Wanneer de verloskundige bellen?

Een van de meest gestelde vragen aan de verloskundige is: wanneer bel ik als ik denk dat de bevalling is begonnen? Bel je meteen bij een eerste wee? En hoe zit dat als je vliezen breken?

Wanneer verloskundige bellen

Als je zwangerschap goed verloopt en je bent rond de 35 weken zwanger, komt de bevalling toch echt steeds dichterbij. Misschien denk je er vaker aan en vraag je je bij elk krampje af: zal het nu gebeuren? Gemiddeld rond de 34 weken zal de verloskundige je daarom informeren bij welke signalen je moet bellen.

Advertentie

Signalen bevalling

Er zijn verschillende signalen die erop kunnen wijzen dat de bevalling gaat beginnen:

  • bloed- en slijmverlies
  • vruchtwaterverlies
  • weeën (regelmatige samentrekkingen van je baarmoeder)

Niet alle signalen zijn overigens aanleiding om te bellen. Zo kunnen weeën in het beginstadium weer plotseling stoppen en bij licht bloed- en slijmverlies kan de bevalling ook nog wel een week op zich laten wachten. Wel wordt er met het ‘belprotocol’ door verloskundigen onderscheid gemaakt tussen ‘korter dan 37 weken zwanger’ en ‘langer dan 37 weken zwanger’.

Korter dan 37 weken zwanger?

Als je minder dan 37 weken zwanger bent en je hebt weeën of je verliest vruchtwater, dan moet je direct het spoednummer van je verloskundige bellen. Het is dan te vroeg om thuis te bevallen en je wordt doorgestuurd naar het ziekenhuis. Ook als je ongerust bent, is het verstandig te bellen.

Langer dan 37 weken zwanger?

Ben je 37 weken of langer zwanger? Dan mag je thuis – of op verzoek in het ziekenhuis – bevallen. Je baby is volledig ontwikkeld en kan in principe veilig geboren worden.

  • Bij helderrood bloedverlies dat niet slijmerig is en meer dan een maandverband vol. Licht bloedverlies dat bruin of rood is, is normaal. Dit komt doordat de baarmoedermond weker wordt.
  • Bij vruchtwaterverlies (vang het op in een potje). Meldt sowieso de kleur van het vruchtwater. Vruchtwater is normaal kleurloos of rozig, het kan ook zijn dat je baby in het vruchtwater heeft gepoept, dan is het groen of bruin.
  • Als je regelmatige weeën hebt die elke vijf minuten terugkomen en een minuut aanhouden. Dit betekent 1 minuut een wee, 4 minuten pauze, etc. En dat een uur lang.
  • Als je ongerust bent.

Wanneer moet je de verloskundige sowieso bellen?

Niet alleen als je gaat bevallen, moet je je verloskundige bellen. Ook bij hoge koorts, bij minder of geen leven in je buik en andere verontrustende symptomen moet je altijd contact opnemen met je verloskundige. Of het nu overdag is of ’s nachts.

[jwplayer id=”zLK92O8U”]

 

Karlijn Janssen

Verloskundige

Karlijn Janssen is sinds 2010 verloskundige en heeft enkele jaren haar eigen verloskundigenpraktijk gehad. Op dit moment werkt ze bij Geboortecentrum Amsterdam. Karlijn geeft advies en voorlichting aan zwangere vrouwen en hun eventuele partner. Ze specialiseert zich momenteel ook tot echoscopiste. Ze heeft twee zonen.

Contact
Website