Zwanger

Osteopathie tijdens zwangerschap: wanneer wel en niet?

 
Osteopathie zwangerschap Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 5 minuten

Heb je tijdens je zwangerschap last van zwangerschapskwalen, dan kun je osteopathie overwegen. Een osteopaat kan je mogelijk helpen en je lijf voorbereiden op de bevalling.

(Medisch) beoordeeld door:
anne kuilboer
Anne Kuilboer
Kinderosteopaat
Lees verder onder de advertentie

Osteopathie en zwanger zijn

Je zwangerschap is een bijzondere periode in je leven. In je buik groeit een baby en je lichaam verandert ingrijpend om dat mogelijk te maken. Hoewel alles in het teken staat van een gezonde ontwikkeling van je kind, vraagt het veel van je eigen lichaam. Je hormoonhuishouding is heel anders dan wanneer je niet zwanger bent, je groeiende baarmoeder duwt organen van hun plaats, je bekken verweekt. Daar kun je allerlei zwangerschapsklachten door krijgen.

Osteopathie tijdens je zwangerschap kan er mogelijk voor zorgen dat je lichaam hier beter mee om kan gaan. Een osteopaat kijkt naar de weefsels, gewrichten en organen in je lichaam. Hij probeert blokkades in je lichaam op te lossen. Een osteopaat gebruikt daarvoor verschillende behandelmethoden.

Lees ook: Zo verandert je lichaam tijdens de zwangerschap

Lees verder onder de advertentie

Osteopathie

Hoe werkt osteopathie? Een osteopaat ziet het lichaam als één geheel, alles in het lichaam staat met elkaar in verbinding. Een osteopaat zoekt naar de mogelijke oorzaak van zwangerschapsklachten. Hij zoekt naar weefsels die met elkaar in verbinding staan en die voor strubbelingen zorgen. Soms zit de oorzaak op een andere plek dan waar je de klachten merkt.

Alternatieve geneeswijze

Goed om te weten: osteopathie is een alternatieve geneeswijze. Dat zijn behandelwijzen en therapieën die afwijken van de 'normale' geneeskundige zorg. De reguliere geneeskunde ziet osteopathie niet als wetenschappelijk bewezen effectief. Je hoeft geen diploma te hebben om jezelf osteopaat te noemen. Ook zijn er opleidingen voor osteopaten waarbij je geen medische vooropleiding hoeft te hebben.

Let dus altijd goed op naar welke osteopaat je gaat. Kijk in elk geval of hij aangesloten is bij de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) en staat geregistreerd bij het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO), dan weet je dat je een osteopaat hebt met een academische medische basisopleiding.

Lees verder onder de advertentie

Met welke klachten kun je naar een osteopaat?

Wanneer (niet) naar een osteopaat?

Meestal wordt aangeraden om pas vanaf het tweede trimester in je zwangerschap naar een osteopaat te gaan, eerder is het vaak niet zinvol. Vanaf het tweede trimester ontstaan over het algemeen de zwangerschapsklachten waar osteopathie bij kan helpen. Zoals:

  • Bekkenpijn
    De meest voorkomende zwangerschapsklacht tijdens een zwangerschap is bekkenpijn. Dat komt doordat je bekkengebied onder invloed van hormonen flexibeler wordt als je zwanger bent. Heb je bekkenpijn, dan kan een bekkenbodemfysiotherapeut helpen met oefeningen en aanpassingen.
    Heb je pijn aan één kant of aan de achter- of voorkant van je bekken? Dan speelt er misschien een ander probleem. Een osteopaat kan een optie zijn. Hij kan bijvoorbeeld zorgen dat de symmetrie weer terugkeert of je lichaam in balans brengen.

  • Zwangerschapsmisselijkheid
    Veel vrouwen zijn aan het begin van hun zwangerschap misselijk. Gaat die misselijkheid maar niet over na het eerste trimester, dan kun je naar een osteopaat gaan. Misschien is je lever overprikkeld doordat hij veel hormonen moet verwerken. Een osteopaat probeert met aanrakingen de doorbloeding te stimuleren.

Lees verder onder de advertentie

Wat onderzoekt een osteopaat?

Voordat een osteopaat een behandeling voorstelt, vraagt hij naar je medische voorgeschiedenis en doet hij een uitgebreid onderzoek. Alles in je lichaam heeft beweging (soepelheid) nodig om goed te kunnen functioneren. Een osteopaat is getraind om te voelen waar dit moeizaam gaat en te bepalen of dit de oorzaak kan zijn van je klachten. Hij neemt de tijd om goed naar je te luisteren en om je lichaam te onderzoeken.

De behandeling

Een behandeling door een osteopaat richt zich op het verlichten of wegnemen van lichamelijke klachten, zoals rugpijn, nekpijn, hoofdpijn of buikpijn. Bij de behandeling worden geen medicijnen of apparatuur gebruikt, een osteopaat werkt alleen met zijn handen. Hiervoor gebruikt hij manuele technieken. Zo probeert hij de oorzaak van de klachten te vinden in plaats van de symptomen te behandelen.

De oorzaak van je klacht kan op een heel andere plek in het lichaam zitten dan waar je het merkt. Lage rugpijn kan bijvoorbeeld komen door een hernia, waarbij de structuur van de ruggenwervels niet goed is. Maar als de structuur van de wervels prima is, kan de pijn ook ergens anders vandaan komen, zoals je voet, knie, heup, schouder, nek of kaak. Daarom kan de behandeling van bijvoorbeeld lage rugpijn bij iedereen anders zijn.

Lees verder onder de advertentie

Ook stress, voeding of een psychisch probleem kan je klacht veroorzaken. Naast behandeling met manuele technieken, krijg je daarom ook leefstijladviezen en tips om je gezondheid te verbeteren.

Lees ook: Stress tijdens de zwangerschap, zo beperk je het

Is osteopathie veilig als je zwanger bent?

De behandeltechnieken die een osteopaat gebruikt zijn veilig voor jou en je ongeboren baby. Een osteopaat kan samenwerken met andere medisch zorgverleners, maar heb je serieuze klachten, ga dan altijd eerst naar de huisarts of vermeld ze aan de verloskundige.

Lees verder onder de advertentie

Kan een osteopaat helpen bij zwanger worden?

Een osteopaat kan niet toveren: osteopathie is geen garantie dat je zwanger wordt. Maar wie weet is het voor jou net dat steuntje in de rug. We vertellen hier hoe het werkt.

Waar vind je een osteopaat?

Er bestaan opleidingen voor osteopathie waarbij je geen medische vooropleiding hoeft te hebben. Let dus altijd goed op naar welke osteopaat je gaat. Je kunt een osteopaat met een academische medische basisopleiding zoeken via Osteopathie.nl, de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie of de Nederlandse Osteopathie Federatie.

Het is verstandig om naar een osteopaat te gaan die ervaring heeft met het behandelen van zwangere vrouwen. Vraag dit dus na voordat je een afspraak maakt.

Lees verder onder de advertentie

Bronnen: Osteopathie Kuilboer, NVO, Sens Gezondheidszorg