Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
zwangere vrouw zit op rand bed met handen in rug en zij door pijn nierstuwing zwangerschap

Nierstuwing tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van een nierstuwing. Nierstuwing komt gelukkig heel weinig voor, maar is wel heel vervelend. Het kan gepaard gaan met hevige pijn in je zij en zorgen voor complicaties. Wat is nierstuwing en hoe ontstaat het?

In samenwerking met expert

Hans Duvekot

Gynaecoloog-perinatoloog

Wat is een nierstuwing?

De medische term voor nierstuwing is hydronefrose (hydro is water en nefrose is een aandoening aan de nierfilters). Bij een nierstuwing zwellen de nieren op. Meestal ontstaat de zwelling doordat de urinewegen geblokkeerd raken, waardoor ze niet meer kunnen doorstromen. De urine hoopt zich daardoor op in de nier en de druk die dat geeft zorgt voor (hevige) pijn.

Advertentie

Oorzaak nierstuwing

Als je niet zwanger bent, wordt een nierstuwing meestal veroorzaakt door nierstenen. Je nieren filteren afvalstoffen uit je bloed, die met je urine worden afgevoerd uit je lichaam. De urine verzamelt zich eerst in het nierbekken, een soort trechter onderin je nier. Dan loopt het via de urineleiders naar de blaas en als je blaas vol is, plas je de urine uit via je plasbuis.

Als afvalstoffen niet goed oplossen in de urine, kunnen er kleine steentjes of kristallen ontstaan. Dat zijn nierstenen. Meestal plas je die uit, maar soms blijft een niersteen steken in de urineleider. De urine kan dan niet weg en hoopt zich op. Zo ontstaat er een nierstuwing.

Een nierstuwing wordt niet altijd veroorzaakt door nierstenen, maar kan ook ontstaan door druk van buitenaf op de urineleiders.

Nierstuwing tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is er altijd wat stuwing van beide nieren, met name rechts. Deze stuwing geeft niet altijd klachten, maar soms wel. De pijn is dan te vergelijken met een niersteenaanval. Deze stuwing komt door hormoonveranderingen in combinatie met druk van de baarmoeder op de urineleiders. Door het zwangerschapshormoon progesteron ontspannen de urineleiders. Die lopen van de nieren naar de blaas, langs de baarmoeder. Doordat de urineleiders ontspannen en uitzetten en de baarmoeder groeit, kan de baarmoeder op de urineleiders gaan drukken. Dit kan een nierstuwing tot gevolg hebben. Nierstuwing door druk van de baarmoeder komt vooral voor in de laatste maanden van de zwangerschap.

Advertentie

Symptomen van nierstuwing tijdens de zwangerschap

Hoe herken je nierstuwing? Pijn in je zij als je zwanger bent kan een teken zijn van een nierstuwing. Doordat de baarmoeder wat gedraaid in het bekken zit, ontstaat de druk vaak bij de rechternier. Je voelt de pijn dan ook in je rechterzij. Maar een nierstuwing kan ook aan beide kanten tegelijk voorkomen. De pijn kan hevig zijn, met telkens ondraaglijke pijnaanvallen in je zij. Maar het kan ook bij vage pijn blijven. Andere symptomen van nierstuwing zijn misselijkheid en overgeven.

Is nierstuwing tijdens de zwangerschap gevaarlijk?

Doordat bij een nierstuwing de urine niet goed kan doorstromen, maar in de urinewegen achterblijft, kunnen bacteriën zich hierin makkelijker vermenigvuldigen. Daardoor is er meer kans op urineweginfecties tijdens de zwangerschap.

Nierstuwing tijdens de zwangerschap: diagnose

Bij een nierstuwing zijn de nieren soms zo vergroot, dat ze aan de buitenkant voelbaar zijn. Een nierstuwing kan ook worden vastgesteld met een echo. Daarnaast zal de arts willen onderzoeken of je een urineweginfectie hebt en of je nieren nog goed werken. Dit kan door middel van bloedonderzoek en urineonderzoek.

Nierstuwing tijdens de zwangerschap: behandeling

Tijdens de zwangerschap kan de pijn van de nierstuwing worden behandeld met pijnstillers. Als je ook een urineweginfectie hebt, krijg je daarnaast antibiotica. Na de geboorte van je baby gaat de nierstuwing vanzelf over, doordat je baarmoeder weer klein wordt en niet meer op de urineleiders drukt, en de zwangerschapshormonen wegvallen. Als de nierstuwing alleen bij de ene nier zit, kan het helpen om op je andere zij te liggen.

Advertentie

Pijn in je zij als je zwanger bent: bel de huisarts

Plotselinge, hevige pijn in je zij is, zeker tijdens de zwangerschap, altijd een reden om de huisarts te bellen. Behalve een nierstuwing kan de oorzaak ook een nierbekkenontsteking zijn. Die kan ontstaan doordat bacteriën in je urinewegen terechtkomen en daar groeien. Een nierbekkenontsteking kan erg gevaarlijk zijn, zowel voor jou als je ongeboren baby. Het is daarom belangrijk dat dit snel wordt herkend en behandeld met antibiotica. Bij een nierbekkenontsteking krijg je ook koorts en je kunt symptomen hebben van een blaasontsteking. Een blaasontsteking, nierbekkenontsteking en nierstuwing kunnen tijdens de zwangerschap samengaan.

Nierfalen en zwangerschapsvergiftiging

Een verstoorde nierwerking is een van de symptomen van pre-eclampsie, ook wel bekend onder de naam ‘zwangerschapsvergiftiging’. Wat gebeurt er als je zwangerschapsvergiftiging hebt? Meestal is je bloeddruk te hoog en/of zitten er eiwitten in je urine, doordat je nieren minder goed werken. Dit zijn ernstige complicaties, waarvoor je in het ziekenhuis behandeld moet worden. Doordat er risico’s zijn voor moeder en kind, en de symptomen pas overgaan als de baby is geboren, kan een kunstmatige inleiding van de bevalling of een keizersnede nodig zijn.

Meer lezen: alles over zwangerschapsvergiftiging

Bronnen: Gezondheidsplein.nl, Thuisarts.nl, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Hans Duvekot

Gynaecoloog-perinatoloog

Sinds 1992 is Hans Duvekot gynaecoloog. Na de medische studie in Rotterdam te hebben doorlopen, specialiseerde hij zich tot gynaecoloog in Maastricht. Na meer dan tien jaar als algemeen gynaecoloog in het voormalige St. Clara Ziekenhuis in Rotterdam te hebben gewerkt, werd hij in 2003 gynaecoloog-perinatoloog op de afdeling verloskunde van het Erasmus MC in Rotterdam.

Daar houdt hij zich vooral bezig met zorg voor en onderzoek naar zwangere vrouwen die een gecompliceerde zwangerschap meemaken. Tijdens de laatste corona epidemie waren dat onder meer zwangere vrouwen die door deze ziekte langdurig moesten worden beademd.

Naast dit werk zet hij zich in voor het ontwikkelen van richtlijnen op het gebied van verloskunde voor zorgprofessionals. In dat kader worden nu stappen gezet om dat soort richtlijnen in Europees verband te gaan ontwikkelen. Een spannende ontwikkeling die de verloskundige zorg in Europa hopelijk meer gaat harmoniseren.

Meer informatie vind je op de website www.erasmusmc.nl en voor achtergrond:
LinkedIn

Ouders van Nu product – Zwanger- en Babybox 2022

Ouders van Nu

Zwanger- en Babybox

GRATIS
Vraag aan