Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

5 weken zwanger

Je bent nu tussen de 5 weken zwanger en 6 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 5 weken zwanger bent.

Week 5 begint bij zwangerschapsdag 35 en loopt tot dag 42. Het is je zesde zwangerschapsweek.

Advertentie

Tip: Houd jij je zwangerschap al bij in een boekje? Hier vind je de leukste zwangerschapsdagboeken.

5 weken zwanger: je baby

Je baby lijkt een beetje op een piepklein kikkervisje. Toch is hij ruim twee keer zo groot als vorige week en heeft het formaat van een sesamzaadje. Van ooit 1 cel bestaat het embryo nu in vijf weken tijd uit ruim 125.000 cellen. Van een baby heeft het nog steeds niet veel weg, maar dat duurt niet lang meer. Er groeien kleine stompjes die straks de ledematen vormen. Er zijn zelfs al beginnende ogen, aan de zijkant van het hoofd, én een staart. Die gelukkig over een paar weken weer weg is.

5 weken zwanger lengte en gewicht baby

In deze week wordt de basis gelegd voor maag, darmen, nieren en longen en er is al een primitief systeem van bloedvaten gevormd waardoor aan het einde van deze week het hartje gaat kloppen. Hierdoor kan het embryo in hoog tempo groeien, omdat zuurstof en voedingsstoffen nu snel rondgepompt kunnen worden. Als er nu een echo wordt gemaakt, is er al heel vaag een wervelkolom te zien. Onvoorstelbaar, als je bedenkt dat je baby pas zo’n 2 millimeter groot is.

Lees alles over het embryo, de eerste 12 weken van je baby.

Animatie 5 weken zwanger: zo ziet je embryo er nu uit

5 weken zwanger: jij

Waarschijnlijk voel je nu al goed dat je zwanger bent dankzij veel nieuwe hormonen. Deze zorgen er bijvoorbeeld voor dat je borsten gespannen zijn, je moe bent, last hebt van stemmingswisselingen en je veel moet plassen. Vaak moeten plassen is een veel voorkomende kwaal aan het begin én aan het einde van de zwangerschap. Op dit moment is het een gevolg van de opspelende hormonen. Aan het einde van de zwangerschap komt het doordat de zware baarmoeder op de blaas drukt.

Ben je misselijk? Waarschijnlijk is je veranderende hormoonhuishouding de boosdoener. Vanaf week 12 komt die meer in balans en neemt de misselijkheid af. Nog even volhouden, dus.

Wat helpt is om kleinere maaltijden verspreid over de dag te eten. Sta ’s ochtends rustig op en zorg dat je altijd een pakje droge crackers bij je hebt. Sommige vrouwen moeten door de misselijkheid vaak overgeven. Probeer dan genoeg te drinken, zodat je niet uitdroogt.

Hou je echt niets binnen, neem dan contact op met je huisarts en/of verloskundige. Dat zou kunnen duiden op hyperemesis gravidarum, oftewel extreme zwangerschapsmisselijkheid. Ook belangrijk: verzorg je gebit goed als je veel overgeeft.

Tip: zo voorkom je bloedend tandvlees tijdens je zwangerschap.

Afspraak maken met de verloskundige

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je een afspraak maken met de verloskundige. Je vindt de verloskundigenpraktijken gewoon op internet, of je kunt het je huisarts vragen. De verloskundige begeleidt in de meeste gevallen de zwangerschap. Sommige vrouwen vallen onder de verantwoordelijkheid van een gynaecoloog omdat ze bijvoorbeeld suikerziekte hebben, zwanger zijn van een meerling of al een keizersnede hebben gehad. De meeste verloskundigen plannen de eerste afspraak tussen de achtste en tiende week.

Welke controles zijn er tijdens de zwangerschap allemaal?

Nadenken over prenatale screening

In Nederland komt iedere zwangere vrouw in aanmerking voor een prenatale screening. De verloskundige zal het hierover hebben bij het eerste bezoek. Bij de prenatale screening wordt onderzocht hoe groot de kans is dat je kind het syndroom van Down of een open ruggetje heeft

De eerste prenatale test die wordt aangeboden, is de combinatietest. Deze berekent de kans op een baby met een afwijking. Zo’n test kan je eventuele bezorgdheid over de gezondheid van je kind wegnemen, maar de conclusie kan ook zijn dat er een verhoogde kans is op een kind met een afwijking in de chromosomen, zoals Down of trisomie.

Om daarover zekerheid te krijgen, zijn vervolgens een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie nodig. Omdat aan deze testen ook nadelen zitten, is er nog een andere test beschikbaar: de NIPT (niet invasieve prenatale test). Omdat er DNA van de baby in jouw bloed zit, wordt je bloed getest op chromosomale afwijkingen. NIPT is in Nederland sinds 1 april 2017 voor alle zwangere vrouwen beschikbaar.

De uitslag kan jullie voor een moeilijke keuze stellen. Bespreek daarom van tevoren goed met je partner hoeveel jullie willen weten over de gezondheid van je baby, hoe ver jullie willen gaan met testen en welke consequenties jullie eventueel bereid zijn te dragen.

Prenetale screening: hierop wordt je baby onderzocht

Groei van de zwangere buik

Tijdens je zwangerschap maakt je buik een enorme groei door. Niet alleen omdat je baby steeds groter wordt, maar ook door het vruchtwater en de placenta. In de eerste weken is er aan de buitenkant van je lichaam is misschien nog niet veel te zien, behalve dat je borsten eventueel wat groter worden. Toch groeit je baarmoeder enorm in het eerste trimester. In 12 weken verdubbelt hij in grootte.

Bekijk hier de groei van je buik van week tot week

groei van buik tijdens zwangerschap

Moeders voor Moeders

Moeders voor Moeders zamelt urine in van pril zwangere vrouwen. Van het hCG-hormoon uit de urine wordt een medicijn gemaakt dat vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen helpt om ook zwanger te worden. Wil je meedoen? Meld je aan op moedersvoormoeders.nl

Zwanger? Bekijk dan deze video:

Video: Verloskundige Karlijn Jansen geeft advies en tips.

Ook interessant in week 5:

Bronnen: De Verloskundige, Voedingscentrum, CJG, Opvoeden.nl, Moedersvoormoeders.nl