seks-na-de-bevalling

Seks na de bevalling

Seks na de bevalling kan spannend zijn. Hoe zal het gaan, doet het pijn of valt het alles mee? Dit zijn de meest gestelde vragen (en antwoorden) over seks na de bevalling.

Wanneer mag seks na de bevalling?

Het is belangrijk om na de geboorte van je baby de tijd te nemen om te herstellen. De eerste drie weken na de bevalling heb je nog kans op infecties, dan is het dus zeker niet verstandig om seks te hebben. Daarna kun je er langzaam weer aan begint maar overhaast het niet. Met een jonge baby staat je leven op z’n kop. Geef jezelf de ruimte om daar aan te wennen. Van de verloskundige of gynaecoloog krijg je waarschijnlijk het advies zeker de eerste zes weken na de bevalling geen gemeenschap te hebben. Daarna is normaal gesproken de baarmoedermond goed gesloten, zijn eventuele hechtingen opgelost en is het infectiegevaar verminderd. Seks na de bevalling mag in ieder geval niet zolang je nog vloeit.

Overhaast niks maar wees wel kritisch naar jezelf als het gaat om seks na de bevalling. Vraag jezelf af: wil ik het niet óf durf ik het niet? Vaak is er angst in het spel; kan mijn vagina dit nog wel aan? Die moet na de bevalling weer ‘eigen’ worden. Dat kun je bereiken door er – met een spiegel – naar te kijken en jezelf aan te raken. Kijk of je onregelmatigheden ziet. Misschien heb je wel een litteken, zit het goed dicht? Zorg dat je je weer zeker voelt over je vagina, zodat seks niet meer ‘eng’ is.

Is je lichaam dan helemaal de oude?

Nee, dat nog niet. Wanneer je klaarkomt, kun je je baarmoeder bijvoorbeeld nog voelen samentrekken. En misschien raak je minder snel opgewonden. Dit wordt veroorzaakt doordat de bloedtoevoer naar de geslachtsdelen minder is, zeker wanneer je borstvoeding geeft. Daardoor reageren de seksuele organen minder sterk. Dat wordt weer normaal of als je stopt met de borstvoeding.

Een orgasme kan na de bevalling anders voelen dan ervoor. Dit komt doordat je baarmoeder na de bevalling nog erg gevoelig is. Orgasmes kunnen heftiger zijn, fijner maar ook minder fijn. Klaarkomen kan een beetje pijn doen. Maak je geen zorgen, je zult zien dat dit meestal snel weer overgaat en dat je op een gegeven moment helemaal geen pijn meer hebt. Wanneer dat precies gebeurt, is niet te zeggen. Neem in ieder geval een jaar om te herstellen. Heb je flinke pijn of gaat de pijn na het vrijen niet weg, ga dan naar de huisarts.

Wat kun je verwachten na een keizersnee?

Bij een keizersnee heeft de vagina niets te verduren gehad, dus dat is een voordeel. De wond in de baarmoeder heelt alleen maar beter als je baarmoeder door een orgasme een beetje samentrekt.

Je moet er wel rekening mee houden dat je je een paar weken vermoeid voelt en last kunt hebben van de buikwond. Verder geldt: zolang je vloeit, kan gemeenschap niet.

Welke rol speelt de veranderde psyche?

Het eerste jaar zijn er zoveel veranderingen: de vermoeidheid, gebroken nachten, de overgang van minnaars naar ouders, de veranderingen in je lijf, je borsten die een andere functie hebben… Je voelt je vooral moeder, dat staat bijna haaks op je seksueel wezen.

Doordat je veel bezig bent met de baby, kun je je soms minder goed concentreren op de seks na de bevalling. Bovendien kunnen mannen zich verloren voelen door de band tussen moeder en kind, zich een beetje de derde in de relatie voelen.

Heeft het geven van borstvoeding invloed op je seksleven?

Ja. Als je je kind voedt, maak je het hormoon prolactine aan. Dit hormoon onderdrukt de eisprong en ook de oestrogeenspiegel, waardoor de vaginahuid dunner en kwetsbaarder wordt. Je bent als het ware tijdelijk in de overgang. Bovendien daalt door de hoge prolactinespiegel ook de testosteronspiegel. Door dit alles ben je lichamelijk en geestelijk minder ontvankelijk voor seksuele prikkels. Je lijf komt minder snel ‘op gang’ dan je gewend was.

Als je borstvoeding geeft, heb je kans dat er wat melk uit je borsten komt als je gaat vrijen. Wanneer je opgewonden raakt, stijgt de productie van oxytocine, het stofje dat de melkproductie op gang helpt. Je kunt er voor kiezen om eerst wat af te kolven of je kind te voeden voordat je gaat vrijen. Een BH aanhouden kan natuurlijk ook

Wat als je niet opgewonden raakt?

Sommige verloskundigen adviseren om glijmiddel te gebruiken als je geen zin hebt in seks na de bevalling, maar dat is niet de oplossing. Bij opwinding gebeurt er veel in je lichaam: de clitoris zwelt op, de schaamlippen wijken uiteen, de baarmoeder kantelt en de vagina wordt langer, wijder en vochtig. Dat lukt niet met glijmiddel. Natuurlijk kan het een hulpmiddeltje zijn, maar uiteindelijk moet je lijf het zelf doen. Neem dus vooral de tijd.

Hebben mannen wel eens ‘last’ van de bevalling?

Na de bevalling kan het lastig zijn de vagina nog als seksueel te zien. Bij de meeste mannen zijn de beelden na een paar weken weer gezakt. Uiteindelijk moeten jij en je partner allebei het baringskanaal weer als lustorgaan gaan zien, zodat je weer kunt gaan genieten van seks na de bevalling.

Praat met je partner over jullie eerste keer seks na de bevalling en verwacht niet dat het vanzelf gaat. Je kunt je verwachtingen uitspreken en bijvoorbeeld afspreken dat jullie stoppen als het niet goed voelt. Hou de mogelijkheid open om wat glijmiddel te gebruiken. Door de hormonen wordt je vagina minder vochtig en kan het dus wat pijnlijker zijn om te vrijen. Gebruik het glijmiddel alleen niet als je totaal niet opgewonden bent. Anders wordt het een trucje om minder pijn te voelen, maar prettig is anders.

Wat als je partner eerder zin heeft dan jij?

Hou in gedachten dat er méér is dan puur geslachtsgemeenschap. Ga eerst weer eens andere leuke dingen proberen. Misschien heb je wel zin om te knuffelen, maar moet je nog even niet aan seks denken.

Of misschien wil je geen polonaise aan jouw lijf, maar kun je wel een beetje met hém vrijen. Het is belangrijk dat je aan elkaars wensen en verlangens tegemoet probeert te komen. Zolang je met elkaar blijft praten, kom je er vaak wel uit.

Het vrijen is anders na de bevalling, hoe komt dat?

Vrouwen kunnen verschillende soorten moeilijkheden tegenkomen als ze seks hebben na de bevalling:

  • Je vagina is nog wat uitgerekt, daardoor voel je minder.
  • Je vagina is minder vochtig, dit komt vooral voor als je nog borstvoeding geeft.
  • Je opwinding is minder intens en je krijgt moeilijker een orgasme óf je hebt minder gevoel bij het klaarkomen.
  • Je baarmoeder is wat verzakt en daardoor kun je pijn hebben bij het vrijen, zo’n verzakking herken je aan het verlies van kleine beetjes urine bij inspanning.
  • Je hebt minder ruimte in je hoofd voor seks, je hebt het druk, de baby huilt veel, je bent snel afgeleid zodra je wat hoort.
  • Je bent moe en wil eigenlijk alleen maar slapen als je in bed ligt.
  • Je voelt je minder mooi dan vroeger en schaamt je een beetje voor lijf.
  • Je bent somber en hebt daardoor minder zin in seks.

De meeste klachten gaan met wat meer zelfvertrouwen over het moederschap en gewenning aan de nieuwe situatie vanzelf over. Neem daar minimaal een jaar voor. Bij heftige pijn, het vermoeden van een baarmoederverzakking of somberheid die langer dan een paar weken aanhoudt, is het altijd slim om je huisarts te bezoeken. Ook voor de andere klachten geldt: als het invloed krijgt op je dagelijks leven, zoek dan hulp.

Het moet wel leuk blijven

Pijn bij het vrijen is niet goed. Seks moet leuk zijn, niet pijnlijk. Voor je het weet kom je in een vicieuze cirkel terecht: je bent bang voor de pijn, gaat waarschijnlijk  ‘knijpen’ of verkrampen en daardoor gaat het nog meer pijn doen. Uiteindelijk kun je ook complicaties krijgen. Doe bij pijn een stapje terug. Zoek andere manieren om intiem met elkaar te zijn zoals knuffelen, zoenen, massage of orale bevrediging. Probeer als je er aan toe bent weer eens echte seks te hebben. Blijft het pijn doen, raadpleeg dan je huisarts. Die kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist zoals een psycholoog-seksuoloog, een gynaecoloog of een bekkenbodemfysiotherapeut.