Wanneer naar de orthopedagoog?

Wanneer naar de orthopedagoog?

Ieder kind ontwikkelt zich anders, maar het kan zijn dat er met jouw kind meer aan de hand is. Je kunt dan terecht bij een orthopedagoog. Die kijkt samen met jou en je kind wat het probleem is en hoe je dit kunt oplossen.

Een orthopedagoog houdt zich bezig met leer- en opvoedingsproblemen van kinderen, zoals autisme, ADHD of sociaal-emotionele problemen, zoals selectief mutisme. Ook met gedragsproblemen kun je terecht bij de orthopedagoog. Bijvoorbeeld als je kind niet wil eten, vaak driftig is of moeite heeft met zindelijk worden.

Wat doet een orthopedagoog?

De behandeling bestaat vaak uit gesprekken waarin jij en je kind adviezen krijgen om een probleem aan te pakken. Mariëlle Beckers (orthopedagoog en eigenaar van Buro Bloei): ‘Samen met het kind en de ouders, en soms ook de school, kijk ik hoe de situatie kan verbeteren. Bijvoorbeeld door het kind thuis of op school te observeren, met intelligentieonderzoek of door autisme vast te stellen.’

Hoe vind je een goede?

Het allerbelangrijkste is dat het klikt met de orthopedagoog. Dat geldt voor zowel je kind als voor jou. Het beste kun je de websites van een aantal verschillende pedagogen bekijken en degene die je aanspreken opbellen voor een gesprek. Op allekindertherapeuten.nl vind je een overzicht. Je kunt zoeken op postcode. Kijk ook naar achtergrond en specialisatie, zodat de pedagoog zo goed mogelijk aansluit bij jullie hulpvraag.

Overigens is een particuliere pedagoog niet per se beter dan een pedagoog van de GGZ, maar het kan zijn dat je een betere aansluiting vindt bij een particuliere orthopedagoog.

Wat kost een orthopedagoog?

De meeste orthopedagogen hanteren een tarief van € 80 tot € 100 per uur. Ga je naar een particuliere orthopedagoog, dan gaat de factuur rechtstreeks naar jou en moet je die zelf betalen. Afhankelijk van de behandeling en van je zorgverzekering kun je (een deel van) de kosten terugkrijgen. Ga je naar een orthopedagoog die is aangesloten bij een instelling als de GGZ, dan gaat de factuur meestal direct naar je ziektekostenverzekeraar.