lang de bevalling duurt en of je bij een ziekenhuisbevalling dezelfde dag nog naar huis kunt.

Zwangerschapsfotoshoot

Nog een paar weken en die bolle buik is (zo goed als) weg. Als je hem nog mooi wilt laten vastleggen, is dit het moment. Hou er ook rekening mee dat het even kan duren voordat je de juiste fotograaf hebt gevonden en diegene tijd heeft om een foto te maken. Er zijn ook andere manieren om je zwangerschap op een originele manier vast te leggen, hier lees je er meer over.  

En vergeet vooral ook deze laatste dingen niet:

  1. Is je huisnummer duidelijk zichtbaar? Is er goede verlichting bij de voordeur? De verloskundige en kraamverzorgster moeten jullie straks makkelijk kunnen vinden.
  2. Zorg vanaf week 37 voor een volle batterij en véél opslagruimte voor foto’s en video’s op je telefoon. En die van je partner.
  3. Leg alvast een voorraadje zoogkompressen en ijskompressen in de vriezer. Die geven verlichting als de stuwing straks begint.
  4. Je kunt vanaf week 37 ook vast wat colostrum kolven, zodat je een voorraadje hebt mocht de borstvoeding niet direct goed op gang komen. Overleg dit vooraf wel even met je verloskundige.
  5. Stouw je vriezer verder vol met lekker, vers gemaakt en gezond eten, zodat je de eerste weken met je baby weinig hoeft te koken.
  6. Als je het fijn vindt om er bij je bevalling (en op de eerste foto’s) verzorgd uit te zien, kun je nog even langs de schoonheidsspecialiste voor een pedicure, ontharingssessie, wimperverf en knappe wenkbrauwen. 

Lees ook: Ontharen of niet? Verloskundige geeft het verlossende antwoord.

Bronnen: Rijksoverheid, Consumentenbond

Redactioneel – Offer – Pijnstilling

Elle TENS 2

Natuurlijke pijnbestrijding bij de bevalling
Shop nu