Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby 11 weken oud | Groeikalender

Je baby is nu 11 weken oud en de mijlpalen volgen elkaar in rap tempo op. Nog even en hij tijgert door de woonkamer. Vergeet niet om alles op te schrijven voor later. Door zwangerschapsdementie is je brein nu vaak één grote zeef.

Advertentie

Ontwikkeling baby 11 weken 

Vindt jouw baby het fijn om op zijn buik te liggen? Heel goed, want tummy time blijft belangrijk voor het trainen van zijn spieren. Leg hem alleen op zijn buik op de momenten dat hij heel alert is en blijf er altijd bij. Door ondertussen met hem te spelen kun je je baby stimuleren om langer op zijn buik te liggen. Al grijpend naar een speeltje traint hij zijn nek-, rug- en armspieren. Merk je dat je baby op zijn buik wat heen en weer schuift en zijn armen en beentjes beweegt? Dat is het begin van tijgeren.

Er zijn ook andere manieren om de motoriek van je baby te stimuleren. Probeer deze oefeningen en spelletjes eens uit.

Onrustige baby

Is je baby opeens erg aanhankelijk en huilerig? Of merk je dat hij veel sabbelt, kwijlt en smakgeluiden maakt? Mogelijk zit hij in een groeispurt en verlangt hij naar meer drinken. Rond de drie maanden vindt namelijk de derde regeldag plaats. Meestal duren regeldagen één à twee dagen, maar kijk niet raar op als het een week duurt. Het kan trouwens ook goed zijn dat je het helemaal niet merkt als je baby een regeldag heeft. Bijvoorbeeld omdat je borstvoeding op verzoek geeft en je gewend bent dat je kind de ene dag meer vraagt dan de andere.

Jouw leven met je baby: week 11

Zwangerschapsdementie

Thuiskomen en de helft van de boodschappen vergeten zijn, niet meer op woorden kunnen komen of je postcode volledig kwijt zijn. Dat zijn typische voorbeelden van zwangerschapsdementie. Tijdens de zwangerschap is je brein veranderd als gevolg van je hormoonhuishouding en je houdt nog wel een tijdje last van dit ‘babybrein’. Gelukkig verdwijnt de vergeetachtigheid vanzelf weer, dus maak je er niet te druk om en wees niet te streng voor jezelf. Je zult zien dat je er elke week wat minder last van hebt. Maar vergis je niet: het kan nog tot acht maanden na de bevalling duren voordat je het gevoel hebt dat je brein weer naar behoren werkt.

Advertentie

Kijk hier voor handige tips tegen zwangerschapsdementie

Moe, moeder, moest

Hoe lief je baby ook is en hoeveel je ook geniet van het moederschap, dit is best een pittige tijd. Je lichaam dat nog moet herstellen van een zwangerschap en bevalling, je wereld die op zijn kop staat en gebroken nachten: het valt allemaal niet mee. Niet zo gek dus dat je soms ontzettend moe bent en je niet fit voelt. Het hoort misschien bij de eerste tijd met een baby, maar dat betekent niet dat je die moeheid moet negeren.

Juist nu is het heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, want dan kun je ook beter voor je kind zorgen en ben je een leukere moeder en partner. Bovendien voorkom je zo dat je last krijgt van postnatale depletie. Doe dus af en toe een dutje, vraag hulp en maak goede afspraken met je partner over de verdeling van de zorg voor de baby.

Meer tips? Zo overleef je al die gebroken nachten

Advertentie

Relatie met je partner

Na het krijgen van een baby staat bij veel kersverse ouders de relatie even niet op de prioriteitenlijst. Zeker het eerste jaar gaan de meeste aandacht en zorg naar je baby. Dit kan ten koste gaan van jullie relatie. Ook kunnen al die gebroken nachten en de vermoeidheid jullie parten gaan spelen (deze slaaptips geven je meer rust en energie). Het is daarom goed om nu bewust tijd in te plannen voor jou en je partner. Probeer elke week samen iets leuks te doen. Is een oppas geen optie, neem de baby dan mee. Samen genieten van kleine dingen (kijk, hij zwaait!) is goed voor de band tussen jou en je partner en zodra de baby in slaap sukkelt, kunnen jullie even bijkletsen.

Ook belangrijk: ga niet op elkaar mopperen, maar blijf praten. Dat lucht op, het voorkomt frustraties en het hoeft heus geen hele avond in beslag te nemen. Zeg bijvoorbeeld dat je nog steeds van hem houdt, maar dat je af en toe wordt opgeslokt door de verantwoordelijkheden. Doe je verhaal en luister ook naar je partner. Zolang jullie geregeld tijd voor elkaar maken, elkaar blijven waarderen en vooral blijven communiceren, komt het vast goed.

Meer lezen: Alles over je relatie na de komst van een baby

Extra tip rondom je baby van 11 weken oud

Voorlezen aan je baby

Misschien heb je van de kraamvisite wel een paar leuke kinderboeken cadeau gekregen of heb je nog boeken uit jouw kindertijd? Pak er eens één uit de kast en lees je kind voor. Je kunt namelijk niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Samen een boekje doorbladeren is een fijn, intiem moment en het zorgt ervoor dat je baby en jij tot rust komen na een drukke dag. Daarnaast heeft voorlezen nu al nut. Het is behalve rustgevend ook goed voor de taalontwikkeling én het maakt je baby slimmer, volgens sommige wetenschappers.

Bronnen: Opvoedinformatie, Aronszorg

Leesvoer voor deze week 

Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.