Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby-9-weken

Baby 9 weken oud | Groeikalender

Je baby is nu 9 weken oud en kwijlt wat af. Door het sabbelen op zijn vuistjes, maar hij kan ook flink kwijlen als hij verkouden is. Zit je in je zwangerschapsverlof, dan moet je waarschijnlijk binnenkort weer aan het werk. Heb je al kinderopvang geregeld?

Advertentie

Ontwikkeling baby 9 weken 

In deze periode ontwikkelt je kind zich in rap tempo. Je zult je wekelijks, misschien zelfs wel dagelijks, verbazen over de nieuwe dingen die hij kan. Zo krijgt je baby er steeds meer motorische vaardigheden bij. Hij leert de grijpreflex bijvoorbeeld bewuster gebruiken. Waarschijnlijk kan hij nu een speeltje vasthouden als je het in zijn hand legt. Grote kans dat hij het daarna in zijn mond stopt en uitgebreid begint te sabbelen en bijten. Zijn eigen vuistjes vindt hij trouwens ook heerlijk. Nu hij alles onderzoekt met zijn mond, moet je hem waarschijnlijk wat vaker omkleden, omdat zijn romper nat is van al het kwijlen.

Protesteert je baby als je hem liggend vasthoudt? Zet hem rechtop. Zo kan hij beter rondkijken naar alles wat hij interessant vindt. Je baby is steeds beter in staat om zijn hoofd in balans te houden nu zijn nek sterker wordt. En lukt het hem al om zijn hoofd in een hoek van 45 graden (of verder) op te tillen? 

Verkoudheid bij je baby

Waterige oogjes, een verstopte neus en de hele dag hangerig: hoe klein hij ook nog is, je baby kan al verkouden worden. Baby’s worden in het eerste jaar gemiddeld zelfs tien keer verkouden. Omdat hun afweersysteem nog niet optimaal is, zijn ze extra vatbaar voor virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken. Verkouden zijn is voor een pasgeboren baby extra vervelend, omdat hij nog niet goed door zijn mond kan ademen. Hij is dus aangewezen op zijn neus, ook als die verstopt zit.

Meestal gaat een verkoudheid vanzelf weer over. Geef je baby tot die tijd extra te drinken om het slijm los te maken en uitdroging te voorkomen en gebruik eventueel neusspray. Let op: gebruik nooit een neusspray voor jonge kinderen of volwassenen bij je baby. Hier zit meestal xylometazoline of oxymetazoline in en baby’s zijn extra gevoelig voor de bijwerkingen van deze stoffen. Om je baby lekkerder te laten slapen, kun je een kussen onder het hoofdeinde van zijn matras leggen of de poten bij het hoofdeinde van het babybed op een stapel boeken zetten. Zo ligt zijn hoofd iets hoger en heeft hij minder last van het snot in zijn neus. Meer weten? 11 antwoorden op vragen over verkoudheid en snotneuzen.

Advertentie

Handig! Tips voor als je baby verkouden is

Jouw leven met je baby: week 9

Weer aan het werk

Zit je in je zwangerschapsverlof? Nog heel even en dan zit het er hoogstwaarschijnlijk alweer op. Een flinke overgang, maar na drie maanden thuiszitten heb je misschien ook wel zin om weer aan de slag te gaan. Heb jij je baby al een keer geshowd op je werk? Zo niet, dan is het een leuke manier om de overgang wat soepeler te laten verlopen. Terwijl jij trots je kind showt, hoor je tussen neus en lippen door alvast wat er allemaal speelt binnen het bedrijf. Wel zo handig. Nog een tip om de overgang wat makkelijker te maken: breng zo nu en dan alvast wat uren door zonder je kind. Wat dacht je van een middag shoppen of lekker ontspannen in de sauna?

Wil je straks ouderschapsverlof opnemen? Check hier wat je rechten zijn.

Kinderopvang

Een kinderdagverblijf, gastouder of opa en oma: waar je kind straks ook naartoe gaat als jij weer moet werken, een paar keer wennen en een intakegesprek zijn belangrijk. Heeft je baby een bepaald dagritme? Eet hij goed? Hoe valt hij in slaap? Waarmee troost je hem? Allemaal handig om te weten voor de leidsters, gastouder of je (schoon)ouders voordat ze hele dagen voor je kind gaan zorgen.

Wennen op de kinderopvang is niets anders dan geleidelijk kennismaken met de omgeving. Overleg met het kinderdagverblijf of de gastouder(s) hoe het wennen er in z’n werk gaat. De eerste keer kan je kind bijvoorbeeld twee uur gaan, de volgende keer een halve dag. Zo is het minder vermoeiend voor je baby dan meteen met volle dagen beginnen. Ook fijn: de groep en slaapzaal op het kinderdagverblijf zijn straks niet compleet nieuw voor hem.

De kosten voor kinderopvang hoef je niet helemaal zelf te betalen. Je krijgt een deel terug van de belastingdienst in de vorm van de kinderopvangtoeslag. Dit krijg je niet automatisch, maar moet je zelf online aanvragen binnen drie maanden nadat de opvang is gestart. Vergeet dit niet en noteer het desnoods in je agenda. Check hier op hoeveel kinderopvangtoeslag jij recht hebt.

Advertentie

Tip: zo vind je kinderopvang die bij jouw kind past

Extra tips rondom je baby van 9 weken oud

Voorraad borstvoeding aanleggen

Wil je borstvoeding blijven geven als je straks weer aan het werk bent? Dan is het verstandig om alvast een voorraad moedermelk aan te leggen. Het is niet altijd makkelijk om tussen de voedingen door te kolven, omdat je dan niet zoveel melk hebt. Kolf in elk geval na de eerste ochtendvoeding, want dan zitten je borsten het volst. Spaar alle beetjes gekolfde melk op tot je genoeg hebt voor een volledige voeding en vries de melk in porties in. Zo verspil je zo min mogelijk melk.

Bedenk dat je geen liters aan voorraad nodig hebt. Ga je werken, dan kolf je steeds weer voor de volgende dag. Twee of drie voedingen op voorraad hebben moet genoeg zijn. 

Lees ook: Borstvoeding en flesvoeding combineren: zo pak je het aan

Kleur babypoep

Ga je over van borstvoeding op kunstvoeding? Schrik dan niet als de poep van je baby er opeens anders uitziet. Of als hij minder vaak poept. De kleur van normale, gezonde babypoep varieert van geel en groenig tot bruin. De ontlasting van baby’s die flesvoeding krijgen, is vaak steviger dan ‘borstvoedingspoep’. Al die vieze luiers kunnen ervoor zorgen dat je baby last krijgt van luieruitslag. Kijk hier hoe je luieruitslag kunt voorkomen of behandelen.

Bronnen: La Leche, Thuisarts, Rijksoverheid

Leesvoer voor deze week 

Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop