Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Osteopathie tijdens de zwangerschap

Osteopathie kan helpen bij zwangerschapskwalen. Het kan klachten zoals rugpijn en bekkenpijn verminderen en je kunt het inzetten om je lichaam voor te bereiden op de bevalling.

In samenwerking met expert

Anne Kuilboer

Kinderosteopaat

Tijdens de zwangerschap verandert er van alles in je lichaam. Osteopathie kan ervoor zorgen dat je lichaam goed met deze veranderingen kan omgaan, zodat je zwangerschap optimaal kan verlopen. Een osteopaat heeft verschillende behandelmogelijkheden om een goede beweeglijkheid in het lichaam mogelijk te maken, wat in elke fase van de zwangerschap een gunstige invloed kan hebben.

Advertentie

Osteopathie en zwanger zijn

Je zwangerschap is een bijzondere periode in je leven. In je buik groeit je baby, en je lichaam verandert ingrijpend om dat mogelijk te maken. Hoewel alles in het teken staat van een gezonde ontwikkeling van je kind, kun je ook hinder ondervinden van de veranderingen.

Je hormoonhuishouding is heel anders dan wanneer je niet zwanger bent, je groeiende baarmoeder duwt organen van hun plaats, je bekken verweekt. Daar kun je allerlei zwangerschapsklachten door krijgen. Een osteopaat kan helpen om deze klachten te verminderen.

Lees ook: Zo verandert je lichaam tijdens de zwangerschap

Osteopathie

Een osteopaat ziet het lichaam als één geheel. Anders gezegd: alles in het lichaam staat met elkaar in verbinding en kan elkaar beïnvloeden. Een osteopaat zoekt naar de mogelijke oorzaak van je zwangerschapsklachten. Hij zoekt naar weefsels die met elkaar in verbinding staan en voor strubbelingen zorgen. Soms zit de oorzaak op een heel andere plek dan waar je de klachten merkt.

Met welke klachten kun je naar een osteopaat?

  • bekkenpijn
  • rugklachten
  • hoofdpijn
  • buikpijn
  • maagzuur
  • problemen met het middenrif
  • problemen met de bekkenbodem
  • steeds terugkerende blaasontsteking
  • pijn aan je stuitje
  • scheve buik
  • incontinentie
  • tintelingen in armen en benen

De osteopaat kan je ook ondersteunen bij de voorbereiding op de bevalling, bijvoorbeeld door de bekkenstand te verbeteren, waardoor de geboorte soepeler kan verlopen.

Advertentie

Wat onderzoekt een osteopaat?

Voordat een osteopaat een behandeling voorstelt, vraagt hij of zij naar je medische voorgeschiedenis en doet een uitgebreid onderzoek. De osteopaat beoordeelt de beweeglijkheid en onderlinge samenhang van alle weefsels van het lichaam. Alles in het lichaam heeft beweging (soepelheid) nodig om goed te kunnen functioneren. Een osteopaat is getraind om bewegingsverlies te voelen en te bepalen of dit de oorzaak kan zijn van je klachten. Hij neemt de tijd om goed naar je te luisteren en om je lichaam te onderzoeken.

De behandeling

Behandeling door een osteopaat richt zich op het verlichten of wegnemen van lichamelijke klachten, zoals rugpijn, nekpijn, hoofdpijn of buikpijn. Bij de behandeling worden geen medicijnen of apparatuur gebruikt, een osteopaat werkt alleen met zijn handen. Hij gebruikt manuele technieken (manueel betekent ‘met de handen’), zoals manipulatie en mobilisatie van gewrichten, spieren en weefsels, om de natuurlijke beweging en functie van het lichaam te herstellen. Het doel van de behandeling is om de oorzaak van de klachten te vinden, in plaats van alleen de symptomen te behandelen.

De oorzaak van de symptomen kan op een heel andere plek in het lichaam zitten dan waar je de klacht merkt. Lage rugpijn kan bijvoorbeeld komen door een hernia, waarbij de structuur van de ruggenwervels niet goed is. Maar als de structuur van de wervels prima is, kan de pijn ook komen door bewegingsverlies ergens anders in je lichaam, zoals in je voet, knie, heup, schouder, nek of kaak. Of een verminderde beweeglijkheid van de structuren rondom de organen heeft een ongunstige invloed op de functie van de wervels.

Ook stress, onevenwichtige voeding of een psychisch probleem kan van invloed zijn op het functioneren van het lichaam. De osteopaat bekijkt het lichaam als een eenheid. Daarom kan de behandeling van bijvoorbeeld lage rugpijn bij iedereen anders zijn. Dat hangt af van de oorzaak van de symptomen. Naast behandeling met manuele technieken, krijg je ook adviezen over je leefstijl en wat je zelf kunt doen om je gezondheid te verbeteren.

Advertentie

Lees ook: Stress tijdens de zwangerschap, zo beperk je het

Is osteopathie veilig als je zwanger bent?

Osteopathie is een veilige behandelmethode, ook als je zwanger bent. Een osteopaat werkt samen met andere medisch zorgverleners en is opgeleid om te kunnen bepalen of je met je klacht (ook) naar een arts moet. In dat geval zal hij je doorverwijzen. De behandeltechnieken die een osteopaat gebruikt zijn veilig voor jou en je ongeboren baby.

Waar vind je een osteopaat?

Je kunt een osteopaat zoeken via Osteopathie.nl, de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie. Ook de Nederlandse Osteopathie Federatie heeft een online register waarin je een osteopaat in jouw omgeving kunt zoeken. Wel is het verstandig om naar een osteopaat te gaan die ervaring heeft met het behandelen van zwangere vrouwen. Vraag dit dus na voordat je een afspraak maakt.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Osteopathie KuilboerNVO, Sens gezondheidszorgBeeld: GettyImages

Anne Kuilboer

Kinderosteopaat

Anne Kuilboer is trotse moeder van twee kinderen en eigenaar van Osteopathie Kuilboer in Hoorn. Na haar opleiding fysiotherapie is zij osteopathie gaan studeren aan The International Academy of Osteopathie. Na het behalen van deze opleiding is zij haar praktijk Osteopathie Kuilboer gestart. Vervolgens heeft ze de post graduate kinderosteopathie gedaan en heeft Anne zich gespecialiseerd op het gebied van baby's, kinderen en zwangere vrouw.

Anne behandelt baby's onder meer vanwege slaapproblemen, langdurig huilen, problemen met zuigen of slikken, darmkrampjes, of keel-neus- en oorproblemen. Verder ziet ze veel baby's in de praktijk die zich overstekken, een voorkeurshouding hebben, baby's met een afgevlakte schedel.

Daarbij ziet ze veel zwangeren vrouwen en dames die net bevallen zijn. Tijdens de zwangerschap en bevalling treden er veel veranderingen op in het lichaam van de vrouw wat klachten kan geven. Om haar patiënten zo goed mogelijk te behandelen werkt ze nauw samen met o.a. kinderfysiotherapeuten, verloskundigen, lactatiekundigen, gynaecologen, bekkenfysiotherapeuten en tandartsen.

Voor meer informatie:

  • Website Osteopathie Kuilboer

  • Social media van Anne Kuilboer: