Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Moeders voor Moeders: wat is het?

Spontaan zwanger worden is niet voor iedere vrouw vanzelfsprekend. Er zijn stellen die verminderd vruchtbaar zijn. Als je zwanger bent, kun je hen helpen door je urine aan Moeders voor Moeders te doneren. Jouw plas bevat het hormoon hCG, dat gebruikt kan worden bij vruchtbaarheidsbehandelingen.

Advertentie

Wat is Moeders voor Moeders?

Moeders voor Moeders is een organisatie die urine van zwangere vrouwen inzamelt. De organisatie is onderdeel van een farmaceutisch bedrijf, dat met de urine een medicijn maakt dat wordt gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. In de plas van zwangere vrouwen zit het zwangerschapshormoon hCG. Dit hormoon zorgt er aan het begin van je zwangerschap voor dat je menstruatiecyclus stopt én dat je een positieve zwangerschapstest hebt.

Van hCG kan het medicijn Pregnyl worden gemaakt. Dit middel kan de eisprong (ovulatie) bij vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen stimuleren. Ook stimuleert het medicijn de aanmaak van oestrogeen en het zorgt ervoor dat de baarmoederwand klaar is voor de innesteling van een bevruchte eicel. Pregnyl is er ook voor mannen met vruchtbaarheidsproblemen. Bij hen helpt het medicijn bij de rijping van zaadcellen.

Lees meer: Dit veranderen zwangerschapshormonen aan je lichaam

Aanmelden

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je je aanmelden bij de organisatie. Dit kan tot en met de elfde week van je zwangerschap. Meedoen kan vanaf de zesde week tot en met de zestiende week. In deze periode bevat je urine namelijk het meeste hCG-hormoon. Het is de bedoeling dat je elke dag je plas opvangt, zoveel en lang als mogelijk. Deelname is gratis.

Advertentie

Hoe werkt het?

Als je besluit mee te doen, komt er een informatrice bij je langs die uitlegt hoe het in zijn werk gaat. Als je nog vragen hebt, kan zij die voor je beantwoorden. Je staat wat urine af en de hCG-waarde in je urine wordt meteen getest. Als er voldoende hCG-hormoon inzit om mee te doen, krijg je een opvangkan en acht flessen: voor elke dag één en eentje extra voor het geval dat. Je plast elke dag zoveel mogelijk in de opvangkan. Daarna giet je het over in de flessen. Die zijn goed afsluitbaar, zodat je het niet ruikt.

De bewaarflessen bevatten een bodempje conserveringsmiddelen. Dit middel is niet schadelijk (mocht je het per ongeluk op je huid krijgen), maar het heeft wel een specifieke geur die misschien niet iedere zwangere vrouw even prettig vindt. Het zorgt ervoor dat de urine in goede conditie blijft totdat het in de fabriek wordt verwerkt.

Lees meer: Dit is dé reden dat je (veel) meer moet plassen als je zwanger bent

Ophalen van de bewaarflessen

Elke week worden de flessen door een chauffeur bij je opgehaald. Geen zorgen als je liever niet wilt dat mensen weten dat je meedoet aan Moeders voor Moeders (en je dus zwanger bent): het ophalen gebeurt heel discreet, met een bestelauto zonder reclame. Je hoeft ook niet thuis te blijven als de flessen worden opgehaald, want je mag ze op een afgesproken (verborgen) plek in de tuin zetten. Ook kun je een ander adres opgeven of de flessen zelf inleveren bij een verzamelpunt.

Advertentie

Voor- en nadelen van deelname

Deelname aan Moeders voor Moeders heeft voor- en nadelen:

 • Voordelen
  Als je meedoet, kun je stellen met vruchtbaarheidsproblemen helpen. Dat geeft een goed gevoel, toch? Daarnaast krijg je als dank aan het begin van je deelname alvast een klein cadeautje voor als je baby is geboren.
 • Nadelen
  De conserveringsmiddelen die in de bewaarflessen zitten, ruiken nogal sterk. Dit kan vervelend zijn in de eerste weken van je zwangerschap, als je reuk extra gevoelig is en je misselijk bent. Ook kan het lastig zijn als anderen de flessen zien staan en jij je zwangerschap nog niet bekend wilt maken.

Lees meer: Tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

Wanneer mag je niet meedoen?

Helaas kan niet iedere zwangere vrouw meedoen. Bij sommige vrouwen is de urine niet geschikt om medicijnen van te maken. Je kunt niet meedoen wanneer:

 • je hepatitis hebt
 • je hiv-positief bent
 • je diabetes type 1 of 2 hebt
 • je ooit een bloedtransfusie hebt gehad
 • in jouw familie de ziekte van Creutzfeldt-Jakob voorkomt
 • je ooit een behandeling met groeihormonen hebt gehad
 • je op dit moment een nierontsteking en/of een chronische nierontsteking hebt
 • je overmatig alcohol of drugs gebruikt
 • je ooit een hoornvliestransplantatie hebt gehad
 • je ooit een hersenvliestransplantatie hebt gehad
 • je tussen 1980 en 1996 langer dan 180 dagen in het Verenigd Koninkrijk bent geweest.

Weerstand tegen Moeders voor Moeders

In de jaren tachtig was er veel kritiek op de organisatie. Toen bleek dat een groot deel van het ingezamelde hCG werd gebruikt voor de vee-industrie. Van het hCG werd het middel PG600 gemaakt. Dat zorgt ervoor dat varkens zich sneller kunnen voortplanten. Moeders voor Moeders heeft sinds die bekendmaking gezegd dat ze dit niet meer doen.

Het hormoon hCG wordt ook wel gebruikt voor andere doeleinden, zoals een omstreden afslankmiddel waarvan wordt beweerd dat het een hogere vetverbranding stimuleert en het hongergevoel wegneemt. Moeders voor Moeders doet hier niet aan mee en werkt samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg om dit terug te dringen. In Nederland is het verboden om hCG als afslankmiddel te gebruiken. Toch gebeurt het nog wel, omdat de kuur ook buiten Nederland wordt aangeboden. Ondanks het feit dat wetenschappelijk is bewezen dat het niet werkt.

Voor meer informatie kun je terecht op de website van Moeders voor Moeders.

Redactioneel – Offer – Foliumzuur

Foliumzuur

Hoge dosering actief foliumzuur
Vind je hier