Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby 5 weken oud | Groeikalender

Je baby is nu 5 weken oud. Is hij deze week onrustig en huilerig? Maak je geen zorgen, waarschijnlijk heeft hij zijn eerste sprong. Dit is een mentale groeispurt die zorgt dat hij straks weer veel nieuwe dingen kan. Misschien dat een speen hem rustig maakt? Het proberen waard.

Advertentie

Ontwikkeling baby 5 weken 

Denk je na vijf weken eindelijk een ritme gevonden te hebben, huilt je baby opeens veel zonder duidelijke oorzaak. Hij is hangerig, valt moeilijk in slaap en weigert misschien om te drinken. Wat is er toch aan de hand? Grote kans dat je kind zijn eerste sprongetje heeft, oftewel een mentale groeispurt. Na zo’n ontwikkelingssprong kan hij opeens veel nieuwe dingen, maar daarvoor moeten jullie eerst door een lastigere periode heen. Gelukkig duurt deze sprong niet lang en is je baby daarna juist vrolijk doordat hij veel nieuwe dingen kan.

Als je het tijdens zo’n sprong even niet meer ziet zitten, onthoud dan dat het heel logisch is dat je baby sneller moe en huilerig wordt van alle nieuwe dingen die hij plotseling leert. De vijf weken-sprong draait om de ontwikkeling van zijn zintuigen. Je baby kan hierna verder zien dan de twintig tot dertig centimeter die hij eerder kon zien (lees hier meer over de ontwikkeling van het zicht van je baby). Daardoor is hij opeens meer geïnteresseerd in alles om hem heen, en vindt hij jou en je partner ook veel interessanter. Ook zal hij met zijn hoofdje steeds vaker bewegingen en geluiden gaan volgen. Je kunt je baby tijdens deze sprong stimuleren door bijvoorbeeld speeltjes voor zijn gezicht te houden en deze heen en weer te bewegen.

Meer lezen: 8 mentale sprongetjes die elke baby doormaakt

Reflux

Elke baby geeft wel eens een ‘mondje terug’. Meestal heeft je baby daar geen last van en is het onschuldig. Spuugt je baby veel, dan kan hij last van reflux hebben. Bij reflux stroomt de maaginhoud terug de slokdarm in, met of zonder spugen. De sluitspier (het klepje) tussen de slokdarm en maag gaat bij pasgeboren baby’s vaker open dan bij oudere kinderen en volwassenen. Ook de bouw van zijn maag is nog anders. Omdat baby’s veel liggen en ze alleen melk drinken, stroomt de voeding makkelijker terug. Meestal veroorzaakt dit geen of weinig klachten, maar ongeveer 12 procent van de baby’s heeft hier wel last van. Denk bijvoorbeeld aan: veel huilen, weinig of onrustig slapen, overstrekken en voeding weigeren.

Advertentie

Denk je dat je baby reflux heeft? Dan kan het helpen om hem vaker kleine beetjes te voeden en hem na het voeden langer rechtop te houden. Let ook goed op of hij bij het aanhappen of de fles drinken niet te veel lucht binnenkrijgt. Is je baby erg onrustig, huilt hij veel, slaapt hij weinig en/of neemt zijn groei af? Neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau.

Lees ook: Zo herken je reflux bij je baby

Jouw leven met je baby: week 5

Duim of speen

De eerste maanden heeft je baby veel behoefte om te zuigen, vooral als hij vermoeid is of als hij in slaap wil vallen. Het zuigen geeft hem een veilig en rustgevend gevoel. De ene baby duimt wel, de ander niet. Waarom dat zo is, weten wetenschappers niet. Merk je dat je baby een grote zuigbehoefte heeft en pakt hij niet zijn eigen duim (of vinger), dan kun je hem vanaf nu een speen geven. Inmiddels weet hij de juiste manier om aan je borst te drinken en zal een speen niet meer voor verwarring zorgen.

Meer weten?  Zo kies je de juiste fopspeen voor je kind

Wennen aan de fles

Geef je borstvoeding en wil je gaan kolven of straks overstappen op kunstvoeding, dan is dit ook een goed moment om je baby te laten wennen aan het drinken uit een flesje. Begin je er veel later mee, dan is de kans groot dat je baby weigert (deels) afscheid van je borsten te nemen. Sowieso is het slim de allereerste fles door iemand anders te laten geven. De kans op succes is nog groter als jij niet in de buurt bent. Lukt het niet meteen? Hier nog wat handige tips om je baby aan de fles te laten wennen.

Advertentie

Ook goed om te weten over je baby van 5 weken oud

Traanogen

Pasgeboren baby’s hebben een grote kans op traanogen. Dit herken je aan vocht (of vuil) dat uit het oog van je baby komt. Als je baby een traanoog heeft, komt dit omdat zijn traanbuis nog niet helemaal open is. Bij de meeste baby’s gaat de traanbuis spontaan open bij vier tot zes weken. Is dat niet het geval, dan kan de traanbuis verstopt raken. Doordat bacteriën nog niet goed afgevoerd worden, kan de traanbuis ontstoken raken.

Heeft je baby een traanoog? Maak dit dan een paar keer per dag voorzichtig schoon. Dep een gaasje of wattenschijfje in afgekoeld gekookt water en veeg zijn oog van buiten naar binnen schoon. Je kunt ook wat moedermelk op het gaasje druppelen vanwege de antibacteriële eigenschappen. Meestal gaat een traanoogje vanzelf over als de traanbuis zich opent. Heeft je baby na een jaar nog altijd last van een traanoog? Ga dan langs de huisarts. Ook als het oog van je baby gaat ontsteken en er pus in zijn oog zit, hij last heeft van rood oogwit of als hij pijn heeft, is het goed om naar je huisarts te gaan.

Naast traanoogjes kan je baby last krijgen van nog veel meer ongemakken, zoals diarree, spruw, baby acne en spugen. Hier de meest voorkomende babykwaaltjes op een rij en wat je eraan kunt doen.

Bronnen: Opvoedinformatie, CJG

Leesvoer voor deze week 

Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.