Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
borstvoeding tweeling

Borstvoeding geven aan een tweeling

Ben je in verwachting van een tweeling, en wil je graag borstvoeding gaan geven? Met de juiste voorbereiding en hulp is de kans groot dat het lukt. Maar hoe zit het met de melkproductie voor twee baby’s en hoe leg je een tweeling tegelijkertijd aan? Alles wat je moet weten over het geven van borstvoeding aan een tweeling.

In samenwerking met expert

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Voorbereiding en hulp bij borstvoeding tweeling

Ben je zwanger van een tweeling en wil je straks borstvoeding geven? Geef dit dan aan bij het intakegesprek voor de kraamzorg. Mogelijk is er een kraamverzorgster beschikbaar die ervaring heeft met het geven van borstvoeding aan tweelingen.

Advertentie

Zelfs als je al eerder borstvoeding hebt gegeven, is het slim om dit te doen. Het geven van borstvoeding aan twee baby’s is een ander verhaal dan aan één kind. Je kunt er ook voor kiezen om van tevoren advies in te winnen bij een lactatiedeskundige of een borstvoedingscursus voor tweelingmoeders te volgen.

Naast ondersteuning bij het geven van borstvoeding zijn hulptroepen ook onmisbaar de eerste tijd na de bevalling. Borstvoeding geven aan twee kinderen is zeker in het begin behoorlijk arbeidsintensief. Wel zo fijn dus als familie of vrienden af en toe willen komen helpen bij het runnen van het huishouden en de verzorging van de baby’s. Ook is het fijn als er de eerste tijd iemand in de buurt is als je de baby’s voedt, of dit nou om de beurt of tegelijkertijd is. Zo is er altijd iemand om een van de baby’s vast te houden terwijl jij de andere baby voedt of om jou waar nodig te helpen.

Borstvoeding geven aan een tweeling

Je baby goed aanleggen, is een van de grootste uitdaging bij het geven van borstvoeding. Ook voor een tweelingmoeder. Wil je borstvoeding geven aan je tweeling, dan kan het fijner zijn om de baby’s in het begin om de beurt aan te leggen. Zo kun je je goed concentreren op je houding, het aanleggen en het zuigen van de baby. Daarnaast is het verstandig om je baby’s regelmatig van borst te laten wisselen, want bij veel vrouwen verschilt de melkproductie per borst. Je kunt dit per voeding doen of per dag. Happen en drinken allebei de baby’s goed en is je melkproductie goed op gang gekomen, dan kun je proberen je tweeling tegelijkertijd borstvoeding te geven.

TIP! Heb jij al een borstkolf in huis gehaald?

Advertentie

Volgens schema of op verzoek?

De meeste moeders die borstvoeding geven voeden op verzoek. Toch kan het bij een tweeling juist handig zijn om (tijdelijk) volgens schema te voeden. Dit kan je heel wat tijd besparen, want het voorkomt dat je de hele dag aan het voeden bent. Wil je liever voeden op verzoek? Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de baby die het eerst honger heeft als eerste te laten drinken. Zodra hij genoeg gedronken heeft, leg je de tweede baby aan. Zo kun je goed in de gaten houden of elke baby goed drinkt en heb je met elk kind meteen wat quality time.

Borstvoedingshoudingen voor tweelingen

Wil je je baby’s tegelijkertijd voeden, dan zijn er verschillende houdingen waarin je dit kunt doen. Dit zijn de bekendste:

 1. Rugbyhouding of bakerhouding
  Je legt beide baby’s met hun benen naar achteren, onder je armen of naast je. Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik kussens of een voedingskussen zodat je niet het gewicht van beide baby’s hoeft te tillen.
 2. Madonnahouding
  In deze houding voed je je kinderen gekruist aan de voorkant. Hierbij steunt het lichaam van de ene baby voor een deel op het lichaam van de andere baby. Ze liggen allebei met hun hoofden in de holte van je elleboog. Ook in deze houding is ondersteuning van een (voedings)kussen ideaal. Meer lezen: Dit is waarom een voedingskussen onmisbaar is tijdens en na je zwangerschap
 3. Parallelhouding
  Dit is een combinatie van de twee bovenstaande houdingen. Je legt één baby aan in de madonnahouding, en de ander in de rugbyhouding. De benen van beide baby’s wijzen dezelfde kant op.
 4. Achterover leunend
  Leun achterover in bed of op de bank en leg je baby’s op je bovenlichaam. Omdat je achterover leunt, hebben ze meer bewegingsvrijheid en kunnen ze zelf bepalen hoe ze het fijnst liggen.borstvoedingshoudingen tweeling
  De vier meest populaire borstvoedingshoudingen voor tweelingen. 

Voed je je baby’s om de beurt? Check hier voor welke borstvoedingshoudingen er zijn en wat het beste past bij jou en je baby.

Voldoende moedermelk voor een tweeling?

Mocht je je afvragen of je lichaam wel in staat is om genoeg borstvoeding te produceren voor een tweeling? Het antwoord is: ja. Het komt maar heel weinig voor dat een vrouw niet voldoende moedermelk heeft. De melkproductie is namelijk een systeem van vraag en aanbod. Zolang jij je tweeling vaak genoeg aanlegt (check dit handige voedingsschema), maakt je lichaam genoeg melk aan om beide kinderen te voeden. Vroeggeboorte, een keizersnede of stress, kunnen er wel voor zorgen dat de melkproductie wat langzamer op gang komt. Laat je hierdoor niet meteen afschrikken en vraag eventueel een lactatiekundige om hulp.

Advertentie

Overstappen op flesvoeding tweeling

Vind je het te zwaar om je baby’s volledige borstvoeding te geven of vind je het gewoon fijn wanneer iemand je af en toe helpt? Geef de baby’s dan afwisselend de borst en afgekolfde moedermelk of kunstvoeding uit een fles. Terwijl jij de ene baby de borst geeft, kan iemand anders de andere baby de fles geven. Let hierbij wel op dat je niet steeds dezelfde baby voedt met de borst of juist fles, maar wissel dit per voeding af.

Lukt het geven van borstvoeding niet of stop je ermee? Dan zijn er ook allerlei handige manieren om een tweeling tegelijk de fles te geven. Ga bijvoorbeeld in kleermakerszit zitten en leg in beide knieholtes een baby, met de hoofdjes in je schoot. Je kunt de baby’s ook naast je neer leggen, aan iedere kan één, waarbij hun hoofden op je bovenbenen liggen. Wil jij je handen af en toe helemaal vrij hebben? Leg de tweeling dan op een wippertje of in een (tweeling) voedingskussen en ondersteun de flessen met bijvoorbeeld een hydrofiele luier.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Borstvoeding

Meer over kolven:

 

Bron: Opvoedinformatie

Lactatiekundige via ziekenhuis

Vraag aan je gynaecoloog of er een lactatiekundige verbonden is aan het ziekenhuis waar je gaat bevallen. Zo ja, dan kost een consult je niks. Ook kun je je laten (bij)verzekeren voor een lactatiekundige. Check dit bij je zorgverzekeraar.

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Christine Bulsing heeft in 2011 haar diploma bachelor verpleegkunde behaald en is zij als jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg gaan werken. In 2014 heeft Christine de opleiding tot lactatiekundige gevolgd en heeft ze in 2015 haar eigen praktijk Zoete Melk opgericht. In die tijd heeft zij ook een korte periode gewerkt als lactatiekundige in het Maasstad Ziekenhuis op de neonatologie,- en verlosafdeling.

Op dit moment combineer ze haar werk als jeugdverpleegkundige met haar eigen praktijk Zoete Melk. In haar eigen praktijk begeleidt ze moeders met vragen rondom alles over borstvoeding. Vaak komt ze bij de moeder thuis en kijkt ze mee met een voeding en zoeken ze samen naar oplossingen. Daarnaast geeft ze ook voorlichtingsavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders en zwangeren.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu