Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
orthopedagoog houdt afbeeldingen voor kind met autisme

Wat doet een orthopedagoog?

Maak je je zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van je kind? Ervaar je moeilijkheden in de opvoeding? Dan is het belangrijk om hulp te zoeken. Een orthopedagoog kan de aangewezen professional zijn om bij aan te kloppen. Wanneer ga je naar een orthopedagoog toe en wat doet een orthopedagoog precies?

In samenwerking met expert

Mariëlle Beckers

Orthopedagoog

Wat doet een orthopedagoog?

Een orthopedagoog houdt zich bezig met leer- en opvoedingsproblemen van kinderen. Dit kunnen kinderen zijn met autisme, ADHD, gedragsproblemen of sociaal-emotionele problemen, zoals selectief mutisme.

Advertentie

Ook als je kind geen stoornis of grote problemen heeft, maar vastloopt op school of thuis, kun je bij een orthopedagoog terecht. En heb je als ouder opvoedvragen? Wil je kind bijvoorbeeld niet eten of heeft hij moeite met zindelijk worden, dan kan een orthopedagoog advies geven.

Lees ook: Hoe ga je het beste om met een kind met autisme?

Wanneer ga je naar een orthopedagoog?

Als ouder kun je bij de orthopedagoog terecht met kleine en grote opvoedings- en ontwikkelingsvragen over je kind. Dit zijn enkele voorbeelden van situaties waarbij je contact op kunt nemen met een orthopedagoog:

 • Je loopt vast in de opvoeding vanwege het gedrag van je kind.
 • Er is een vermoeden dat je kind AD(H)D, autisme of een andere gedragsstoornis heeft.
 • Je kind is mogelijk hoogbegaafd.
 • Je kind is extreem onzeker en heeft last van faalangst.
 • Er zijn zorgen over de cognitieve ontwikkeling (het leren) van je kind.
 • Je kind zit niet goed in zijn vel.
 • Je kind krijgt te maken met een scheiding of verlies in jullie gezin.

Lees meer: Tips voor een betere ochtendroutine voor kinderen met ADHD/ADD

Behandelplan orthopedagoog

Besluit je contact op te nemen met een orthopedagoog, dan zal deze eerst een intakegesprek met jou en je kind plannen. Hierin kun je vertellen waarom je hulp nodig hebt voor je kind, wat je zorgen zijn en wat de voorgeschiedenis van je kind is. Is je kind oud genoeg, dan zal de orthopedagoog ook vragen aan je kind stellen om zo een goed beeld te krijgen van het probleem en een behandelplan te kunnen maken. Soms is het nodig dat de orthopedagoog op een later moment je kind op school of thuis observeert om zo een goed beeld van je kind en het probleem waar hij tegenaan loopt te krijgen.

Advertentie

Onderzoeken orthopedagoog

In sommige gevallen zal je kind vervolgens getest worden, bijvoorbeeld als er een vermoeden is dat je kind ADHD of autisme heeft, of hoogbegaafd is. Een onderzoek bij een orthopedagoog is handelsgericht en niet alleen gericht op de diagnose van een stoornis. Het kan helpen om vanuit daar te kijken naar wat het kind nodig heeft. Dit zijn een aantal onderzoeken die een orthopedagoog kan uitvoeren:

Een orthopedagoog onderzoekt dus handelingsgericht. Een GZ-psycholoog of psychiater stelt de daadwerkelijke diagnose als dat nodig is.

Behandeling orthopedagoog

Is het probleem duidelijk in kaart gebracht, dan start de behandeling. Afhankelijk van het probleem en de situatie kan de behandeling op verschillende manieren verlopen:

 • Gesprekken waarin jij en/of je kind adviezen krijgen om het probleem aan te pakken.
 • Begeleiding thuis waarbij je als ouder ‘handvatten’ krijgt bij de opvoeding.
 • Training voor je kind, bijvoorbeeld speltherapie of traumaverwerking (EMDR).
 • Adviezen en begeleiding voor op school.

Meer weten: Wanneer is het beter om naar een kinderpsycholoog te gaan?

Orthopedagogie betekenis

Orthopedagogen behandelen en begeleiden kinderen, maar wat is nu precies de betekenis van orthopedagogie? ‘Ortho’ betekent in het Grieks recht en ‘pedagogie’ betekent opvoeding. Een orthopedagoog zet dus de ‘opvoeding recht’. Maar wat is dan het verschil orthopedagoog en psycholoog? Orthopedagogen en psychologen zijn beide universitair opgeleid, alleen richt een psycholoog zich meer op de individuele mens (in dit geval het kind) terwijl de orthopedagoog gericht is op het hele (opvoedings)systeem, dus ouders, leraren en hulpverleners. De orthopedagoog staat als het ware tussen deze partijen in en is gericht op het behandelen en begeleiden van kinderen.

Advertentie

Waar vind je een orthopedagoog?

De meeste orthopedagogen werken in dienst van een instelling. Bijvoorbeeld een school (voor speciaal onderwijs), een ziekenhuis of Bureau Jeugdzorg. Daarnaast zijn er ook orthopedagogen die een eigen praktijk hebben. Je kunt een afspraak bij een orthopedagoog maken zonder verwijzing van een arts.

Het allerbelangrijkste is dat het klikt met de orthopedagoog. Dat geldt voor zowel je kind als voor jou. Het beste kun je de websites van een aantal verschillende pedagogen bekijken en degene die je aanspreekt bellen voor een gesprek.

Via de beroepsvereniging NVO vind je een lijst met aangesloten orthopedagogen. Ook het registratiepunt SKJ heeft een lijst. Zo weet je zeker dat het echt om een orthopedagoog gaat.

Vergoeding orthopedagogie

Als de orthopedagoog contracten heeft met de gemeente wordt het traject vergoed. Dit geldt ook voor kleine praktijken en de GGZ. Het is handig om dit even te checken bij de orthopedagoog waar je naartoe wilt.

Bron: Buro Bloei, Mentaal Beter

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Video: 3 gouden tips over opvoeden

Video: Orthopedagoog Mariëlle Beckers deelt haar beste tips.

Mariëlle Beckers

Orthopedagoog

Mariëlle Beckers (47) is orthopedagoog en systeemtherapeut in opleiding bij het AIGR in Amsterdam. Haar expertise ligt op het gebied van opvoeden en onderwijs en werkt graag systemisch, dat wil zeggen niet alleen met kind of ouders maar met het hele gezin samen. Vanwege haar affiniteit met tweelingen (als moeder én oma van een tweeling) is ze zich ook steeds meer gaan verdiepen in deze bijzondere dynamiek en weten tweelingouders haar steeds vaker te vinden.

Na haar studie pedagogische wetenschappen is Mariëlle gaan werken in een GGZ-instelling en is ze onderwijs blijven geven aan de UvA. In haar werk in de GGZ merkte ze te veel focus op alleen het kind, ze mistte een systemische blik en de samenwerking met het onderwijs. In 2010 is Mariëlle haar eigen praktijk begonnen in Amsterdam. In deze praktijk houdt zij zich bezig met het geven van advies aan ouders en andere opvoeders over alles wat met kinderen en opgroeien te maken heeft.

Ook is zij als gedragswetenschapper betrokken bij een aantal gezinshuizen waardoor ze tevens veel kennis heeft over pleeg-en jeugdzorg en daar bijkomend hechting en vroegkinderlijk trauma. Over deze laatste onderwerpen gaf ze afgelopen jaar als gastdocent les op de Pabo in Amsterdam. Ze is diagnostisch bevoegd, wat wil zeggen dat ze ook kinderen ziet voor psychologisch onderzoeken.

In haar praktijk kijken ze breed naar het kind en het systeem om het kind heen. Omdat Mariëlle zich verder wilde verdiepen in het systemische werken is ze in 2021 de opleiding tot systeem en relatietherapeut gestart. In 2023 hoopt ze deze af te ronden. Naast haar werk is Mariëlle moeder van 7 kinderen en oma van twee kleinkinderen.

Voor meer informatie:

Social media van Mariëlle Beckers:

Podcasts: Media: Publicaties:

Ouders van Nu product – Babykookboek

Babykookboek - voor 6-18 maanden

€20,99
Bestel nu