Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hoeveel moet je baby of kind drinken per dag?

Sommige kinderen drinken heel veel, anderen heel weinig. Maar wat is normaal en gezond? Hoeveel vocht moet een baby of kind minimaal per dag drinken? En hoe zit dat bij warm weer?

Advertentie

Hoeveel moet baby drinken?

Of je nou borst- of flesvoeding geeft, het aantal vieze luiers vertelt je de eerste weken of je baby genoeg drinkt. Aan het eind van de eerste week heeft je baby als het goed is vier tot zes volle natte luiers per dag en twee tot vijf poepluiers. Naast de hoeveelheid volle luiers kun je, als je flesvoeding geeft, op dit voedingsschema zien of je baby evenveel drinkt als wordt aanbevolen.

Geef je borstvoeding? Dan kan het zijn dat je kind een stuk minder vaak poept, omdat de voedingsstoffen in moedermelk bijna volledig worden opgenomen in het lichaam van je baby. Bij borstgevoede baby’s is het zaak op je baby en op je borsten te letten. Daaraan kun je afzien of hij genoeg heeft gedronken.

Je kind stapsgewijs leren drinken uit een gewone beker? Hier vind je de mooiste drinkbekers voor kinderen!

Hoeveel moet een kind drinken?

Je kind moet vanaf z’n eerste verjaardag ongeveer een liter per dag drinken om gezond te blijven. Dat zijn zo’n vijf glazen per dag. Tot z’n vierde jaar heeft je kind twee bekers melk nodig per dag om groot en sterk te worden. Je dreumes of peuter hoeft daarnaast dus nog maar zo’n drie glazen water of andere vloeistof te drinken om aan de dagelijks aanbevolen liter te komen. Vindt je kind gewone melk niet lekker, dan kun je er ook voor kiezen om hem yoghurt of kwark te geven. Dit valt dan niet onder drinken, dus dat betekent twee extra bekertjes water of ander vocht. Voor kinderen met een koemelkallergie zijn sojadranken met toegevoegd calcium en vitamine B12 een goed alternatief.

Het Voedingscentrum raadt ouders aan om hun kind water te laten drinken in plaats van limonade, diksap of andere (fris)dranken. Niet alleen zit er in de meeste andere dranken veel suiker, maar je kind went hierdoor ook aan de zoete smaak. Wil je je kind wat anders geven dan water of melk, dan is lichte thee een gezond alternatief.

Hoeveel moeten kinderen boven de 4 jaar drinken?

Kleuters en alle andere kinderen die meer dan 20 kilo wegen, moeten evenveel drinken als volwassenen: tussen de 1,5 en 2 liter water per dag. Ook voor deze kinderen geldt natuurlijk dat ze beter water kunnen drinken dan frisdrank.

Warm weer: zoveel extra vocht heeft je kind nodig

 1. De eerste zes maanden

  Als het warm is, moet je baby extra drinken omdat hij, net als jij, extra vocht verliest door transpiratie. Ook zorgt voldoende vocht ervoor dat de lichaamstemperatuur van je kind niet teveel stijgt. Geef je je baby flesvoeding, dan kun je je kind naast de gewone voeding, af en toe vijf tot tien cc. water laten drinken uit een flesje. Dit lijkt weinig, maar meer is niet verstandig voordat je kind zes maanden is. Omdat de nieren van jonge baby’s nog niet uitgegroeid zijn, kan meer water teveel natrium afvoeren. Hierdoor kan een tekort ontstaan wat gevaarlijk is voor de gezondheid van je baby. Geef je borstvoeding, drink dan zelf zo’n 700 tot 1000 ml. extra op een dag en leg je baby vaker aan. Het aantal natte luiers op een dag is, ook als het warm is, een goede indicatie of je kind voldoende vocht binnenkrijgt.

 2. 6 maanden tot 1 jaar

  Is je baby ouder dan zes maanden, dan kun je 15 – 20 cc extra water toevoegen aan elke fles om zo extra vocht te geven. Geef je borstvoeding, drink dan zelf meer of geef je baby daarnaast water uit een flesje als hij inmiddels gewend is om hieruit te drinken.

 3. Dreumesen en peuters

  Vanaf z’n eerste verjaardag heeft je kind zoals gezegd, zo’n liter vocht per dag nodig. Bij warm weer is het goed om wat extra bekertjes water of ander vocht te geven. Hier zit geen maximum aan, maar overdrijf het niet. Je kunt aan het aantal luiers of de kleur van de urine zien of je kind voldoende gehydrateerd is. Is de urine heel donker van kleur, dan heeft je kind meer vocht nodig.

Check de plasjes

Houd de urine van je kind in de gaten met warm weer. Als de urine (heel) donker van kleur is, dan heeft je kind meer vocht nodig.

tip

Hoeveel moeten oudere kinderen drinken?

Ook kleuters en oudere kinderen verliezen behoorlijk wat vocht als het warm is doordat ze transpireren. Ook loopt hun lichaamstemperatuur al snel hoog op als ze bij warm weer lekker aan het spelen zijn. Een kind heeft vanaf z’n vierde jaar bij warm weer dan ook behoefte aan minimaal twee liter vocht op een dag. Dit betekent niet dat je kind de hele dag water of wat anders hoeft te drinken. Je kunt je kind ook extra vocht binnen laten krijgen door het eten van bijvoorbeeld meloen, ijsjes of soep. Kinderen die ouder zijn dan acht jaar moeten zo’n drie liter op een dag drinken als het buiten warm is.

Hoe herken je uitdroging?

Als je kind koorts heeft, hou je hem automatisch goed in de gaten. Maar let ook op deze symptomen, die zijn eigenlijk nog belangrijker. Tekenen van uitdroging zijn:

 • Sufheid en lusteloosheid
 • Een halve dag niet geplast (geen natte luier)
 • Een droge mond
 • Snelle ademhaling
 • Snelle hartslag
 • Diepliggende ogen
 • Koude armen en benen
 • Als je met tussen twee vingers een stukje huid optilt en het blijft even ‘staan’

Zolang je kind goed drinkt, regelmatig plast (natte luiers heeft), kwijlt of met tranen huilt, dan hoef je je geen zorgen over te maken over uitdroging.

Extra vocht als je kind ziek is

Is je baby of kind ziek, dan is het belangrijk om erop te letten dat je kind niet uitdroogt. Dit kan gebeuren doordat je kind te weinig drinkt doordat hij zich niet lekker voelt of doordat hij teveel vocht verliest door koorts of diarree. Hoe jonger het kind, hoe groter de kans om uit te drogen. Uitdroging kan ernstige gevolgen hebben dus het is belangrijk om dit te voorkomen. Hier een aantal tips:

 • Drinkt je kind minder of moeilijker dan normaal, verdun de flesvoeding met een klein beetje water of drink zelf extra veel water als je borstvoeding geeft.
 • Je kunt je kind eventueel naast de voedingen ook wat water uit een flesje geven. Een paar kleine slokjes om de zoveel tijd is vaak al genoeg.
 • Geeft je baby of kind veel over of heeft hij waterdunne diarree, dan kun je je kind ORS geven. Dit is een middel dat je koopt bij de apotheek of drogist, waarin extra zout en suiker zit om uitdroging te voorkomen.
 • Door ziekte, misselijkheid en overgeven is het voor je kind niet gemakkelijk om voldoende te drinken. Geef je kind dan telkens een klein beetje vocht, bijvoorbeeld elke 5 minuten 1 of 2 eetlepels. Als je kind dit goed volhoudt, is de kans groot dat hij voldoende vocht binnen krijgt. Geef eventueel een waterijsje. Zo krijgt je kind geleidelijk toch wat vocht binnen.
 • Bij zweten door koorts moet het lichaam de warmte kwijt kunnen. Doe je kind daarom dunne kleding aan die losjes om het lichaam zit. In bed is een katoenen lakentje vaak voldoende.

Heeft je zieke kind weinig natte luiers (een halve dag niet geplast) of is hij futloos, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Dit geldt ook als je kind jonger is dan twee jaar en langer dan een dag diarree heeft. Is je kind ouder, dan is het aan te raden om na drie dagen met diarree naar de huisarts te gaan. Geeft je kind veel over of heeft je kind langere tijd koorts (+38 graden), ook dan is het goed om de dokter te bellen. Je kind kan dan namelijk ondanks dat hij genoeg drinkt, toch uitdrogen.

In het kort

 • Uitdroging is een tekort aan water in het lichaam
 • Bij kinderen komt uitdroging vaak door ziekte met koorts, overgeven en diarree
 • Drinken is heel belangrijk. Geef je kind vaak kleine slokjes te drinken om uitdroging te voorkomen
 • Geef je kind ORS te drinken als je tekenen van uitdroging ziet
 • Plast je kind niet of te weinig? Of drinkt hij minder dan de aanbevolen hoeveelheid vocht per dag? Bel dan de huisarts
 • Bel meteen de huisarts als je kind suf of niet wakker te krijgen is.

Bronnen: GGDVoedingscentrum

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting