Ben ik zwanger?

Ben ik zwanger?

Je hebt pijnlijke borsten, bent misselijk of overtijd. Je vraagt je af: ben ik zwanger? Hoe meer zwangerschapssymptomen je hebt, des te groter de kans dat je daadwerkelijk zwanger bent. Zeker weten doe je het maar op één manier: een zwangerschapstest.

Ben ik zwanger?

Als je denkt dat je misschien zwanger bent, wil je zo snel mogelijk een antwoord. Er zijn verschillende symptomen waaraan je kunt merken dat je zwanger bent. De eerste is overtijd zijn. Als je niet ongesteld wordt, komt al snel de vraag: ben ik zwanger? Andere bekende signalen zijn zwangerschapsmisselijkheid, vermoeidheid en pijnlijke borsten. Heb je al deze symptomen, dan kan dat betekenen dat je zwanger bent.

Wist je dat je lichaam je aardig voor de gek kan houden? Soms kun je alle symptomen hebben, zonder dat je zwanger bent. Dit heet ook wel schijnzwanger. Als je denkt dat je zwanger bent, ga je al snel dingen aanzien voor zwangerschapssymptomen. Terwijl ze eigenlijk een hele andere oorzaak kunnen hebben. Ga bij onverklaarbare klachten daarom altijd naar de huisarts en doe voor de zekerheid een zwangerschapstest.

Het eerste signaal: overtijd zijn

Voor de meeste vrouwen is overtijd zijn het eerste signaal dat ze misschien zwanger zijn. Je wordt niet ongesteld op het gebruikelijke tijdstip. Dit geldt natuurlijk alleen als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt. Heb je dat niet, dan blijft het gissen. Daarnaast kan het ook een andere oorzaak hebben. Stress, overgewicht, extreem afvallen, een infectie of medicijngebruik kunnen bijvoorbeeld ook zorgen dat je menstruatie uitblijft.

Pijnlijke borsten

Als je zwanger bent veranderen je borsten. Ze worden groter, zijn gevoeliger en opgezwollen. Je tepels en tepelhoven worden donkerder van kleur. Dit kan al 1 of 2 weken na de bevruchting al gebeuren. Voor veel vrouwen is dit het eerste signaal dat ze zwanger zijn. Maar bedenk: ook als je menstruatie eraan zit te komen worden je borsten meestal wat gevoeliger.

Zwangerschapsmisselijkheid

Als je misselijk bent of moet overgeven denk je misschien al snel: ben ik zwanger? Het kan namelijk de bekende ochtendmisselijkheid zijn. Dit symptoom krijg je meestal na 2 tot 8 weken. Tussen de 70 en 85 procent van de zwangere vrouwen heeft er de eerste 3 maanden last van. Deze misselijkheid kan de hele dag aanhouden, de benaming klopt dus eigenlijk niet. Natuurlijk wijst ook misselijkheid niet altijd op een zwangerschap. Je kan ook gewoon iets verkeerd gegeten hebben of een griepje onder de leden hebben en daardoor misselijk zijn.

Vermoeidheid

Meestal hoort bij zwangerschap ook zwangerschapsvermoeidheid. Er verandert veel in je lichaam en dat kost energie. Het is geen gewone vermoeidheid. Eigenlijk wil je alleen maar slapen, je bent om de haverklap uitgeput. Dit symptoom verschijnt al in de eerste week en is dus één van de allereerste signalen van een mogelijke zwangerschap. Vermoeidheid alleen zegt natuurlijk niet zoveel, want je kunt door nog veel meer dingen uitgeput zijn.

Andere zwangerschapssymptomen

Overtijd zijn, misselijkheid, vermoeidheid en pijnlijke borsten zijn meestal de eerste symptomen waar je last van krijgt. Maar er zijn nog meer zwangerschapssymptomen.

  • Vaak moeten plassen: Je moet om de haverklap naar de wc, maar het doet geen pijn zoals bij een blaasontsteking.
  • Verbeterde reukzin: Je ruikt alles beter, maar ook veel dingen vind je opeens verschrikkelijk stinken.
  • Veranderende huid: Pukkeltjes en een vette huid, veel vrouwen krijgen last van acne als ze zwanger zijn.
  • Meer vaginale uitscheiding: Je hebt meer afscheiding dan anders. Het jeukt en stinkt niet. Doet het dat wel, dan kan je een vaginale infectie hebben.
  • Duizeligheid: Je kunt last hebben van duizeligheid: je voelt je licht in je hoofd en hebt vaak het gevoel dat je flauw gaat vallen.
  • Lichte bloeding: Ook als je zwanger bent kun je een lichte bloeding hebben. Dat maakt het herkennen van een zwangerschap er helaas niet makkelijker op.
  • Hoofdpijn: Een vervelend symptoom dat vele oorzaken kan hebben. Heb je vaker en heftigere hoofdpijn dan normaal? Dan kan dat wijzen op een zwangerschap.
  • Opgeblazen gevoel: Je hebt een vreemd gevoel in je onderbuik, een opgeblazen gevoel of last van verstopping.
  • Emotioneel: Een bekend symptoom dat komt door de hormonale veranderingen.
  • Eetbuien: Je vindt dingen lekker die je normaal niet zou eten en hebt opeens eetbuien.

 

Ben ik zwanger of niet?

Als je de laatste tijd seksueel actief bent geweest en één of meerdere van bovenstaande symptomen hebt, is het verstandig een zwangerschapstest te doen. Alleen zo kun je definitief antwoord geven op de vraag: ben ik zwanger? Je kan de test al de eerste dag nadat je ongesteld had moeten worden uitvoeren. Is de test negatief, dan betekent dat niet gelijk dat je niet zwanger bent. Als je menstruatie uitblijft, probeer het dan na een aantal dagen nog eens. Is de test positief? Dan ben je officieel zelfs al een maand zwanger, je zwangerschap wordt namelijk berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. De bevruchting vindt plaats tussen je menstruaties in, dus het vruchtje is al zo’n 2 weken oud. Als je zwanger bent kun je ook gelijk je uitgerekende datum berekenen.

Positieve zwangerschapstest

Ben je zwanger? Het beste wat je dan kan doen is een afspraak maken met de verloskundige. Deze kan precies vertellen hoe het allemaal verder gaat. Breng ook je huisarts op de hoogte van je zwangerschap. Zo kan hij hier rekening mee houden bij eventueel medicijngebruik. Ook is het verstandig om gelijk vanaf week 1 op je voeding te letten:

Lees je daarnaast vast goed in. Zo weet je wat je allemaal te wachten staat. In onze artikelen over zwanger zijn vind je alle informatie die je nodig hebt.