Borstvoeding geven aan tweeling

Borstvoeding geven aan een tweeling

Ben je in verwachting van een tweeling, en wil je graag borstvoeding gaan geven? Dat lijkt op het eerste gezicht misschien lastig. Want hoe kun je tegelijkertijd borstvoeding geven aan een tweeling? Toch is een tweeling borstvoeding geven met wat oefening meestal prima te doen.

Hoe zit het met de melkproductie?

Is je lichaam in staat om voor een tweeling of meerdere kinderen tegelijkertijd borstvoeding te produceren? Ja, hier hoef je je in principe niet druk om te maken. Je melkproductie is namelijk een systeem van vraag en aanbod. Dus zolang jij je tweeling vaak genoeg aanlegt (in de eerste weken zo’n 8-12 keer per dag) ontstaat er vanzelf genoeg melk. Uitzonderingen daargelaten. Vroeggeboorte, een keizersnede of de druk om twee baby’s te voeden, kunnen ervoor zorgen dat de melkproductie wat langzamer op gang komt. Laat je hierdoor niet meteen afschrikken en vraag eventueel een lactatiekundige om hulp.

Advertentie

Borstvoeding geven aan een tweeling

Iedere moeder moet leren hoe zij haar baby het beste kan aanleggen, dus ook een tweelingmoeder. Omdat het voor zowel jou als de baby’s best even wennen is, is het beter om de tweeling in het begin om de beurt aan te leggen. Op die manier kun je je concentreren op je houding, het aanleggen en het zuigen van de baby. Daarnaast is het verstandig om je baby’s regelmatig van borst te laten wisselen. Veel vrouwen hebben namelijk een ongelijke melkproductie. Wissel daarom per dag of per voeding van borst. Gaat het goed? Dan kun je proberen je tweeling tegelijkertijd borstvoeding te geven.

borstvoeding tweeling
Moeder geeft borstvoeding aan pasgeboren tweeling in de Madonna houding.

Volgens schema

Als het aanleggen goed gaat en je melkproductie op peil is, kun je dus proberen om je tweeling tegelijkertijd aan te leggen. Hierdoor kun je heel wat tijd besparen. Veel tweelingmoeders kiezen ervoor om volgens schema te voeden. Dat is bij borstvoeding normaal gesproken niet gebruikelijk, maar bij een tweeling voorkomt dit dat je de hele dag aan het voeden bent. Wil je liever voeden op verzoek? Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de eerst vragende baby op verzoek te voeden. Zodra deze klaar is, kun je de tweede baby aanleggen. Zo kun je ze ook meer individuele aandacht geven.

Tip: Kraamhulp met tweeling-ervaring

Geef bij het intakegesprek voor de kraamzorg aan dat je graag borstvoeding wilt geven. Mogelijk is er een kraamverzorgster die ervaring heeft met het geven van borstvoeding aan tweelingen.

In welke houding borstvoeding geven aan tweeling?

Je kunt je tweeling op verschillende manieren aanleggen. Het is in ieder geval handig om in het begin iemand in de buurt te hebben die je kan helpen met het aanleggen. Ook kan het fijn zijn om tijdens het voeden gebruik te maken van (voedings)kussens. In de praktijk zijn er een aantal houdingen die worden toegepast om twee baby’s tegelijkertijd aan te leggen.

1. Rugbyhouding

Ook wel bakerhouding genoemd. Je legt beide baby’s met hun benen naar achteren, onder je armen of naast je. Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik kussens of een voedingskussen zodat je niet het gewicht van beide baby’s hoeft te tillen.

2. Madonnahouding

In deze houding voed je je kinderen gekruist aan de voorkant. Hierbij steunt het lichaam van de ene baby voor een deel op het lichaam van de andere baby. Ze liggen allebei met hun hoofden in de holte van je elleboog. Ook in deze houding is ondersteuning van een (voedings)kussen ideaal.

Meer lezen: Dit is waarom een voedingskussen onmisbaar is tijdens en na je zwangerschap

3. Parallelhouding

Een combinatie van deze twee houdingen kan ook. Je legt dan één baby aan in de madonnahouding, en de ander in de rugbyhouding. Dit wordt ook wel de parallelhouding genoemd. De benen van beide baby’s wijzen dezelfde kant op.

4. Achterover leunend

Leun achterover in bed of op de bank en leg je baby’s op je bovenlichaam. Omdat je achterover leunt, hebben ze meer bewegingsvrijheid en kunnen ze zelf bepalen hoe ze het fijnst liggen.

borstvoedingshoudingen tweeling
De vier meest populaire borstvoedingshoudingen voor tweelingen.

Borst en fles

Lukt het niet om de tweeling samen borstvoeding te geven? Of vind je het gewoon fijn wanneer iemand je af en toe helpt? Geef de baby’s dan afwisselend de borst en de fles met afgekolfde moedermelk (flesvoeding kan ook). Terwijl jij de ene baby de borst geeft, kan iemand anders de andere baby de fles geven. Let hierbij wel op dat je niet steeds dezelfde baby voedt met de borst, maar wissel dit af.

Lukt de borstvoeding helemaal niet of stop je ermee? Dan zijn er ook allerlei handige manieren om de tweeling tegelijk de fles te geven. Ga bijvoorbeeld  in kleermakerszit zitten en leg in beide knieholtes een baby, met de hoofdjes in je schoot. Je kunt de baby’s ook langs je neer leggen, aan iedere kan één, waarbij de hoofdjes op je bovenbenen liggen. Wil jij je handen af en toe helemaal vrij hebben? Leg de tweeling dan op een wippertje of in een (tweeling) voedingskussen en ondersteun de flessen met een hydrofiel doek.

Tip: lactatiekundige via ziekenhuis

Vraag aan je gynaecoloog of er een lactatiekundige verbonden is aan het ziekenhuis waar je gaat bevallen. Zo ja, dan kost een consult je niks. Ook kun je je laten (bij)verzekeren voor een lactatiekundige. Check dit bij je zorgverzekeraar.

Vraag het andere tweelingmoeders

Wat vonden zij een fijne houding of een handig ritme? Er bestaat ook een besloten Facebook groep vol ervaringsdeskundigen: Borstvoeding aan tweeling.

tip

Ook op ons forum kun je in contact komen met tweelingmoeders en tips uitwisselen.