Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
verloskundige-bellen

Wanneer de verloskundige bellen?

Als je zwanger bent, ga je regelmatig voor controle langs de verloskundige. Je kunt altijd (telefonisch) bij haar terecht als je twijfelt over de gezondheid van je baby of vragen hebt. Maar bij welke signalen is het belangrijk dat je de verloskundige metéén belt? 

In samenwerking met expert

Karlijn Janssen

Verloskundige

Signalen bevalling

Als je zwangerschap goed verloopt en je bent rond de 35 weken zwanger, komt de bevalling steeds dichterbij. Waarschijnlijk ben je er (onbewust) vaak mee bezig en vraag je je bij elke kramp in je buik af: zijn dit weeën? Rond 34 weken zal de verloskundige je daarom informeren bij welke signalen je moet bellen.

Advertentie

Er zijn verschillende signalen die erop kunnen wijzen dat de bevalling gaat beginnen:

Niet alle signalen zijn overigens aanleiding om meteen te bellen. Zo kunnen weeën in het beginstadium plotseling stoppen en bij licht bloed- en slijmverlies kan de bevalling ook nog een week op zich laten wachten. Wel wordt er met het ‘belprotocol’ door verloskundigen onderscheid gemaakt tussen ‘korter dan 37 weken zwanger’ en ‘langer dan 37 weken zwanger’.

Korter dan 37 weken zwanger?

Als je twijfelt, je zorgen maakt of dringende vragen hebt, kun je je verloskundige áltijd bellen dus ook buiten kantooruren. In de volgende situaties is het belangrijk om meteen je verloskundige te bellen:

 1. 28 weken zwanger
  Vanaf 28 weken zwangerschap is het belangrijk dat je je baby elke dag voelt bewegen. Soms heb je dat niet in de gaten, omdat je het druk hebt. Maar probeer als je stilzit of ligt te rusten, bewust contact te maken met je baby zodat je hem voelt bewegen. Als dat niet zo is, of als je je baby minder voelt bewegen dan normaal, neem dan contact op met je verloskundige. Zij zal zo snel mogelijk naar je toe komen, of je vragen naar haar praktijk te komen.De verloskundige voelt aan je buik en luistert naar de harttonen van je kind. In sommige gevallen zal de verloskundige je voor de zekerheid naar het ziekenhuis doorsturen voor een CTG, een hartfilmpje van je baby. Tip: dit zijn 6 manieren om snel contact te maken met je baby in de buik.
 2. Vruchtwater verliezen of gebroken vliezen
  Als je minder dan 37 weken zwanger bent en je verliest vruchtwater of je vliezen breken, dan moet je metéén het spoednummer van je verloskundige bellen. Het is nog te vroeg om thuis te bevallen en je wordt doorgestuurd naar het ziekenhuis. Ook als je niet zeker weet of het vruchtwater of urine is, is het verstandig direct te bellen. Lees meer: Bevallen: thuis of in het ziekenhuis? Dit zijn de voor- en nadelen
 3. Weeën
  Denk je dat je weeën hebt en ben je minder dan 37 weken zwanger? Bel dan je verloskundige direct op, ook buiten kantooruren. De verloskundige zal controleren of de bevalling al is begonnen of dat het voorweeën zijn, of mogelijk vals alarm is. Een vroeggeboorte heeft meer en speciale zorg nodig dan een ‘gewone’ bevalling. Meer weten? Zo herken je een echte wee.
 4. Bloedverlies
  Bij bloedverlies tijdens je zwangerschap denk je misschien meteen aan een miskraam, maar dit is lang niet altijd het geval. Het is wel belangrijk om vaginaal bloedverlies serieus te nemen. Heb je last van bloedverlies, dan kun je dit het beste onmiddellijk aan je verloskundige melden. Zij kan nagaan wat er aan de hand is en je hopelijk geruststellen. Vaak word je in het begin van je zwangerschap doorgestuurd naar het ziekenhuis voor een echo. Lees hier meer over bloedverlies tijdens de zwangerschap.
 5. Koorts
  Als je koorts hebt, is dat voor je ongeboren baby meestal ongevaarlijk. Behalve als je hele hoge koorts krijgt. Loopt je lichaamstemperatuur op tot boven de 38,5 graden, dan kan dat effect hebben op je ongeboren baby. In het ergste geval kun je vroegtijdig weeën krijgen. Bel bij hoge koorts dus direct de verloskundige.
 6. Veel overgeven
  Veel vrouwen zijn tijdens hun zwangerschap misselijk. Dat is vervelend, maar niet ernstig. Tenzij je er zo veel last van krijgt dat je niet meer kunt functioneren en veel afvalt, dan moet je de verloskundige bellen. Extreme misselijkheid wordt ook wel hyperemesis gravidarum (HG) genoemd. Je houdt dan niets meer binnen. Medisch ingrijpen kan noodzakelijk zijn om uitdroging of ondervoeding te voorkomen.Leestip: Hyperemesis gravidarum: omgaan met extreme zwangerschapsmisselijkheid

Langer dan 37 weken zwanger?

Ben je 37 weken of langer zwanger? Dan mag je (zonder medische indicatie) zelf kiezen waar je bevalt: thuis, in een kraamhotel of geboortecentrum. Je baby is eigenlijk al voldragen en kan in principe veilig worden geboren. Bij de volgende signalen is het slim om je verloskundige te bellen:

Advertentie
 1. Bij helderrood bloedverlies dat niet slijmerig en meer dan een maandverband vol is. Licht bloedverlies dat bruin of rood is, is normaal. Dit komt doordat de baarmoedermond weker wordt.
 2. Bij vruchtwaterverlies. Verlies je vruchtwater? Probeer dit dan op te vangen in een potje. Geef aan je verloskundige de kleur van het vruchtwater door. Vruchtwater is normaal kleurloos of rozig en ruikt zoet. Het kan ook zijn dat je baby in het vruchtwater heeft gepoept (de eerste ontlasting heet meconium), dan is het groen, donkergeel of bruin. Hoewel dit vaak voorkomt, kan dit ook leiden tot complicaties. Bij groen, donkergeel of bruin vruchtwater is het daarom extra belangrijk dat je direct contact met de verloskundige opneemt. Meconiumhoudend vruchtwater: is dat gevaarlijk voor je baby?
 3. Als je regelmatige weeën hebt die elke vijf minuten terugkomen en een minuut aanhouden. Dit betekent een minuut een wee, vier minuten pauze, enzovoort. En dat een uur lang. Lees hier waarom weeën pijn doen en wat je kunt doen om de weeënpijn te verlichten.
 4. Als je ongerust bent, minder leven voelt, bloed verliest, (hoge) koorts hebt of als je andere klachten hebt waar je ongerust over bent, kun je ook het beste meteen je verloskundige bellen. Het maakt niet uit of dat overdag is of ’s nachts.Lees meer: De bevalling: wat kun je allemaal verwachten

Bron: De Verloskundige

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Thuis bevallen

Video: Verloskundige geeft tips over de periode voor de bevalling

Video: Verloskundige geeft tips over de periode voor de bevalling

Karlijn Janssen

Verloskundige

Karlijn Janssen is sinds 2010 verloskundige, echoscopiste en heeft enkele jaren haar eigen verloskundigenpraktijk gehad. Op dit moment heeft Karlijn een eigen praktijk in Amsterdam: het Geboortecentrum. Karlijn geeft advies en voorlichting aan zwangere vrouwen en hun eventuele partner. Ze specialiseert zich momenteel ook tot echoscopiste. Ze heeft drie zonen.

Voor meer informatie:

Social media van Karlijn Janssen:

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschaps lounge kledingset

Zwangerschaps lounge kledingset

Sweater & broek homewear
Shop de look