Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wanneer mag een baby met de pot mee-eten?

Als je baby toe is aan vast voedsel is het handig om te weten wat hij wel/niet mag eten. Mag je baby met het hele gezin mee-eten of moet hij zijn eigen eten? Voedingsdeskundige Ilona van Schaijik-Weites vertelt het.

In samenwerking met expert

Ilona van Schaijik

Voedings-deskundige

Stapje voor stapje vast voedsel

Met het hele gezin mee-eten mag pas vanaf 12 maanden. De darmen kunnen nog niet alles verteren. Dit is ook de reden dat je het eten van vaste voedsel door je kind stapje voor stapje moet opbouwen en uitbreiden.

Wat mag je baby nog niet eten?

Daarbij mag een baby nog geen zout binnenkrijgen. Dit is niet goed voor zijn niertjes. Geef je kindje daarom niet vaker dan 2x per week een boterham met smeerkaas, want hier zit zout in. Ander broodbeleg waar je mee moet opletten zijn smeerworst en leverworst. Hierin zitten grote hoeveelheden vitamine A. Deze vitamine mag een baby niet teveel binnenkrijgen. Geef dit beleg dan ook maximaal 2 x per week op brood.
Ook met honing moet je oppassen. Dit mag je baby pas na zijn eerste verjaardag. Honing kan sporen bevatten van Clostridium Botulinum, een stofje dat in de darmen terecht kan komen. Bij kinderen tot 1 jaar is de darmflora nog niet volledig ontwikkeld en kan dit stofje zich in de darmen ontwikkelen tot volgroeide bacteriën. De giftige stoffen die deze bacteriën uitscheiden kunnen leiden tot ernstige ziekteverschijnselen. Symptomen zijn slikklachten (kwijlen), voedselweigering, obstipatie, spierzwakte en verlammingen. Heeft je baby per ongeluk honing gegeten, wees dan alert op eventuele symptomen en raadpleeg eventueel de huisarts.

Hoofdmaaltijden en tussendoortjes

Net als volwassenen heeft je kind met 12 maanden voldoende aan drie hoofdmaaltijden en een aantal tussendoortjes. Voor een gezond eetpatroon kun je het beste kiezen om maximaal 3 tussendoortjes te geven en dan bij voorkeur iets gezonds, zoals een stuk groente of fruit of een rijstewafel. In plaats van flesvoeding of peutermelk mag je kindje nu gewone volle of halfvolle melk drinken.

Mag je baby een toetje?

Vanaf 8 maanden kun je een toetje introduceren in het menu van je baby. Neutrale yoghurt is een prima keus om mee te beginnen. Wij ervaren dat misschien als zuur, maar de baby kent nog geen zoet dus hij zal het heerlijk vinden.Geef je je kind toch liever iets anders: biologische yoghurt smaakt minder zuur. Een paar lepeltjes is in het begin voldoende, aangezien je baby op deze leeftijd waarschijnlijk nog een fles voor het slapen gaan krijgt.Geef je je kind liever een ander toetje, zoals een kinderyoghurtje? Houd er dan rekening mee dat deze veel suiker bevat. Oftewel, geef je kind zo’n toetje liever niet elke dag.

Advertentie

Ilona van Schaijik

Voedings-deskundige

Ilona van Schaijik-Weites is voedingscoach, diëtist en orthomoleculair therapeut bij Essential Balance. Voor al je voedingsvragen kun je terecht bij haar eigen praktijk, eetenleefschiedam.nl. Ze heeft 2 kinderen en weet alles van babyvoeding en moeilijke eters.

Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu