Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Mola-zwangerschap

Een mola-zwangerschap komt gelukkig zelden voor en is daarom ook relatief onbekend. Wat is een mola-zwangerschap? En waaraan kun je het herkennen?

In samenwerking met expert

Stijn Mom

Gynaecoloog

Wat is een mola-zwangerschap?

Een mola-zwangerschap is een niet goed aangelegde zwangerschap. Bij een normale zwangerschap ontstaan er uit de bevruchte eicel een placenta en een embryo. Bij een mola-zwangerschap ontstaat er wel een placenta, maar geen embryo (complete mola-zwangerschap). Of er zijn wel embryonale of foetale structuren aanwezig, maar de baby is niet levensvatbaar (partiële mola-zwangerschap). In de baarmoeder groeien bij een mola-zwangerschap allemaal vochtblaasjes, ook wel mola-blaasjes genoemd.

Advertentie

Meestal wordt pas tijdens een echo ontdekt dat je een mola-zwangerschap hebt. De echoscopist ziet dan een hele hoop blaasjes die de baarmoeder opvullen.

Symptomen

Veel vrouwen met een mola-zwangerschap merken geen symptomen. Net als bij een gewone zwangerschap voel je je wat eerder moe en krijg je last van misselijkheid. Wel heb je bij een mola-zwangerschap meer kans op vaginaal bloedverlies en ben je al dikker dan gebruikelijk voor de fase van je zwangerschap. Als je in een vroeg stadium last krijgt van bloedingen, kan er een echo worden gemaakt. In het geval van een mola-zwangerschap is de diagnose op de echo meestal goed te stellen. Ook wordt met bloedonderzoek het zwangerschapshormoon in je bloed bepaald. Dit is bij een mola-zwangerschap vaak veel hoger dan bij een normale zwangerschap.

Oorzaken

Elke vrouw kan een mola-zwangerschap krijgen. De precieze oorzaak is niet bekend. Risicofactoren zijn een eerdere mola-zwangerschap en leeftijd: het komt vaker voor bij vrouwen boven de veertig en meisjes onder de vijftien die zwanger zijn.

Behandeling

Een mola-zwangerschap moet altijd worden weggehaald. De blaasjes worden onder volledige narcose met een soort zuigslang via de vagina verwijderd. De arts probeert met de curettage zoveel mogelijk blaasjes weg te halen, maar vaak lukt het niet om ze allemaal te verwijderen. Je lichaam ruimt dit vanzelf op. Voordat je weer zwanger wordt, moet het zwangerschapshormoon helemaal uit je bloed zijn. Dit wordt een aantal keer getest en duurt tot ongeveer zes maanden.

Advertentie

Er bestaat een kans dat de blaasjes zich tot een persisterende trofoblast ontwikkelen. Dit is een vorm van kanker en het wordt ook wel post-mola gestational trophoblastic neoplasia genoemd. Het wordt ontdekt doordat het zwangerschapshormoon in je bloed onvoldoende daalt. Je moet dan verder worden behandeld. Hoe zwaar deze behandeling is, hangt af van het stadium van de kanker. Ruim 97% van de vrouwen met een persisterende trofoblast geneest na de chemotherapie volledig.

Bronnen: De Verloskundige, Freya

Stijn Mom

Gynaecoloog

Stijn Mom is gynaecoloog in het Centrum voor Gynaecologische Oncologie Amsterdam, locatie Amsterdam Universitair Medisch Centrum (Amsterdam UMC). Zij is gespecialiseerd in de gynaecologische oncologie. In de kliniek houdt zij zich bezig met de zorg voor patiënten met onder andere kanker van de baarmoeder, baarmoederhals, eierstokken en vulva. Verder heeft zij als aandachtgebied jong volwassenen met gynaecologische kanker (Adolescents and Young Adults, AYA’s). Zij doet daarnaast wetenschappelijk onderzoek op het gebied van baarmoederhalskanker en eierstokkanker met het uiteindelijke doel de zorg voor patiënten met deze aandoeningen te verbeteren.

Redactioneel – Offer – Luiers en billendoekjes

Luiers en billendoekjes

Bekijk de acties