Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

12 weken zwanger

Je bent nu tussen de 12 en 13 weken zwanger. Het tweede trimester! Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die belangrijk voor je kunnen zijn als je 12 weken zwanger bent.

Advertentie

Week 12 begint bij zwangerschapsdag 84 en loopt tot dag 91. Het is je dertiende zwangerschapsweek.

Tip: Leuk voor later! Hier vind je de leukste 9 maanden-dagboeken

12 weken zwanger: je baby

Je bent nu 12 weken zwanger, hoe groot is je baby? Nu alle organen zijn aangelegd, steekt je baby al zijn energie in het groeien. De handen en voeten hebben nu losse vingers en tenen waarop zelfs al nagels beginnen te groeien. De hoeveelheid vruchtwater neemt steeds meer toe. Dit vruchtwater is voor een foetus van levensbelang: het zorgt ervoor dat hij zich kan bewegen en het werkt ook als een stootkussen. Val je een keer, of stoot je per ongeluk je buik, dan merkt je baby 12 weken zwanger daar weinig tot niks van.

12 weken zwanger

Advertentie

Daarnaast zorgt het vruchtwater voor een constante warmte, waardoor je baby in de baarmoeder het nooit koud krijgt. Verder neemt hij af en toe een slokje vruchtwater en leert hij zo slikken en drinken. Hij plast nu ook af en toe in het vruchtwater. Het vruchtwater wordt de hele dag door ververst, waardoor de afvalstoffen steeds worden afgevoerd.

Je baby begint nu je baarmoeder omhoog te duwen. Hierdoor kan de verloskundige uitwendig de groei van je kind controleren. De bovenkant van je baarmoeder, de fundus, staat nu ongeveer ter hoogte van je schaambeen (symfyse). Aan de afstand fundus-symfyse (FS) is te zien of de grootte van je baby 12 weken zwanger overeenkomt met je zwangerschapsduur. Ook wordt gekeken naar de breedte van de baarmoeder en of de baby voelbaar is. Misschien kun jij je baarmoeder zelf ook al wel voelen. Het lijkt op een bal. En door deze ‘bal’ kan het zijn dat je al ruimere kleding nodig hebt. Bij sommige vrouwen is bij 12 weken zwanger al een buik zichtbaar, bij anderen nog niet. Het kan allebei.

Animatie 12 weken zwanger: zo ziet je baby er nu uit

12 weken zwanger: echo

Rond 12 weken zwanger krijg je standaard een termijnecho aangeboden, om na te gaan hoeveel weken je precies zwanger bent. Met zwanger 12 weken weet je dus vaak wanneer je bent uitgerekend. De beste periode om een termijnecho te maken is tussen de 10 en 14 weken. In deze periode groeit elk foetus ongeveer hetzelfde, zodat met grote nauwkeurigheid de zwangerschapsduur kan worden vastgesteld – en dat is belangrijk voor het verdere vervolg van de zwangerschap. Bij de 12-weken-echo is het geslacht vaak nog niet te zien.

12 weken zwanger: symptomen

Omdat je baby nu alleen nog maar gaat groeien, kun je vanaf nu een zichtbaar buikje krijgen. Misschien kreeg je je broeken al langer niet meer dicht, maar dat had dan vooral te maken met de hormonen en het feit dat je darmen kunnen opspelen. Vanaf nu zal het groeien van je buik echt komen door de groei van de baby.

Er zijn natuurlijk ook nog andere 12 weken zwanger symptomen. De kans dat je je af en toe duizelig voelt is nu ook groter omdat er meer bloed naar je baby wordt gepompt. Dit in combinatie met een lagere bloedsuikerspiegel kan ervoor zorgen dat je je soms wat wankel voelt. Let goed op jezelf. Eet voldoende en sta niet te snel op. Hier vind je nog meer tips bij duizeligheid.

Is met 12 weken zwanger je buik nog niet zichtbaar of ben je nog geen gram aangekomen? Dat wil niet zeggen dat je kind niet goed groeit. Als je juist veel aankomt, betekent dat ook niet dat je kind hard groeit. Alle baby’s groeien hetzelfde tot 16 weken. Pas daarna ontstaan individuele verschillen. Zolang de verloskundige zegt dat alles goed gaat, hoef je je dus geen zorgen te maken.

Video: duizelig zijn als je zwanger bent

Video: Waarom is dat en kun je het voorkomen?

12 weken zwanger: vertel het je werkgever

Wettelijk gezien moet je je zwangerschap minimaal 3 weken voordat je zwangerschapsverlof ingaat, melden aan je werkgever. Het is niet handig om zo lang te wachten. Vertel het je werkgever daarom als jij er klaar voor bent. Zo kunnen alle praktische zaken goed geregeld worden, zoals vervanging en verlof. Bovendien is het wel zo prettig als je eerlijk tegen je werkgever kunt zijn als je je moe of beroerd voelt.

Je werkgever zal om een zwangerschapsverklaring van je verloskundige of je gynaecoloog vragen waarop de uitgerekende datum staat. Deze datum is nodig voor de aanvraag van je verlof. Ben je zelfstandig ondernemer? Ook dan heb je recht op betaald verlof. Check hier waar je precies recht op hebt en hoe je een ZEZ-uitkering aanvraagt.

Lees ook: Partnerverlof: hoe zit dat precies?

12 weken zwanger: verzorging van huid en haar

Onder invloed van de zwangerschapshormonen zijn de talgkliertjes in je huid een stuk actiever. Heb je normaal gesproken een droge huid, dan heb je daar waarschijnlijk profijt van: je huid zal gladder en stralender zijn. Is je huid van nature al vrij vet, dan heb je kans dat die nu nóg vetter is, waardoor puistjes kunnen ontstaan. Je houdt je huid gezond door veel water te drinken en fruit en groenten te eten.

Tips: Zwangerschapsacne, dit kun je er tegen doen

Je haar verandert ook tijdens de zwangerschap: het vrouwelijk hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat het veel minder uitvalt dan normaal en dus voller is dan ooit. Helaas is het maar van korte duur. Na je zwangerschap neemt de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam weer af, waardoor je al die vastgehouden haren weer verliest.

Meer weten: Mag je je haren verven als je zwanger bent?

12 weken zwanger en bloedverlies

Het kan zijn dat je tijdens je zwangerschap plotseling wat bloedverlies hebt. Vaak gaat het om bruin bloedverlies. Als dit heel weinig is, kan het waarschijnlijk geen kwaad. Maak je je zorgen? Overleg dan altijd met de verloskundige.

12 weken zwanger miskraam: hoe zit het?

Veel vrouwen maken zich in het eerste trimester zorgen om een miskraam. En natuurlijk kan het gebeuren, maar als de verloskundige of gynaecoloog eenmaal een kloppend hartje heeft gezien, is die kans meteen een stuk kleiner. Vanaf deze week is de kans op een miskraam ook weer kleiner.

Ook interessant in week 12:

Bronnen: De VerloskundigeKraamzorg het Groene Kruis, UWV, MUMC, Voedingscentrum

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschapjeans

Zwangerschapjeans

Met een tricot buikband die makkelijk meerekt
Shop nu