Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

5 weken zwanger

Je bent nu tussen de 5 weken zwanger en 6 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die belangrijk voor je kunnen zijn als je 5 weken zwanger bent.

In samenwerking met expert

Karlijn Janssen

Verloskundige

Week 5 begint bij zwangerschapsdag 35 en loopt tot dag 42. Het is je zesde zwangerschapsweek.

Advertentie

Tip: Houd jij je zwangerschap al bij in een boekje? Hier vind je de leukste zwangerschapsdagboeken.

5 weken zwanger: je baby

Je baby lijkt met 5 weken zwanger een beetje op een piepklein kikkervisje. Toch is hij ruim twee keer zo groot als vorige week: hij heeft nu het formaat van een sesamzaadje. En van 1 cel is hij in 5 weken tijd gegroeid naar ruim 125.000 cellen. Hij mag er dan nog helemaal niet uitzien als een baby, maar dat duurt niet lang meer. Er groeien piepkleine stompjes, die straks zijn ledematen vormen. Er zijn zelfs al beginnende ogen te zien aan de zijkant van zijn hoofd. En die staart? Die is over een paar weken weer weg.

5 weken zwanger lengte en gewicht baby

Met 5 weken zwanger wordt de basis gelegd voor maag, darmen, nieren en longen en er is al een primitief systeem van bloedvaten gevormd, waardoor aan het einde van deze week het hartje gaat kloppen. Hierdoor kan het embryo in hoog tempo groeien, omdat zuurstof en voedingsstoffen nu snel rondgepompt kunnen worden. Als er nu een echo wordt gemaakt, is er al heel vaag een wervelkolom te zien. Onvoorstelbaar, als je bedenkt dat je baby pas zo’n 2 millimeter groot is.

Advertentie

Lees alles over het embryo, de eerste 12 weken van je baby.

Animatie 5 weken zwanger: zo ziet je embryo er nu uit

5 weken zwanger: symptomen

Waarschijnlijk voel je met 5 weken al goed dat je zwanger bent, dankzij veel nieuwe hormonen. Deze zorgen er bijvoorbeeld voor dat je borsten gespannen zijn, je moe bent, last hebt van stemmingswisselingen en je veel moet plassen. Vaak moeten plassen is een veel voorkomende kwaal aan het begin én aan het einde van de zwangerschap. Op dit moment is het een gevolg van de opspelende hormonen. Aan het einde van de zwangerschap komt het doordat de zware baarmoeder op de blaas drukt.

5 weken zwanger: jij

Ben je misselijk? Waarschijnlijk is je veranderende hormoonhuishouding de boosdoener. Het hormoon hCG is nu in je lichaam aanwezig en omdat je lijf dit nog niet zo gewend is, kun je je misselijk voelen. Vanaf 12 weken komen je hormonen meer in balans en neemt de misselijkheid meestal af. Nog even volhouden, dus.

Wat helpt is om kleinere maaltijden verspreid over de dag te eten. Sta ’s ochtends rustig op en zorg dat je altijd een pakje droge crackers bij je hebt. Sommige vrouwen moeten door de misselijkheid vaak overgeven. Probeer dan genoeg te drinken, zodat je niet uitdroogt. Gember (tabletten of thee) kan ook helpen tegen de misselijkheid.

Hou je echt niets binnen, neem dan contact op met je huisarts en/of verloskundige. Dit zou kunnen duiden op hyperemesis gravidarum, oftewel extreme zwangerschapsmisselijkheid. Ook belangrijk: verzorg je gebit goed als je veel overgeeft.

Tip: zo voorkom je bloedend tandvlees tijdens je zwangerschap.

5 weken zwanger: afspraak maken met de verloskundige

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je een afspraak maken met een verloskundige. Bekijk de websites van verloskundigenpraktijken in je buurt en kies een praktijk met een werkwijze die je aanspreekt. Dit hoeft niet per se de dichtstbijzijnde te zijn. Vraag eventueel je huisarts om advies. De verloskundige begeleidt in de meeste gevallen de zwangerschap. Sommige vrouwen vallen onder de verantwoordelijkheid van een gynaecoloog, omdat ze bijvoorbeeld suikerziekte hebben, zwanger zijn van een meerling of eerder een keizersnede hebben gehad. De meeste verloskundigen plannen de eerste afspraak tussen de achtste en tiende week.

Welke controles zijn er tijdens de zwangerschap allemaal?

5 weken zwanger: nadenken over prenatale screening

In Nederland komt iedere zwangere vrouw in aanmerking voor prenatale screening. De verloskundige zal het hierover hebben bij het eerste bezoek. Bij prenatale screening wordt onderzocht hoe groot de kans is dat je kind een aangeboren afwijking of een chromosoomafwijking heeft, zoals het syndroom van Down.

De eerste prenatale test die wordt aangeboden, is de NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test). Dit is een bloedtest waarmee wordt gekeken naar de chromosomen van je baby, die ook in jouw bloed zitten. Als de uitslag goed is, kan dit geruststellen. Maar uit de test kan ook blijken dat er een verhoogde kans is op een kind met een afwijking in de chromosomen, zoals Down of trisomie. Om daarover zekerheid te krijgen, zijn vervolgens een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie nodig.

Een afwijkende uitslag kan jullie voor een moeilijke keuze stellen. Bespreek daarom van tevoren goed met je partner hoeveel jullie willen weten over de gezondheid van je baby, hoe ver jullie willen gaan met testen en welke consequenties jullie eventueel bereid zijn te dragen.

Voordat je met je verloskundige bespreekt of je prenataal onderzoek wilt laten doen, is het handig om je in te lezen. Bijvoorbeeld via de site Pre- en Neonatale Screeningen: pns.nl. Of lees meer op: prenatale screening: hierop wordt je baby onderzocht

Prenetale screening: hierop wordt je baby onderzocht

5 weken zwanger: groei van de zwangere buik

Tijdens je zwangerschap maakt je buik een enorme groei door. Niet alleen omdat je baby steeds groter wordt, maar ook door het vruchtwater en de placenta. In de eerste weken is er aan de buitenkant van je lichaam misschien nog niet veel te zien, behalve dat je borsten eventueel wat groter worden. Toch groeit je baarmoeder enorm in het eerste trimester. In 12 weken verdubbelt hij in grootte.

Bekijk hier de groei van je buik van week tot week

groei van buik tijdens zwangerschap

Moeders voor Moeders

Kenniscentrum Moeders voor Moeders zamelt urine in van pril zwangere vrouwen. Van het hCG-hormoon uit de urine wordt een medicijn gemaakt dat vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen helpt om ook zwanger te worden. Wil je meedoen? Meld je aan op moedersvoormoeders.nl

Zwanger? Bekijk dan deze video:

Video: Verloskundige Karlijn Jansen geeft advies en tips.

Ook interessant als je 5 weken zwanger bent:

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: De Verloskundige, Voedingscentrum, CJG, Opvoeden.nl, Moedersvoormoeders.nl

Karlijn Janssen

Verloskundige

Karlijn Janssen is sinds 2010 verloskundige, echoscopiste en heeft enkele jaren haar eigen verloskundigenpraktijk gehad. Op dit moment heeft Karlijn een eigen praktijk in Amsterdam: het Geboortecentrum. Karlijn geeft advies en voorlichting aan zwangere vrouwen en hun eventuele partner. Ze specialiseert zich momenteel ook tot echoscopiste. Ze heeft drie zonen.

Voor meer informatie:

Social media van Karlijn Janssen:

Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapshemd

Zwangerschapshemd

Rekt 9 maanden met je mee
Vind je hier