geitenkaas tijdens zwangerschap

Geitenkaas eten tijdens zwangerschap

Je hebt allerlei soorten kaas en zo zijn er ook allerlei soorten geitenkaas. Welke mag je wel eten tijdens je zwangerschap en welke niet?

Geitenkaas tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, mag je geitenkaas eten. Het is alleen wel belangrijk dat je weet welke geitenkaas je kunt eten, want je hebt allerlei varianten. 

Advertentie

Harde en zachte geitenkazen

Er bestaan verschillende soorten geitenkaas: de harde en zachte geitenkazen. De harde variant is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Die melk is kort en goed verhit om bacteriën onschadelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan de listeriabacterie. Dit is voor je ongeboren baby een gevaarlijke bacterie die bij een infectie hele nare gevolgen kan hebben. De infectie kan leiden tot vroeggeboorte, een miskraam of het overlijden van de baby voor de geboorte.

De zachte geitenkaas is niet altijd veilig om te eten als je zwanger bent, omdat deze kaas soms gemaakt wordt van rauwe melk. In deze melk kan de listeriabacterie nog wel groeien met alle mogelijke gevolgen van dien. Rauwmelkse kazen worden in Nederland bijna niet geproduceerd. Wel worden ze uit andere landen geïmporteerd. Vaak gaat het om kaasjes die niet in fabrieksverpakking zitten.

Listeria voorkomen? Vermijd dan ook deze producten.

Hoe zie je welke geitenkaas je kunt eten?

Als je geitenkaas in de supermarkt koopt, kun je op de verpakking lezen of die veilig voor je is om te eten of niet. Als er ‘au lait cru’ of ‘rauwe melk’ op de verpakking staat, kun je die kaas niet eten. Koop je de geitenkaas op de markt of bij een kaasboer? Vraag dan altijd even met welke melk de kaas is bereid. 

Dit zijn gezonde snacks voor vrouwen die zwanger zijn.

Wat als je toch geitenkaas met rauwe melk eet?

Stel dat je toch per ongeluk een stukje geitenkaas hebt gegeten die gemaakt is van rauwe melk dan hoef je je niet meteen zorgen te maken. Als je koorts krijgt, diarree hebt of misselijk wordt dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige.

Meer lezen: Dit zijn de vier belangrijkste dingen zijn om op te letten. Maak je geen zorgen: je mag nog een heleboel wél eten.

Kaasfondue

Zijn er plannen om gezellig te kaasfonduen? Dan kun jij ook mee-eten. De kaas wordt namelijk verhit en de bacteriën overleven dit niet. Als je het zekere voor het onzekere wil, kun je de kazen in een kaaswinkel kopen en vertellen dat je zwanger bent. De verkoper kiest dan de kazen die met gepasteuriseerde melk zijn bereid. De alcohol in kaasfondue moet je wel achterwege laten. Appelsap werkt ook prima.

Mozzarella, brie, mascarpone… Welke kaas mag je eten tijdens je zwangerschap?

Sharon Looyen - Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Sharon Looyen - Asscher is oprichtster van Voeding maakt je beter werkzaam als Orthomoleculair therapeut en voedingsadviseur. Ze is gespecialiseerd in voeding en suppletie vóór, tijdens en na de zwangerschap en moeder van een dochter en een zoon. Sharon geeft geregeld voorlichtingsavonden over ondersteunende voeding en suppletie tijdens en na de zwangerschap, bij diverse verloskundigenpraktijken in Amsterdam.

Contact
Website
Facebook
Instagram