Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Indalingsweeën, zo herken je ze

Als je tussen de 30 en 35 weken zwanger bent, kun je opeens krampen en steken in je onderbuik voelen. Oef, nu al weeën? Nee hoor, hoogstwaarschijnlijk zijn het indalingsweeën. Wat gebeurt er als je baby indaalt en hoe weet je het verschil tussen indalingsweeën en echte weeën?

In samenwerking met expert

Karlijn Janssen

Verloskundige

Indalingsweeën

Indalingsweeën zijn geen weeën die voor ontsluiting zorgen, maar ze worden veroorzaakt door het indalen van je baby in je bekken. Het hoofdje van de baby zakt in het bekken, tussen de ‘benige delen’ (de bekkenbotten), en blijft uiteindelijk zo liggen. De indalingsweeën kunnen voelen als steken in je buik, zeurende pijn in je onderbuik (zoals menstruatiepijn) of een stekende pijn in je lies of vagina.

Advertentie

indalingsweeen

Wat houdt het indalen van je baby in?

Als je baby indaalt, zakt hij met het voorliggende deel (meestal het hoofdje, soms de stuit) diep in je bekken. Je baby bereidt zich zo eigenlijk alvast voor op de bevalling; hij ligt na het indalen klaar voor de geboorte, vlak voor de uitgang.

Het indalen heeft zo z’n voor- en nadelen:

Voordelen van indalen:

  • Als je baby is ingedaald, kan hij niet meer makkelijk omkeren in de buik. Hij kan nog wel om zijn as draaien en op zijn andere zij gaan liggen, maar in principe ligt hij dus klaar voor de geboorte. Meestal is dit met het hoofdje naar beneden.
  • Als de baby lager in je buik ligt, vermindert de druk op je maag en middenrif. Had je last van brandend maagzuur en kortademigheid, dan gaat dat nu misschien wel over. Je longen en maag krijgen namelijk weer wat meer ruimte.
  • Als je vliezen nu zouden breken, sluit het hoofdje van de baby de baarmoedermond goed af. Daardoor kan de navelstreng niet uitzakken of tijdens de bevalling bekneld raken tussen het hoofdje en het bekken.
  • Als je baby is ingedaald en goed met zijn hoofdje tegen de baarmoedermond ligt, kan de ontsluiting goed op gang komen.

Nadelen van indalen:

  • Het kan een beetje oncomfortabel voelen nadat je baby is ingedaald, alsof hij té diep ligt. Vooral vrouwen die zwanger zijn van een tweede of derde hebben soms het gevoel dat het hoofdje er al bijna uitfloept.
  • De baby kan meer op de blaas gaan drukken, waardoor je (nog) vaker naar het toilet moet.
  • Ook lopen kan een lastiger worden. Sommige vrouwen gaan na de indaling wat meer waggelen.
  • En je kunt tijdens de indaling dus best vervelende indalingsweeën voelen.

indalen baby
Indalen van de baby

Advertentie

Wanneer indalingsweeën?

Of en wanneer je indalingsweeën hebt, verschilt per vrouw. Al rond de 30e week van je zwangerschap kun je indalingsweeën hebben, maar het komt vaker voor rond week 34 of 35. Meestal begint het indalen tussen de 30e en 32e week van je zwangerschap en is het rond de 35e of 36e week voltooid (bij je eerste kind). Bij een tweede kind gebeurt het vaak later in de zwangerschap.

Het lijkt misschien vroeg, maar als je indalingsweeën hebt betekent dat niet dat de bevalling al begint. Je baby blijft de komende weken waarschijnlijk lekker zo liggen. Vroeg indalen betekent ook niet dat je baby vroeg geboren wordt, daar is geen enkel verband tussen.

Voortekenen bevalling? Let op deze 6 signalen.

Bij sommige vrouwen gebeurt de indaling pas in de laatste weken of zelfs dagen voor de bevalling. Ook dan kan dat nog gepaard gaan met indalingsweeën. Overigens dalen niet alle baby’s in vóór de bevalling. Zeker als het niet je eerste kind is, kan het zijn dat de baby pas tijdens de bevalling indaalt.

Advertentie

Hoe voelen indalingsweeën?

Bij de ene vrouw is de indalingspijn zo hevig dat ze denkt dat ze echte weeën heeft, terwijl de andere vrouw de indaling niet eens merkt. Indalingsweeën kunnen voelen als menstruatieachtige krampen, zeurende pijn of een trekkerig gevoel in je onderbuik, alsof je ongesteld moet worden. Ook kun je scherpe steken of trekkende pijn voelen in je buik, liezen of vagina. Sommige vrouwen hebben er ook harde buiken bij. Dat kan een ongemakkelijk gevoel geven, maar ze horen niet pijnlijk te zijn. Anderen merken er helemaal niets of weinig van.

Hoe lang duren indalingsweeën?

Een indalingswee duurt over het algemeen niet langer dan dertig seconden. Meestal is het na een (paar) uur weer over.

Indalingsweeën herkennen

Als je indalingsweeën hebt, kan het soms bijna voelen alsof de bevalling al is begonnen. Hoe herken je het verschil? Echte weeën, die ervoor zorgen dat de baby wordt geboren, komen regelmatig: om de ca. vijf minuten. Ze houden ongeveer een minuut aan en worden steeds sterker. Indalingsweeën komen onregelmatig, duren kort en worden niet sterker. Na een tijdje houden ze weer helemaal op. Indalingsweeën zijn meestal ook minder pijnlijk dan echte weeën.

Harde buiken tijdens indalingsweeën

Sommige vrouwen hebben tijdens de indaling last van harde buiken: een gespannen gevoel in je buik, waarbij de hele buik hard kan wordt. Deze krampen kunnen ongeveer een minuut aanhouden, maar horen niet pijnlijk te zijn. Ook gaan harde buiken na een tijdje weer over, meestal als je rustig gaat zitten of liggen en wat water drinkt.

Pijn verlichten bij indalingsweeën

Heb je erg veel last van de indalingsweeën? Neem een lekker warm bad, stap onder de douche of maak een warme kruik en houd deze tegen je buik. Warmte werkt ontspannend, waardoor de pijn wegtrekt.

Verloskundige bellen?

Als je denkt dat je indalingsweeën hebt, hoef je de verloskundige niet te bellen. Vertel tijdens je volgende controle-afspraak wat je hebt gevoeld, dan kan ze daarna aan je buik voelen of de baby inderdaad dieper in het bekken ligt.

Komen de weeën regelmatig, duren ze langer dan een halve minuut en worden ze steeds sterker en pijnlijk? Dan zijn het misschien wel echte weeën en moet je de verloskundige bellen. Ook als je vruchtwater of bloed verliest, bel je de verloskundige.

Meer over weeën:

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Geboortecentrum PuurVerloskundigenpraktijk Kampen

In de zwangerschapskalender vind je alles over je zwangerschap van week tot week.

Karlijn Janssen

Verloskundige

Karlijn Janssen is sinds 2010 verloskundige, echoscopiste en heeft enkele jaren haar eigen verloskundigenpraktijk gehad. Op dit moment heeft Karlijn een eigen praktijk in Amsterdam: het Geboortecentrum. Karlijn geeft advies en voorlichting aan zwangere vrouwen en hun eventuele partner. Ze specialiseert zich momenteel ook tot echoscopiste. Ze heeft drie zonen.

Voor meer informatie:

Social media van Karlijn Janssen:

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschaps lounge kledingset

Zwangerschaps lounge kledingset

Sweater & broek homewear
Shop de look