Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Geitenkaas bowl met bessen staat op tafel maar mag je dit eten tijdens de zwangerschap?

Mag je geitenkaas eten tijdens je zwangerschap?

Je hebt allerlei soorten kaas en zo zijn er ook allerlei soorten geitenkaas. Welke mag je wel eten tijdens je zwangerschap en welke niet?

In samenwerking met expert

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Geitenkaas tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, mag je geitenkaas eten. Het is alleen wel belangrijk dat je weet welke geitenkaas je kunt eten, want je hebt allerlei varianten. 

Advertentie

Harde en zachte geitenkazen

Er bestaan verschillende soorten geitenkaas: de harde en zachte geitenkazen. De harde variant is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Die melk is kort en goed verhit om bacteriën onschadelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan de listeriabacterie. Dit is voor je ongeboren baby een gevaarlijke bacterie, die bij een infectie heel nare gevolgen kan hebben. De infectie kan leiden tot vroeggeboorte, een miskraam of het overlijden van de baby voor de geboorte.

Zachte geitenkaas is niet altijd veilig om te eten als je zwanger bent, omdat deze kaas soms gemaakt wordt van rauwe melk. In deze melk kan de listeriabacterie nog wel groeien. Rauwmelkse kazen worden in Nederland bijna niet geproduceerd. Wel worden ze uit andere landen geïmporteerd. Vaak gaat het om kaasjes die niet in fabrieksverpakking zitten.

Listeria voorkomen? Vermijd dan ook deze producten.

Hoe zie je welke geitenkaas je kunt eten?

Als je geitenkaas in de supermarkt koopt, kun je op de verpakking lezen of je hem veilig kunt eten of niet. Als er ‘au lait cru’ of ‘rauwe melk’ op de verpakking staat, kun je die kaas niet eten. Koop je de geitenkaas op de markt of bij een kaasboer? Vraag dan altijd even met welke melk de kaas is bereid, of vraag om geitenkaas die geschikt is voor zwangere vrouwen. 

Advertentie

Dit zijn gezonde snacks voor vrouwen die zwanger zijn.

Wat als je toch geitenkaas met rauwe melk eet?

Stel dat je toch per ongeluk een stukje geitenkaas hebt gegeten die gemaakt is van rauwe melk, dan hoef je je niet meteen zorgen te maken. Als je koorts krijgt, diarree hebt of misselijk wordt, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige.

Meer lezen: Dit zijn de vier belangrijkste dingen zijn om op te letten. Maak je geen zorgen: je mag nog een heleboel wél eten.

Kaasfondue

Zijn er plannen om gezellig te kaasfonduen? Dan kun jij ook mee-eten. De kaas wordt namelijk verhit en de bacteriën overleven dit niet. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je de kazen in een kaaswinkel kopen en vertellen dat je zwanger bent. De verkoper kiest dan de kazen die met gepasteuriseerde melk zijn bereid. De alcohol in kaasfondue moet je wel achterwege laten. Appelsap werkt ook prima.

Advertentie

Mozzarella, brie, mascarpone… Welke kaas mag je eten tijdens je zwangerschap?

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Voedingscentrum

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Sharon Asscher is werkzaam als Orthomoleculair therapeut, hormoonconsulent en Psychische neuro immunoloog, ze heeft haar eigen praktijk Voeding maakt je beter waarbij ze op dagelijkse basis mensen/kinderen begeleid met uitdagingen en vraagstukken op het gebied van gezondheid – zwangerschap/fertiliteit & hormonen.

Sharon is gespecialiseerd in fertiliteit – zwangerschap en kinderen waarbij ze veel samen werkt met verloskundige praktijken in Amsterdam en omstreken en waar ze als expert tips heeft gedeeld bij het programma Hey Baby praktijk op RTL 4. Daarnaast geeft ze lezingen aan grote bedrijven om de vitaliteit en immuniteit op de werkvloer te verbeteren door middel van uitleg en makkelijke tips.

Sharon schrijft voor wendyonline.nl over gezondheid, deelt haar kennis als expert bij cycle.care – daarnaast deelt ze haar expertise via verschillende podcasts (Nina Pierson – Dertig in een dozijn – Ouders van Nu) Ook spreekt Sharon voor bedrijven als Deloitte – McKinsey – Paula’s Choice – The recharge company.

Haar passie voor voeding en een gezonde leefstijl begon op haar 18e, toen werd een nier verwijderd, waarna ze besloot om de regie te nemen over haar eigen gezondheid. Ze wilde er alles aan doen om haar lijf zo goed mogelijk te ondersteunen bij het herstel – zowel van de operatie als van een levenlang antibiotica gebruik.

Ze ging op onderzoek uit om te leren hoe ze het beste voor zichzelf kon zorgen met één nier. Dit resulteerde uiteindelijk in meervoudig HBO & WO niveau afgeronde studies op het gebied van voeding & gezondheid.

Voor meer informatie:

Social media van Sharon Asscher:

Publicaties:

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting