Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Indalingsweeën, zo herken je ze

Als je tussen de 30 en 35 weken zwanger bent, kun je opeens krampen en steken in je onderbuik voelen. Oef, nu al weeën? Waarschijnlijk heb je indaling weeën.

Indaling weeën

Indalingsweeën zijn geen weeën die voor ontsluiting zorgen, maar worden veroorzaakt door het indalen van je baby in je bekken. Het hoofdje van de baby daalt tussen de bekkenbotten en komt daar uiteindelijk vast te liggen. De indalingsweeën kunnen voelen als steken in je buik, zeurende pijn in je onderbuik (zoals menstruatiepijn) of een stekende pijn in je lies of vagina.

Advertentie

indalingsweeen

Wat houdt het indalen van je baby in?

Als je baby indaalt, zakt hij met het voorliggende deel (meestal het hoofdje, soms de stuit) tot diep in jouw bekken. De baby bereidt zich zo eigenlijk alvast voor op de bevalling; hij ligt er na het indalen helemaal klaar voor, vlak voor de uitgang.

Het indalen heeft zo z’n voor- en nadelen:

Voordelen van indalen:

  • Wanneer je baby is ingedaald, kan hij niet meer makkelijk omkeren in de buik. Hij kan nog wel om zijn as draaien en op zijn andere zij gaan liggen, maar in principe ligt hij dus netjes klaar voor de geboorte.
  • Als de baby lager in je buik zakt, krijg je misschien wel minder last van vervelende kwaaltjes als brandend maagzuur en kortademigheid. Je longen en maag krijgen namelijk weer wat meer ruimte.
  • Als je vliezen nu zouden breken, sluit het hoofdje van de baby de baarmoedermond goed af. Daardoor kan de navelstreng niet uitzakken.
  • Als je baby is ingedaald en goed met zijn hoofdje tegen de baarmoedermond ligt, kan de ontsluiting goed op gang komen.

Nadelen van indalen:

  • Het kan een beetje oncomfortabel voelen nadat je baby is ingedaald, alsof hij té diep ligt. Vooral vrouwen die zwanger zijn van een tweede of derde hebben soms het gevoel dat het hoofdje er al bijna uitfloept.
  • De baby kan meer op de blaas gaan drukken, waardoor je (nog) vaker naar het toilet moet.
  • Ook lopen kan een tikkeltje lastiger worden. Sommige vrouwen gaan na de indaling wat meer waggelen.
  • En je kunt tijdens de indaling dus best vervelende indalingsweeën voelen.

indalen baby
Indalen van de baby

Wanneer indaling weeën?

Of en wanneer je indaling weeën hebt, verschilt per vrouw. Al rond de 30e week van je zwangerschap kun je indalingsweeën hebben, maar vaker komt het rond week 34 of 35 voor. Meestal begint het indalen tussen de 30e en 32e week van je zwangerschap en is het rond de 35e of 36e week voltooid (bij je eerste kind). Bij een tweede kindje zal dit proces vaak wat later in de zwangerschap plaatsvinden.

Dat lijkt misschien vroeg, maar het betekent niet dat de bevalling dan al begint. Je baby zal de komende weken waarschijnlijk lekker zo blijven liggen. Vroeg indalen betekent ook niet dat je baby vroeg geboren wordt, daar is geen enkel verband tussen.

Voortekenen bevalling? Let op deze 6 signalen.

Bij sommige vrouwen gebeurt de indaling pas in de laatste weken of zelfs dagen voor de bevalling. Ook dan kan dat nog gepaard gaan met indaling weeën. Overigens dalen niet alle baby’s in voor de bevalling. Zeker als het niet je eerste bevalling is, kan het zijn dat de baby niet indaalt.

Dat geeft in principe niks, dan doet hij het tijdens de bevalling alsnog wel.

Hoe voelen indaling weeën?

Bij de ene vrouw is de indalingspijn zo hevig dat ze denkt dat ze echte weeën heeft, terwijl de andere vrouw de indaling niet eens merkt. Indaling weeën kunnen voelen als menstruatieachtige krampen, zeurende pijn of een trekkerig gevoel in je onderbuik, alsof je ongesteld moet worden. Ook kun je scherpe steken of trekkende pijn voelen in je buik, liezen of vagina.

Een indalingswee duurt over het algemeen niet langer dan 30 seconden. Meestal is het na een (paar) uur weer over. Sommige vrouwen hebben er ook harde buiken bij. Dat kan een ongemakkelijk gevoel geven, maar ze horen niet pijnlijk te zijn. Anderen merken er helemaal niets of weinig van.

Indaling weeën of echte weeën

Als je indalingsweeën hebt, kan het soms bijna voelen alsof de bevalling al is begonnen. Het verschil met echte weeën is dat indalingsweeën niet sterker worden, onregelmatig komen en na een tijdje weer ophouden. Ze kunnen een paar uur aanhouden. Ook zijn ze minder pijnlijk dan echte weeën.

Harde buiken

Sommige vrouwen hebben tijdens de indaling last van harde buiken: een krampachtig en gespannen gevoel in je buik. Deze krampen kunnen ongeveer een minuut aanhouden, maar horen niet pijnlijk te zijn.

Pijn verlichten

Heb je erg veel last van de indalingsweeën? Neem een lekker warm bad, stap onder de douche of maak een warme kruik en houd deze tegen je buik. Warmte werkt ontspannend, waardoor de pijn wegtrekt.

Verloskundige bellen?

Als je denkt dat je indalingsweeën hebt, hoef je de verloskundige niet te bellen. Vertel tijdens je volgende controleafspraak wat je gevoeld hebt, dan kan ze daarna aan je buik voelen of de baby inderdaad dieper in het bekken ligt.

Komen de weeën regelmatig, duren ze langer dan een halve minuut, zijn ze pijnlijk en nemen ze in sterkte toe? Dan zijn het misschien wel echte weeën en moet je de verloskundige bellen. Ook als je vruchtwater of bloed verliest, bel je de verloskundige.

Meer over weeën:

Bronnen: Geboortecentrum PuurVerloskundigenpraktijk Kampen

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

In de zwangerschapskalender vind je alles over je zwangerschap van week tot week.

Karlijn Janssen

Verloskundige

Karlijn Janssen is sinds 2010 verloskundige, echoscopiste en heeft enkele jaren haar eigen verloskundigenpraktijk gehad. Op dit moment heeft Karlijn een eigen praktijk in Amsterdam: het Geboortecentrum. Karlijn geeft advies en voorlichting aan zwangere vrouwen en hun eventuele partner. Ze specialiseert zich momenteel ook tot echoscopiste. Ze heeft twee zonen.

Contact
Website