Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Toucheren

Als aanstaande ouder vliegen de zwangerschapstermen je om de oren. Toucheren bijvoorbeeld. Waar is dit inwendig onderzoek voor nodig en wordt elke zwangere vrouw vroeg of laat getoucheerd of kun je er onderuit komen?

Advertentie

Wat is toucheren?

Toucheren is een inwendig onderzoek dat wordt gedaan door de verloskundige of gynaecoloog als de bevalling (waarschijnlijk) is begonnen. Tijdens het toucheren brengt hij of zij twee vingers in je vagina om te checken of de baarmoedermond al verweekt is of om te kijken hoe ver de ontsluiting is gevorderd. Toucheren wordt vanwege het infectiegevaar altijd met steriele handschoenen en een beetje glijmiddel gedaan.

Tip! Bezig met de babykamer? De leukste babykamerdecoratie shop je via deze link.

Moment van toucheren

Wanneer je weeën hebt en de bevalling begonnen is, word je getoucheerd door de verloskundige of gynaecoloog. Dit gebeurt meestal tussen twee weeën in, omdat het dan het minst gevoelig is. De verloskundige of arts controleert op deze manier niet alleen hoeveel ontsluiting er is, maar controleert zo ook de positie van het hoofdje van je baby. Heb je tien centimeter ontsluiting? Dan is de baarmoedermond genoeg geopend en mag je gaan persen en kan je je baby eindelijk bijna vasthouden.

Het kan ook dat de verloskundige je tijdens de laatste weken van je zwangerschap toucheert, bijvoorbeeld als je overtijd bent. Er wordt dan gekeken of de baarmoedermond al week is geworden en of je al ontsluiting hebt.

Advertentie

Zo voelt het

Als je getoucheerd wordt, zal de verloskundige of arts je vragen te gaan liggen en je knieën naar je hoofd te trekken en je benen vast te houden. Vervolgens wordt de baarmoedermond met wijs- en middelvinger gecontroleerd om te voelen hoeveel ontsluiting er is. Je verloskundige of gynaecoloog zal je, terwijl ze bezig is, vertellen wat ze aan het doen is en hoe ver de ontsluiting inmiddels is gevorderd.

Ontspan

In principe mag toucheren geen pijn doen, maar het kan wel vervelend of pijnlijk zijn wanneer je gespannen bent. Probeer tijdens het toucheren dan ook te ontspannen door rustig in en uit te ademen. Hoe relaxter jij bent, hoe beter het gaat. Doet het pijn, geef dit dan direct aan, dan kan de verloskundige of arts de vingers even stilhouden totdat de pijn wegzakt.

Toucheren tijdens een wee

Voel je een wee opkomen? Geef dit aan, zodat er even gewacht wordt met toucheren. Soms kan het niet anders en moet er juist tijdens een wee getoucheerd worden. Dat is pijnlijk maar soms noodzakelijk.

Hoe vaak wordt er getoucheerd

Om infecties te voorkomen, wordt toucheren tot een minimum beperkt. Ook draagt de verloskundige altijd steriele handschoenen ter bescherming. Alleen als het belangrijk is om te weten hoe ver de bevalling is gevorderd, zal je getoucheerd worden.

Advertentie

Wanneer niet

Zijn je vliezen gebroken, maar laten de weeën nog op zich wachten? Dan zal de verloskundige of arts hoogstwaarschijnlijk niet, of in ieder geval (nog) minder vaak toucheren. De kans op een infectie is dan namelijk groter.

Niet prettig

Toucheren is voor een verloskundige de normaalste zaak van de wereld. Toch kan het zo zijn dat je (het idee) van toucheren onprettig vindt. Is dit het geval, bespreek dit dan ruim voor je bevalling met je verloskundige of gynaecoloog. Zij kan je goed uitleggen hoe het werkt, en wanneer ze wel en niet toucheert. Bovendien kan ze, als de tijd rijp is, rekening houden met bepaalde angsten.

Strippen

Een veelgestelde vraag: is strippen hetzelfde als toucheren? Het antwoord: nee, het zijn twee verschillende dingen. Strippen kan de bevalling zonder inleiding op gang brengen. De verloskundige of gynaecoloog maakt hierbij met de vingers de baarmoedermond los van de vliezen met als doel de bevalling op korte termijn te laten beginnen. Wat trouwens lang niet altijd lukt. Bij een onrijpe baarmoedermond heeft strippen sowieso weinig zin. De kans dat een bevalling daarna spontaan begint, is minimaal. Strippen mag niet heel pijnlijk zijn. Er kan wel bloedverlies zijn, maar dat kan geen kwaad.

Bron: De Verloskundige