Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Weer ongesteld na bevalling

Na je bevalling wordt je lichaam langzaam weer de oude. Dat betekent ook dat je weer ongesteld wordt. In principe kun je je eerste menstruatie na een week of zes tot acht verwachten, maar vooral als je borstvoeding geeft, kan je cyclus veel later op gang komen. Lees hier hoe dat precies zit.

Ongesteld na bevalling

In principe kun je je eerste menstruatie na een week of zes tot acht krijgen, maar het kan ook drie maanden duren. Als je borstvoeding geeft, onderdrukt het hormoon prolactine de opbouw van baarmoederslijmvlies en de eisprong. Hierdoor kan het zijn dat je nog niet ongesteld wordt. Bij tachtig tot negentig procent van alle vrouwen blijft de menstruatie weg, maar er zijn ook vrouwen die ondanks de borstvoeding wel weer direct ongesteld worden.

Advertentie

Tip: Heb je nog voldoende maandverband in huis?

Borstvoeding

Binnen een maand of drie na het stoppen met borstvoeding komt je menstruatie gewoonlijk weer op gang. Als je na drie maanden nog niet ongesteld bent geworden, neem dan even contact op met je huisarts. Met een korte hormonenkuur kan je cyclus een duwtje in de goede richting krijgen. Wat ook kan helpen om je cyclus weer op gang te brengen, is tijdens het afbouwen van de borstvoeding te starten met de pil.

Verloop van je menstruatie

Meestal verloopt je menstruatie na je zwangerschap weer hetzelfde als daarvoor. Door de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kan het wel zo zijn dat je cyclus of bijvoorbeeld je afscheiding verandert. Was je voor je zwangerschap onregelmatig ongesteld, dan kan het best zo zijn dat je cyclus opeens veel regelmatiger wordt. En had je geen last van afscheiding, dan kan het voorkomen dat je dat na je zwangerschap wel hebt.

Over kleine veranderingen hoef je je geen zorgen te maken, maar als je bijvoorbeeld blijft vloeien, moet je contact opnemen met je huisarts. Er zou een placentarest in de baarmoeder kunnen zijn achtergebleven of misschien is je cyclus ontregeld door een probleem met je schildklier.

Of je met een keizersnee of vaginaal bent bevallen maakt niets uit voor je menstruatie na je bevalling. Je hormonen reageren hetzelfde.

Ben je vruchtbaar als je niet menstrueert?

Dat hoeft niet, maar de kans is vanaf vier tot zes weken na de bevalling wel groot. Het is een fabel dat je niet zwanger kunt raken als je borstvoeding geeft. Gebruik altijd een voorbehoedsmiddel, want je kunt al vruchtbaar zijn voordat je je eerste menstruatie hebt gehad.

Lees ook:

Eerste keer seks na de bevalling

Anticonceptie

Als je nog niet ongesteld bent geworden kun je wel gewoon met de pil of een spiraal beginnen. De pil kan zelfs helpen om je cyclus weer op gang te brengen. Een spiraal kan vanaf 6 weken na de bevalling geplaatst worden, óók als je met een keizersnee bevallen bent. Je hoeft niet tot je menstruatie te wachten.

Wel is het zo dat je baarmoedermond stugger is als je nooit vaginaal bevallen bent. Het plaatsen van een spiraal als je niet ongesteld bent, is pijnlijker, maar daarvoor kun je pijnstilling krijgen. De hormonen van de Mirenaspiraal komen niet in de borstvoeding terecht.

De hormonen in de pil kunnen ervoor zorgen dat je borstvoeding afneemt, maar je hoeft je geen zorgen te maken dat ze via de melk bij je baby terechtkomen. Ook de hormonen in de Mirena spiraal komen niet in de borstvoeding terecht.

Gebruik van tampons

Een week of 6 à 8 na de bevalling is de wond die de placenta achterliet in de baarmoeder hersteld. Je kunt dan gewoon weer tampons gebruiken. Er is dan geen gevaar meer voor infectie als je een tampon op de juiste manier gebruikt.

Bron: Verloskundige