Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Innesteling van de bevruchte eicel: wat merk je?

Het moment is daar: je eicel is bevrucht door een zaadcel! Maar een paar dagen daarna volgt een minstens zo belangrijke stap, wanneer de bevruchte eicel zich innestelt in het baarmoederslijmvlies. Pas als de innesteling is gelukt, ben je écht zwanger. Alles over de innesteling.

In samenwerking met expert

Elke Struiwig

IVF-arts

Voorafgaand aan de innesteling

Even bij het begin beginnen. De eerste dagen van je menstruatiecyclus heeft zich een eicel gerijpt in een van je eierstokken. Tijdens de ovulatie (eisprong) komt deze eicel vrij uit de eierstok en wordt hij opgenomen door het uiteinde van de eileider. De eicel beweegt zich via je eileider naar de baarmoeder. Als er op dat moment zaadcellen aanwezig zijn in de eileider, kan de bevruchting plaatsvinden. Daarom zijn de meest vruchtbare dagen van je cyclus die rondom je ovulatie. In die periode kan de eicel bevrucht worden: een zaadcel dringt de eicel binnen en samen vormen ze één nieuwe cel (de zygote). Terwijl de bevruchte eicel verder beweegt richting de baarmoeder, deelt de cel zich en begint de ontwikkeling tot een embryo. Het duurt ongeveer vijf dagen tot het embryo in de baarmoeder is aangekomen.

Advertentie

Ondertussen heeft de baarmoeder zich voorbereid op de innesteling. Dat gebeurt elke maand: de groeiende eicel in de eierstok scheidt een hormoon uit dat ervoor zorgt dat het slijmvlies van de baarmoeder dik wordt, waardoor het geschikt wordt voor de innesteling van een bevruchte eicel. Is er tijdens de menstruatiecyclus geen conceptie, dan wordt het laagje baarmoederslijmvlies ongeveer twee weken na de eisprong afgevoerd: dit is je menstruatie. Heeft er wél een bevruchting plaatsgevonden, dan nestelt het bevruchte eitje zich in de baarmoederwand. Als die innesteling goed verloopt, ben je echt zwanger.

Wanneer vindt de innesteling plaats?

De innesteling van een bevruchte eicel kan tussen de vijf en twaalf dagen na de eisprong plaatsvinden. Vaak gebeurt het rond de negende dag na de ovulatie. Dat is gemiddeld ongeveer vijf dagen voordat je ongesteld zou moeten worden. Zo kun je zelf (ongeveer) de innesteling berekenen:

 • negen dagen na je ovulatie
 • vijf dagen voor je verwachte menstruatie

Let op: het gaat hier om gemiddelden.

Wat gebeurt er precies tijdens de innesteling?

Tijdens de innesteling, het woord zegt het al, ‘nestelt’ het bevruchte eitje zich in het baarmoederslijmvlies aan de binnenkant van de baarmoederwand. Dat baarmoederslijmvlies (endometrium) bestaat uit twee lagen:

Advertentie
 1. de basale laag, die altijd aanwezig is.
 2. en de functionele laag, die elke maand aangroeit en wordt afgestoten tijdens de menstruatie.

De eicel graaft zich in die functionele laag van het baarmoederslijmvlies, die bestaat uit onder meer slijmkliertjes en bloedvaatjes. Voor het embryo is dit een optimale omgeving om zich te ontwikkelen. Het bevruchte eitje zakt helemaal weg in het baarmoederslijmvlies en nestelt zich daarin vast. De eicel heeft aan de buitenkant uitstulpingen, hechtvlokken genoemd, die in het slijmvlies naar binnen groeien. Via die vlokken neemt de eicel voedingsstoffen op, die via de bloedvaten in het baarmoederslijmvlies worden toegevoerd. Later, als de placenta en de navelstreng zijn gevormd, nemen die de toevoer van voedingsstoffen over.

Tijdens het proces van het innestelen begint het bevruchte eitje het zwangerschapshormoon hCG af te scheiden. Dit hormoon geeft je lichaam een seintje dat er een zwangerschap is begonnen. Dit is ook het hormoon waarop een zwangerschapstest reageert: die meet de hCG-waarde in je urine. Kort na de innesteling wordt er nog weinig hCG aangemaakt. Daarom heb je nog niet direct een positieve zwangerschapstest zodra de innesteling is gelukt: er is dan nog te weinig hCG om te kunnen meten.

Gemiddeld is de eicel zo’n negen dagen na de bevruchting helemaal weggezakt in het baarmoederslijmvlies. De innesteling is dan afgerond en eigenlijk is dat het echte begin van de zwangerschap. Maar om je uitgerekende datum te bepalen, reken je het aantal weken vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Op het moment dat de innesteling is geslaagd, ben je volgens de telling die de verloskundige aanhoudt dus zo’n drie weken zwanger.

Hoeveel dagen na innesteling HCG meetbaar?

Al tijdens het proces van innesteling begint de aanmaak van hCG. Maar de concentratie hCG in je urine is eerst nog te laag om te kunnen meten met een zwangerschapstest. De hoeveelheid hCG verdubbelt bijna elke twee dagen. Dus wanneer testen na innesteling? Een goed moment om een zwangerschapstest te doen, is op de dag dat je je menstruatie zou verwachten.

Advertentie

Kun je de innesteling voelen?

De meeste vrouwen merken er niets van als de eicel innestelt, maar sommige vrouwen voelen het duidelijk. Hoe voelt innesteling? Het kan gepaard gaan met wat lichte krampen in je onderbuik, die lijken op menstruatiekrampen. Daardoor is het soms moeilijk te zeggen of het om innestelingspijn gaat of om een naderende menstruatie.

Andere aanwijzingen

Naast eventuele krampjes zijn er meer tekenen die kunnen aangeven dat de innesteling bezig is of net is afgerond:

 • Innestelingsbloeding: als de eicel zich innestelt in het baarmoederslijmvlies, kan er een bloedvaatje worden geraakt. Daardoor kun je wat bloed verliezen: de innestelingsbloeding. Dit komt bij één op de vijf vrouwen voor. Je verliest een klein beetje helderrood, lichtroze of lichtbruin bloed. Het lijkt op een beginnende menstruatie, maar dan op een onlogisch moment, namelijk zo’n vier tot vijf dagen te vroeg. Een innestelingsbloeding kan één à twee dagen duren. Je hoeft je er geen zorgen over te maken, het is geen teken dat er iets misgaat bij de innesteling.
 • Je lichaamstemperatuur daalt licht: dit is eigenlijk alleen meetbaar als je al langere tijd je lichaamstemperatuur bijhoudt, bijvoorbeeld omdat je op die manier je ovulatie wilt voorspellen. Tijdens je eisprong stijgt je lichaamstemperatuur 0,3 tot 0,5 graden. Tijdens de innesteling kan je temperatuur een kleine dip maken, maar dat verschil is vaak zo klein dat de meeste vrouwen het niet opmerken.
 • Symptomen na innesteling, de eerste zwangerschapsverschijnselen: zodra de eicel zich gaat innestelen, begint de uitscheiding van het zwangerschapshormoon hCG. Dat hormoon kan zorgen voor allerlei eerste zwangerschapsverschijnselen, zoals misselijkheid, gevoelige borsten en stemmingswisselingen. Als de innesteling is afgerond, kun je deze eerste tekenen al merken.
2 class="pddc-heading">Uitgerekende datum berekenen

Innesteling mislukt

Helaas gaat de innesteling van de eicel lang niet altijd goed. Een bevruchte eicel is dus nog geen garantie voor een zwangerschap. Als de innesteling mislukt, wordt de bevruchte eicel afgestoten, samen met het opgebouwde baarmoederslijmvlies. Vaak merk je in dat geval niet eens dat er een bevruchting is geweest, want het lijkt alsof je gewoon ongesteld bent. Al komt de menstruatie soms iets later dan je volgens je menstruatiecyclus zou verwachten.

Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor een mislukte innesteling, maar meestal is dat moeilijk te achterhalen. Wel is duidelijk dat je leeftijd hierop van invloed is. Bij een mislukte innesteling is er vaak al iets fout gegaan in de celdeling van de eicel, maar het kan ook liggen aan de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies, bijvoorbeeld doordat de doorbloeding niet helemaal goed is. Soms lukt de innesteling keer op keer niet, waardoor je moeite hebt om zwanger te worden. Mogelijke oorzaken hiervoor kunnen zijn:

 • Leefstijl: een te hoge of te lage BMI, roken, alcohol en drugsgebruik hebben een negatieve invloed op de zwangerschapskans. Het advies is om te streven naar een BMI tussen 18,5 en 25, niet te roken, geen drugs te gebruiken en alcohol te matigen.
 • Endometriose: een chronische ziekte, waarbij ook buiten de baarmoeder baarmoederslijmvlies ontstaat. Dit kan leiden tot verklevingen en verstoppingen van de eileiders, waardoor de eicel niet (of te laat) in de baarmoeder komt. Daarnaast zorgt endometriose voor een ontstekingsreactie, wat de innesteling negatief beïnvloedt.
 • Het Asherman syndroom: dit syndroom kan ontstaan na een ingreep in de baarmoeder. Door littekenweefsel kunnen de wanden van de baarmoeder verkleefd raken, wat de innesteling kan bemoeilijken.
 • Een poliep of vleesboom: dit zijn (over het algemeen) onschuldige gezwellen die zich in de baarmoeder kunnen ontwikkelen. Poliepen bestaan uit slijmvliesweefsel, vleesbomen uit spierweefsel. Ze kunnen de innesteling van een bevruchte eicel in de weg zitten.
 • Een aangeboren afwijkende vorm van de baarmoeder kan zorgen voor een verminderde kans op innesteling.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

In enkele gevallen nestelt een bevruchte eicel zich onderweg naar de baarmoeder in op een andere plek, bijvoorbeeld in de eileider. Dit heet een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Omdat het bevruchte eitje niet goed kan groeien buiten de baarmoeder, is er geen kans dat de zwangerschap goed afloopt. Daarom moet een buitenbaarmoederlijke zwangerschap altijd worden beëindigd. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is in de eerste weken moeilijk te herkennen. Je hebt namelijk gewoon een positieve zwangerschapstest en misschien ook al wat zwangerschapsverschijnselen. Vaak ontstaan er pas klachten tussen de vijfde en twaalfde week. Lees hier meer over buitenbaarmoederlijke zwangerschappen.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: Menselijk Lichaam

Elke Struiwig

IVF-arts

Elke Struiwig is IVF-arts en leefstijlcoach. Als arts begeleidt ze mensen met een onvervulde kinderwens tijdens hun medische traject. Daarnaast begeleidt ze ook voornamelijk vrouwen mentaal tijdens het doorlopen van het kinderwenstraject.

Haar missie is om vrouwen gelukkig en gebalanceerd het kinderwenstraject doorlopen. Dit doet ze in de community: vruchtbaar door het kinderwenstraject, maar ook via onlinetrainingen, die beschikbaar zijn op haar haar website en voor achtergrond:
LinkedIn
Artikel: 'Alles is mogelijk als het gaat om fertiliteit'
De gratis cursus: gelukkig en gebalanceerd het kinderwenstraject doorlopen

Redactioneel – Offer – Leuke slaaptrainers voor peuters

Leuke slaaptrainers voor peuters

Handig hulpmiddel bij het slapen
Bekijk ze hier