Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Ben ik zwanger?

Je hebt pijnlijke borsten, bent misselijk of overtijd en vraagt je af: ben ik zwanger? Als je meerdere zwangerschapssymptomen hebt, lijkt de kans groot dat je ook echt zwanger bent. Maar wanneer merk je dat je zwanger bent? Wil je het zeker weten, dan kun je het beste een zwangerschapstest doen.

Advertentie

Ben ik zwanger?

Als je denkt dat je misschien zwanger bent, wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk zekerheid. Maar hoe weet je of je zwanger bent? Er zijn verschillende verschijnselen waaraan je kunt merken dat je zwanger bent. Allereerst is dat overtijd zijn. Als je niet ongesteld wordt, komt al snel de vraag: ben ik zwanger? Andere bekende signalen zijn zwangerschapsmisselijkheid, vermoeidheid en pijnlijke borsten. Heb je al deze symptomen, dan kan dat betekenen dat je zwanger bent.

Maar wist je dat je lichaam je ook voor de gek kan houden? Soms kun je alle symptomen hebben, zonder dat je zwanger bent. Dit heet ook wel schijnzwanger. Als je denkt dat je zwanger bent, ga je verschijnselen al snel aanzien voor zwangerschapssymptomen. Terwijl ze eigenlijk een andere oorzaak kunnen hebben. Ga bij onverklaarbare klachten daarom altijd naar de huisarts en doe voor de zekerheid een zwangerschapstest.

Tip: Een zwangerschapstest bestel je hier

Hoe weet je of je zwanger bent?

Hoe merk je dat je zwanger bent? Voor de meeste vrouwen is overtijd zijn het eerste signaal waarbij ze denken: ik denk dat ik zwanger ben. Je wordt dan niet ongesteld op de gebruikelijke dag. Dit geldt natuurlijk alleen als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt. Verschilt het aantal dagen tussen twee menstruaties vaak bij jou? Dan heb je een onregelmatige cyclus en is de dag waarop je ongesteld zou moeten worden dus gissen. Bovendien kan er een andere oorzaak zijn. Stress, overgewicht, extreem afvallen, een infectie of medicijngebruik kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat je menstruatie uitblijft.

Advertentie

Lees ook: Je menstruatiecyclus begrijpen en berekenen

Pijnlijke borsten

Als je zwanger bent veranderen je borsten. Ze worden groter, zijn gevoeliger en opgezwollen. Je tepels en tepelhoven worden donkerder van kleur. Dit kan één of twee weken na de conceptie al gebeuren. Voor veel vrouwen is dit het eerste signaal dat ze zwanger zijn. Maar bedenk: ook als je menstruatie eraan zit te komen, worden je borsten meestal wat gevoeliger. Vraag je je af: ben ik zwanger? Test het.

Zwangerschapsmisselijkheid

Als je misselijk bent of moet overgeven denk je misschien al snel: ben ik zwanger? Het kan namelijk de bekende ochtendmisselijkheid zijn. Dit symptoom krijg je meestal na twee tot acht weken. Niet iedere vrouw wordt overigens misselijk als ze zwanger is: 70-85 procent van de zwangere vrouwen heeft er de eerste drie maanden last van. Deze misselijkheid kan de hele dag aanhouden, de benaming klopt dus eigenlijk niet. De oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid is niet helemaal bekend. Waarschijnlijk speelt het hormoon hCG een belangrijke rol. Je lichaam maakt tijdens de eerste weken van je zwangerschap een flinke hoeveelheid van dit hormoon aan.

Natuurlijk wijst ook misselijkheid niet altijd op een zwangerschap. Je kunt ook iets verkeerds gegeten hebben of een griepje onder de leden hebben en daardoor misselijk zijn.

Vermoeidheid

Meestal hoort bij een zwangerschap ook zwangerschapsvermoeidheid. Er verandert veel in je lichaam en dat kost energie. Het is geen gewone vermoeidheid. Eigenlijk wil je alleen maar slapen, je bent om de haverklap uitgeput. Dit symptoom verschijnt al in de eerste week en is dus één van de allereerste signalen van een mogelijke zwangerschap. Vermoeidheid alleen zegt natuurlijk niet zoveel, want je kunt door nog veel meer dingen uitgeput zijn.

Advertentie

Andere zwangerschapssymptomen

Hoe merk je dat je zwanger bent? Overtijd zijn, misselijkheid, vermoeidheid en pijnlijke borsten zijn meestal de eerste kenmerken die je opvallen als je zwanger bent. Maar er zijn nog meer zwangerschapssymptomen:

 • Buikkrampen en licht vaginaal bloedverlies: de bevruchte eicel nestelt zich zo’n vijf tot zeven dagen na de bevruchting in de baarmoederwand. Dit heet innestelen en dat kan voor een lichte bloeding zorgen. Dit is onschuldig.
 • Vaak moeten plassen: je moet telkens naar de wc, maar het doet geen pijn, zoals bij een blaasontsteking.
 • Veranderende smaak en sterkere reuk: je smaak kan veranderen. Misschien heb je ineens trek in iets wat je normaal haast nooit eet en geen zin in dingen die je anders altijd lekker vindt. Je ruikt alles beter, waardoor je sommige dingen ineens verschrikkelijk vindt stinken. Lees hier waarom zwangere vrouwen in het eerste trimester beter kunnen ruiken.
 • Veranderende huid: pukkeltjes en een vette huid, veel vrouwen krijgen last van acne als ze zwanger zijn. Zwangerschapsacne, wat kun je eraan doen?
 • Meer vaginale afscheiding: je hebt meer afscheiding dan anders. Het jeukt niet en ruikt neutraal. Ruikt het onaangenaam en jeukt het, dan kan het een vaginale infectie zijn.
 • Duizeligheid: je kunt last hebben van duizeligheid. Je voelt je licht in je hoofd en hebt vaak het gevoel dat je gaat flauwvallen.
 • Hoofdpijn: heel vervelend, en het kan natuurlijk allerlei oorzaken hebben. Heb je vaker hoofdpijn dan normaal en is het heftiger? Dan kan het wijzen op een zwangerschap.
 • Opgeblazen gevoel: je hebt een vreemd gevoel in je onderbuik, een opgeblazen gevoel of last van verstopping.
 • Emotioneel: een bekend symptoom, dat komt door de hormonale veranderingen. Lees hier meer over deze stemmingswisselingen.
 • Eetbuien: je vindt dingen lekker die je normaal niet zou eten en hebt opeens eetbuien.

Lees ook: Zwangerschapssymptomen: waar moet je op letten? En hoe ga je om met al die kleine en grotere kwaaltjes?

Aan de pil en toch zwanger

De pil is het meest gebruikte anticonceptiemiddel in Nederland. In de pil zitten hormonen die voorkomen dat je zwanger raakt. Als je de pil elke dag slikt, is de kans op een zwangerschap kleiner dan één procent. Toch geeft geen enkele vorm van anticonceptie honderd procent garantie en kun je toch zwanger raken.

Wanneer is de pil onbetrouwbaar?

Als je op de eerste dag van je menstruatie begint met het slikken van de pil, ben je meteen beschermd tegen een zwangerschap. Begin je op een andere dag, dan is de pil nog niet meteen veilig. In dat geval moet je de eerste zeven dagen een extra voorbehoedsmiddel gebruiken, zoals een condoom. De betrouwbaarheid van de pil hangt ook af van hoe je de pil gebruikt. Als je de pil één keer bent vergeten en je komt daar binnen twaalf uur achter, kun je de pil alsnog innemen zodra je eraan denkt. De betrouwbaarheid van de meeste pillen is dan nog niet verminderd. Kom je er later dan twaalf uur achter of ben je de pil vaker vergeten? Neem de laatste vergeten pil dan alsnog in en gebruik de eerstvolgende zeven dagen een condoom. Hoe meer pillen je vergeet, hoe groter de kans dat de betrouwbaarheid afneemt.

De pil is ook minder betrouwbaar als:

 • je moet overgeven.
 • je diarree hebt.
 • je antibiotica of andere medicijnen gebruikt.

Nepmenstruatie

Als je zwanger wordt terwijl je de pil slikt, kan het best even duren voordat je erachter komt. De pil bootst namelijk de menstruatiecyclus na. Als je stopt met slikken in de stopweek, volgt na twee of drie dagen een bloeding. Tijdens een gewone menstruatie wordt daarbij het gerijpte eitje, dat niet is bevrucht, afgevoerd. Als je de pil slikt, is er geen gerijpt eitje. De bloeding ontstaat door de plotselinge daling van het hormoon oestrogeen in je lichaam en is dus geen echte menstruatie.

Je kunt al last hebben van verschillende zwangerschapssymptomen, maar misschien denk je dat het bij je menstruatie hoort. Op een gegeven moment worden de symptomen heviger. Ook als je aan de pil bent, kun je een zwangerschapstest doen. De pil is niet schadelijk voor je ongeboren kind, maar het is wel de bedoeling dat je meteen stopt met het slikken van de pil als je ontdekt dat je zwanger bent.

Schijnzwanger

Je kunt soms last hebben van zwangerschapssymptomen en uiteindelijk blijk je helemaal niet zwanger te zijn. Dit heet schijnzwanger. Dat kan psychisch zijn, maar het kan zich ook fysiek uiten. Een schijnzwangerschap kan voorkomen bij vrouwen die heel graag zwanger willen worden, maar ook bij vrouwen die dat niet willen. Om erachter te komen of je zwanger bent, kun je het beste een zwangerschapstest doen.

Hoe weet je dat je zwanger bent?

Als je de laatste tijd seksueel actief bent geweest en één of meerdere van bovenstaande symptomen hebt, is het verstandig om een zwangerschapstest te doen. Alleen zo kun je definitief antwoord krijgen op de vraag: ben ik zwanger? Je kunt de test al op de eerste dag nadat je ongesteld had moeten worden uitvoeren. Is de test negatief, dan betekent dat niet gelijk dat je niet zwanger bent. Als je menstruatie uitblijft, probeer het dan na een aantal dagen nog eens. Is de test positief? Dan ben je officieel zelfs al een maand zwanger, je zwangerschap wordt namelijk berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. De bevruchting vindt plaats tussen je menstruaties in, dus het vruchtje is al zo’n twee weken oud. Als je zwanger bent kun je ook gelijk je uitgerekende datum berekenen.

Toch ongesteld

Het kan ook zijn dat je ondanks zwangerschapsverschijnselen toch nog ongesteld wordt. Heb je al vroeg een zwangerschapstest gedaan (voor de dag dat je menstruatie zou moeten beginnen) en was die positief? Dan noem je de bloeding een vroegtijdige miskraam. De zwangerschap eindigt dan binnen twee weken na de bevruchting. Dit gebeurt bij zo’n zestig procent van de bevruchtingen. Vrouwen die geen zwangerschapstest doen weten meestal niet dat er een miskraam is geweest, omdat het lijkt alsof je gewoon ongesteld bent.

Positieve zwangerschapstest

Ben je duidelijk overtijd en is de zwangerschapstest positief? Dan ben je echt zwanger. Je kunt dan het beste op zoek gaan naar een verloskundigenpraktijk die bij jou past en een afspraak maken. Je verloskundige kan je precies vertellen hoe het verdergaat. Breng ook je huisarts op de hoogte van je zwangerschap. Zo kan hij hier rekening mee houden bij eventueel medicijngebruik. Ook is het verstandig om gelijk vanaf week één op je voeding te letten:

Lees je daarnaast vast goed in. Zo weet je wat je allemaal te wachten staat. In onze artikelen over zwanger zijn vind je heel veel informatie.

Commercieel – Hema – Offer – Hydrofieldoeken

Hydrofieldoeken

Drie multifunctionele hydrofiel doeken
Shop nu