Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Osteopathie tijdens de zwangerschap

Osteopathie kan helpen bij zwangerschapskwalen. Het kan klachten zoals rugpijn en bekkenpijn verminderen en je kunt het inzetten om je lichaam voor te bereiden op de bevalling.

In samenwerking met expert

Anne Kuilboer

Kinderosteopaat

Tijdens de zwangerschap verandert er van alles in je lichaam. Osteopathie kan ervoor zorgen dat je lichaam goed met deze veranderingen kan omgaan, zodat je zwangerschap optimaal kan verlopen. Een osteopaat heeft verschillende behandelmogelijkheden om een goede beweeglijkheid in het lichaam mogelijk te maken, wat in elke fase van de zwangerschap een gunstige invloed kan hebben.

Advertentie

Osteopathie en zwanger zijn

Je zwangerschap is een bijzondere periode in je leven. In je buik groeit je baby, en je lichaam verandert ingrijpend om dat mogelijk te maken. Hoewel alles in het teken staat van een gezonde ontwikkeling van je kind, kun je ook hinder ondervinden van de veranderingen.

Je hormoonhuishouding staat volledig op zijn kop, organen worden van hun plaats gedrukt, je bekken verweekt. Daar kun je allerlei zwangerschapsklachten door krijgen. Een osteopaat kan helpen om deze klachten te verminderen.

Lees ook: Zo verandert je lichaam tijdens de zwangerschap

Osteopathie

Een osteopaat ziet het lichaam als één geheel. Anders gezegd: alles in het lichaam staat met elkaar in verbinding en kan elkaar beïnvloeden. Een osteopaat zoekt naar de mogelijke oorzaak van je zwangerschapsklachten. Hij zoekt naar weefsels die met elkaar in verbinding staan en voor strubbelingen zorgen. Soms zit de oorzaak op een heel andere plek dan waar de klachten zich openbaren.

Met welke klachten kun je naar een osteopaat?

 • bekkenpijn
 • rugklachten
 • hoofdpijn
 • buikpijn
 • problemen met het middenrif
 • problemen met de bekkenbodem
 • steeds terugkerende blaasontsteking
 • pijn aan je stuitje
 • scheve buik
 • incontinentie
 • tintelingen in armen en benen

De osteopaat kan je ook ondersteunen bij de voorbereiding op de bevalling, bijvoorbeeld door de bekkenstand te verbeteren, waardoor de geboorte soepeler kan verlopen.

Advertentie

Wat onderzoekt een osteopaat?

De osteopaat beoordeelt de beweeglijkheid en onderlinge samenhang van alle weefsels van het lichaam. Alles in het lichaam heeft beweging (soepelheid) nodig om goed te kunnen functioneren. Een osteopaat is getraind om bewegingsverlies te voelen en te bepalen of dit de oorzaak kan zijn van je klachten. Hij neemt de tijd om goed naar je te luisteren en om je lichaam te onderzoeken.

De behandeling

Behandeling richt zich op het verlichten of wegnemen van lichamelijke klachten, zoals rugpijn, nekpijn, hoofdpijn of buikpijn. Bij de behandeling worden geen medicijnen of apparatuur gebruikt, een osteopaat werkt alleen met zijn handen. De plek die de osteopaat behandelt hoeft niet de plek te zijn waar je klachten voelt. Alle weefsels, organen en structuren staan immers met elkaar in verbinding. Daarnaast leert een osteopaat je veel over de achtergrond van je klachten en wat je hier zelf aan kunt doen om je gezondheid te verbeteren.

Is osteopathie veilig als je zwanger bent?

Osteopathie is een veilige behandelmethode, ook als je zwanger bent. Een osteopaat werkt samen met andere medisch zorgverleners en is opgeleid om te kunnen bepalen of je met je klacht (ook) naar een arts moet. In dat geval zal hij je doorverwijzen. De behandeltechnieken die een osteopaat gebruikt zijn veilig voor jou en je ongeboren baby. Wel is het verstandig om naar een osteopaat te gaan die ervaring heeft met de behandeling van zwangere vrouwen.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Advertentie

Bronnen: Osteopathie Kuilboer, NVO, Sens gezondheidszorg

Anne Kuilboer

Kinderosteopaat

Anne Kuilboer is trotse moeder van twee kinderen en eigenaar van Osteopathie Kuilboer in Hoorn. Na haar opleiding fysiotherapie is zij osteopathie gaan studeren. Vanuit deze opleiding heeft zij zich gespecialiseerd op het gebied van baby’s, kinderen en zwangere vrouwen.

In de praktijk ziet ze kinderen met allerlei soorten klachten zoals: voorkeurshouding/afplatting, nazorg tong/lipband problematiek, darmkrampjes, huilbaby’s, slaapstoornissen, overstrekken en motorische achterstanden. Ze werkt nauw samen met kinderfysiotherapeuten, lactatiekundigen en tandartsen.

Voor meer informatie: kijk op: Osteopathie Kuilboer en voor achtergrond:
Mam&B
Facebook
LinkedIn