12 weken zwanger

12 weken zwanger

Je bent nu tussen de 12 en 13 weken zwanger. Het tweede trimester! Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die belangrijk voor je kunnen zijn als je 12 weken zwanger bent.

Je baby is nu 7,5 centimeter lang en weegt 30 gram.

12 weken zwanger: je baby

Nu alle organen zijn aangelegd, steekt je baby zijn energie in het groeien. De hoeveelheid vruchtwater neemt steeds meer toe. Dit vruchtwater is voor een foetus van levensbelang: het zorgt ervoor dat hij zich kan bewegen en het werkt ook als een stootkussen. Val je een keer, of stoot je per ongeluk je buik, dan merkt je baby daar niks van.

Daarnaast zorgt het vruchtwater voor een constante warmte, waardoor je baby in de baarmoeder nooit koud krijgt. Verder neemt je hij af en toe een slokje vruchtwater en leert hij zo slikken en drinken. Hij plast nu ook af en toe in het vruchtwater. Het vruchtwater wordt de hele dag door ververst, waardoor de afvalstoffen steeds worden afgevoerd.

12 weken zwanger: jij

Omdat je baby nu alleen nog maar gaat groeien, kun je een buikje krijgen. Misschien kreeg je je broeken al langer niet meer dicht, maar dat had dan vooral te maken met de hormonen en het feit dat je darmen kunnen opspelen. Vanaf nu zal het groeien van je buik echt komen door de groei van de baby.

De verloskundige of gynaecoloog kan nu ook uitwendig controleren of de baby goed groeit. Dat doet ze door haar handen om je buik te leggen en zo te berekenen hoe groot de afstand tussen de bovenkant van de baarmoeder en je schaambeen is. Aan die afstand kan gezien worden of de grootte van je baby overeen komt met de zwangerschapsduur.

Heb je nog geen buikje of ben je nog geen gram aangekomen? Dat wil niet zeggen dat je kind niet goed groeit. Als je juist veel aankomt, betekent dat ook niet dat je kind hard groeit. Alle baby’s groeien hetzelfde tot 16 weken. Pas daarna ontstaan individuele verschillen. Zolang de verloskundige zegt dat alles goed gaat, hoef je je geen zorgen te maken.

Vertel het je werkgever

Wettelijk gezien moet je je zwangerschap minimaal 3 weken voordat je zwangerschapsverlof ingaat, melden aan je werkgever. Het is niet handig om zo lang te wachten. Vertel het je werkgever daarom als jij er klaar voor bent. Zo kunnen alle praktische zaken goed geregeld worden, zoals vervanging en verlof. Bovendien is het wel zo prettig als je eerlijk tegen je werkgever kunt zijn als je je moe of beroerd voelt.

Je werkgever zal om een zwangerschapsverklaring van je verloskundige of je gynaecoloog vragen waarop de uitgerekende datum staat. Deze datum is nodig voor de aanvraag van je verlof.

Verzorging van huid en haar

Onder invloed van de zwangerschapshormonen zijn de talgkliertjes in je huid een stuk actiever. Heb je normaal gesproken een droge huid, dan heb je daar waarschijnlijk profijt van: je huid zal gladder en stralender zijn. Is je huid van nature al vrij vet, dan heb je kans dat die nu nóg vetter is, waardoor puistjes kunnen ontstaan. Je houdt je huid gezond door veel water te drinken en fruit en groenten te eten.

Je haar verandert ook tijdens de zwangerschap: het vrouwelijk hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat het veel minder uitvalt dan normaal en dus voller is dan ooit. Helaas is het maar van korte duur. Na je zwangerschap neemt de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam weer af, waardoor je al die vastgehouden haren weer verliest.

Even wat anders

Stem je gezichtscrème en je shampoo af op je huid en je haar tijdens de zwangerschap.

tip