5 weken zwanger

5 weken zwanger

Je bent nu tussen de 5 en 6 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 5 weken zwanger bent.

De baby is nu 5 millimeter groot.

5 weken zwanger: je baby

Van een rijstkorrel is het vruchtje in je buik veranderd in een garnaal. Van een baby heeft het nog steeds niet veel weg, maar dat duurt niet lang meer. Er groeien kleine stompjes die straks de ledematen vormen. Er zijn zelfs al beginnende ogen, aan de zijkant van het hoofd.

In deze week wordt de basis gelegd voor maag, darmen, nieren en longen en er is al een systeem van bloedvaten. Aan het einde van deze week gaat het hart kloppen en als er nu een echo wordt gemaakt, is er al heel vaag een wervelkolom te zien. Onvoorstelbaar, als je bedenkt dat je baby pas zo’n 5 millimeter groot is.

5 weken zwanger: jij

Waarschijnlijk voel je nu al goed dat je zwanger bent. Al was het alleen maar omdat je borsten gespannen zijn, je moe bent en je veel moet plassen. Vaak moeten plassen is een veel voorkomende kwaal aan het begin én aan het einde van de zwangerschap. Op dit moment is het een gevolg van de opspelende hormonen. Aan het einde van de zwangerschap komt het doordat de zware baarmoeder op de blaas drukt.

Misselijk?

Waarschijnlijk is je veranderende hormoonhuishouding de boosdoener. Vanaf week 12 komt die meer in balans en neemt de misselijkheid af. Nog even volhouden, dus.

tip

Misselijkheid is ook een veelvoorkomende klacht. Wat helpt is om kleinere maaltijden verspreid over de dag te eten. Sta ’s ochtends rustig op en zorg dat je altijd een pakje droge crackers bij je hebt. Sommige vrouwen moeten door de misselijkheid vaak overgeven. Probeer dan genoeg te drinken. Hou je echt niets binnen, neem dan contact op met je huisarts en/of verloskundige. Dat zou kunnen duiden op hyperemesis gravidarum, oftewel extreme zwangerschapsmisselijkheid. Ook belangrijk: verzorg je gebit goed als je veel overgeeft.

Afspraak maken met de verloskundige

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je een afspraak maken met de verloskundige. Je vindt de verloskundigenpraktijken gewoon op internet, of je kunt het je huisarts vragen. De verloskundige begeleidt in de meeste gevallen de zwangerschap. Sommige vrouwen vallen onder de verantwoordelijkheid van een gynaecoloog omdat ze bijvoorbeeld suikerziekte hebben of al een keizersnede hebben gehad. De meeste verloskundigen plannen de eerste afspraak tussen de achtste en tiende week.

Video: Je bent zwanger en nu?

Nadenken over prenatale screening

In Nederland komt iedere zwangere vrouw in aanmerking voor een prenatale screening. De verloskundige zal het hierover hebben bij het eerste bezoek. Bij de prenatale screening wordt onderzocht hoe groot de kans is dat je kind het syndroom van Down of een open ruggetje heeft

De eerste prenatale test die wordt aangeboden, is de combinatietest. Deze berekent de kans op een baby met een afwijking. Zo’n test kan je eventuele bezorgdheid over de gezondheid van je kind wegnemen, maar de conclusie kan ook zijn dat er een verhoogde kans is op een kind met een afwijking in de chromosomen, zoals Down of trisomie.

Om daarover zekerheid te krijgen, zijn vervolgens een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie nodig. Omdat aan deze testen ook nadelen zitten, is er nog een nieuwe test beschikbaar: de NIPT (niet invasieve prenatale test). Omdat er DNA van de baby in jouw bloed zit, wordt je bloed getest op chromosomale afwijkingen. NIPT is in Nederland alleen mogelijk voor vrouwen die een sterk verhoogde kans hebben op een kind met een chromosonale afwijking.

De uitslag kan jullie voor een moeilijke keuze stellen. Bespreek daarom van tevoren goed met je partner hoeveel jullie willen weten over de gezondheid van je baby, hoe ver jullie willen gaan met testen en welke consequenties jullie eventueel bereid zijn te dragen.