Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby 3 weken oud | Groeikalender

Je baby is alweer 3 weken oud en wat is hij mooi en lief. Maar die gebroken nachten… Helaas zit doorslapen er voorlopig nog niet in. Ook darmkrampjes kunnen je baby (en dus jou) flink bezighouden. Het is dan ook niet gek als je niet de hele tijd op een roze wolk zit.

Advertentie

Ontwikkeling baby 3 weken 

Is je baby onrustig of huilt hij veel? Dit kan verschillende oorzaken hebben: van darmkrampjes tot een groeispurt of overprikkeld zijn. Wanneer je een onrustige slaper hebt, kan inbakeren helpen. Baby’s die worden ingebakerd, slapen vaak beter en huilen minder. Omdat ze vanaf de schouders tot en met de voeten in een doek of bakerzak (slaapzak zonder armsgaten) zitten, worden ze beperkt in hun bewegingen. Zo schrikken ze minder snel wakker door hun eigen bewegingen en slapen ze dieper, omdat ze zich geborgen voelen.

Doorslapen zit er voorlopig nog niet in. De eerste drie maanden heeft je baby nog geen duidelijk dag-en-nachtritme. Dit heeft tijd nodig. Veel baby’s slapen na drie maanden van ongeveer elf uur ’s avonds tot zeven uur ’s ochtends. Vanaf een maand of zes slapen de meeste baby’s ongeveer van zeven tot zeven. Als je geluk hebt, want dat geldt lang niet voor alle baby’s.

Is je baby opeens erg huilerig, onrustig en wil hij veel drinken? Grote kans dat hij voor de tweede keer een regeldag heeft. Rond de drie à vier weken maakt je baby namelijk opnieuw een groeispurt door.

Meer weten? Dit zijn alle mentale sprongetjes in het eerste jaar

Advertentie

Darmkrampjes

Je baby heeft genoeg gedronken, is niet moe en net verschoond en toch krijst hij het uit. Wat nu? Waarschijnlijk heeft hij last van darmkrampjes (kolieken). Veel baby’s hebben hier de eerste maanden last van. Darmkrampjes beginnen ongeveer een half uur na een voeding. De krampen zijn meestal het heftigst aan het einde van de middag en het begin van de avond en kunnen wel uren duren.

Baby’s met darmkrampjes strekken tijdens het huilen hun benen en trekken ze weer in. Soms lopen ze rood aan, houden ze hun ogen dicht en ballen ze hun handen tot vuisten. Het kan zijn dat je zijn darmen hoort borrelen en dat hij scheetjes laat. Een lichte tegendruk op de buik kan helpen, bijvoorbeeld door hem op zijn buik op je knie of arm te leggen. Bij darmkrampjes hebben baby’s vaak een verhoogde zuigbehoefte. Sabbelen op je pink of een speen kan dan ook troost bieden.

Ook zijn er bij de drogist verschillende middeltjes te koop tegen darmkrampjes. Bekende middeltjes zijn Infacol, Sab Simplex of het homeopathische Cinababy.

Jouw leven met een baby van 3 weken oud

Roze wolk

Naast melk en slaap is een enorme dosis liefde en zorg onmisbaar voor je baby om zich goed te kunnen ontwikkelen en groeien. Moeder Natuur heeft daar iets slims op bedacht: moedergevoelens. Deze instinctieve gevoelens van een moeder voor haar kind bestaan echt en zijn zelfs te zien op een hersenscan. Een moeder die naar haar kind kijkt, vertoont dezelfde hersenactiviteit als iemand die verliefd is. Soms kan het even duren voor de hormonen hun werk doen en je op de bekende roze wolk zit. Geef het de tijd. Merk je dat je helemaal geen band krijgt met je baby of dat je hem geen liefde kunt geven, bespreek dit dan met je omgeving of huisarts. Het is heel belangrijk dat je dit deelt en je er niet voor schaamt, want het kan zijn dat je een postpartum depressie hebt.

Advertentie

Lees ook: Het verschil tussen de babyblues en een postpartum depressie

Pijnlijke tepels bij borstvoeding

Als je borstvoeding geeft, kun je last krijgen van pijnlijke tepels. Een vervelend gevoel en voor sommige vrouwen zelfs een reden om over te stappen op flesvoeding. Pijnlijke tepels kunnen verschillende oorzaken hebben. Denk aan: verkeerd aanleggen, spruw of het gebruik van tepelhoedjes. Tepelkloven (kleine wondjes) ontstaan meestal als een baby niet goed is aangelegd, maar ook kolven kan tepelkloven veroorzaken.

Meer weten? Dit zijn 5 veel voorkomende borstvoedingsproblemen

Samen op pad

Cocoonen met je baby is heerlijk, maar het kan best zijn dat je inmiddels steeds vaker zin hebt om de hort weer eens op te gaan. Gelukkig vindt je baby een wandeling in de buitenlucht waarschijnlijk heerlijk. Veilig en dicht tegen je aan in een draagdoek of draagzak, of lekker warm in de kinderwagen. Pas wel op voor te veel prikkels in één keer. Daglicht, koele lucht langs zijn wangen en verkeersgeluiden: het is voor je baby allemaal nieuw en intens. Zijn hersenen moeten al die nieuwe ervaringen verwerken. Maak de eerste uitjes daarom niet te lang.

Tip! Alles wat je in de luiertas moet doen als je op pad gaat

Eerste keer naar consultatiebureau

Inmiddels heb je als het goed is jullie eerste bezoek aan het consultatiebureau in de agenda staan. Leuk! Je baby wordt bij elke afspraak op het consultatiebureau eerst gemeten en gewogen om te zien of zijn groei goed verloopt. Je moet je baby daarom na binnenkomst uitkleden. Vergeet dus niet om een handdoek of omslagdoek mee te nemen voor op het aankleedkussen en om je baby lekker warm te houden. Daarna wordt je baby onderzocht door een jeugdarts of -verpleegkundige. Zij kijken hoe de ontwikkeling van je baby verloopt. Ook bespreken ze met je hoe het gaat en nemen de tijd om vragen te beantwoorden als je die hebt. In het eerste jaar van je baby ga je ongeveer elke maand naar het consultatiebureau, daarna nog maar een paar keer per jaar.

Doe je mee aan het Rijksvaccinatieprogramma, dan krijgt je baby bij sommige afspraken ook een prik. Kijk hier welke inentingen je baby krijgt volgens het vaccinatieschema.

Ook goed om te weten over je baby van 3 weken oud

Voorkeurshouding

De eerste drie maanden van zijn leven loopt je baby het meeste risico op een afgeplat of scheefgegroeid hoofdje, omdat zijn schedel dan nog week is. Het is daarom belangrijk om vanaf de geboorte goed op zijn houding te letten tijdens het slapen, spelen, voeden en verschonen. Leg hem afwisselend met het hoofdje naar links en naar rechts in bed. Als je kind een voorkeurshouding naar links of naar rechts heeft, leg hem dan regelmatig met zijn gezicht naar de niet-voorkeurszijde. Wissel het liefst bij elk slaapje. Laat je baby verder af en toe een speeltje met zijn ogen volgen, waarbij hij zijn hoofd moet draaien. Zo worden de spieren aan beide kanten van zijn nek getraind.

Ook is het goed om je kind minimaal drie keer per dag op zijn buik te leggen. De buikligging is namelijk actiever dan de rugligging. Doe dit alleen als hij goed wakker is en blijf er altijd bij. In het begin is één tot vijf minuten tummy time per keer voldoende. Breid dit uit naar zo’n drie tot vijf keer per dag, twintig tot dertig minuten per keer. Lees hier hoe je dit veilig opbouwt. Dit is niet alleen goed voor zijn nekspieren, maar ook voor de motorische ontwikkeling.

Bronnen: Opvoedinformatie, La Leche, CJG, Consumentenbond

Leesvoer voor deze week 

Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.