ZwangerVoeding & gezondheid

Mag je geitenkaas eten als je zwanger bent?

Mag je geitenkaas eten als je zwanger bent? Getty Images
Getty Images
Leestijd 3 minuten
(Medisch) beoordeeld door:
sharon asscher
Sharon Asscher
Algemeen voedingsadviseur
Lees verder onder de advertentie

Geitenkaas als je zwanger bent

Als je zwanger bent, mag je de meeste soorten geitenkaas eten. Gelukkig maar, want geitenkaas is een goede bron van calcium, eiwitten en vitamine B en daarmee gezond voor je tijdens je zwangerschap. Het is ook lichter verteerbaar dan koemelkkaas. Dat kan gunstig zijn voor zwangere vrouwen die last hebben van spijsverteringsproblemen.

Maar het is wel belangrijk dat je weet welke varianten je dan mag eten, want een enkele soort kun je beter links laten liggen.

Mag je harde geitenkaas eten als je zwanger bent?

Er bestaan verschillende soorten geitenkaas: harde en zachte geitenkazen. De harde variant is gemaakt van gepasteuriseerde melk en kun je veilig eten. Gepasteuriseerde melk is kort en goed verhit geweest om bacteriën onschadelijk te maken. Denk aan de listeriabacterie. Dit is voor je ongeboren baby een gevaarlijke bacterie, die bij een infectie nare gevolgen kan hebben. De infectie kan leiden tot vroeggeboorte, een miskraam of het overlijden van de baby voor de geboorte. Gelukkig is de kans op besmetting met listeria klein, en in kazen van gepasteuriseerde melk komt de bacterie dus helemaal niet (meer) voor.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Listeria voorkomen? Vermijd dan ook deze producten

Waarom opletten bij zachte geitenkaas?

Zachte geitenkaas is niet altijd veilig om te eten als je zwanger bent, omdat de kaas soms wordt gemaakt van rauwe melk. In deze melk kan de listeriabacterie groeien. Rauwmelkse kazen worden in Nederland bijna niet geproduceerd. Wel worden ze uit andere landen geïmporteerd. Vaak gaat het om kaasjes die niet in fabrieksverpakking zitten. Op het etiket van rauwmelkse kazen staat altijd 'au lait cru' of 'gemaakt van rauwe melk'. Dat is verplicht.

Zachte kaas die van rauwe melk is gemaakt, kun je wél veilig eten als-ie goed verhit is geweest, bijvoorbeeld in de oven. De listeriabacterie wordt gedood bij verhitting boven de 75°C. Op een pizza of in ovenschotels kun je rauwe geitenkaas dus veilig eten tijdens de zwangerschap.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Rauwe groenten en fruit tijdens je zwangerschap: welke beter van niet?

Welke geitenkaas is veilig?

Harde geitenkaas kun je sowieso veilig eten. Koop je zachte geitenkaas, check dan op de verpakking of je hem kunt eten. Staat er 'au lait cru' of 'rauwe melk' op? Laat 'm dan liggen óf verhit 'm goed (boven de 75°C), zodat je eventuele bacteriën doodt. Twijfel je, koop je geitenkaas dan bij een kaasboer of op de markt en vraag daar na of de kaas geschikt is voor zwangere vrouwen.

Lees ook: Dit zijn gezonde snacks voor vrouwen die zwanger zijn

Lees verder onder de advertentie

Wat als je toch geitenkaas met rauwe melk eet?

Wat als je toch per ongeluk een stuk geitenkaas hebt gegeten die gemaakt is van rauwe melk? Dan hoef je je niet meteen zorgen te maken. De kans op besmetting met listeria is klein. Krijg je koorts, diarree of word je misselijk? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige.

Lees ook: Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Kun je kaasfonduen als je zwanger bent?

Zijn er plannen om gezellig te kaasfonduen, dan kun je gewoon mee-eten. De (geiten)kaas wordt dan verhit en de bacteriën overleven dit niet. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Koop de kazen in een kaaswinkel en vertel dat je zwanger bent. De verkoper kiest dan de kazen die met gepasteuriseerde melk zijn bereid. De alcohol in kaasfondue moet je wel achterwege laten. Tip: appelsap werkt ook prima.

Lees verder onder de advertentie

Mozzarella, brie, mascarpone: Welke kaas mag je eten tijdens je zwangerschap?

Bron: Voedingscentrum